Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία της ΝΔ για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ έως 31/12/2019

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία της ΝΔ για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ έως 31/12/2019.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με τις παλινωδίες σας και τους καταστροφικούς ισχυρισμούς καταργήσατε το πιο πραγματικό, το πιο ουσιαστικό μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας, το νησιωτικό ΦΠΑ, ένα κεκτημένο δεκαετιών, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να θυμηθούμε ότι τον Μάιο του 2015 με την επιστολή του προς τους θεσμούς ο κ. Τσίπρας είχε συμπεριλάβει την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα λίγα τότε μέτρα που ήθελε να δεχτεί πριν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, πριν κλείσει η αξιολόγηση.

Με το τρίτο μνημόνιο, που εσείς διαπραγματευτήκατε και εσείς φέρατε για ψήφιση, απεμπολήσατε το μέτρο που υπήρχε, κεκτημένο της χώρας μας από τη θέσπιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη. Καταργήσατε ένα μέτρο που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υπερασπιστεί στις εποχές της πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Εμείς τότε είχαμε «κόκκινες γραμμές». Από το τρίτο μνημόνιο και μετά παίζετε το παιχνίδι της σταγόνας. Δίνετε εξάμηνες παρατάσεις καταργώντας κάθε φορά το μέτρο και για μια ομάδα νησιών.

Κρατάτε, λοιπόν, τους νησιώτες ομήρους σε ένα μικροπολιτικό παιχνίδι. Τελευταία παράταση που δώσατε είναι με την ΠΝΠ που σήμερα συζητάμε, που σήμερα κυρώνουμε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δυο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Φέρατε τον Ιούνιο μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ισχύ μόνο για έξι μήνες για τα τελευταία πέντε νησιά στα οποία ισχύει το μέτρο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω και τη Σάμο. Τελευταία στιγμή έρχεστε και κυρώνετε και την ΠΝΠ. Όμως, τον Δεκέμβριο, σε λίγες εβδομάδες, λήγει ξανά η εξάμηνη παράταση. Πείτε καθαρά στους νησιώτες τι σκοπεύετε να κάνετε. Πείτε ξεκάθαρα στους νησιώτες ότι σήμερα, παρά τον τίτλο του νομοσχεδίου, δεν μιλάμε για νέα παράταση, δεν μιλάμε για παράταση ως το 2019, απλώς επικυρώνεται αυτό που ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του έτους.

Βέβαια, υπάρχουν στελέχη σας, υπάρχουν Υπουργοί που γυρνάνε στα νησιά και τάζουν ότι όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση δεν θα καταργηθεί ο νησιωτικός ΦΠΑ. Αλλά ούτε στα σενάρια του Προϋπολογισμού το συμπεριλάβατε. Δεν υπάρχει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού πρόταση της Κυβέρνησης να διατηρήσει τον νησιωτικό ΦΠΑ, ούτε από ό,τι φαίνεται, κυρία Υπουργέ, φέρνετε σήμερα κάποια σχετική ρύθμιση.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει αυτά τα μικροπολιτικά παιχνίδια και φέρνουμε εμείς για πολλοστή φορά τροπολογία, ζητώντας την ετήσια παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Δεκαεπτά συνάδελφοι υπογράφουμε την υπ’ αριθμ. 1799 γενικός αριθμός και 267 ειδικός αριθμός τροπολογία που έχει κατατεθεί στο σημερινό νομοσχέδιο και είναι αποκλειστική προνομία της Κυβέρνησης αν θα τη δεχτεί ή όχι. Σε αυτό το πλαίσιο, κρατάτε τους νησιώτες ομήρους σε ένα μικροπολιτικό παιχνίδι. Τελευταία παράταση είναι αυτή που δίνετε αν σήμερα δεν δεχτείτε τη δική μας τροπολογία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις μεγάλες σας υποσχέσεις αποτύχατε να φέρετε ένα μέτρο στήριξης για τους νησιώτες αντίστοιχο με αυτό που καταργείτε. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μια «ασπιρίνη» και αυτό γιατί καλύπτει ένα πολύ μικρό κομμάτι της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι νησιώτες λόγω του αυξημένου ΦΠΑ.

Κάτι επίσης, κυρία Υπουργέ, που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν στηρίζει καθόλου το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, που για τα νησιά είναι η βασική τους βιομηχανία.

Ας θυμηθούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Έχετε πλήξει πολλαπλά την ανταγωνιστικότητα των νησιών.

Πρώτον, ανεβάσατε το ΦΠΑ στην εστίαση από τοnχαμηλό στον υψηλό συντελεστή.

Δεύτερον, αυξήσατε τον κανονικό συντελεστή και όλο το τουριστικό προϊόν τώρα έχει φτάσει στο 24% για τα περισσότερα νησιά μας.

Επιβάλατε το τέλος διανυκτέρευσης, δίνοντας ένα τελικό χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα και στις 31 Δεκεμβρίου, εάν δεν δεχτείτε τη δικιά μας τροπολογία, καταργείτε το νησιωτικό ΦΠΑ και στα τελευταία πέντε νησιά που ισχύει.

Εξουθενώνετε τις τοπικές οικονομίες. Εξουθενώνετε όσους παράγουν, όσους αγωνίζονται. Στην Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς και παλεύει να επιβιώσει, εσείς έχετε κηρύξει πόλεμο.

Επίσης, μετατρέψατε τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών με τον τρόπο που διαχειριστήκατε τη μεταναστευτική κρίση, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών.

Εσείς που ευαγγελίζεστε τον ανθρωπισμό φτιάξατε με την ανικανότητά σας και τις ιδεοληψίες τη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ. Δεχθείτε, λοιπόν, και ψηφίστε σήμερα την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για το νησιωτικό ΦΠΑ ως μια ελάχιστη βοήθεια στα νησιά που εξακολουθούν να πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.

Θα ήθελα να πω και δύο λόγια για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων στο Μάτι. Καταρχάς, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν τη στήριξή μας, υλική και ψυχολογική, και το σεβασμό στις απώλειές τους. Πρέπει, επιπλέον, η πολιτεία αφενός να μεριμνά ώστε να μην συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές, αφετέρου εάν συμβούν να καθιερώσουμε ένα πιο μόνιμο, ένα πιο σταθερό μηχανισμό στήριξης και όχι να δρούμε κατά περίπτωση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια διαρκώς τάζετε ότι θα λύσετε τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε. Εάν δεν ήσασταν εσείς ούτε το νησιωτικό ΦΠΑ θα είχε καταργηθεί, ούτε θα βιώναμε την έκρηξη της μεταναστευτικής κρίσης και ούτε θα συζητούσαμε για το στραγγαλισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι πολίτες το ξέρουν αυτό και στις κάλπες σύντομα θα σας το δείξουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση