Βουλή

Νέα τροπολογία Νέας Δημοκρατίας για τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ

Νέα τροπολογία Νέας Δημοκρατίας για τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ

Με διαδικασίες κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με διατάξεις οικονομικής και διοικητικής φύσης για το μεταναστευτικό.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.

Στη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου.

 

 Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:

Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ο Γ Ι Α – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:

«Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής»

ΘΕΜΑ: « Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως 31.12.2019»

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο ….

Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη στα μόνα νησιά που εξακολουθεί να ισχύει είναι στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου είναι εμφανείς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό και δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. Τα ΚΥΤ στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ είναι οι αποδείξεις της καταστροφικής και ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό, που έχουν μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο.

Επιπρόσθετα, δύο από αυτά τα νησιά, η Κως και η Λέσβος χτυπήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς μέσα στο 2017, που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και στις δημόσιες υποδομές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μεν Βρίσα της Λέσβου όχι μόνο δεν προχώρησε η ανοικοδόμηση αλλά ούτε και η κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτηρίων ολοκληρώθηκε, στο δε λιμάνι της Κω ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για την αποκατάσταση των λιμενικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια ενώ και στα άλλα νησιά, λόγω του μεταναστευτικού, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2019 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της από 29.6.2018 ΠΝΠ η οποία κυρώθηκε με τον ν.4576/2018 (Α’196/ 27.11.2018). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΑΡΘΡΟ ….

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) τροποποιείται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2019 για τα νησιά  Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

 

Αθήνα, 20/12/2018

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σταϊκούρας Χρήστος, βουλευτής Φθιώτιδας 

Βεσυρόπουλος Απόστολος, βουλευτής Ημαθίας 

Αθανασίου Χαράλαμπος, βουλευτής Λέσβου

Κόνσολας Εμμανουήλ, βουλευτής Δωδεκανήσου

Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης), βουλευτής Χίου

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση