Βουλή

Μηταράκης: Καλούμε την Κυβέρνηση να δεχθεί την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά βάσει της τροπολογίας που καταθέσαμε

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την τροπολογία για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ίδρυση Δημόσιας Σχολής Σωστικών Μέσων στις Οινούσσες και τις μεταγραφές των νέων φοιτητών των ΑΕΝ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέσαμε σήμερα τροπολογία με γενικό αριθμό 1355 και ειδικό 24, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου, Χίου, Έβρου και Δωδεκανήσου για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Αυτές τις ημέρες οι πολίτες, οι φορείς, οι επαγγελματίες των νησιών μας βγήκαν στον δρόμο.

Διαμαρτύρονται ότι σε έναν μήνα το κόστος ζωής τους θα γίνει αφόρητο, το κόστος παραγωγής θα γίνει δυσβάσταχτο. Το ακούει αυτό η Κυβέρνηση; Φοβάμαι πως όχι και δεν κάνει και κάτι γι’ αυτό.

Προχθές η Υφυπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε σε δηλώσεις της ότι η Κυβέρνηση αναμένει από τους θεσμούς έγκριση για παράταση. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επιστολή που απέστειλε στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου διαψεύδει ότι έχει υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα και εκθέτει την Υφυπουργό. Η Κυβέρνηση λέει απροκάλυπτα ψέματα. Άλλα λέει μέσα και άλλα λέει έξω. Κανένα αίτημα δεν έχει υποβάλει προς την Κομισιόν για τον νησιωτικό ΦΠΑ, με κανέναν δεν διαπραγματεύεται.

Καταθέτω και τις δηλώσεις της κ. Παπανάτσιου και την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σας ανέφερα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ως γνωστόν η φορολογική πολιτική ανήκει στην πολιτική των κρατών-μελών. Ο σχεδιασμός και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Οι νησιώτες πρέπει να ξέρουν ότι από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν δήθεν κάναμε αντίσταση στους θεσμούς, οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης ισχυρίστηκαν ότι θα αποδεχόντουσαν ελάχιστα μέτρα μόνον για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέσα σε αυτά τα ελάχιστα τον Μάιο του 2015 ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε και τον νησιωτικό ΦΠΑ. Τόσο πιστεύει και στηρίζει αυτή η Κυβέρνηση τη νησιωτικότητα.

Με αυτήν εδώ την πρόταση που σας καταθέτω ο κ. Τσίπρας έδωσε τον Μάιο του 2015 στους θεσμούς την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ. Το καταθέτω.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα πρόταση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαπραγματεύτηκε το τρίτο μνημόνιο και το έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Χωρίς δεύτερη σκέψη, απεμπόλησε ένα μέτρο το οποίο στήριζε στην πράξη τα νησιά μας και ίσχυε εδώ και δεκαετίες. Τώρα με τον ν. 4446 που ψηφίσατε το 2016 προχωράτε στην τελική εφαρμογή του. Να μην ακούσουμε σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, γιατί ως απόδειξη της αδιαφορίας σας για τους νησιώτες ο κ. Τσίπρας δεν συμπεριέλαβε τον νησιωτικό ΦΠΑ ούτε στα δήθεν αντίμετρα ούτε στο κοινωνικό μέρισμα που ψηφίσατε προχθές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ακριτικά μας νησιά χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Είναι μακριά από το κέντρο. Δέχονται ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από την Τουρκία. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, πρέπει να είναι βασικός εθνικός μας στόχος όχι απλώς να διατηρήσουμε τον πληθυσμό σε αυτά τα νησιά, αλλά να τον αυξήσουμε, όπως πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα το κάνετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης αυτό; Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός σας; Με την οριστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε έναν μήνα από σήμερα οι κάτοικοι θα δουν ξαφνικά όλα τα είδη πρώτης ανάγκης να είναι πολύ πιο ακριβά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ πιο ακριβά από τη γείτονα. Είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των κατοίκων μέσα στον χειμώνα, όπου στα νησιά στα οποία υπάρχει κάποιος τουρισμός, τα εισοδήματα είναι μειωμένα, καθώς βρισκόμαστε εκτός τουριστικής περιόδου.

Κάποιοι καταναλωτές θα στραφούν προς τις γειτονικές χώρες, όπως συμβαίνει ήδη στη Βόρεια Ελλάδα. Και αυτό στις μικρές κλειστές κοινωνίες των νησιών θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών θα αυξηθεί, πλήττοντας την παραγωγή και τις εξαγωγικές δραστηριότητες των νησιών μας με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Η Κυβέρνηση –και αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτές τις επιπτώσεις. Δεν ακούσαμε κουβέντα στην πράξη για μέτρα αντιστάθμισης των αρνητικών επιπτώσεων και του κόστους. Ο επενδυτικός νόμος, ως γνωστόν, παραμένει «πουκάμισο αδειανό». Οι υποδομές στα νησιά λιμνάζουν. Κυρίως φέτος και τα τελευταία δύο χρόνια το μεταναστευτικό πλήττει τα νησιά μας.

Καταθέσαμε, λοιπόν, την παρούσα τροπολογία αποδεικνύοντας ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει έμπρακτα τα ακριτικά νησιά. Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω τώρα, την τελευταία στιγμή, να δεχτεί αυτήν την παράταση. Να η ευκαιρία να μπούμε σε έναν σοβαρό διάλογο μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους για το πώς θα στηρίξουμε την ακριτική Ελλάδα, τις πύλες της χώρας μας. Αυτό το ζητάνε όλοι οι φορείς των νησιών.

Σας καταθέτω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το ψήφισμα των φορέων της Χίου στη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Να πω και δύο θέματα επί τους σημερινού νομοσχεδίου. Πρώτον, να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι στην πρόσφατη επίσκεψή σας στις Οινούσσες είχατε αποδεχτεί το αίτημα των τοπικών φορέων για την ίδρυση Δημόσιας Σχολής Σωστικών Μέσων.

Και αδικεί την αποδοχή σας αυτή το γεγονός ότι το φέρνετε με εκπρόθεσμη τροπολογία εκατόν δεκατεσσάρων σελίδων, αφού το νομοσχέδιο έχει ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή. Περιμένουμε, βέβαια, να δούμε στην πράξη αυτές τις εξαγγελίες να υλοποιούνται και να λειτουργεί αυτή η Σχολή στις ακριτικές Οινούσσες.

Κλείνοντας, να επιστήσω την προσοχή σας για το θέμα των μεταγραφών των νεοεισαχθέντων σπουδαστών στις ΑΕΝ. Αυτές έχουν καθυστερήσει αρκετά και οι σπουδαστές ορκίζονται τις επόμενες ημέρες. Και αυτό επιφέρει κόστος και για τους σπουδαστές και για τις οικογένειές τους, που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια στις Σχολές, στις οποίες τελικά θα φοιτήσουν. Κινδυνεύουν να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πρώτου εξαμήνου, με δεδομένο ότι η διδακτέα ύλη δεν είναι ίδια σε όλες τις Σχολές.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να επιληφθείτε ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι μεταγραφές στις Σχολές ΑΕΝ.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση