Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή σχετικά με το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης σε άτομα κάτω των 18 ετών

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πρόταση για προσωρινό δίπλωμα οδήγησης σε άτομα κάτων των 18 ετών και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Επί της αρχής θα κάνω ένα σχόλιο που κάνουμε σε κάθε κύρωση στην οποία εμπεριέχονται τροπολογίες. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία δεν δίνει επαρκή χρόνο στους Βουλευτές να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των τροπολογιών και επίσης, στερεί από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές, όπου υπάρχουν Βουλευτές οι οποίοι έχουν τις ειδικές γνώσεις και το ειδικό ενδιαφέρον σε αυτά τα θέματα, να τοποθετηθούν. Αναγκαζόμαστε, λοιπόν, να τις δούμε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια -είναι συνήθως εκπρόθεσμες αυτές οι τροπολογίες- και πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να τοποθετηθούμε.

Στις δύο υπουργικές τροπολογίες που κατατίθενται σήμερα εμείς θα ψηφίσουμε «ΝΑΙ» με τα εξής σχόλια: Ως προς το θέμα της ΡΑΕ, κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να διατηρηθούν θέσεις που ήδη λειτουργούν για την κάλυψη διαρκών αναγκών. Κράτησα από την ομιλία σας ότι θα προσπαθήσετε να βρείτε μια πιο σταθερή και μια μόνιμη λύση. Νομίζω ότι για τέτοια θέματα αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες νομοθετούμε σχεδόν κάθε βδομάδα κάποια διάταξη κάποιου Υπουργείου η οποία προσπαθεί να παρατείνει μια προθεσμία, αντί να έρθει να κάνει το ουσιαστικό και να λύσει τα θέματα τα οποία δημιουργούνται. Αυτό έχω να πω ως προς το θέμα της ΡΑΕ.

Ως προς το θέμα των υπαλλήλων που δίνουν τις άδειες οδήγησης, να πω, κύριε Υπουργέ, ότι αργήσατε. Αυτό το θέμα συζητείται εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια εμπόδια σε νέους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, σε επαγγελματίες που προσπαθούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης για να ασκήσουν βιοποριστικά επαγγέλματα και δυστυχώς καθυστερήσαμε πάρα πολύ μέχρι να βρεθεί αυτή η συγκεκριμένη μεταβατική λύση.

Ως προς την πρόταση του κυρίου Υπουργού να δοθεί αυτό το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης στα δεκαεπτά σε νέα παιδιά με την παρουσία ενήλικου στο αυτοκίνητο, να πω ότι αυτό είναι το βρετανικό μοντέλο. Αυτό εφαρμόζεται στη Βρετανία. Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα ήθελα, όμως, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, να καλέσει ειδικούς, να ακούσουμε απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν αυτά τα θέματα πολύ καλύτερα από μας, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υποδομών, να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση