Βουλή

Ερώτηση & ΑΚΕ για την κάλυψη του κόστους αγοράς της ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου

Ερώτηση & ΑΚΕ για την κάλυψη του κόστους αγοράς της ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου

Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε προς τον κ. Μουζάλα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων αναφορικά με την κάλυψη κόστους αγοράς της ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:

• Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή

• Αναπλ. Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα

 

Θέμα: «Κάλυψη κόστους αγοράς ΒΙΑΛ από το Δήμο Χίου»

Ο Δήμος Χίου, προκειμένου να δημιουργηθεί το κέντρο πρώτης υποδοχής στη ΒΙΑΛ, προχώρησε στην αγορά του χώρου. Μάλιστα εντός του προηγούμενου μήνα, ο Δήμος προχώρησε και σε υπογραφή σχετικής δανειακής σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση της εν λόγω αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης της υπ’ αρίθμ. 1258/13-09-2016 επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «ο Δήμος αγόρασε τη ΒΙΑΛ με λεφτά που έδωσαν τα Υπουργεία».

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το συνολικό κόστος αγοράς του χώρου της ΒΙΑΛ;

2. Έχει εκταμιευθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση κάποιο ποσό για τον εν λόγω σκοπό; Υπάρχουν υπόλοιπα προς εκταμίευση; Αν ναι, να κατατεθούν οι σχετικές αποφάσεις.

3. Έχουν εγκριθεί ή/και εκταμιευθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση για τη Χίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα άλλα κονδύλια; Αν ναι, να κατατεθούν οι σχετικές αποφάσεις;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Δείτε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού 

Απάντηση έλαβε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης σε ερώτησή του σχετικά με τη χρηματοδότηση του Δήμου Χίου από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αγορά του χώρου της ΒΙΑΛ για τη δημιουργία hot spot στη Χίο. Σε συνέχεια της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Μουζάλα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοκητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας πριν από τρείς εβδομάδες στη Βουλή ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έβαλε τα χρήματα για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ και τη δημιουργία του Hot Spot. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι όσα είχα καταγγείλει ότι ο Δήμος Χίου σήκωσε το οικονομικό βάρος για την αγορά της ΒΙΑΛ ήταν ψέματα.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο αρμόδιος Υπουργός παραπλανούσε την εθνική αντιπροσωπεία. Με το έγγραφο (28711/27-09-2016) που κοινοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατέθεσα αναφέρεται ρητά ότι «δεν έχουν εκταμιευθεί από την Κεντρική κυβέρνηση χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου»!

Οι υπηρεσίες του Δήμου βεβαιώνουν επίσης ότι τα χρήματα που εκταμιευτήκαν από την Κεντρική κυβέρνηση την περίοδο 2015-2016 (συνολικού ύψους 450.000 €) αφορούσαν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Τα συγκεκριμένα ποσά επιβεβαιώνονται και από το υπ.αριθμ.2387/10-10-2016 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Μουζάλας!

Τελικά, ο αρμόδιος Υπουργός είναι πολλαπλά εκτεθειμένος και όχι μόνο για τα τραγικά αποτελέσματα που έχει προκαλέσει στα νησιά και ειδικά στη Χίο η πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση