Ερώτηση & ΑΚΕ για την κάλυψη του κόστους αγοράς της ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου

Ερώτηση & ΑΚΕ για την κάλυψη του κόστους αγοράς της ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου

Print

Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε προς τον κ. Μουζάλα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων αναφορικά με την κάλυψη κόστους αγοράς της ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:

• Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή

• Αναπλ. Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα

 

Θέμα: «Κάλυψη κόστους αγοράς ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου»

Ο Δήμος Χίου, προκειμένου να δημιουργηθεί το κέντρο πρώτης υποδοχής στη ΒΙΑΛ, προχώρησε στην αγορά του χώρου. Μάλιστα εντός του προηγούμενου μήνα, ο Δήμος προχώρησε και σε υπογραφή σχετικής δανειακής σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση της εν λόγω αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης της υπ’ αρίθμ. 1258/13-09-2016 επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «ο Δήμος αγόρασε τη ΒΙΑΛ με λεφτά που έδωσαν τα Υπουργεία».

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το συνολικό κόστος αγοράς του χώρου της ΒΙΑΛ;

2. Έχει εκταμιευθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση κάποιο ποσό για τον εν λόγω σκοπό; Υπάρχουν υπόλοιπα προς εκταμίευση; Αν ναι, να κατατεθούν οι σχετικές αποφάσεις.

3. Έχουν εγκριθεί ή/και εκταμιευθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση για τη Χίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα άλλα κονδύλια; Αν ναι, να κατατεθούν οι σχετικές αποφάσεις;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού 

Απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης σε ερώτησή του σχετικά με τη χρηματοδότηση του Δήμου Χίου από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αγορά του χώρου της ΒΙΑΛ για τη δημιουργία hot spot στη Χίο. Σε συνέχεια της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Μουζάλα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοκητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας πριν από τρείς εβδομάδες στη Βουλή ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έβαλε τα χρήματα για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ και τη δημιουργία του Hot Spot. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι όσα είχα καταγγείλει ότι ο Δήμος Χίου σήκωσε το οικονομικό βάρος για την αγορά της ΒΙΑΛ ήταν ψέματα.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο αρμόδιος Υπουργός παραπλανούσε την εθνική αντιπροσωπεία. Με το έγγραφο (28711/27-09-2016) που κοινοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατέθεσα αναφέρεται ρητά ότι «δεν έχουν εκταμιευθεί από την Κεντρική κυβέρνηση χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου»!

Οι υπηρεσίες του Δήμου βεβαιώνουν επίσης ότι τα χρήματα που εκταμιευτήκαν από την Κεντρική κυβέρνηση την περίοδο 2015-2016 (συνολικού ύψους 450.000 €) αφορούσαν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Τα συγκεκριμένα ποσά επιβεβαιώνονται και από το υπ.αριθμ.2387/10-10-2016 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Μουζάλας!

Τελικά, ο αρμόδιος Υπουργός είναι πολλαπλά εκτεθειμένος και όχι μόνο για τα τραγικά αποτελέσματα που έχει προκαλέσει στα νησιά και ειδικά στη Χίο η πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Αδειάζει ο Δήμος Χίου τον Ι. Μουζάλα για το θέμα του hot spot της ΒΙΑΛ from Notis Mitarachi