Βουλή

Μετά από πολύμηνες πιέσεις μας, ο κ. Μουζάλας φέρνει επιτέλους την τροπολογία για τις αποζημιώσεις Σούδας και Χαλκειούς

Στη Βουλή σήμερα, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του κ. Νότη Μηταράκη, βουλευτή Χίου προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτική κ. Μουζάλα. Η ερώτηση αφορούσε τις αποζημιώσεις των κατοίκων Χαλκειούς και Σούδας για ζημιές που έχουν υποστεί συνεπεία του μεταναστευτικού.

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τη συζήτηση στη Βουλή.  

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Μετά από 18 μήνες, και σειρά ερωτήσεων, αναφορών και πίεσης προς το Υπουργείο,ακούσαμε τον κ. Μουζάλα επιτέλους να προαναγγέλλει τροπολογία για την αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειός και Σούδας για τις ζημιές από το μεταναστευτικό. Και ενώ πέρασαν 10 μήνες (!!!) από την απόφαση ΔΣ Χίου που ορίζει τους δικαιούχους!

Επειδή όμως πολλά έχουμε ακούσει να υπόσχεται η Κυβέρνηση αυτή στους Χιώτες, εμείς θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε και να αγωνιζόμαστε. Κάλεσα τον Υπουργό να καταθέσει την τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, της επόμενης εβδομάδας του οποίου είμαι και εισηγητής από πλευράς ΝΔ.

Και περιμένω από αυτόν να αντιμετωπίσει επιτέλους το σύνολο του προβλήματος του μεταναστευτικού που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει στον τόπο μας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση από τη Βουλή:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος):Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό.

Προχωρούμε στη με αριθμό 2433/9-1-2018  πρώτη αναφορά-ερώτηση του Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ.Νότη Μηταράκηπρος τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, με θέμα: «Αποζημίωση κατοίκων Χίου από ζημιές συνεπεία του μεταναστευτικού».

Τον λόγο έχει ο κ. Μηταράκης για την πρωτολογία του για δύο λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατέθεσα  αυτή τη γραπτή ερώτηση στις 9 Ιανουαρίου και επειδή δεν απαντήθηκε εμπρόθεσμα, όπως ορίζει ο Κανονισμός, την επανακατέθεσα ως επίκαιρη στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε τα γενικότερα θέματα του μεταναστευτικού. Και δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάτι που είπατε. Η χώρα ήταν οχυρωμένη το 2014, δεδομένου, πρώτον, των ροών που εκείνη την εποχή είχαμε και δεύτερον του επιπέδου χρηματοδότησης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη την εποχή είχε κατανείμει στη μεταναστευτική κρίση.

Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν ότι η επόμενη κυβέρνηση το 2015 και το 2016 θα άνοιγε τα σύνορα. Ήταν η πολιτική ανοιχτών συνόρων των προκατόχων σας. Και έπρεπε να έρθει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία -την οποία από την πρώτη στιγμή χαιρετίσαμε, παρότι ως κάθε συμφωνία έχει και θετικά και αρνητικά σημεία- για να σταματήσει το υψηλό επίπεδο ροών.

Και φτάσαμε στο 2017 να έχουμε πράγματι μόνο 30.000 αφίξεις, αλλά ελάχιστες -1.500- επιστροφές, με αποτέλεσμα τα νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος για την πολιτική σας.

Και είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, πρώτον, η γιγάντωση των hotspots. Γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, όταν προσπαθείτε με τα ΜΑΤ να βάλετε επιπλέον οικίσκους στη ΒΙΑΛ. Τη ΒΙΑΛ που σας την παραχώρησε ο Δήμος Χίου γιατί από την πρώτη στιγμή η τοπική κοινωνία ήθελε να βάλει πλάτη στο μεταναστευτικό. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα. Και δεύτερον, είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν υπάρχει ΠΡΟΚΕΚΑ, διότι έχετε χάσει παντελώς την αξιοπιστία σας και δεν βρίσκετε συνομιλητές για να συζητήσετε.

Αλλά εγώ θέλω να μιλήσω για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στη Χίο, όπως και σε άλλα μέρη, ως αποτέλεσμα των μεγάλων μεταναστευτικών ροών έχουν συμβεί πολλές ζημιές σε οικογενειακές περιουσίες, σε επαγγελματικές περιουσίες, σε επιχειρήσεις που ήταν δίπλα στα hotspotsκαι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.

Καταθέτω και ένα δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ, που μιλάει για την προηγούμενη εβδομάδα, όπου μια ομάδα Αφγανών έσπασε ένα κατάστημα, έκλεψε τα πράγματα που ήταν μέσα και ευτυχώς τα βρήκε η Αστυνομία μετά στη ΒΙΑΛ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ο Δήμος Χίου σάς έχει κάνει ένα έγγραφο. Υπάρχει επιτροπή η οποία αξιολόγησε όλα τα αιτήματα και σας τα έστειλε. Μετά από πάρα πολλούς μήνες δεν έχετε απαντήσει στη δική ερώτηση, αλλά στείλατε μια επιστολή στον Δήμο Χίου που λέει ότι δεν καλύπτονται διαφυγόντα κέρδη, κλοπές ποσών, κλοπές συσκευών, ζημιές αυτοκινήτων, ζημιές κατοικιών, ζημιές επαγγελματικών στεγών. Άρα τι έρχεται το Δημόσιο να κάνει; Σε άλλα μέρη βέβαια καταθέσατε τροπολογία.

Σας δίνω την τροπολογία για το Κιλκίς, σας δίνω την τροπολογία για τη Λέσβο.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Στη Χίο, κύριε Υπουργέ, τις ζημιές που έχουν προκληθεί θα τις αποζημιώσετε; Πόσους μήνες θα καθυστερείτε τον κόσμο; Όταν ήρθατε στο νησί, πριν από μερικές εβδομάδες και δεν ειδοποιήσατε φυσικά κανέναν, το διαβάσαμε στις εφημερίδες, είπατε ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Θα δοθούν; Πότε και σε ποιους; Σε όλες αυτές τις κατηγορίες που λέω δεν θα δοθούν; Ε, τότε δεν υπάρχει νόημα αποζημιώσεων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος):Ευχαριστώ, κύριε Μηταράκη.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής):Είναι μία, κατά την άποψή μου, πολύ σοβαρή ερώτηση στην οποία θα απαντήσω.

Εδώ προηγείται κατ’ ανάγκη η αντιπολιτευτική δεινότητα και ρητορεία περί «εγκατάλειψης», έτσι, αλλιώς, «ήταν οχυρωμένο». Καμία οχύρωση! Κοροϊδεύατε τους κουτόφραγκους. Περνούσαν εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι. Κάνατε τη χώρα τράνζιτ. Πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το αντιμετωπίσαμε. «Ανοικτά σύνορα», ένα ψεύδος το οποίο έχει αποδειχτεί από τη Frontex, από το ΝΑΤΟ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από το Συμβούλιο των Αρχηγών, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από όλους, χωρίς λόγο.

Επομένως, τίποτα δεν είχατε. Μία ανοχύρωτη χώρα αφήσατε στη μετανάστευση και προσπαθούμε να τη θεραπεύσουμε με επιτυχία, χωρίς αυτό να αναιρεί τις δυσκολίες.

Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο Δήμος Χίου δεν παραχώρησε τη ΒΙΑΛ. Ο Δήμος Χίου πήρε 750.000 ευρώ για τη ΒΙΑΛ.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο Δήμος Χίου δεν παραχώρησε τη Σούδα. Συνεργάστηκε με τη Σούδα και πήρε πάρα πολλά χρήματα για τη συνεργασία του με την Ύπατη Αρμοστεία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ξοδέψαμε πολλά χρήματα για να υλοποιήσουμε την πρόταση του Δήμου Χίου για το ΧΑΔΑ, που την τελευταία στιγμή απεσύρθη.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι θα βάλουμε σπιτάκια στη ΒΙΑΛ. Και η Παγχιακή Επιτροπή με την οποία πιστεύω ότι δεν τάσσεστε ολόψυχα, όπως δείξατε σήμερα, σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα, ελπίζω να πάψει να καλύπτεται.

Βεβαίως και είχα ενημερώσει. Πότε ενημέρωσα; Όταν μπόρεσα να φύγω. Και τον Δήμαρχο είδα και τον Περιφερειάρχη είδα και εσάς σας πήρα τηλέφωνο μήπως ήσασταν εκεί για να βρεθούμε. Τι να κάνουμε; Φεύγω ξαφνικά, έρχομαι ξαφνικά. Είναι ένα Υπουργείο το οποίο αντί να έχει γραφείο, έχει ελικόπτερο και τρέχει.

Να σας πω, όμως, τώρα για την ουσία. Η τροπολογία, κύριε Μηταράκη, για τις αποζημιώσεις για τους Χαλκειούς και για τη Σούδα θα κατατεθεί μέσα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τώρα, τις επόμενες μέρες και που αφορά συνολικότερα ζητήματα της μετανάστευσης.

Έτσι έγινε, αν θυμόσαστε, και με τη Μόρια.

Θέλω να σας πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τις δυσκολίες, που οι κάτοικοι των Χαλκειών αντιμετωπίζουν εξαιτίας του μεταναστευτικού ρεύματος και του αριθμού των μεταναστών. Θα αποζημιώσουμε ό,τι με βάση τον νόμο αποζημιώνεται. Αυτό το οποίο είπατε κάπως περιφρονητικά δεν ισχύει. Δηλαδή, δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε διαφυγόντα κέρδη. Δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε κλοπές, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί στην Αστυνομία τότε που έγιναν και δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε ζημιές, οι οποίες αποζημιώνονται επί ύπαρξης ασφαλιστικών συμβολαίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εφαρμόζουμε τα ίδια ακριβώς που εφαρμόσαμε για τη Μόρια. Οι κάτοικοι των Χαλκειών θα έχουν όλη τη βοήθεια, μέσα στα όρια του δυνατού, που μπορούμε να δώσουμε. Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες τους. Σας λέω ότι τις επόμενες ημέρες έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα έρθει στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για το ευγενικό σας σχόλιο για τη ρητορική δυνατότητα της Αντιπολίτευσης, αλλά εδώ μιλάμε με συγκεκριμένα δεδομένα. Αν θέλετε, μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε κάτοικο στα νησιά του Αιγαίου, να συγκρίνετε το 2013, το 2014, το 2015, το 2016 και το 2017. Μπορείτε να δείτε τους πίνακες της Ύπατης Αρμοστείας περί ροών.

Εδώ δεν μιλάμε για εντυπώσεις, κύριε  Υπουργέ, μιλάμε για συγκεκριμένα στοιχεία. Το 2015 υπήρχε μια έκρηξη των ροών, παρότι τα διεθνή δεδομένα του 2015 δεν είχαν αλλάξει. Η χώρα ήταν απολύτως οχυρωμένη το 2014 –το επαναλαμβάνω- για τις ροές που εκείνη τη στιγμή υποδεχόμασταν, για την κατάσταση που επικρατούσε και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει το 2014 την επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Όταν άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας και αυτές οι ροές οδηγήθηκαν μετά στη Κεντρική Δυτική και Δυτική Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία, να γίνει η κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και να δοθεί και επιπλέον χρηματοδότηση.

Σας έχω ρωτήσει πολλές φορές με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, την οποία θα επανακαταθέσω σήμερα, να μου δείξετε το χαρτί, το οποίο δίνει 750.000 ευρώ στον Δήμο Χίου για τη μίσθωση της ΒΙΑΛ. Σας το έχω καταθέσει πολλαπλές φορές, έγγραφο του Υπουργείου σας δεν υπάρχει. Θα σας το καταθέσω και σήμερα και θα κάνω επίκαιρη ερώτηση, για να το συζητήσουμε και να το δούμε. Χαρτί τέτοιο δεν μου έχετε καταθέσει ποτέ. Ο Δήμος σάς το παραχώρησε. Το πληρώνει ο Δήμος Χίου, το πληρώνουν οι δημότες Χίου.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό καταδεικνύει ότι οι Χιώτες από την πρώτη στιγμή ήμασταν φιλόξενοι για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Όμως, περιμέναμε και από την Κυβέρνηση ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το θέμα.

Με χαρά άκουσα -αν κάτι κερδίσαμε, κύριε Πρόεδρε, από τη σημερινή συζήτηση- ότι θα καταθέσει τροπολογία το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο, που μπαίνει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη -κατά σύμπτωση θα είμαι και Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- και φαντάζομαι ότι εκεί υπονοείτε ότι θα το καταθέσετε.

Όμως, εγώ θα καταθέσω κάτι άλλο, το αναλυτικό Πρακτικό του Δήμου Χίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, που εξέτασε κάθε ένα αίτημα κατοίκων, οι οποίοι διεκδικούν αποζημίωση. Ο Δήμος Χίου απέρριψε τα αιτήματα, τα οποία δεν στηρίζονταν σε αποδεικτικά στοιχεία.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, τι ημερομηνία έχει αυτό το έγγραφο; Έχει ημερομηνία 20 Απριλίου 2017.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θα έρθετε τον Φεβρουάριο του 2018, δέκα μήνες μετά, για να καταθέσετε την τροπολογία, η οποία φαντάζομαι ότι θέλει πέντε-δέκα λεπτά για να γραφτεί; Δηλαδή, δέκα μήνες οι κάτοικοι της Χίου υποθέτετε ότι είναι πολύ πλούσιοι και δεν έχουν ανάγκη την αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθαν και μπορούν να σας περιμένουν. Αυτό είναι που λέμε ότι είναι ανύπαρκτη η Κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.

Επίσης, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω για λόγους πληρότητας την επιστολή του κ. Μπαλάφα, όπου εξαιρείτε σχεδόν τα πάντα από τις αποζημιώσεις, άρα χάνουν το νόημά τους και την απάντηση του Δήμου Χίου, που σας εξηγεί με ποια διαδικασία πιστοποιήθηκαν αυτά τα αιτήματα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και αναμένω την Τρίτη ως Εισηγητής, να έρθετε στην Επιτροπή να υποστηρίξετε την τροπολογία σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος):Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μηταράκη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής):Θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε. Υπάρχουν πράγματα που το Δημόσιο αποζημιώνει και πράγματα που το Δημόσιο δεν αποζημιώνει. Αυτό έγινε και στη Μόρια, αυτό έγινε και στους Χαλκειούς. Η καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες του Δημοσίου. Είμαστε έτοιμοι, προωθείται η τροπολογία μέσα στο νομοσχέδιο αυτό, και θα περάσει.

Και μετά πάλι τα ίδια. Ανοιχτά σύνορα. Το 2015 η κατάσταση έγινε έτσι, γιατί ο ISIS πήρε τη Μοσούλη, εξοπλίστηκε, πέσαν τα τροφεία στη Συρία, ξεκίνησε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τα καταφέραμε. Με πάρα πολλές δυσκολίες, με πάρα πολλά λάθη, με πολλές ανεπάρκειες. Πριν, εβδομήντα χιλιάδες. Θέσεις φιλοξενίας χίλιες. Καταγεγραμμένοι, άσυλο κανείς. Διότι, βλέπετε, η πολιτική της έξυπνης Ελλάδας ήταν «άστους να φύγουν να πάνε στην Ευρώπη», το οποίο μετά πληρώθηκε με την κατακραυγή της χώρας μας. Δεν έχει νόημα. Ξανά και ξανά τα ίδια.

Εδώ είμαστε, παλεύουμε. Όποιος μπορεί να βοηθήσει θα βοηθήσει. Οι άλλοι ας προσπαθούν να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό τους αφορά. Δεν τους αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος):Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ. Απαντήσατε σε τρεις ερωτήσεις σήμερα.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση