Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ν. Μηταράκη προς την Υπουργό Εργασίας σχετικά με τα φαινόμενα ατιμωρησίας στον ΕΦΚΑ λόγω της έλλειψης πειθαρχικών συμβουλίων.
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: «Η έλλειψη πειθαρχικών συμβουλίων στον ΕΦΚΑ οδηγεί σε φαινόμενα ατιμωρησίας και ανομίας».
Σύμφωνα με το αρ. 101 παρ. 4 του 4387/2016, στις 1.1.2017, έληξε αυτοδικαίως η θητεία των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων. Μετά τη λήξη της θητείας τους, θα έπρεπε να συγκροτηθούν το Υπηρεσιακό και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του νέου ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις 19.5.2017 και αφού είχαν παρέλθει 5,5 μήνες χωρίς πειθαρχικά συμβούλια, ορίστηκαν με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η σύσταση αυτή του Πειθαρχικού δε θεωρείται σύννομη, καθώς δε συμμετέχουν τα εκλεγμένα μέλη – εκπρόσωποι των εργαζομένων. Το πρόβλημα επισημαίνουν με υπόμνημά τους (4.5.2017) και δελτίο τύπου (22.6.2017) οι ομοσπονδίες ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα (Τα ΝΕΑ 22.6.2017, Το Βήμαonline 22.6.2017). Ως αποτέλεσμα, μένουν ατιμώρητοι και συνεχίζουν να εργάζονται, υπάλληλοι με διαπιστωμένα πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ από τέλος Ιουνίου 2017 επιστρέφουν στη θέση τους 19 υπόδικοι υπάλληλοι.
Επειδή:
• Ελλείψει πειθαρχικού συμβουλίου δε μπορεί να προχωρήσει η εξέταση καμιάς υπόθεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων, με αποτέλεσμα να μένουν ατιμώρητοι οι επίορκοι, αλλά και να ταλαιπωρούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να αθωωθούν.
• Ο ΕΦΚΑ αποτελεί πηγή μεγάλης ταλαιπωρίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους και φαινόμενα όπου επίορκοι υπάλληλοι μένουν ατιμώρητοι επιτείνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Πόσες υποθέσεις εκκρεμούν σήμερα ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ; Πόσες αφορούν περιπτώσεις υπεξαίρεσης ή οικονομικής κακοδιαχείρισης και σε τι ποσό αφορούν; Πόσες από τις υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων);
2. Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων και μη τιμωρίας αυτών, εξαιτίας της έλλειψης Πειθαρχικού Συμβουλίου; Αν ναι, πόσες είναι οι προς παραγραφή υποθέσεις και σε τι είδος παραπτώματος αφορούν; Πόσες από τις προς παραγραφή υποθέσεων αφορούν σε υπαλλήλους που κατείχαν θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων);
3. Πότε θα οριστούν οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων και πότε θα είναι λειτουργικό το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ; Πώς έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους 6 μήνες τα πειθαρχικά παραπτώματα;
Παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τυχόν απάντηση του Υπουργείου Εργασίας ή / και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ στο από 4/5/2017 υπόμνημα των ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ στο οποίο είχε τεθεί το ζήτημα μη συγκρότησης πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων. Σημειώνουμε εξάλλου ότι εκκρεμεί απάντηση στην με αριθμό 1888/8.5.2017 αναφορά μας για το ίδιο υπόμνημα.
Ο ερωτών βουλευτής
Νότης Μηταράκης