Βουλή

Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη για τη δημιουργία ΚΥΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη για τη δημιουργία ΚΥΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ν. Μηταράκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας σχετικά με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς:

1. Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: «Δημιουργία ΚΥΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε.».

Με την Α.Π. 1252/6.10.2017 (κωδικός 016) πρόσκληση, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καλεί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, να υποβάλει προτάσεις για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης για την καταγραφή πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά του Αν. Αιγαίου.  Σύμφωνα με την πρόσκληση, η δράση αφορά στη δημιουργία – κατασκευή 5 ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, συνολικής χωρητικότητας 8.500 θέσεων και προϋπολογισμού 8,5 εκ.

Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου συνεπεία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Χαρακτηριστικά οι αφίξεις στη Χίο, φτάνουν τις 5.418 από την αρχή του έτους, σε σύνολο 23.334 (στοιχεία Ύπατης Αρμοστείας), δηλαδή αποτελούν το 23,2% των συνολικών αφίξεων από τη θάλασσα. Οι ροές συνεχίζουν με αυξητικό μάλιστα ρυθμό, ενώ οι δομές στα νησιά έχουν όχι απλά κορεστεί, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες δημιουργώντας προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας τόσο στους διαμένοντες εκεί όσο και στους κατοίκους των νησιών μας. Ταυτόχρονα πρέπει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να επιταχυνθούν, προκειμένου οι πρόσφυγες και μετανάστες να μη μένουν παρά ελάχιστα στα ακριτικά νησιά.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πόσες και ποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία Κ.Υ.Τ;

2. Ποια νησιά και ποιες ειδικότερες περιοχές αφορούν;

3. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας των Κέντρων αυτών και ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται; Καταγραφή, ταυτοποίηση, και προσωρινή παραμονή μέχρι πόσων ημερών;

Παρακαλούμε να μας δοθούν οι κατατεθείσες προτάσεις της ΕΛ.ΑΣ.

 

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών στη συνέχεια

Απάντηση Ν. Τόσκα σε κοινοβουλευτική ερώτηση και ΑΚΕ του κ. Νότη Μηταράκη, βουλευτή Χίου για τη δημιουργία ΚΥΤ σε 5 νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ίδια ερώτηση εστάλη και προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το οποίο όμως ουδεμία απάντηση δόθηκε.

Σχολιάζοντας τη στάση των Υπουργείων, ο κ. Μηταράκης είπε:

«Ζήτησα να ενημερωθώ από τα αρμόδια Υπουργεία για την προοπτική ίδρυσης Κέντρων Υποδοχής και Μετανάστευσης (ΚΥΤ) στα 5 νησιά με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πιστό στη γραμμή της μη ενημέρωσης που έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα, «κρύβεται» και δεν απάντησε, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής περί κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επί της ουσίας, βρισκόμαστε στο σκοτάδι για τα νέα ΚΥΤ που θα χρηματοδοτηθούν: πότε θα ιδρυθούν, πού, και ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται.

Ακουλουθεί η απάντηση του Υπουργού:

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση