Βουλή

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για επισκευαστικές εργασίες στο Λιμάνι της Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη για επισκευαστικές εργασίες στο Λιμάνι της Χίου

Ερώτηση Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για επισκευαστικές εργασίες στο Λιμάνι της Χίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Επισκευαστικές εργασίες στο Λιμάνι της Χίου»

Στις 11/7/2017 υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, η έγκριση της εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση θωράκισης κεντρικού Λιμένα Χίου» (ΑΔΑ ΩΛΧΔ4653ΠΩ-ΒΓΤ). Το έργο προϋπολογίζεται σε 100.000€ και αφορά σε εργασίες ενίσχυσης της εξωτερικής θωράκισης του βορείου λιμενοβραχίονα με φυσικούς ογκόλιθους.

Το έργο αυτό φαίνεται να αποτελεί μια αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του λιμανιού της Χίου, δεν εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ενώ δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση, χρονοδιάγραμμα εργασιών και τρόπος εκτέλεσης του έργου. Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η λειτουργία του λιμανιού και η δυνατότητα πρόσδεσης των πλοίων, εν μέσω μάλιστα της θερινής τουριστικής περιόδου.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών; Επηρεάζεται και με ποιο τρόπο η φετινή τουριστική περίοδος;

2. Θα επηρεαστούν τα δρομολόγια και η δυνατότητα προσέγγισης και πρόσδεσης πλοίων και για πόσο χρονικό διάστημα;  Εάν ναι, τότε γιατί δεν επιλέχθηκε μια άλλη χρονική περίοδος για τις εργασίες, πέραν του καλοκαιριού;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση