Βουλή

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εκφράζει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και εβδομήντα πέντε Βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εκφράζει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που λέει «να φύγουν επιτέλους», όταν αναφέρονται την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έριξαν την κυβέρνηση το 2015, παραβιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος, λίγες εβδομάδες πριν η χώρα μας βγει από το μνημόνιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με ψέματα κέρδισαν τις εκλογές, μιλώντας για κατάργηση το μνημονίου με ένα νόμο και με ένα άρθρο, μιλώντας για μονομερή διαγραφή του χρέους, που με καταστροφικά λάθη οδήγησαν στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, κοστίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.

Ακούσαμε χθες την εκπρόσωπο του ESM να σχολιάζει σε ένα συνέδριο ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές. Όλα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και καταλήγει: «Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια ανάπτυξης και τον ενάρετο κύκλο της ευρωζώνης». Και ξεκίνησε ήδη το τέταρτο μνημόνιο με σημαντικές μειώσεις συντάξεων, με μείωση του αφορολόγητου, με κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, για το οποίο νησιωτικό ΦΠΑ έχουμε καταθέσει επανειλημμένες τροπολογίες, ζητώντας την παράταση του καθεστώτος, τις οποίες επιδεικτικά αγνοήσατε.

Λέτε για δήθεν καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Και λέω δήθεν, γιατί; Τι περιλαμβάνει ένα μνημόνιο; Περιλαμβάνει στόχους, περιλαμβάνει μέτρα, περιλαμβάνει μηχανισμό επιτήρησης και παροχή χρηματοδότησης.

Πείτε μας, λοιπόν, τι καταργείται τον Αύγουστο; Καταργούνται οι στόχοι; Όχι. Παραμένουν για ιδιαίτερα υψηλά και πολυετή πλεονάσματα. Καταργούνται τα μέτρα; Όχι, κόβετε συντάξεις, αυξάνετε τη φορολογία για χαμηλομισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους, αυξάνετε τον ΕΝΦΙΑ στις μη προνομιούχες περιοχές. Καταργείται ο μηχανισμός επιτήρησης; Όχι. Η χώρα μας θα παραμείνει υπό συστηματική εξωτερική παρακολούθηση.

Το μόνο που καταργείται είναι η χρηματοδότηση, η χαμηλότοκη χρηματοδότηση της χώρας, που μας επέτρεψε να πληρώνουμε σήμερα τους μισούς τόκους σε σχέση με πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Στα δικά σας μνημόνια προσθέσατε επιπλέον την υποθήκη της δημόσιας περιουσίας και τον περιορισμό του νομοθετικού δικαιώματος της Βουλής για δημοσιονομικά θέματα μέσω του μηχανισμού του «κόφτη». Και σήμερα βλέπουμε και ανυπαρξία νέων επενδύσεων και διαρκή μείωση των εισοδημάτων, γεγονότα που οδηγούν σε διαρκή υποβάθμιση των δικών σας προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Και δεν είναι μόνο η οικονομία για την οποία είστε επιζήμιοι για τον τόπο. Είναι η ασφάλεια των πολιτών, είναι η κατάπτωση των θεσμών, είναι το μεταναστευτικό, στο οποίο συνεχίζονται οι μεγάλες σας αδυναμίες, εγκλωβίζοντας χιλιάδες μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και αδυνατώντας να επαναπατρίσετε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα η συμφωνία για το Σκοπιανό ξεχειλίζει το ποτήρι, χτυπά την ψυχή των Ελλήνων. Είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, που δεν ακολουθεί την εθνική γραμμή, αναγνωρίζοντας εθνότητα και γλώσσα, δηλαδή τη βάση του αλυτρωτισμού των γειτόνων. Εσείς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδέχεται τη βάση του αλυτρωτισμού των γειτόνων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το άρθρο 8, το οποίο δίνει δικαιώματα στα Σκόπια να παρέμβουν στα δικά μας εθνικά σύμβολα και ονομασίες, δίνει σε μια επιτροπή το δικαίωμα να αμφισβητεί τη δική μας ιστορία, να ζητήσει την αλλαγή των δικών μας σχολικών βιβλίων. Αναρωτιέμαι, τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να διαβάζουν «Τα μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα;

Η συμφωνία, επίσης, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην οικονομία, στα εμπορικά μας σήματα, στα σήματα που έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.

Και ποια είναι η δική σας απάντηση, η απάντηση της Κυβέρνησης; Ακούμε ιστορικές αναφορές για τη διαχείριση του Σκοπιανού τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Ψάχνετε εμφανώς για άλλοθι για τη δική σας συμφωνία.

Όμως, ξεχνάτε επιμελώς ότι ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε ο Αντώνης Σαμαράς ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν μια συμφωνία σαν αυτή που διαπραγματευτήκατε ούτε, φυσικά, τη δέχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακούμε, επίσης, πολιτικές αναφορές για τη Νέα Δημοκρατία. Μη σας ανησυχεί. Η παράταξή μας είναι ενωμένη και ισχυρή υπό τον Αρχηγό μας και μελλοντικό Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα έχει πάντα ως πυξίδα το εθνικό συμφέρον.

Άκουσα κάποιες αναφορές σε κίνδυνο διχασμού. Παραγνωρίζετε ότι αυτή η παράταξη αγωνίστηκε για την ενότητα του λαού απέναντι σε πλατείες, ακραίες εκφράσεις και συμπεριφορές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας αφορά άμεσα και ουσιαστικά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος-FYROM την Κυριακή, συμφωνία που παράγει άμεσα νομικά αποτελέσματα.

Είναι φανερή η στρατηγική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γίνει de facto διεθνώς αποδεκτή και εφαρμοστέα η συμφωνία, χωρίς να προτίθεστε να τη φέρετε στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο για κύρωση, δηλαδή πριν από τις εκλογές, επιτρέποντας –νομίζετε- σε κάποιους Βουλευτές της Συμπολίτευσης να κοροϊδεύουν τους πολίτες, λέγοντας ότι αφενός απορρίπτουν τη συμφωνία και θα το αποδείξουν κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά αφετέρου στηρίζουν την Κυβέρνηση να την υπογράψει την Κυριακή.

Το καταλαβαίνετε ότι τέτοια επιχειρήματα δεν πείθουν κανέναν. Το Σάββατο κάθε Βουλευτής με οδηγό τη συνείδησή του, όπως επιτάσσει το άρθρο 60 του Συντάγματος, θα πρέπει να κάνει μια καθαρή επιλογή: Δέχεται ή απορρίπτει τη συμφωνία; Εξουσιοδοτεί ή δεν εξουσιοδοτεί τον Υπουργό των Εξωτερικών την Κυριακή να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας;

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση