Βουλή

Είναι φανερή η ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τη μεταναστευτική πολιτική

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνέχεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκινήσω με ένα σχόλιο που έκανε μια αγαπητή συνάδελφος από την Πλειοψηφία αναφερόμενη στην κριτική προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Είπε ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, ταυτιζόμενη με ακροδεξιά λογική. Θα χαρακτήριζε με τα ίδια λόγια την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, τρίτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας το 2014 που είχαν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή; Ο κ. Τσίπρας είχε πει τότε ότι ήταν αναγκαία επιλογή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερή η ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τη μεταναστευτική πολιτική. Και το 2015 αλλά και τώρα αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορα, αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με διαφάνεια τα ΚΥΤ, αδυνατεί να κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, αδυνατεί για λόγους ιδεοληψίας να κάνει επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται βάσει των διεθνών συνθηκών διεθνούς προστασίας. Πρέπει να διασφαλιστεί η μη μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις παραμεθόριες περιοχές.

Καταψηφίσαμε τα άρθρα 6 και 7, όπου νομιμοποιούν δαπάνες και δίνουν παρεκκλίσεις σε διαδικασίες οικονομικής διαφάνειας. Φαίνεται ότι πολλές δαπάνες εκπέσανε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε η διαχείριση και τώρα θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η κυρία αντίδρασή μας χθες ήταν για τον όγκο των τροπολογιών, αλλά όχι μόνο για τον όγκο. Τέσσερις από τις επτά βουλευτικές τροπολογίες και έντεκα από τις είκοσι δύο υπουργικές ήταν εκπρόθεσμες. Η προθεσμία ξέρετε πότε ήταν για να υποβληθούν; Χθες το πρωί στις 10:30΄ ήταν η εμπρόθεσμη προθεσμία. Οι μισές υπουργικές ήρθαν εκπρόθεσμες μέσα στην ημέρα, ώστε να μην προλάβουν να πάνε σε επιτροπή, να μην προλάβουν να ακουστούν οι απόψεις των Βουλευτών, να μην κληθούν φορείς και να μην μπορούμε στην Ολομέλεια με τον κλειστό κατάλογο που υπήρχε χθες να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση.

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες -και πρέπει να είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση- να κάνει άρση του κατεπείγοντος μπροστά στη σύσσωμη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, γιατί ήμασταν όλοι έτοιμοι να αποχωρήσουμε από την Αίθουσα.

Οι τροπολογίες που ήρθαν -ως συνήθως- εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, παράταση προθεσμιών εκεί που το κράτος είχε μία υποχρέωση να κάνει κάτι συγκεκριμένο και αδυνατεί να το κάνει. Πολλές από αυτές τις τροπολογίες έχουν σχέση με την οικονομική διαχείριση. Δίνονται παραστάσεις σε Υπουργεία που έπρεπε να δημιουργήσουν Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών, σε Υπουργεία που έπρεπε να έχουν ειδικές διαδικασίες για προμήθειες. Αναφέρθηκε χθες το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πέρασε το 2015 μια τροπολογία για να παίρνει το Λιμενικό καύσιμο κατά παρέκκλιση των διαδικασιών προμήθειας, η οποία έληγε στο τέλος του 2016. Δόθηκε παράταση για το 2017, δόθηκε παράταση για τον Ιούνιο του 2018, μετά για τον Δεκέμβρη του 2018 και τώρα για το 2019. Δεν είναι επείγον πλέον αυτό. Είναι επιλογή σας να λειτουργείτε με αδιαφανείς διαδικασίες παρέκκλισης.

Ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ την περίπτωση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος. Κύριε συνάδελφε, να σας πω ότι η τροπολογία που φέρατε δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα του Σικιαρίδειου. Απλώς δίνει μια προσωρινή παράταση στη φορολογική ενημερότητα,  ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το Ίδρυμα μην πληρώνοντας φόρους και εισφορές. Αυτό δεν είναι λύση, κύριε συνάδελφε. Και μετά από τέσσερα χρόνια, αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα, πρέπει να φέρετε μια λύση, όχι παρατάσεις της τελευταίας στιγμής.

Να πω, επίσης, για τις προθεσμίες κάτι ακόμα: Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό ότι είχε έρθει στην Αίθουσα, όταν έγινε το ατύχημα με το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» και είπε ότι αλλάζει άμεσα η νομοθεσία για τα υπέργηρα δεξαμενόπλοια. Υπήρξε καινούργια παράταση, χωρίς να αλλάξει καμμία νομοθεσία. Αν γίνει καινούργιο ατύχημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι θα πείτε σε αυτήν την Αίθουσα; Δεύτερη παράταση στον δικό σας νόμο που υποτίθεται ότι ο Πρωθυπουργός υποστήριξε για να λυθεί το πρόβλημα.

Δεύτερη κατηγορία τροπολογιών: διορισμοί, βολέματα. Η υπόθεση του ΑΠΕ είναι ξεκάθαρη. Ως προς το θέμα της Γενικής Επιθεωρήτριας δεν απάντησε η κυρία Υπουργός με ποια διαδικασία θα επιλεχθούν οι είκοσι πέντε νέοι επιθεωρητές. «Ημέτεροι», σε μια υπηρεσία που ήδη έχει κατακριθεί για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί υποθέσεις, όπως η ΝΟΒΑΡΤΙΣ, το ΚΕΕΛΠΝΟ ή το Μάτι;

Τελευταία κατηγορία είναι η νομιμοποίηση δαπανών. Είχαμε πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς διαφάνεια, τελευταία στιγμή, για να μην υπάρχει –νομίζετε- ευθύνη σε αυτούς που υπέγραψαν αυτές τις δαπάνες.

Θα κλείσω με μια ερώτηση. Η μόνη τροπολογία για την οποία δεν έχετε τοποθετηθεί, κύριε Υπουργέ, είναι η μοναδική τροπολογία που κατέθεσε η Αντιπολίτευση για το θέμα της παράτασης του νησιωτικού ΦΠΑ, με γενικό αριθμό 1882 και ειδικό 20. Να μας απαντήσετε στο τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Την αποδέχεστε; Αν δεν την αποδέχεστε, ποια είναι η εναλλακτική; Μιλήσατε για ένα σύστημα σταθερό. Σας θυμίζω ότι πριν έρθετε εσείς, υπήρχε σταθερό σύστημα, υπήρχε ο νησιωτικός ΦΠΑ.

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους καλή χρονιά. Και θα είναι καλή χρονιά με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση