Βουλή

Ερώτηση & AKE Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών

Ερώτηση & AKE Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους Υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη κατέθεσαν 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

“Δυστυχώς”, τονίζεται στην ερώτηση, “σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης για το διασυρμό της χώρας είναι αποκλειστική. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο διασυρμός αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας”.

Στην ερώτηση υπενθυμίζονται οι επισημάνσεις που είχε αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία κατά τη συζήτηση του Νόμου 4339/2015 στη Βουλή και υπογραμμίζεται η αντιθεσμική λειτουργία της Κυβέρνησης.

Με την ίδια ερώτηση ζητείται η κατάθεση της αλληλογραφίας μεταξύ Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τίθενται ζητήματα που αφορούν θεμελιώδεις Συνταγματικές Αρχές.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους:

1. Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα

2. Υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά

3. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΘΕΜΑ: Συνεχίζει η Κυβέρνηση το Διασυρμό της χώρας: η κυβερνητική πολιτική εγείρει ζητήματα δημοκρατίας!

Ο νόμος 4339/2015 (ΦΕΚ Α’ 133/29-10-2015) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο τη δική μας, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και των ΜΜΕ. Παράλληλα, οι δυσάρεστες εξελίξεις με την περιθωριοποίηση και ουσιαστικά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας δημιούργησε μείζον θεσμικό ζήτημα χειραγώγησης των ανεξαρτήτων αρχών και των συνταγματικών επιταγών.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχαμε επισημάνει, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, τόσο κατά την επεξεργασία του προαναφερόμενου ν/σ στη Βουλή, όσο και κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από την ψήφιση του προαναφερόμενου νομοσχεδίου. Ειδικότερα, είχαμε αναφέρει ότι:

• καταστρατηγεί την πολυφωνία και τον πλουραλισμό (με την επιβολή περιορισμένου αριθμού καναλιών που θα λάβουν άδεια),

• λειτουργεί αναχρονιστικά (η τεχνολογία επιτρέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα να μεταφέρεται και με άλλους τρόπους),

• δημιουργεί αναρχία και σύγχυση στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο (δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειών με εξωπραγματικές προϋποθέσεις),

• στηρίζει το κρατικό μονοπώλιο, ιδίως στον τομέα της ενημέρωσης, (εξωφρενικό όριο εργαζομένων για ενημερωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας) και

• ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό (μεταξύ επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και εναλλακτικών πλατφορμών διανομής, όπως δικτυακή τηλεόραση (IPTV) και διαδικτυακή τηλεόραση).

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αποφάσισε να λειτουργήσει αντι-θεσμικά ενάντια στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο περιφρονώντας τις προτάσεις μας και, κυρίως, καταστρατηγώντας τις συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθεροτυπίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και του υγιούς ανταγωνισμού. Ήταν πλέον εμφανής η πρόθεση της Κυβέρνησης να παρέμβει απροκάλυπτα για να ελέγξει τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Μάλιστα, οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Παππά ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με το πλαίσιο που θέτει ο ν. 4339/2015 διαψεύσθηκαν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποτελεί ράπισμα στις κυβερνητικές πολιτικές διασύροντας τη χώρα και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που είχαμε εκφράσει δημόσια. Στην επιστολή θίγονται θέματα δημοκρατικής λειτουργίας, περιορισμού του πλουραλισμού και της ελευθερίας στην ενημέρωση και ελέγχου των θεσμών δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας.

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας, εάν δεν συμμορφωθεί εντός 2 μηνών, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, η απάντηση που ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παππάς έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται και αποκαλύπτει το …ύποπτο σχέδιο της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων.

Δυστυχώς, σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης για το διασυρμό της χώρας είναι αποκλειστική. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο διασυρμός αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Υπήρξε αλληλογραφία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές αναφορικά με την ERT-Net και τις διατάξεις του ν. 4339/2015; Παρακαλούμε, όπως καταθέσετε, αντίγραφα της αλληλογραφίας.

2. Συνάδει η αυξανόμενη κυβερνητική εμπλοκή στο χώρο των ΜΜΕ με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και πρόνοιες, καθώς και με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο σχετικά με την ανεξάρτητη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης και την προστασία της ελευθερίας και του πλουραλισμού;

3. Η απουσία αυστηρού λειτουργικού διαχωρισμού και διαφανούς κοστολόγησης μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των εμπορικών μονάδων της ΕΡΤ συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις;

4. Πως διασφαλίζονται οι θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, του υγιούς ανταγωνισμού, της ελεύθερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών και, εν τέλει, της απρόσκοπτης δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας;

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση