Βουλή

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε διώξεις για τη συμφωνία με τη Siemens, ως κυβέρνηση αυτό-συγχαίρεται

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε διώξεις για τη συμφωνία με τη Siemens, ως κυβέρνηση αυτό-συγχαίρεται

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, κατέθεσε ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης, αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εταιρεία Siemens.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ο οποίος εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή με το αρ. 324 του ν. 4072/2012, έτυχε τότε ιδιαίτερα σκληρής κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, δήλωνε: «η τυχόν υπογραφή του σχεδίου από τον κ. Υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει πράξη καθ’ όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα πλην άλλων απιστία και παράβαση καθήκοντος». Ο δε τότε Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας πολεμήθηκε και λοιδορήθηκε, γιατί υπέγραψε τη συμφωνία ως όφειλε, δεσμευόμενος από το νόμο και τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Λίγες μέρες πριν, ο νυν Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας προχώρησε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με τρόπο ικανοποιητικό.

Με δεδομένη τη θεαματική αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο ως αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε διώξεις και ως κυβέρνηση αυτό-συγχαίρεται, ο κ. Μηταράκης ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να τοποθετηθούν ως προς το εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ζητήσουν συγνώμη από τον κ. Στουρνάρα. Ζητάει επίσης να πληροφορηθεί για το ποιες είναι οι επενδύσεις τις οποίες υλοποίησε η εταιρεία σε εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, ποιος τις αξιολόγησε από την ελληνική πλευρά και βάσει ποιας διαδικασίας, ενώ ζητά λεπτομέρειες για το είδος της επένδυσης και το βαθμό ωριμότητας στις οποίες αυτές βρίσκονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς:

1. Τoν Υπουργό Οικονομικών

2. Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: «Εκπλήρωση επενδυτικών υποχρεώσεων Siemens»

Με το άρθρο 324 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α’86/2012) εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εταιρείας Siemens, στο οποίο εξουσιοδοτούνταν ο Υπουργός Οικονομικών να υπογράψει εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τη σχετική συμφωνία. Μετά από γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η συμφωνία (η οποία δε διέφερε σε τίποτα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό) υπεγράφη από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα τον Αύγουστο του 2012 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 27/8/2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε τότε δριμεία κριτική, δήλωνε μάλιστα: «Κανένας δημόσιος υπάλληλος και κρατικός λειτουργός δε νομιμοποιείται να εκτελέσει τη συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ θα πράξει ότι πρέπει για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα του Ελληνικού λαού θα διεκδικηθούν και θα αποδοθούν στο ακέραιο και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν, ανεξαρτήτως θέσης ή αξιώματος». Ο κ. Τσίπρας δήλωνε το 2012 ότι «η τυχόν υπογραφή του σχεδίου από τον κ. Υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει πράξη καθ’ όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα πλην άλλων απιστία και παράβαση καθήκοντος».

Ωστόσο, τη Δευτέρα 11/9/2017 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η συμφωνία συμβιβασμού προχώρησε και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε (συμβατικά η ολοκλήρωσή της ήταν τον Αύγουστο του 2017), επιλέγοντας μάλιστα να αστειευτεί όταν ερωτήθη για το αν φοβάται ότι θα βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία και παράβαση καθήκοντος υλοποιώντας τη συμφωνία.

Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία Siemens, η τελευταία ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα. Συγκεκριμένα στο σημείο 4 του Κεφαλαίου ΙΙΙ της συμφωνίας, η Siemens δηλώνει ότι γνωρίζει και εμπιστεύεται τη δυναμική και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, και επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ΕΔ.

Επειδή η χώρα έχει σήμερα την απόλυτη ανάγκη να προσελκύσει επενδύσεις, κυρίως δε άμεσες ξένες επενδύσεις, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη για τα όσα έχει πει κατά της προηγούμενης κυβέρνησης  και ειδικότερα κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε χωρίς καμία τροποποίηση τη συμφωνία συμβιβασμού;

2. Πώς προχωρά η εκπλήρωση της συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα; Με δεδομένο ότι η συμφωνία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ήταν πενταετής, έληγε δηλαδή τον Αύγουστο 2017, θεωρείτε ότι εκπληρώθηκε η συγκεκριμένη υποχρέωση ή υπάρχει κάποιου είδους παράταση;    

3. Ποιες προτάσεις έχει υποβάλει η Siemens για πιθανές επενδύσεις και σε τι σημείο ωριμότητας βρίσκονται αυτές; Με ποιο τρόπο και διαδικασία έχουν αξιολογηθεί από την ελληνική πλευρά και ποιο το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης; 

Παρακαλούμε να μας δοθούν σχετικά έγγραφα που να περιγράφουν τις προτάσεις της εταιρείας και τις αξιολογήσεις της ελληνικής πλευράς.    

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση των αρμόδιων Υπουργών

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση