Βουλή

Ασυνεπής η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2016

Ασυνεπής η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2016

Ο κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δημοσίευση της νέας ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των μασχτιχοπαραγωγών.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ασυνεπής η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2016».

Στις 7 Ιουνίου 2017 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’1968/2017) η ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, για την αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές των ετών 2014, 2015, 2016. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2016. Στο άρθρο 3 ορίζονται ως επιλέξιμα για αποζημίωση 41.000 στρέμματα στη ΔΕ Μαστιχοχωρίων.

Στις 20 Ιουλίου 2017, ο ΕΛΓΑ με ανακοίνωσή του όρισε τους δικαιούχους των ενισχύσεων και τις βασικές προϋποθέσεις καταβολής των ενισχύσεων. Δυστυχώς, τα κριτήρια αφήνουν εκτός ενισχύσεων, μεγάλο αριθμό παραγωγών, ενώ δε λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαστιχοπαραγωγών όπως οι πολλοί μικροί κλήροι, η εποχικότητα της καλλιέργειας και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των μαστιχοπαραγωγών είναι ετεροεπαγγελματίες ή συνταξιούχοι. Και αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού και του προέδρου του ΕΛΓΑ μετά τις πυρκαγιές ότι: «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. […] Η διαδικασία αποζημίωσης θα είναι διαφορετική από την πυρκαγιά του 2012 για την αποφυγή αποτυχημένων επιλογών που οδήγησαν στον αποκλεισμό δεκάδων μαστιχοπαραγωγών από τις αποζημιώσεις» (Βέσσα, Χίος, 26/7/2016).  Επίσης ο κ. Αποστόλου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το ζήτημα της απώλειας εισοδήματος του φυτικού κεφαλαίου θα το δούμε μέσα από διαδικασίες που θα στοιχειοθετούν ένα αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ήδη έχει περάσει ένας χρόνος και μόλις ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αποζημιώσεις. Επιπλέον, όχι μόνο δεν απεφεύχθησαν οι «αποτυχημένες επιλογές» του 2012, αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι: εξαιρούνται οι αγρότες άνω των 70 ετών, δε γίνεται ειδική μνεία για τους συνταξιούχους αγρότες και τους άνεργους, ενώ το μέγιστο εισόδημα για τους μη επαγγελματίες αγρότες ορίζεται σε 7.500€ προκειμένου να λάβουν ενίσχυση, αντί 15.000 που ήταν για τις πυρκαγιές του 2012.

Επειδή:

• η μαστιχοπαραγωγή είναι βασικό στήριγμα της τοπικής οικονομίας

• Η μαστίχα αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο προϊόν, η καλλιέργεια του οποίου πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για ποιους λόγους εισήχθησαν και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι νέοι περιορισμοί ως προς την επιλεξιμότητα (όριο ηλικίας στα 70 έτη, μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου από τα 15.000€ στα 7.500€ για τους μη επαγγελματίες αγρότες, καμία αναφορά σε συνταξιούχους αγρότες κλπ);

2. Πώς συνδέονται οι εξαγγελίες περί γρήγορης αποζημίωσης των μαστιχοπαραγωγών και ειδικής μέριμνας για αυτούς, με το γεγονός ότι ήδη έχει περάσει ένας χρόνος και καμία ειδική πρόβλεψη, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της μαστιχοπαραγωγής δεν υπάρχει;

3. Είχε υπάρξει ειδικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μαστιχοπαραγωγή; Τι ζητούσε η ελληνική πλευρά και ποια η θέση της Επιτροπής;

4. Επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάποιο ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης για συγκεκριμένες ειδικές καλλιέργειες με μοναδικά χαρακτηριστικά παγκοσμίως (όπως η Μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης κλπ);

Παρακαλούμε να μας δοθεί η αναφερόμενη στην ερώτηση 3, αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού εδώ >>

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση