Βουλή

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ν. Μηταράκη για την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για λάθη στις κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ν. Μηταράκη για την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για λάθη στις κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφορικά με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τα λάθη που παρατηρούνται στις κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για λάθη στις κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη ή/ και μερίσματα έχουν υποστεί άδικες και υπέρμετρες περικοπές. Αιτία για αυτό είναι ότι παρόλο που οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν βάσει των διατάξεων του ν. Κατρούγκαλου (και άρα στις περισσότερες των περιπτώσεων ορίστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από πριν), οι κρατήσεις εξακολουθούν να υπολογίζονται βάσει των παλαιών ποσών. Του θέματος αυτού έχει επιληφθεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος θεωρεί ότι οι μειώσεις των νόμων 4093/2012 και 3986/2011 επιβάλλονται λανθασμένα σε λάθος ποσά. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας και οι διοικήσεις των Ταμείων οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις και να προχωρήσουν σε τυχόν διορθώσεις.

Επειδή:

• Η διοίκηση οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους όπως αυτοί είναι και όχι κατά το δοκούν

• Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς αυξήσεις εισφορών, τις μειώσεις συντάξεων και τις παλινωδίες του ΕΦΚΑ

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Μαζί με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων έγινε και η αντίστοιχη προσαρμογή των κρατήσεων (φόρος, εισφορά ασθενείας, ειδική εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης) στα νέα ποσά που προέκυψαν;

2. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ την ορθότητα των όσων καταλογίζει ο Συνήγορος του Πολίτη; Εάν ναι, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποκατασταθούν οι αδικίες και θα γίνονται οι σωστές κρατήσεις (με επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους);

Ζητάμε να μας κοινοποιηθούν τα παρακάτω έγγραφα:

1. Το με ημερομηνία 28.3.2017 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη με το οποίο κρίνονται ως παράνομες οι κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων βάσει του ν. 4387/2016.

2. Τα έγγραφα με τα οποία απέστειλαν τις απόψεις τους στο Συνήγορο του Πολίτη το ΕΤΕΑΕΠ (τότε Ε.Τ.Ε.Α.), το Υπουργείο Εργασίας, το Μ.Τ.Π.Υ και τυχόν άλλα Ταμεία και υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση