Βουλή

Καλλιεργείτε την ψευδαίσθηση ότι μόλις τώρα παραλάβατε, ενώ η αλήθεια είναι ότι μόλις τώρα παραδίδετε

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλλιεργείτε τη ψευδαίσθηση, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι μόλις τώρα παραλάβατε, ενώ η αλήθεια είναι ότι μόλις τώρα παραδίδετε. Εδώ και έναν μήνα παρελαύνετε από το Βήμα της Βουλής, Υπουργοί, Βουλευτές, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και κομπάζετε για δήθεν επιτεύγματα της διακυβέρνησής σας. Σας χαρακτηρίζει τέτοια αμετροέπεια ώστε να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία για άρνηση της πραγματικότητας. Μπροστά στον παραλογισμό των λεγομένων σας, εμείς επιμένουμε να μιλάμε με στοιχεία, όχι προφανώς για να τα ακούσετε εσείς, αλλά γιατί μας ακούει ο ελληνικός λαός που ξέρει τι βιώνει καθημερινά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δεδομένο ότι το 2014, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είχε ισορροπήσει. Δεν χρειαζόταν καινούργιες περικοπές. Η ανεργία είχε ήδη αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2013. Και τι κάνατε εσείς; Κατ’ αρχάς διατηρήσατε όλες τις περικοπές των πρώτων μνημονίων. Τις ενσωματώσατε πλήρως στη δημοσιονομική και ασφαλιστική σας πολιτική. Αναγνωρίσατε στις εκθέσεις του προϋπολογισμού τη θετική επίδραση του PSI στα δημόσια οικονομικά, αλλά προχωρήσατε σε αχρείαστα νέα βήματα.

Με το τρίτο μνημόνιο φέρατε μέτρα σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και προκαλέσατε, με την απώλεια της περιουσίας του κράτους στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη απώλεια περιουσίας για το ελληνικό Δημόσιο στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Αυξήσατε εισφορές και μειώσατε συντάξεις είκοσι μια φορές. Φτιάξατε τον «νόμο Κατρούγκαλου» και θεσπίσατε την προσωπική διαφορά. Εμείς αυτόν τον νόμο, σας θυμίζω, δεν τον ψηφίσαμε.

 Ψηφίσατε το 2017 την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Και αυτόν τον νόμο η Νέα Δημοκρατία δεν τον ψήφισε. Με το μεσοπρόθεσμο, τον Μάιο του 2018, επανεπιβεβαιώσατε την περικοπή. Και πάλι η Νέα Δημοκρατία δεν το ψήφισε. Αρνηθήκατε τις τροπολογίες και της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων για την προστασία της προσωπικής διαφοράς.

Έρχεστε σήμερα και ακυρώνετε ένα μικρό μέρος, κάποια από τα δικά σας μέτρα, αποτέλεσμα της δικιάς σας ανικανότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και θέλετε να σας πούμε και ευχαριστώ; Ούτε εμείς, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι εργαζόμενοι σας λένε ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήσασταν εσείς κανείς δεν θα ήξερε τι σημαίνει προσωπική διαφορά. Δεν υπήρχε αυτή η έννοια. Εσείς τη δημιουργήσατε.

Με τα τελευταία νομοσχέδια που φέρνετε σημαίνετε οπισθοχώρηση πριν την τελική σας αποχώρηση. Οπισθοχώρηση αρχικά στις παράλογες εισφορές του «νόμου Κατρούγκαλου» για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το λέγαμε μέσα στην Αίθουσα και μας χλευάζατε τότε. Δεν ακούγατε τι σας έλεγε η παραγωγική Ελλάδα.

Αλλάξατε, όμως, τη βάση υπολογισμού από το 2019, τον τρόπο που υπολογίζονται αυτές οι εισφορές, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε όφελος της οπισθοχώρησής σας να μην φτάνει στην τσέπη των ελεύθερων επαγγελματιών. Οπισθοχωρείτε τώρα και στην προσωπική διαφορά, τον δικό σας θεσμό, αλλά μόνο για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  όλοι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πλέον τη συντάξεις τους περικομμένες, πετσοκομμένες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής που επήλθε στο ασφαλιστικό σύστημα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καμμία προσωπική διαφορά δεν έχουν οι νέοι συνταξιούχοι, δεν έχουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, που πλέον αμφιβάλλουν κατά πόσον, με το δικό σας σύστημα, θα λάβουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, 220 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα δόθηκαν για συντάξεις το 2018. Εσείς προβλέπετε ότι για το 2019 θα δώσετε 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες συντάξεις. Αυτό είναι το αποτύπωμα της δικής σας πολιτικής στους νέους συνταξιούχους. Και φυσικά διαγράφετε -θα τα πούμε αύριο στον Προϋπολογισμό- όλα τα περίφημα αντίμετρα τα οποία διαφημίσατε στον ελληνικό λαό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός έφερε κάποια παραδείγματα συντάξεων στην Επιτροπή -οκτώ παραδείγματα- που τον βολεύουν. Δεν μας είπε τίποτα όμως για τα 2,5 εκατομμύρια συντάξεων που έχουν πλέον θετική προσωπική διαφορά και κατά συνέπεια οι νέοι συνταξιούχοι των ίδιων κατηγοριών θα δουν μειωμένες τις δικές τους συντάξεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σταματήστε τους πανηγυρισμούς. Η ζημιά που κάνατε εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα είναι ανυπολόγιστη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση