Βουλή

Σοβαρές καταγγελίες για το διαγωνισμό φύλαξης για τα κτήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας

Σοβαρές καταγγελίες για το διαγωνισμό φύλαξης για τα κτήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το διαγωνισμό φύλαξης των κτηρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρές καταγγελίες για το διαγωνισμό φύλαξης για τα κτήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας».

 

Στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, στις 18 Ιανουαρίου 2018, ο εξεταζόμενος μάρτυρας κατήγγειλε σειρά πράξεων και παραλείψεων σχετικά με τις εταιρείες φύλαξης των κτηρίων του ΚΕΕΛΠΟ και του Υπουργείου Υγείας μετά την ένταξη του ΚΕΕΛΠΝΟ στις διατάξεις περί Δημοσίου Λογιστικού.  Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τόσο τη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερώτηση 824/31.10.2017, ερώτηση 9020/5.9.17, ερώτηση 4538/28.3.17, ερώτηση και ΑΚΕ 4816/438/4.4.2017, καμιά από τις οποίες δεν απαντήθηκαν), όσο και την κοινή γνώμη μέσω καταγγελιών και δημοσιευμάτων.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής έγιναν καταγγελίες οι οποίες ξεπερνούν τα (πολύ σοβαρά) ζητήματα των διαδικασιών που ακολουθούνταν για τη σύναψη συμβάσεων. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι οι εταιρείες φύλαξης εμπλέκονται σε υπόθεση πιθανής υπεξαίρεσης και πιθανής αλλοίωσης εγγράφων. Υπάρχει δε και σχετική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που διατάσσει την εταιρεία να απομακρυνθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά αυτή συνεχίζει να είναι εκεί ακόμα και σήμερα.    

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποια διαγωνιστική διαδικασία ανατέθηκε στις εταιρείες Triple-S και Cityguard Κοσμάς και ΣΙΑ, η φύλαξη των κτηρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 24 Δεκεμβρίου 2015, οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ εντάχθηκε στις διαδικασίες του Δημόσιου Λογιστικού και μέχρι σήμερα; Πότε υπογράφηκε η σχετική σύμβαση, ποια η διάρκειά της, ποιες οι παρεχόμενες υπηρεσίες, σε ποια κτήρια αφορούσε και ποιο το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών;   

2. Εκτός από τα κτήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, προβλεπόταν βάσει της ίδιας διαδικασίας και από την ίδια εταιρεία να φυλαχθούν και κτήρια του Υπουργείου Υγείας; Ποια κτήρια ήταν αυτά, για ποιο διάστημα και με ποιο κόστος;

3. Με ποια απόφαση ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ (από 24/12/2015 έως και σήμερα) εγκρίθηκεη ανάθεση της φύλαξης των κτηρίων στις εν λόγω εταιρείες; Ήταν αυτή ομόφωνη;

4. Τι ποσά έχουν δοθεί στις συγκεκριμένες εταιρείεςαπό τον Ιούνιο του 2016 έως και σήμερα; Υπάρχουν ποσά σε εκκρεμότητα; Πόσα είναι αυτά; Έχουν κινηθεί οι εταιρείες TripleS και Cityguard, νομικά κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας ζητώντας τα οφειλόμενα;

5. Υπάρχουν και άλλες εταιρείεςαυτή τη στιγμή στο ΚΕΕΛΠΝΟ που παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να έχουν συμβάσεις και χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία;

6. Γιατί ενώ υπάρχει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (5456/2017) για ασφαλιστικά μέτρα κατά της συγκεκριμένης εταιρείας και η οποία διατάσσει τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να ζητήσει τη φύλαξη του κτηρίου από την Ελληνική Αστυνομία (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) εντούτοις αυτή η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Ποιες οι ευθύνες της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και της ηγεσίας του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας; Σε ποιες ενέργειες προέβη η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά της εταιρείας φύλαξης και των εκπροσώπων αυτής, σχετικά με το γεγονός ότι μέσω του δικηγόρου της η τελευταία έκανε χρήση ιατρικού και άρα απόρρητου εγγράφου που αφορούσε σε μάρτυρα των αιτούντων, όπως προκύπτει από την απόφαση 5456/2017;

7. Γνωστοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (Υπουργείο Εσωτερικών – πρώην Προστασίας του Πολίτη) η συγκεκριμένη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων 5456/2017 και ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας για τη φύλαξη του κτηρίου ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αυτή διατάσσει;

Ζητούνται να μας παρασχεθούν τα παρακάτω έγγραφα:

1. Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες φύλαξης του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας, διαγωνιστική διαδικασία και κατακύρωση διαγωνισμού από 24/12/2015 έως και σήμερα.

2. Συμβάσεις με τις εταιρείες TripleS και Cityguard Κοσμάς και ΣΙΑ.

3. Αποφάσεις ΔΣ που να αποδεικνύουν: την απόφαση για να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, την κατακύρωση του διαγωνισμού, τη σύναψη συμβάσεων, τις εκταμιεύσεις ποσών για την πληρωμή των συγκεκριμένων εταιρειών. Ζητούνται τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ, στα οποία να φαίνονται οι θέσεις, οι τοποθετήσεις και οι υπογραφές των μελών του ΔΣ.   

4. Το αίτημα του ΚΕΕΛΠΝΟ προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (Υπουργείο Εσωτερικών, πρώην Προστασίας του Πολίτη) για τη συνδρομή της στη φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση το διατακτικό της 5456/2017 απόφασης. Ζητούνται επίσης και τα σχετικά έγγραφα τα οποία συνόδευαν το αίτημα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές

Γεώργιος Γεωργαντάς, βουλευτής Κιλκίς, Νέας Δημοκρατίας

Ιωάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου, Νέας Δημοκρατίας

Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, Νέας Δημοκρατίας

Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας, Νέας Δημοκρατίας

Βασίλειος Οικονόμου, βουλευτής Επικρατείας, Νέας Δημοκρατίας

Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση