Βουλή

Οι Έλληνες δεν θα σας επιτρέψουν να τους στερήσετε ούτε μία ημέρα από το μέλλον τους

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής σε συνεδρίαση για συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι στην ουσία ένα συνονθύλευμα διατάξεων για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά, για το μεταναστευτικό και την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και μια σειρά από ασύνδετες διατάξεις και τροπολογίες για μια σωρεία θεμάτων, τα οποία βρίθουν προβλημάτων. Έχει λίγο απ’ όλα. Δεν περιλαμβάνει, όμως, το μείζον.

Ακούσαμε σήμερα τον εισηγητή της πλειοψηφίας να αφιερώνει οχτώ λεπτά της ομιλίας του για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία ψάχνει να βρει άλλοθι για τις δικές του πράξεις, παραγνωρίζοντας ότι είναι Κυβέρνηση και άρα δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση για τις δικές του πράξεις, αλλά οι δικές του επιλογές. Επίσης, ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πανηγυρίζετε για το δικό σας μνημόνιο, το οποίο στοίχισε γύρω στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες πολίτες.

Το νομοσχέδιο είναι ήσσονος σημασίας. Αυτό που είναι μείζονος σημασίας είναι η τροπολογία που προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατέθεσαν σήμερα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάμε απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν τη μη περικοπή των συντάξεων, που εσείς και μόνο νομοθετήσατε να ισχύσουν από την 01/01/2019 για τους ήδη συνταξιούχους. Θυμίζω ότι γι’ αυτούς που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους από το 2016, ήδη ισχύουν και λαμβάνουν τις μειωμένες συντάξεις. Είναι μια περικοπή συντάξεων εντελώς αχρείαστη. Είναι αποτέλεσμα των δικών σας οικονομικών επιλογών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ακούσαμε, κυρία Υπουργέ, χθες στην τηλεόραση να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία για την περίοδο 2010-2014 και να μας ζητάτε να απολογηθούμε. Κατ’ αρχήν να σας θυμίσω ότι το 2010 η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν κυβέρνηση. Είναι και αυτό μια πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, να μπερδεύει κοινοβουλευτικές περιόδους.

Μάλιστα το 2010 η Νέα Δημοκρατία είχε αφενός διαφωνήσει με το μείγμα πολιτικής του μνημονίου και αφετέρου ήταν αντίθετη στην έλλειψη τότε εθνικού σχεδίου, που οδήγησε τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

Εάν θέλετε, όμως, να μιλήσουμε για τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να κρίνετε μία κυβέρνηση από την ημέρα που παρέλαβε μέχρι την ημέρα που παρέδωσε. Και η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μία χώρα σε ύφεση και την παρέδωσε με ανάπτυξη. Παρέλαβε μία χώρα με πρωτογενές έλλειμμα και την παρέδωσε με πρωτογενές πλεόνασμα. Παρέλαβε μία χώρα με έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την παρέδωσε με πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948. Παρέλαβε μία χώρα εκτός αγορών και την επέστρεψε στις αγορές.

Κάναμε δύσκολες επιλογές. Επιτύχαμε, όμως, τη σταθεροποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος μέχρι το 2060, όπως παραδέχεται η Έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Και γι’ αυτό τότε στην πέμπτη αξιολόγηση που δεν έκλεισε υπήρχαν ελάχιστε οριακές διατάξεις για το ασφαλιστικό.

 Εσείς με τη σειρά σας παραλάβατε μία χώρα με ανάπτυξη το 2015, την επιστρέψατε στην ύφεση και το 2015 και το 2016. Είχατε αναιμική ανάπτυξη το 2017 και συνεχίζετε με αναιμική ανάπτυξη το 2018. Και ουσιαστικά το 2015 με τις δικές σας ενέργειες, που κλείσατε τις τράπεζες και φέρατε το τρίτο μνημόνιο, ουσιαστικά πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Φέρατε επιπλέον μέτρα για το συνταξιοδοτικό. Φέρατε αυξήσεις στα όρια ηλικίας. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ. Φέρατε συνολικά είκοσι μία μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Τις κατέθεσα συγκεκριμένα, με λίστα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Και ο κύριος εισηγητής της πλειοψηφίας δεν είχε τίποτα να πει γι’ αυτό.

Με την καταστροφική πολιτική σας το 2015, αλλά κυρίως με τη συνεχιζόμενη ανικανότητά σας να επιστρέψετε τη χώρα σε ισχυρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναγκαστήκατε να φέρετε τα μέτρα στο συνταξιοδοτικό. Και τα φέρατε σε δύο δόσεις. Με τον νόμο Κατρούγκαλου, επειδή δεν κλείνατε την πρώτη αξιολόγηση, θεσπίσατε την έννοια της προσωπικής διαφοράς. Και εμείς λέγαμε ότι αυτό σημαίνει κατάργηση συντάξεων, μειώσεις. Και μας λέγατε, «όχι, όχι, όχι, λέτε ψέματα, δημιουργείτε τρόμο στους συνταξιούχους». Ήρθατε, όμως, μετά με τη δεύτερη αξιολόγηση με τον ν.4472/2017 και καταργείτε αυτήν την προσωπική διαφορά.

Στερήσατε τη χώρα τρία χρόνια ανάπτυξης και δημιουργίας σε μια εποχή που όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Απλώς να συγκρίνετε το πώς αναπτύχθηκε η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε αυτήν την τετραετία σε σχέση με την Ελλάδα, και θα καταλάβετε τι ζημιά κάνατε σε αυτόν τον τόπο.

Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν την ανικανότητά σας, του πολιτικού αριβισμού του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη το 2015, της ύφεσης του 2016, της χαμηλής ανάπτυξης το 2017. Ένα, ένα είναι καταγραμμένα τα βήματα της αποτυχίας, τα οποία συστηματικά θέλετε να φορτώσετε στην αντιπολίτευση σε ένα απελπισμένο προεκλογικό παιχνίδι ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εφόσον το πιστεύετε και το λέτε τσάμπα στα κανάλια, σας δίνουμε με την τροπολογία την ευκαιρία να έρθετε σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία και να ψηφίσετε την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας. Και αντίστοιχες τροπολογίες –για να είμαστε δίκαιοι- έχουν καταθέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως όμως, αποδειχθήκατε αφερέγγυοι σε κάθε μία από τις εξαγγελίες σας, έτσι αποδεικνύεστε και τώρα. Δεν επαναφέρατε τη 13η σύνταξη. Δεν αποκαταστήσατε τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα με την υπογραφή σας απελευθερώσατε τις ομαδικές απολύσεις. Κλείσατε τον ΟΓΑ και μιλάτε για τις συντάξεις! Αυξήσατε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν μπορεί ο κόσμος πλέον να πληρώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του. Και τώρα έρχεστε και πάλι με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να επιβάλλετε νέα αύξηση κατά 17%.

Και έρχεστε με το κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου να φέρετε κάποιες διατάξεις εναρμόνισης του ασφαλιστικού, το οποίο μόνο κατ’ όνομα παραμένει ενιαίος, ενώ στην ουσία είναι κατακερματισμένος φορέας, χωρίς να έχει μετά από δύο χρόνια ενιαίο κανονισμό παροχών. Θυμάστε τι λέγατε για το ασφαλιστικό, ότι θα έρθουν οι διατάξεις και θα ενοποιηθεί; Ακόμα τις περιμένουμε. Και αποσπασματικά σε κάθε νομοσχέδιο όλο και κάποια διάταξη έρχεται για το ασφαλιστικό, που ταλαιπωρεί ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στο β’ μέρος του σημερινού νομοσχεδίου λέτε ότι φέρνετε μεγάλες τομές στο πλαίσιο για την ανασφάλιστη εργασία. Βέβαια με το πρώτο άρθρο του β’ μέρους ουσιαστικά συνάδελφοι, επιβεβαιώνετε το δικό μας πρόστιμο των 10.500 ευρώ -το οποίο έφερε αποτέλεσμα και θα επανέλθω- το οποίο μαζί με άλλες συνδυαστικές και συνεκτικές πολιτικές είχε οδηγήσει την περίοδο 2012-2014 σε μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν το λέω εγώ. Το λένε τα στοιχεία του Υπουργείου σας, ο αναλυτικός πίνακας υπολογισμού της αδήλωτης εργασίας που καταθέσατε, κυρία Υπουργέ, τον Ιανουάριο του 2018. Και κάναμε αυτή τη συζήτηση στην Επιτροπή, κυρία Υπουργέ, συγκρίνοντας τον Ιανουάριο του 2013 με τον Ιανουάριο του 2015 που παραδώσαμε με τον Ιανουάριο του 2018 που δημοσιεύσατε εσείς τα τελευταία στοιχεία.

Και πανηγύριζε η κυρία Υπουργός χθες, γιατί λέει ότι μέσα σε τρία χρόνια μείωσαν την αδήλωτη εργασία κατά 6 μονάδες. Κατά 27 μονάδες μειώνει την αδήλωτη εργασία η Νέα Δημοκρατία, 6 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, και πανηγυρίζετε! Πάντως είναι θετικό. Δεν υποτιμούμε το γεγονός ότι υπήρξε μείωση. Η διαφορά, όμως, είναι τερατώδης και οι συγκρίσεις δεν σας ευνοούν.

Και σας θυμίζω ότι η μείωση της ανεργίας ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας το 2013 και γραμμικά από τότε μειώνεται. Και δεν έχετε καταφέρει να επιταχύνετε τον ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε σχέση με τον ρυθμό της περιόδου 2013-2015. Ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι γραμμικός και σταθερός από το μέγιστο σημείο του 27%, που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Και έρχεστε με ένα σύστημα εκπτώσεων. Στην ουσία νοθεύετε τον αποτρεπτικό και παραδειγματικό χαρακτήρα του προστίμου. Δίνετε κίνητρο στους εργοδότες να επιλέξουν την αδήλωτη εργασία. Γνωρίζετε ότι με μία απλή σύμβαση θα καταφέρουν να γλιτώσουν τα μεγάλα πρόστιμα, που συμφωνούμε –ελπίζω- ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά στο πρόσφατο παρελθόν.

Κλείνετε, ουσιαστικά, το μάτι στην παραβατική συμπεριφορά, ενώ λείπει -και αυτό το είπαν οι φορείς και έχουν δίκιο- κάθε προοπτική επιβράβευσης των συνεπών εργοδοτών. Στην ίδια λογική κινούνται και οι υπόλοιπες διατάξεις για τα εργασιακά.

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 9, στην πρόβλεψη για τις εργολαβίες. Ουσιαστικά ζητάτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αναλάβουν τον ελεγκτικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι κρατικές Αρχές. Σας θυμίζω ότι το 2012 ψηφίσαμε νόμο -ναι, εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- ο οποίος προστατεύει τους προσωρινά απασχολούμενους. Και τώρα έρχεστε με το άρθρο 9 να μας πείτε, ότι αδυνατείτε εσείς, ως Κυβέρνηση, με τους ελεγκτικούς σας μηχανισμούς να ελέγξετε την εφαρμογή της νομοθεσίας, που είναι θετική για τους εργαζόμενους, και ζητάτε από ιδιωτικές εταιρείες να γίνουν ελεγκτές, χωρίς να έχουν, όμως -με το ίδιο άρθρο- την απόλυτη πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που χρειάζονται για να ασκήσουν αυτόν τον ρόλο.

Αν δεν έχουν πρόσβαση, κύριε Υπουργέ, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εργολάβου, σε όλα τα στοιχεία, σε όλα τα βιβλία, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ένας που δίνει το έργο, αν έχει πληρωθεί ή δεν έχει πληρωθεί ο εργαζόμενος. Κατά δήλωση δεν καλύπτεται, όπως γράφετε στο άρθρο.

Πάμε στο Μέρος Γ΄, για το μεταναστευτικό:

Σήμερα τρεισήμισι χιλιάδες παιδιά βρίσκονται ασυνόδευτα στην Ελλάδα. Οι θέσεις φιλοξενίας που έχετε προβλέψει μετά από τρία χρόνια είναι μόνο χίλιες. Έχουμε επτακόσια παιδιά που επισήμως βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας. Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Υπάρχει μια αδυναμία σας, γενικότερα, στο μεταναστευτικό, στο να διαχειριστείτε τις υποδομές, και έχετε κάνει τα νησιά μας -κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου- αποθήκες ανθρώπων. Το έλλειμμα υποδομών για τα ασυνόδευτα παιδιά είναι δυόμισι χιλιάδες θέσεις. Και είναι πάρα πολύ μεγάλο!

Βέβαια, εδώ, κατά πάγια τακτική σας, εκμεταλλεύεστε αυτήν τη νομοθεσία για να βρείτε ένα παράθυρο για τοποθετήσεις και διορισμούς, με κριτήρια πρόσληψης επιτρόπων που θα καθοριστούν εκ των υστέρων, με διαδικασία που θα καθοριστεί εκ των υστέρων -και ούτε εσείς δεν ξέρετε αν θα εμπλέκεται το ΑΣΕΠ- και με αμοιβές που, επίσης, θα καθοριστούν εκ των υστέρων. Ζητάτε, δηλαδή, μια λευκή επιταγή από την Εθνική Αντιπροσωπεία, εκμεταλλευόμενοι το μεταναστευτικό, για να διορίσετε κόσμο.

Και πάμε στις τροπολογίες και στο Μέρος Δ΄, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:

Τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ περιέχουν πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά. Έχουν διατάξεις για διορισμούς, έχουν διατάξεις για παρατάσεις προθεσμιών, έχουν διατάξεις για νομιμοποίηση δαπανών και έχουν και διατάξεις για απευθείας αναθέσεις και τροποποιήσεις συμβάσεων. Την ίδια συνταγή ακολουθείτε και εδώ.

Δεν συμφωνούμε με τα παραπάνω. Δεν συμφωνούμε, παραδείγματος χάριν, με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τη δημόσια περιουσία, με την παραχώρηση σε φορείς ιδιωτικού δικαίου και ΜΚΟ δημοσίων κτηρίων, χωρίς κριτήρια. Και έχουμε προαναγγείλει ότι αυτές οι παραχωρήσεις θα ελεγχθούν.

Δεν συμφωνούμε, παραδείγματος χάριν, με το άρθρο 47, όπου σας δίνει το δικαίωμα να διανέμετε όπου θέλετε τα έσοδα του πρωτοχρονιάτικου λαχείου ή δεν συμφωνούμε με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση λειτουργικών δαπανών ύψους 5 εκατομμυρίων με το άρθρο 49.

Ακόμη, δεν συμφωνούμε και με τις περισσότερες τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο και αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, γιατί και εδώ βλέπουμε την αδυναμία σας να εφαρμόσετε τους δικούς σας ψηφισμένους νόμους και να είστε συνεπείς στις προθεσμίες, που εμείς, όμως, ως κυβέρνηση, είχαμε επιτύχει.

Δεν συμφωνούμε με παρατάσεις, γιατί αποδεικνύουν ανικανότητα να διαχειριστείτε σοβαρά ζητήματα εντός του χρονικού διαστήματος που θέτει ο νόμος ή που καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες.

Λέτε ότι η περίοδος δακοκτονίας -το παίρνω για παράδειγμα- είναι ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος και φέρνετε τροπολογία στις 9 Ιουλίου, που θα δημοσιευτεί στις 15, για να δώσετε παράταση. Απλώς χάσατε την περίοδο!

Είναι, λοιπόν, όλα γραμμένα στο πόδι!

Επίσης, δίνετε παράταση στον κανονισμό του ΟΠΕΚΑ, όπου πριν από τέσσερις μήνες σας λέγαμε ότι δεν προλαβαίνετε τις προθεσμίες που εσείς βάζετε. Και τότε ήμουν Εισηγητής και μου λέγατε, κυρία Υπουργέ, ότι κινδυνολογώ και πως θα τα προλάβετε όλα. Και σήμερα έρχεται αυτή η τροπολογία για παράταση.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς αφήνουμε πίσω μας τρία χρόνια χαμένα, τρία χρόνια χωρίς ανάπτυξη, με πισωγυρίσματα στην πραγματική οικονομία. Παγιδεύσατε μια ολόκληρη χώρα στις ιδεοληψίες σας, στην ανικανότητά σας και τα ψέματα. Αυτά, όμως, τελείωσαν. Μετράτε τις τελευταίες σας στιγμές. Και αυτό φαίνεται σε κάθε σας λόγο, σε κάθε σας προσπάθεια να υφάνετε ένα ακόμα ψεύτικο αφήγημα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να το κάνετε αυτό. Οι Έλληνες δεν θα σας επιτρέψουν να τους στερήσετε ούτε μία ημέρα από το μέλλον τους.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση