Βουλή

Η κυβέρνηση τυλίγει επιταγές παροχών στα ψηφοδέλτια των εκλογών

Ο βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης μίλησε στη συζήτηση της Βουλής, σχετικά με το ΣΝ για τις 120 δόσεις, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώσαμε μία τετραετία κατά την οποία η χώρα έκανε μεγάλα βήματα πίσω. Νομίζετε ότι με μερικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα πάρετε άφεση αμαρτιών για την τετραετία σας. Μειώνετε κάποιους φόρους που εσείς αυξήσατε με το τρίτο μνημόνιο, αλλά δεν ψηφίζετε την προστασία του αφορολόγητου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Οι πολίτες ξέρουν τι πέρασαν, τι βίωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα σας απαντήσουν κατάλληλα στις επικείμενες εκλογές.

Στον προεκλογικό σας πανικό τυλίγετε επιταγές παροχών στα ψηφοδέλτια των εκλογών, διαστρεβλώνετε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και διχάζετε την ελληνική κοινωνία με τον λόγο σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην Ολομέλεια καταφέρθηκε ενάντια στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Μίλησε πάλι κακόβουλα για «ασφαλιστικό Πινοσέτ», αποδεικνύοντας ότι ούτε ξέρει τι ήταν το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» ούτε φυσικά έκανε τον κόπο να διαβάσει την πρότασή μας.

Το ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόστηκε στη Χιλή είχε ακριβώς το ίδιο μειονέκτημα με το σημερινό σύστημα της Ελλάδας. Ήταν στην ουσία και τα  δύο συστήματα συστήματα του ενός μόνο πυλώνα, βάζοντας όλα τα «αβγά» των συνταξιούχων και των εργαζόμενων σε ένα και μόνο καλάθι. Και κατά την έννοια αυτή, κύριε Υπουργέ, σήμερα εφαρμόζεται στην Ελλάδα ένα ασφαλιστικό αυτής της λογικής και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Στόχος μας πρέπει να μεταβούμε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που οι κίνδυνοι θα μοιράζονται και άρα, θα μειώνονται, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα τις συντάξεις και των σημερινών συνταξιούχων και των σημερινών εργαζομένων, την προοπτική δηλαδή του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον δημόσιο, διανεμητικό και αναδιανεμητικό πρώτο πυλώνα. Να τελειώνουμε με αυτή τη συζήτηση. Είναι σταθερή και ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες από την ίδρυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Πιστεύουμε, όμως, σε ένα πιο δίκαιο σύστημα, πιο ανταποδοτικό. Πιστεύουμε, επίσης, στην ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των εργαζομένων και των εργοδοτών κατά 25%, ώστε να αναπνεύσουν οι εργαζόμενοι, να δουν αύξηση του πραγματικού τους μισθού, να αναπνεύσουν και οι επιχειρήσεις, να βοηθηθεί δηλαδή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια, η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγγείλει στα επόμενα χρόνια αύξηση του κατώτατου μισθού στον διπλάσιο ρυθμό της αύξησης του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την επικουρική και επαγγελματική σύνταξη, τα επαγγελματικά ταμεία πρέπει να λειτουργήσουν σε μια κεφαλαιοποιητική λογική. Σήμερα οι ασφαλισμένοι δίνουν το ένα τρίτο του εισοδήματός τους, γνωρίζοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν τους ανήκουν. Τίποτα δεν μπαίνει στην άκρη για τους ίδιους. Τίποτα δεν αποταμιεύεται. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι απλά ελπίζουν ότι στο μέλλον κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν τις δικές τους συντάξεις. Αυτό, όμως, έχει βαθμούς κινδύνου. Δημιουργεί αμφιβολίες λόγω δημογραφικών και δημοσιονομικών πιέσεων, όπως βίωσαν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ας μιλήσουμε καθαρά στους πολίτες. Το σύστημα σήμερα δεν είναι ασφαλιστικό, είναι ουσιαστικά φορολογικό και μέρος του οποίου δίνεται για συντάξεις.

Μιλώντας για το σύστημα επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης που θα έπρεπε να είναι τμήμα του δεύτερου πυλώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ουσιαστικά το απαξιώνει στην πράξη απορροφώντας τον στον πρώτο πυλώνα, ουσιαστικά επιφυλάσσοντας στους σημερινούς ασφαλισμένους της επικουρικής ασφάλισης συντάξεις-φιλοδωρήματα μετά τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά παράλληλα τους επιβαρύνει με εισφορές 7% του εισοδήματός τους.

Στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε πάντα καθαρά. Το διανεμητικό σύστημα παραμένει, για να στηρίξει τους πιο αδύναμους και να εξασφαλίσει τη διαγενεακή αλληλεγγύη. Όμως, πλέον οι εισφορές της επαγγελματικής θα πρέπει να είναι ατομικές, να είναι στον λογαριασμό των ασφαλισμένων, στη δική τους ατομική μερίδα, προσφέροντας σιγουριά στους σημερινούς εργαζόμενους. Ένα νέο σύστημα που θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους, θα το διαχειρίζεται το δημόσιο και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία ρυθμιστικών αρχών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κι όσο για το κόστος μετάβασης στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, διαχέεται σε βάθος τριών δεκαετιών και υπερκαλύπτεται από τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των συσσωρευμένων κεφαλαίων που θα δημιουργηθούν στην ελληνική οικονομία.

Δημιουργούμε ένα σύστημα που ο ασφαλισμένος θα έχει προσωπικές επιλογές και δημιουργούμε παράλληλα και εθνικά αποθεματικά που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, όπως συμβαίνει σε όλες μα όλες τις δυτικές χώρες, για να μην είμαστε αποκλειστικά εκτεθειμένοι, όπως σήμερα, στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, των οποίων η συμπεριφορά είναι προφανώς πιο ευμετάβλητη.

Και ο τρίτος πυλώνας  θα παραμείνει προαιρετικός, αλλά με φορολογικά κίνητρα, τα οποία θα ενισχύσουν την αποταμίευση και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των μελλοντικών συνταξιούχων.

Σε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει να αντιτάξει τις περίπου διακόσιες χιλιάδες συντάξεις που δεν εκδίδονται, τις σκιές για λαθροχειρίες στο πρωτόκολλο των συντάξεων και τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ», τις μειωμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου -35% κάτω οι συντάξεις για όσους κάνουν τώρα αίτηση συνταξιοδότησης-, τις συντάξεις χηρείας που την τελευταία στιγμή, μετά τη γενική κατακραυγή, διορθώνετε, σύμφωνα με τις υποδείξεις και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και εχθές για άλλη μια φορά πιαστήκατε να λέτε ψέματα και να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Διότι η σύμβαση εργασίας της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» αφενός εγκρίθηκε από τη σημερινή Υπουργό την κ. Αχτσιόγλου και ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, αλλά σε επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ήδη γίνεται σε πολλές συγκοινωνιακές, νοσηλευτικές και άλλες μονάδες της ελληνικής οικονομίας.

Αποδείχθηκε όμως ότι εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2018 ψηφίσατε την επταήμερη εργασία στον χώρο του τουρισμό και φέρατε αυτό που εσείς αποκαλείτε «εργασιακό Μεσαίωνα». Ψέματα, λαθροχειρίες και διαστρέβλωση της αλήθειας!

Αυτά αντιτάσσετε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ευτυχώς φεύγετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση