Βουλή

Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη για τα επόμενα βήματα για το αεροδρόμιο της Χίου (Ερώτηση & Απάντηση)

Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη για τα επόμενα βήματα για το αεροδρόμιο της Χίου (Ερώτηση & Απάντηση)

Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα επόμενα βήματα για το αεροδρόμιο της Χίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Επόμενα βήματα για το αεροδρόμιο της Χίου».

Στις 18 Μαΐου 2018, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Χίου αναφορικά με το πλαίσιο συνεργασίας για το αεροδρόμιο της Χίου. Το Μνημόνιο αυτό έρχεται, μετά από απόλυτη απραξία περίπου 3,5 ετών και υπό την πίεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, η οποία αντιλαμβάνεται ότι το αεροδρόμιο είναι ο βασικότερος μοχλός για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, από το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες από εδώ και στο εξής – παρά μόνο η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ως τις 31/12/2023. Δεν υπάρχει ούτε δέσμευση του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 – παρά μόνο η υποχρέωση να το εντάξει στο εν λόγω Πρόγραμμα. Με αυτά τα δεδομένα, το Μνημόνιο, αποτελεί περισσότερο μια διαπιστωτική του «ποιος έχει να κάνει τι» και όχι ένα λεπτομερές σχέδιο ενεργειών.

Για τους ανωτέρω λόγους και με δεδομένη τη σημασία του αεροδρομίου για την τοπική οικονομία και κοινωνία, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ποιο είναι το συγκεκριμένο και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους από την ημέρα υπογραφής του Μνημονίου ως τις 31/12/2023 οπότε και ολοκληρώνεται το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

2. Πώς διασφαλίζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πώς δεσμεύεται ότι δεν θα διατεθούν σε άλλα έργα τα κονδύλια του Άξονα 7 του ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ, συνολικού ύψους περίπου 15 εκ. € που είναι απαραίτητα για τα έργα του αεροδρομίου Χίου;

Παρακαλούμε να μας δοθεί το Κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, όπως υπεγράφη από τους εκπροσώπους των τριών μερών. 

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του Υπουργού στη συνέχεια:

Απάντηση Χρ. Σπίρτζη σε Ερώτηση & ΑΚΕ Ν. Μηταράκη για τα επόμενα βήματα για το αεροδρόμιο της Χίου by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση