Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την ιδιοκτησία του οικήματος του Τελωνείου της Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την ιδιοκτησία του οικήματος του Τελωνείου της Χίου (& απαντήσεις)

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομικών για την ιδιοκτησία του οικήματος του Τελωνείου της Χίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών
3. Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Σε ποιον ανήκει το οίκημα του Τελωνείου Χίου».

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας του κτηρίου του Τελωνείου Χίου. Συγκεκριμένα, υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Δήμου ή του Λιμενικού Ταμείου, το κτήριο που βρίσκεται στην παλαιά Ιχθυόσκαλα, στην άκρη του λιμένα Χίου, και στο μισό του οποίου σήμερα στεγάζεται το Τελωνείο Χίου, ενώ το άλλο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το Τελωνείο Χίου, εξυπηρετεί το σύνολο της εμπορικής κίνησης, αλλά και τον έλεγχο των επιβατών που επισκέπτονται το νησί από την Τουρκία περιλαμβανομένης και της visa Schengen.

Το Μάιο του 2017, στο πλαίσιο της ερώτησης που είχα καταθέσει σε εννιά Υπουργεία για τις υποδομές της Χίου, είχα λάβει αντικρουόμενες απαντήσεις αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Τελωνείου. Αφενός το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώνει ότι βάσει του αρ. 22 του ν.2971/2001 η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο, ενώ η χρήση ανήκει στον οικείο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένα. Ωστόσο στην αντίστοιχη απάντηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου διαβάζουμε επιπλέον ότι: «η χρήση του κτηρίου του Τελωνείου έχει μεταβιβασθεί στο Τελωνείο Χίου».

Οι διχογνωμίες σχετικά με την κυριότητα, τη χρήση και την εκμετάλλευση του κτηρίου, μοιραία έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορεί αυτό να συντηρηθεί, να μη γίνονται εργασίες αποκατάστασης φθορών και εν τέλει η Χίος, να στερείται ενός σύγχρονου Τελωνείου, ενώ και ένα σημαντικό κομμάτι του κτηρίου είναι κενό και ανεκμετάλλευτο..

Για τους λόγους αυτούς ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Ποιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το Τελωνείο Χίου; Σε ποιον ανήκει η κυριότητα, ποια συγκεκριμένη υπηρεσία διαχειρίζεται την κυριότητα και ποια υπηρεσία έχει τη χρήση του;
2. Υπάρχουν έγγραφα βάσει των οποίων η χρήση του κτηρίου παραχωρήθηκε στο Τελωνείο Χίου;
3. Σε ποιον ανήκει η κυριότητα και ποιος έχει τη χρήση του άλλου μισού του κτηρίου, το οποίο σήμερα είναι ανεκμετάλλευτο;
4. Σε περίπτωση που υπάρχει ασάφεια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να διευκρινιστούν τυχόν «γκρίζα σημεία»;

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών στη συνέχεια:

Απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την ιδιοκτησία του οικήματος του Τελωνείου της Χίου... by Notis Mitarachi on Scribd

Απάντηση Υπουργού Εσωτερικών σε Ερώτηση Ν. Μηταράκη για την ιδιοκτησία του οικήματος του Τελωνείου της Χίου... by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση