Βουλή

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών στη Σούδα και το Χαλκειός

Αναφορά Ν. Μηταράκη σχετικά με την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών στη Σούδα και το Χαλκειός

Δήλωση Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότη Μηταράκη αναφορικά με την τροπολογία για τις αποζημιώσεις στη Μόρια της Λέσβου:

Χίος ακόμα περιμένει τα υπεσχημένα…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Μουζάλας υποσχέθηκε αποζημιώσεις στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας  για ζημιές που έχουν υποστεί από πρόσφυγες.

Σήμερα, στη Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία χορήγησης 170.000€ ως αποζημίωση στη Μόρια της Λέσβου.

Πού είναι η αντίστοιχη πρόβλεψη για τη Χίο; Περιμένουμε άμεσα ανάλογη τροπολογία. Ας αποδειχθεί έστω και μια φορά ο υπουργός συνεπής μεταξύ λόγων και πράξεων."

Σε συνέχεια της σχετικής δήλωσης, κατατέθηκε η ακόλουθη ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Αποζημίωση των κατοίκων της Χίου από ζημιές που υπέστησαν συνεπεία του μεταναστευτικού»

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε διευρυμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο νησί της Χίου από τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, ο κ. Μουζάλας είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων χορήγηση αποζημιώσεων από στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί από πράξεις προσφύγων ή μεταναστών. Αυτό αποτυπώνεται και στο Δελτίου Τύπου που είχε δημοσιεύσει το Υπουργείο μετά τη σύσκεψη.

Έξι μήνες μετά, οι κάτοικοι της Χίου ακόμα περιμένουν την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων. Σήμερα (23.2.2017), ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία προβλέπεται αποζημίωση στους κατοίκους της Μόριας Λέσβου, ύψους 170.000€, ενώ για άλλη μια φορά η Χίος δεν περιλαμβάνεται.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει υλοποιηθεί, έξι μήνες μετά, η δέσμευσή του για αποζημίωση των κατοίκων Χαλκειούς και Σούδας;

2. Πρόκειται να φέρει άμεσα στη Βουλή τροπολογία, αντίστοιχη με αυτή για τη Μόρια της Λέσβου;

3. Έχει εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου το ποσό των αποζημιώσεων για τη Χίο και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση