Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας όταν αναφέρονται σε offshore, να θυμηθούν ότι το δικό τους κομματικό όργανο, η «Αυγή», έχει βασικό μέτοχο μια τέτοια εταιρεία offshore.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα έναν ακόμα μνημονιακό Προϋπολογισμό. Παρά τις τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, ο τρίτος κατά σειρά Προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα ακόμα χτύπημα στα εισοδήματα των μισθωτών, των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και των συνταξιούχων, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014 παρέλαβε τη χώρα με ύφεση σχεδόν 10% και την παρέδωσε με ανάπτυξη 1%, παρέλαβε τη χώρα με πρωτογενές έλλειμμα και την παρέδωσε με πρωτογενές πλεόνασμα, παρέλαβε τη χώρα με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την παρέδωσε με πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948, παρέλαβε μια χώρα εκτός αγορών και την επέστρεψε στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, μείωσε μονομερώς φόρους, τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ασφαλιστικές εισφορές και διένειμε μέρισμα όχι από την υπερφορολόγηση, αλλά από την ανάπτυξη που είχε τότε η ελληνική οικονομία.

Εσείς με την καταστροφική σας πολιτική παραλάβατε μια χώρα με ανάπτυξη και το 2015 και το 2016 την επιστρέψατε στην ύφεση και φέτος δεν πιάσατε ούτε το μισό του στόχου που οι ίδιοι βάλατε πριν από δώδεκα μήνες σ’ αυτήν την Αίθουσα, όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2017.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό 100 δισεκατομμύρια. Έχετε χάσει 220.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν του 2014. Δυστυχώς, ο λαός πίστεψε στα ψέματά σας. Η Ελλάδα αφέθηκε στον λαϊκισμό, πρώτη από τις χώρες της Ευρώπης και πληρώνει ακόμα το τίμημα.

Όμως, η έξοδος από τη μέγγενη του λαϊκισμού είναι κοντά, γιατί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν τη χώρα στον δρόμο της αλήθειας και της λογικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τρίτος Προϋπολογισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και αυτός φοροκεντρικός. Αυξάνει σε πρωτοφανή επίπεδα καταρχήν τους έμμεσους φόρους, που είναι οι πιο άδικοι κοινωνικά. Συνεχίζει την καταστροφική πολιτική υπέρμετρων πρωτογενών πλεονασμάτων που προέρχονται όχι από την ανάπτυξη, αλλά από την καταστροφή και την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης.

Θύμα των ιδεοληψιών σας είναι και τα νησιά μας. Όλοι οι νησιώτες γνωρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προστάτεψε στην πράξη τον νησιωτικό ΦΠΑ. Το e-mail Χαρδούβελη, που σήμερα κάποιοι συνάδελφοί σας ανέφεραν, στη σελίδα 27 –σας προτρέπω να το ξαναδιαβάσετε- κατοχύρωνε τον νησιωτικό ΦΠΑ ως κοινοτικό κεκτημένο και απέκλειε την αλλαγή του στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Ήταν ο κ. Τσίπρας που έστειλε επιστολή προς τους θεσμούς. Πριν από το δημοψήφισμα του 2015, όταν δεχόσασταν ελάχιστα μέτρα ως τελευταία πρόταση συμβιβασμού, εσείς προτείνατε την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, αυτόν τον νησιωτικό ΦΠΑ που ξεχάσατε να τον βάλετε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ αντίμετρα. Ξεχάσατε πριν από δύο εβδομάδες να τον βάλετε στο κοινωνικό μέρισμα.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία καταθέσαμε συγκεκριμένη τροπολογία, κυρία Υπουργέ, και ζητήσαμε να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο ο ΦΠΑ στα νησιά. Ρώτησε ο κύριος συνάδελφος πώς θα γίνει αυτό. Να το είχατε συμπεριλάβει στον δημοσιονομικό χώρο που ισχυρίζεστε ότι έχετε από το κοινωνικό μέρισμα. Ήλθατε στη Βουλή και είπατε ότι έχετε 1,4 δισεκατομμύρια δημοσιονομικό χώρο και δεν χωράνε 25 εκατομμύρια για τα νησιά; Αυτή είναι η δική σας προτεραιότητα για τη νησιωτική πολιτική. Εμείς επιμένουμε σε αυτήν την πρότασή μας και ειδικά για τα νησιά μας που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Θέλω να πάρω αφορμή, μια πουμιλάμε για τα νησιά, από την επικείμενη κατάργηση του μοναδικού τραπεζικού ανταποκριτή στα Ψαρρά. Ακούω ότιοι τράπεζες σκέφτονται να κλείσουν καταστήματα καισε άλλα νησιά. Θα βρεθούν νησιά χωρίςούτε ένα κατάστημα. Προτείνω στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής νανομοθετήσει την υποχρέωση εξασφάλισης καθολικής πρόσβασης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπεινα υπάρχει τουλάχιστον ένα υποκατάστημα μιας τράπεζας σε κάθε δήμο της χώρας. Έτσι, με συγκεκριμένεςπροτάσεις, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη νησιωτικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ένα χτύπημα και στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι η πρώτη χρονιά ουσιαστικής εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλου», που προβλέπει  μειωμένες συντάξεις έως και 40%. Θα δουν από φέτος οι συνταξιούχοι την περίφημη «προσωπική διαφορά» να υπολογίζεται στις συντάξεις τους. Και ξέρουν οι συνταξιούχοι ότι έχετε ήδη ψηφίσει από 1.1.2019 να κοπούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες συνταξιούχους, με την κατάργηση αυτής της «προσωπικής διαφοράς».

Και ενώ επαίρεστε ότι δίνετε κονδύλια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κόβετε σε αυτόν τον Προϋπολογισμό μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το ΕΚΑΣ, τις φοροαπαλλαγές, το επίδομα θέρμανσης και τα κοινωνικά επιδόματα.

Αυξήθηκε επί των ημερών σας ο κίνδυνος φτώχειας των εργαζόμενων. Δουλεύουν και είναι φτωχοί οι Έλληνες με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Πετρόπουλος πριν από λίγο εδώ πανηγύριζε για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ. Όμως, όπως λέει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής -και τα βάζει εντός εισαγωγικών- αυτά προέρχονται από τη «μη έκδοση συντάξεων», από τη «χρηματοδότηση των αναδρομικών κατά 2/3 από τον Κεντρικό Κρατικό Προϋπολογισμό», από τη «μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 70% και την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων».

Είπε, επίσης, ο κ. Πετρόπουλος ότι τελείωσαν οι περικοπές. Αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Τελείωσαν οι περικοπές; Μήπως ξεχάσατε ότι έχετε ψηφίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019 με το τέταρτο μνημόνιο;

Μιλάτε για καθαρή έξοδο, αλλά έχετε ήδη υπογράψει τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, χωρίς να έχετε χρηματοδότηση γι’ αυτό. Και έχετε δεσμευτεί για χρόνια σε ανέφικτα πλεονάσματα, γιατί δεν μπορείτε να πιάσετε ρυθμούς ανάπτυξης, καταδικάζοντας τις επόμενες γενιές σε μιζέρια και ανακύκλωση φτώχειας.

Η Νέα Δημοκρατία  μπορεί να αντιστρέψει αυτή την καταστροφική πολιτική και να οικοδομήσει το παρόν και το μέλλον που αξίζουμε. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ. 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση