Βουλή

Αδιαφάνεια στη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ βάσει των διατάξεων της παρ. 10 του αρ. 35 ν. 4387/2016

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον υπουργό Οικονομικών, κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ παροχής του δημοσίου. Συγκεκριμένα ζητούν στοιχεία για το πόσες ήταν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν βάσει των ευνοϊκών διατάξεων για την κατά προτεραιότητα χορήγηση της εφάπαξ παροχής και από ποια δικαιολογητικά αυτές συνοδευόντουσαν.

Σχετικά με την κατατεθείσα ερώτηση ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τριάντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητήσαμε σήμερα να ενημερωθούμε για τον τρόπο που εφαρμόζεται η ευνοϊκή διάταξη περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ του δημοσίου. Η διάταξη αυτή πρέπει να εφαρμόζεται με εξαιρετική προσοχή και με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας, χωρίς να κατηγοριοποιεί τους ασφαλισμένους σε φίλους και υμέτερους. Δε μπορεί τη στιγμή που 55.000 συμπολίτες μας περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για να πάρουν τα χρήματά τους, να υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιοι παρακάμπτουν την επετηρίδα με τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας και των διοικήσεων των Ταμείων.

Στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις των εφάπαξ προχωράνε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι τη διετία 2012-2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, κάτω από πολύ δυσμενέστερες δημοσιονομικές συνθήκες είχε χορηγήσει 96.750 εφάπαξ αξίας 3,1 δις.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς

1. την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ δημοσίου»

Με την παράγραφο 10 του αρ. 35 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε ότι την εφάπαξ παροχή του δημοσίου λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα δικαιούχοι που είναι άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ή γονείς αυτών ή άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα, 22/1/2017), η διάταξη του ν.4387/2016 έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με αδιαφανή τρόπο, οδηγώντας σε εύλογα ερωτήματα ως προς το αν οι αποφάσεις περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ όντως αφορούν σε άτομα που δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση.

Με δεδομένο δε ότι:

α) περίπου 55.000 συνταξιούχοι περιμένουν έως 3 και 4 χρόνια να τους χορηγηθεί το εφάπαξ, πολλοί δε εξ’ αυτών έχουν, ή αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας

β) κατά τη διετία 2015-2016 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις εφάπαξ κινήθηκαν με «ρυθμούς χελώνας»,

γ) το διάστημα 2012-2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά σε πολύ δυσμενέστερη δημοσιονομική συγκυρία οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν φτάσει τις 96.750 και το ποσό των 3,1 δις

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πόσες ήταν οι αιτήσεις για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ βάσει της παρ. 10 του αρ. 35 του 4387/2016;

2. Πόσες από αυτές αφορούσαν αιτήσεις εφάπαξ των ετών 2015-2016 και πόσες προγενέστερες αιτήσεις;

3. Πώς αποδεικνύεται για κάθε μία από τις περιπτώσεις που έγιναν δεκτές για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016; Με ποια δικαιολογητικά συνοδεύονται οι αιτήσεις αυτές;

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να μας χορηγήσουν τα σχετικά έγγραφα (Κατάθεση Εγγράφων) και ειδικότερα έγγραφα που να αποδεικνύουν τον αριθμό αιτήσεων, τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, σε ποιους αφορούσαν και με ποιες προϋποθέσεις δόθηκαν. 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Βρούτσης Ιωάννης 
Μηταράκης Νότης 
Αναστασιάδης Σάββας 
Αντωνίου Μαρία 
Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ 
Κώστας Αχ. Καραμανλής 
Βαγιωνάς Γιώργος 
Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης 
Βούλτεψη Σοφία 
Γεωργιάδης Άδωνις 
Γιαννάκης Στέργιος 
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος 
Κακλαμάνης Νικήτας 
Καράογλου Θεόδωρος 
Κατσανιώτης Ανδρέας 
Κατσαφάδος Κώστας 
Κεδίκογλου Σίμος 
Κέλλας Χρήστος 
Κεραμέως Νίκη 
Κόνσολας Μάνος 
Κουκοδήμος Κώστας 
Κουμουτσάκος Γεώργιος 
Κυριαζίδης Δημήτρης 
Μπακογιάννη Ντόρα 
Μπουκώρος Χρήστος 
Σκρέκας Κώστας 
Σταϊκούρας Χρήστος 
Σταμάτης Δημήτρης 
Φορτσάκης Θεόδωρος 
Χατζηδάκης Κωστής 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση