Βουλή

Η Κυβέρνηση δεν πιστεύει στη νησιωτικότητα, ούτε στην πράξη ούτε στα λόγια

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη νέα τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, παραφράζοντας το γνωστό ανέκδοτο με το σκουλήκι, υπάρχει το διάστημα και κάτω από το διάστημα υπάρχουν τα νησιά μας. Εξαιτίας της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, την 1/1/2018, τα προτελευταία είκοσι επτά από αυτά χάνουν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κατάκτηση που έχουν στη μεταπολίτευση, τον θεσμό του νησιωτικού ΦΠΑ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει σε αυτό το νομοσχέδιο -και γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, ζήτησα τον λόγο σήμερα- την τροπολογία με γενικό αριθμό 1393 και ειδικό 17 -την υπογράφουμε οι συνάδελφοι της Λέσβου, των Κυκλάδων, του Έβρου, των Δωδεκανήσων, της Μαγνησίας κι εγώ- με την οποία ζητάμε από την Κυβέρνηση να παρατείνει για έναν χρόνο και για τα τριάντα δύο νησιά των ακριτικών νομών Λέσβου, Έβρου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου το ειδικό καθεστώς.

Και τι έρχεται η Κυβέρνηση να κάνει; Το μάθαμε χθες. Το καταργεί οριστικά στα είκοσι επτά και δίνει μια μικρή παράταση πέντε μηνών…

...

Επτά μηνών, που δεν καλύπτει την τουριστική περίοδο, τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου και ουσιαστικά καταργεί αυτήν τη μόνη ουσιαστική στήριξη που είχαν τα νησιά μας από δημοσιονομική πλευρά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νησιωτικό ΦΠΑ αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, από την αρχή της θέσπισης του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ήταν ο πλέον ξεκάθαρος τρόπος ενίσχυσης και στήριξης της νησιωτικότητας και αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν αυτές οι περιοχές, όπως την απόσταση από το κέντρο, τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, το κόστος παραγωγής, αλλά και την εθνική ανάγκη να διατηρήσουμε τον πληθυσμό στην ακριτική Ελλάδα.

Λέτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ήταν απαίτηση των θεσμών. Σοβαρά; Δεν ήταν απαίτηση των θεσμών και την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά; Την περίοδο 2012-2015; Ήταν. Αλλά για εμάς αποτέλεσε στην πράξη κόκκινη γραμμή, μέχρι το τέλος. Και στο emailΧαρδούβελη, όταν δεχθήκαμε ελάχιστες αλλαγές στο ΦΠΑ, δεν συμπεριλάβαμε το ΦΠΑ στα νησιά. Αντίθετα, στη σελίδα 27 του emailΧαρδούβελη τονίσαμε ότι το ειδικό νησιωτικό ΦΠΑ αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και η Ελλάδα δεν θα το συζητήσει στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά όταν όλη η Ευρώπη, μετά από πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια κάνει μια αναθεώρηση όλου του ευρωπαϊκού καθεστώτος ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Ευρώπης, τότε θα συζητηθεί και η ελληνική εμπειρία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στον αντίποδα; Όταν γινόταν, κύριε Παππά, η υπεύθυνη διαπραγμάτευση, πριν από το δημοψήφισμα του 2015, θα θυμάστε ως Υπουργός Επικρατείας τότε, ότι στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, στον κ. Γιούνκερ, για να αποφύγουμε το πλήρες πακέτο μέτρων που ερχόταν, δεχτήκαμε κάποια μέτρα. Ένα από τα μέτρα που είχαμε εμείς ως χώρα προτείνει τότε ήταν η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, το οποίο το φέρατε τελικά, το ψηφίσατε στη Βουλή και το καταργείτε σταδιακά και ολοκληρώνουμε τώρα, και γι’ αυτά τα είκοσι επτά νησιά και σε λίγους μήνες για άλλα πέντε, το ειδικό καθεστώς. Αυτή είναι η δική σας ευθύνη.

Αποδείξατε ακόμα και στα λόγια ότι δεν πιστεύετε στην στήριξη της νησιωτικότητας, γιατί ούτε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αν θυμάμαι το νούμερο, αντίμετρα συμπεριλάβατε την επαναφορά του θεσμού για τα νησιά, ούτε πριν από λίγες μέρες όταν ψηφίσαμε το κοινωνικό μέρισμα, όταν σύμφωνα με την Κυβέρνηση υπήρχε επαρκής δημοσιονομικός χώρος, δεν συμπεριλάβατε αυτό το μέτρο.

Καταθέσαμε μια τροπολογία πριν από μία εβδομάδα. Η Κυβέρνηση δεν την έβαλε στη συζήτηση. Ελπίζω σήμερα ότι η Κυβέρνηση θα δώσει την ευκαιρία στους Βουλευτές να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε την τροπολογία για τη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ. Δεν είναι λύση, κύριε Υπουργέ, που παραμένει μόνο σε πέντε νησιά και για πολύ λίγους μήνες. Είναι μια μεταβατική διάθεση, που, σύμφωνα με όλους τους νησιώτες, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα όλων των εφημερίδων, σύμφωνα με όλους τους τοπικούς παράγοντες, απλώς επιβεβαιώνει την οριστική απόφαση της Κυβέρνησης, να καταργήσει αυτό το καθεστώς.

Βέβαια, θα μου πείτε ότι δίνετε ένα εφάπαξ επίδομα, στη λογική των προεκλογικών επιδομάτων. Αυτό βέβαια μου θυμίζει ότι δίνετε καθρεφτάκι στους ιθαγενείς. Τους δίνετε μερικούς μήνες τον ΦΠΑ προκαταβολή, για να χαρεί ο κόσμος ενόψει Χριστουγέννων αλλά μετά, σε λίγους μήνες τα ποσά που δώσατε θα ισορροπήσουν με το αυξημένο ΦΠΑ που αυτοί οι κάτοικοι θα πληρώνουν για τα βασικά είδη διαβίωσης και στο μέλλον το κόστος ζωής θα γίνει ακριβότερο.

Μιλάτε εναλλακτικά για ένα μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο δεν έχετε ορίσει, δεν έχει πει πώς θα λειτουργήσει, δεν είναι σίγουρο ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, γιατί πιθανότατα θα αφορά συγκεκριμένα πράγματα. Δεν θα αφορά παραδείγματος χάριν το τουριστικό προϊόν, που τα δικά μας ακριτικά νησιά ανταγωνίζονται όμορες χώρες με πολύ χαμηλό καθεστώς. Ανταγωνίζονται και από 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουν και τη φορολογία στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα. Άρα είναι μια διπλή αύξηση στο κόστος. Ξεχνάτε στο φιλοδώρημά σας να συμπεριλάβετε τις επιχειρήσεις, ξεχνάτε ότι έχουμε πραγματικά ακριτικά νησιά, μικρά νησιά, όπως τα Ψαρρά, οι Οινούσες, οι Αρκοί, το Καστελόριζο, το Φαρμακονήσι, που πλήττονται από αυτά τα μέτρα.

Για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, για πας από τη Χίο στα Ψαρρά και να γυρίσεις θες οκτώ ώρες με το καράβι. Είναι πραγματικά ακριτική η Ελλάδα. Και γι’ αυτήν την ακριτική Ελλάδα έρχεστε από 1η Ιανουαρίου και αυξάνετε το κόστος διαβίωσης, το κόστος παράγωγης και μειώνετε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τους προϊόντος.

Κύριε Υπουργέ, καλούμε την Κυβέρνηση την ύστατη αυτή στιγμή να δεχθεί αυτήν την τροπολογία, να δώσουμε μια δωδεκάμηνη παράταση για να μας δώσει χρόνο να συνομιλήσουμε με τους θεσμούς και να βρούμε μια βιώσιμη λύση που να στηρίζει τη νησιωτικότητα.

Η άποψη των πολιτών είναι ξεκάθαρη. Τους εγκαταλείψατε. Και όπως χαρακτηριστικά λέει και η Εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» –θα καταθέσω το πρωτοσέλιδο- παραδώσατε τα όπλα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση