Βουλή

Πώς προχωρά το έργο του αεροδρομίου, μετά τις εξαγγελίες του αν. Υπουργού για επέκταση και αναβάθμισή του;

Πώς προχωρά το έργο του αεροδρομίου, μετά τις εξαγγελίες του αν. Υπουργού για επέκταση και αναβάθμισή του;

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ν. Μηταράκη προς τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης σχετικά με το πώς προχωράει το έργο του Αεροδρομίου Χίου μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Χαρίτση.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: «Πώς προχωρά το έργο του αεροδρομίου, μετά τις εξαγγελίες του αν. Υπουργού για επέκταση και αναβάθμισή του;».

Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, συνοδεύοντας την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. έκανε δηλώσεις αναφορικά με το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ακόμη, συμφωνήθηκε σήμερα ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υποβάλουν από κοινού την πρότασή τους για την χρηματοδότηση μελέτης επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, ένα έργο κρίσιμης σημασίας για το νησί. Περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις.» (www.amanivoice-chios.gr 15/6/2017).

Στις απαντήσεις που έλαβα από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην με αρ. 5050/19.4.2017 ερώτησή μου αναφορικά με τις υποδομές της Χίου, στο θέμα του αεροδρομίου με πληροφορούν μεν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων (μέσω του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ), αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Επειδή

το αεροδρόμιο της Χίου είναι ένα έργο πνοής, απαραίτητο για το νησί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

δε χωρούν άλλες καθυστερήσεις και ολιγωρία για το έργο του αεροδρομίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια είναι  η ακριβής συμφωνία και δέσμευση που αναλήφθηκε κατά την επίσκεψη του αν. υπουργού στη Χίο για το αεροδρόμιο; Τι περιλαμβάνει αυτή ως προς τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, ποια η πηγή χρηματοδότησης και ποιο το ποσό που συμφωνήθηκε ότι μπορεί να χορηγηθεί;

2. Πώς συμβιβάζονται οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις του αν. Υπουργού Οικονομίας με τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε έργα εκσυγχρονισμού σε αεροδρόμια, αν αυτά είναι προς ιδιωτικοποίηση» (Πρακτικά Ολομέλειας, Συνεδρίαση ΟΓ 13.2.2017), απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου για το αεροδρόμιο Χίου; Έχει υπάρξει συνεννόηση και σχετική συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων (υπουργών) για το θέμα;

Παρακαλώ να μου χορηγηθεί κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά στη συμφωνία μεταξύ του αν. Υπουργού Ανάπτυξης, του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και σε ενδεχόμενες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί έκτοτε.

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση