Βουλή

Ομιλία κ. Νότη Μηταράκη, Ειδικού Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

Ομιλία κ. Νότη Μηταράκη, Ειδικού Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Συζητάμε σήμερα τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται σε σαθρές βάσεις: στην υπερφορολόγηση και στα υπερπλεονάσματα. Έχει στόχους αντίθετους από αυτούς που θα έπρεπε: Προβλέπει ανάπτυξη 2% με πλεόνασμα 4%, ενώ θα έπρεπε να προβλέπει ανάπτυξη 4% με πλεόνασμα 2%. Προβλέπει ισχνή ανάπτυξη μέσω επιδοτούμενης κατανάλωσης. Επαναφέρει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που μας οδήγησαν στην κρίση,  τις χαμηλές επενδύσεις και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ καλύπτει προσωρινά το δημοσιονομικό πρόβλημα μέσω υπερφορολόγησης, πολιτική που δεν είναι διατηρήσιμη. 

Πέφτετε συστηματικά έξω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις δικές σας προβλέψεις για ανάπτυξη και επενδύσεις. Στον προϋπολογισμό του 2018 είχατε προβλέψει αύξηση παγίου κεφαλαίου 11% και πετυχαίνετε μηδενική αύξηση. Φέτος, πάλι προβλέπετε 12% και, δυστυχώς, και πάλι, για τη χώρα, δεν θα πετύχετε, γιατί οι επενδύσεις θέλουν σχέδιο και επιμονή, κυρίως, όμως, πρέπει να πιστεύεις σε αυτές. Και εμείς μέσα στην κρίση, την περίοδο 2012-2014 φέραμε νέες επενδύσεις στη χώρα 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εσείς, αντίθετα, πολεμάτε την ιδιωτική οικονομία και, ταυτόχρονα, κουτσουρέψατε τις δημόσιες επενδύσεις. Αναλάβατε τη διακυβέρνηση με ψέματα. Κυβερνήσατε με ψέματα και αποχωρείτε με ψέματα. Πανηγυρίζετε για τον προϋπολογισμό, όταν το Χρηματιστήριο παραπαίει, τα spreads ανεβαίνουν, η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές. Το μαξιλάρι ρευστότητας που φτιάξατε δεν βοηθά ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αντλήσουν χρηματοδότηση ούτε τις Τράπεζας να σταθεροποιηθούν. Μόνο το Δημόσιο βοηθά κι αυτό βραχυπρόθεσμα.

Παρουσιάζετε τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας ως μεγάλο σας επίτευγμα,  άλλο ένα ψέμα.  Η ανεργία είχε αρχίσει να αποκλιμακώνεται ταχύτατα από το τρίτο τρίμηνο του 2013.  Εάν δεν είχατε έρθει εσείς, σήμερα η ανεργία θα είχε πέσει στο 15% βάσει του μεσοπρόθεσμου 2015-2018. Δυστυχώς, όμως, ήρθατε και η ανεργία παραμένει στο 19%.  Αυτό μεταφράζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν βρει δουλειά, εάν δεν είχατε γίνει εσείς Κυβέρνηση, θα αμειβόντουσαν καλύτερα, εάν δε διώχνατε επενδύσεις και μαζί τους τις εξειδικευμένες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που οι επενδύσεις δημιουργούν συνεργών.

Αντίθετα, φτιάξατε θέσεις συμβασιούχων στο δημόσιο για να εγκαθιδρύσετε το κομματικό στο κράτος. Τον Δεκέμβριο του 2015 οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο ήταν περίπου εβδομήντα τρείς χιλιάδες,  το 10% των δημοσίων υπαλλήλων.  Σήμερα, φτάνουν τις ενενήντα μία χιλιάδες, το 12,5% των δημοσίων υπαλλήλων.  Η ελαστική απασχόληση αυξάνεται και κοντεύει, επί των ημερών σας, να εξελιχθεί σε κανονικότητα.  Στα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου μόνο το 46% των νέων προσλήψεων είναι πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τα με τα στοιχεία του «Άρτεμις» το 2014 οι αδήλωτοι εργαζόμενοι ήταν 4,6%. Σήμερα έφτασαν το 6%. Αυτοί είστε. Θέλετε μια οικονομία κρατικοδίαιτης, χειραγωγούμενης επιχειρηματικότητας, με τους πολίτες να είναι είτε επιδοματούχοι, είτε συμβασιούχοι, είτε ανειδίκευτο προσωπικό. 

Έρχομαι στην κοινωνική σας πολιτική, που, για εσάς, λέτε ότι  είναι το προνομιακό σας πεδίο.  Το Σεπτέμβριο του 2015, σας θυμίζω, και με το αφήγημα του σκισίματος των μνημονίων να έχει καταρρεύσει, υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό στις εκλογές ένα παράλληλο πρόγραμμα. Στο μεσοπρόθεσμο ψηφίσατε τα περίφημα «αντίμετρα» και πανηγυρίζατε. Στον προϋπολογισμό σήμερα καταργείτε τα αντίμετρα και πάλι πανηγυρίζετε.  Αποφασίστε τι θέλετε, γιατί η συμπεριφορά σας αγγίζει τα όρια της διπλής προσωπικότητας.

«Εξαφανίσατε» από τον προϋπολογισμό του 2019 190 εκατομμύρια για σχολικά γεύματα,  «σβήσατε» 140 εκατομμύρια για προσχολική εκπαίδευση και 300 εκατομμύρια για υποδομές στην ενέργεια και τον πρωτογενή τομέα. «Έφυγαν» 260 εκατομμύρια για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Και πείτε στους ηλικιωμένους ότι δεν θα τους δώσετε 240 εκατομμύρια για συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. 

Κάνατε, λοιπόν, στροφή 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στη κοινωνική σας πολιτική, ακριβώς γιατί δεν έχετε κοινωνική πολιτική. Είστε καιροσκόποι και εξαγγέλλετε μέτρα στον αέρα κατά πώς θεωρείτε ότι σας συμφέρει.  Το επιβεβαιώνει και η Eurostat. Έχετε τη χειρότερη κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη σε όρους αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων.  Μας φέρατε χαμηλότερα από τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το κοινωνικό μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο, γιατί αντί να σχεδιάζετε στοχευμένες δράσεις, μοιράζετε χρήματα με πελατειακά κριτήρια.

Ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση, κάνετε αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία. Μας εγκαλείτε για τις περικοπές, που ναι, ήταν επίπονες και ναι, έγιναν τότε για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Και η χώρα σταθεροποιήθηκε. Το 2014 καμία νέα περικοπή συντάξεων δεν ήταν αναγκαία. Το 2015 τελείωνε το Πρόγραμμα

Και μετά ήρθατε εσείς και καταργήσατε το ΕΚΑΣ, μέτρο που φαντάζομαι κυρίως αφορούσε βιομήχανους, εφοπλιστές και την οικονομική ελίτ.

Φέρατε κι άλλα: Αύξηση εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επανυπολογισμό και μείωση επικουρικών και εφάπαξ. Μαχαίρι στις συντάξεις χηρείας, ανάλγητη πολιτική. Και με τον νόμο Κατρούγκαλου βάλατε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις.

Φτιάξατε και την προσωπική διαφορά. Εσείς και μόνο εσείς ψηφίσατε την περικοπή της, μόνοι σας. Αρνηθήκατε τις τροπολογίες της Αντιπολίτευσης και μετά πανηγυρίζετε ότι καταργείτε την κατάργησή της. Ξηλώνετε το ίδιο σας το μόρφωμα, αυτό που εμείς από την αρχή καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε.

Κανένας παλιός συνταξιούχος δεν σας λέει «ευχαριστώ», γιατί αν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα υπήρχε η προσωπική διαφορά ούτε ο κίνδυνος να κοπεί. Κανένας νέος συνταξιούχος δεν θα σας πει «ευχαριστώ», γιατί θεσμοθετήσατε από το 2016 και μετά νέες συντάξεις κατά 30% μεσοσταθμικά μειωμένες. Οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Κανένας επαγγελματίας δεν σας λέει «ευχαριστώ», γιατί του αυξήσατε υπέρογκα τις εισφορές, αλλάξατε και τη βάση υπολογισμού από το 2019 και ήρθατε μετά, όπως το ανέκδοτο του Χότζα, να τους πείτε ότι τους ελαφρύνατε. Τους ελαφρύνατε γιατί φοβάστε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κανένας μισθωτός δεν σας λέει «ευχαριστώ», γιατί η μισθωτή εργασία εξακολουθεί να επιβαρύνεται με 40% ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους στην κύρια ασφάλιση του 15%. Έτσι θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών. Όμως, η Κυβέρνηση εχθρεύεται τη μεσαία τάξη και θέλει να την εξαθλιώσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα νούμερα του προϋπολογισμού λένε την αλήθεια. Δόθηκαν 220 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για συνταξιοδοτική δαπάνη το 2018. Τώρα με τον νέο προϋπολογισμό, 400 εκατομμύρια λιγότερα θα δοθούν για συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019, γιατί αυτό είναι το αποτύπωμα του νόμου Κατρούγκαλου για τις νέες συντάξεις που ήδη αφορούν περίπου το 10% των συνταξιούχων.

Την ίδια στιγμή προσπαθείτε να συκοφαντήσετε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό. Προσπαθείτε να σταματήσετε το μέλλον και να στερήσετε από τους πολίτες αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες: μια καλή απόδοση για το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα.

Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και τις ανακρίβειες, είτε επειδή δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε είτε επειδή φοβάστε την απήχηση των προτάσεών μας.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει ισχυρή κοινωνική ασφάλιση που να προστατεύει τους πιο αδύναμους, αλλά και να αξιοποιεί τους πόρους του ασφαλιστικού προς όφελος των ασφαλισμένων και της ελληνικής οικονομίας, πάντα υπό την αποκλειστική εποπτεία και τον έλεγχο του κράτους.

Αν διαβάζατε λίγο πιο προσεκτικά, θα καταλαβαίνατε ότι και οι παλιοί συνταξιούχοι προστατεύονται και οι σημερινοί ασφαλισμένοι δεν χάνουν τις εισφορές τους ούτε τις μελλοντικές τους συντάξεις. Αντίθετα, στην πλήρη ανάπτυξη του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος θα έχουμε σωρεύσει 65 δισεκατομμύρια κεφάλαια που θα επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία.

Αλήθεια, τα σημερινά πλεονάσματα του ΕΦΚΑ εσείς τι τα κάνετε;

Εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, υπονομεύετε την κοινωνική ασφάλιση. Χωρίζετε την κοινωνία στα δύο, στους πολλούς που θα παίρνουν την εξαϋλωμένη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου και στους λίγους πλούσιους που έτσι κι αλλιώς δεν την έχουν ανάγκη, και στο ασφαλιστικό εξολοθρεύετε τη μεσαία τάξη.

Η δική μας πρόταση έχει στον πυρήνα της τον εργαζόμενο, αυτόν που προσπαθεί, αυτόν που δουλεύει και που του αξίζει, όταν συνταξιοδοτηθεί, να έχει αξιοπρεπές εισόδημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι αλήθεια ότι έτσι όπως το καταντήσατε το ασφαλιστικό, οι νέοι δεν πιστεύουν σ’ αυτό. Εμείς δίνουμε πραγματική προοπτική στους νέους και πραγματική προοπτική στην κοινωνική ασφάλιση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θα αναφερθώ σε μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα τον Μάιο του 2015, πριν από το δημοψήφισμα απεμπολήσατε το μοναδικό μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας, τον νησιωτικό ΦΠΑ, ένα μέτρο που αποτελούσε κεκτημένο δεκαετιών και που η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε διατηρήσει μέχρι τέλους, γιατί η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε «κόκκινη» γραμμή τον ΦΠΑ στα νησιά.

Η Νέα Δημοκρατία σάς έφερε όχι μία, αλλά πέντε τροπολογίες για παράταση του μέτρου και δεν δεχθήκατε, κύριε Υπουργέ, ούτε μία. Η τελευταία παράταση για τα πέντε μόνο νησιά όπου διατηρείται το μέτρο, αυτά που μαστίζονται από την προσφυγική κρίση, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους νησιώτες ότι όσο είναι αυτός Πρωθυπουργός, ο νησιωτικός ΦΠΑ δεν θα καταργηθεί. Άρα, είτε ο κ. Τσίπρας θα παραιτηθεί πριν από το τέλος του έτους είτε θα φέρετε μια τροπολογία. Όμως, στον σημερινό προϋπολογισμό το μέτρο δεν υπάρχει. Άλλη μια κοροϊδία, ένα μεγάλο ψέμα προς τους νησιώτες μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί τέσσερα χρόνια κάνατε ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα, στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι πανηγυρισμοί σας προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη. Ήρθε η ώρα που φεύγετε.

Ήρθε η ώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση