Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και της τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειες.

Βασικά σημεία:

• Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός και πρέπει να αποσυρθεί, η αδειοδότηση πρέπει να γίνει με κανόνες, με διαφάνεια μέσω ΕΣΡ. Παράγοντας έσοδα για το δημόσιο, όπως τα €368 εκ που απέφερε η αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

• Είναι υποκριτικό να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για την μη συνεργασία της Αντιπολίτευσης για την εκλογή ΕΣΡ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την χώρα σε εκλογές το 2015 μη τηρώντας την συνταγματική του υποχρέωση να συμβάλλει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκμεταλλεύτηκε το Σύνταγμα για να πετύχει κομματικούς σκοπούς.

• Ως προς το Ν/Σ για τις δημόσιες συμβάσεις, η ανικανότητα της Κυβέρνησης να εκδώσει τις αναγκαίες Υπουργικές Αποφάσεις έχει οδηγήσει σε πάγωμα όλων των νέων διαγωνισμών, με μεγάλες επιπτώσεις για την Ελληνική Οικονομία.

• Καταψηφίζουμε την τροπολογία που δίνει στο Υπερταμείο το δικαίωμα να προβαίνει σε διαγωνισμούς αγνοώντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή χωρίς έλεγχο. Ειδικά όταν η Βουλή δεν ελέγχει το Υπερταμείο.

• Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων, από τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έλαβαν δάνεια δίνοντας ακριβώς τις ίδιες εγγυήσεις, δάνεια που έχουν κριθεί στο χρόνο υποβολής τους. Και οι όποιες σκιές διαφάνειας δεν αφορούν εμάς αλλά άλλες πτέρυγες.

• Με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ξαναμπήκε σε μνημόνιο και μπορεί να ξαναμπεί. Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει τις ελπίδες τους. Κόπηκαν συντάξεις που δεν έπρεπε, λόγω των παλλινοδιών του 2015. Καμία νέα επένδυση δεν έρχεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πιο παλιό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός και κατά συνέπεια πρέπει να αποσυρθεί. Αυτή είναι η συνταγματικά ορθή λύση, η οποία θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που όλοι μέσα στην Αίθουσα επιδιώκουμε, την αδειοδότηση των καναλιών, την αδειοδότηση με κανόνες, την αδειοδότηση με διαφάνεια, την αδειοδότηση μέσων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, παράγοντας έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, όπως παρήγαγε έσοδα 368 εκατομμύρια η διαχείριση του ψηφιακού φάσματος μέσω των διαγωνισμών που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει και για το φάσμα που δόθηκε στην κινητή τηλεφωνία και για το φάσμα που δόθηκε στην Digea, ποσό πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που λέει σήμερα η Κυβέρνηση ότι θα εισπράξει για συνολική διάρκεια δέκα χρόνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προλαλήσασα συνάδελφος μίλησαν για το δικαίωμα της Πλειοψηφίας, για τον εκβιασμό της μειοψηφίας και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουμε όλοι σε αυτήν την Αίθουσα, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής, τα τέσσερα πέμπτα να εκλέξουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Υποχρέωση, όμως, που προϋποθέτει ότι η διαδικασία που αφορά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας γίνεται σύμφωνα με το Σύνταγμα. Κι όταν γίνεται ενάντια στο Σύνταγμα όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας -και όλοι φυσικά περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε καθαρογραμμένες τις λεπτομέρειες της απόφασης, δηλαδή τι είπε και η μειοψηφία, που απ’ ό,τι φαίνεται συμφωνεί κατά κανόνα στην αντισυνταγματικότητα- αυτό δημιουργεί προβλήματα.

Βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμιά φορά η υποκρισία περισσεύει σε αυτήν την Αίθουσα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που δεν τήρησε, όπως την εννοεί σήμερα, τη συνταγματική της υποχρέωση να συμβάλει σε συναινετικές λύσεις, ήταν, όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, κ. Δένδιας, το γεγονός της μη εκλογής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην προ-προηγούμενη περίοδο, όπου το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν διαφώνησε στο πρόσωπο, αλλά δεν πρότεινε πρόσωπο, δεν συμφώνησε με καμμία συζήτηση, γιατί το μόνο που επεδίωκε ήταν να εκμεταλλευτεί μια συνταγματική διαδικασία, που ορθά ζητά αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας ως μέσο επιβολής της συναίνεσης. Το εκμεταλλεύτηκε, για να πετύχει κομματικούς σκοπούς. Άρα, η υποκρισία περισσεύει εδώ.

Ως προς την τροπολογία 739, αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια προχειρότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης όπως και στον ν.4412, που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, όπου ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι κανονιστικές πράξεις, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι δημόσιες συμβάσεις. Ελπίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αντιλαμβανόμαστε όλοι σε αυτήν την Αίθουσα ποιες είναι οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία που από την ανικανότητα της διοίκησης να εκδώσει τις κανονιστικές πράξεις, δεν υπάρχουν δημόσιες συμβάσεις. Όμως, υπήρχε και μια προχειρότητα στο θέμα του Υπερταμείου.

Τελικά, ξέρετε τι κάνετε με αυτήν την τροπολογία; Βάζετε όλα τα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, βάζετε όλη την περιουσία του Δημοσίου σε κανόνες ΤΑΙΠΕΔ. Όταν σας λέγαμε ότι θέλατε να τα πουλήσετε όλα χωρίς έλεγχο, χωρίς κανόνες, αυτή η τροπολογία σήμερα το επιβεβαιώνει. Τα βάζετε όλα χωρίς τους κανόνες των δημοσίων συμβάσεων, ως προς τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ώστε να μπορεί –ποιος- το Υπερταμείο, που δεν ελέγχουμε, χωρίς να εφαρμόζει κανόνες που εμείς επιβάλλουμε, να διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία. Φυσικά και καταψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία. Και θέλω να πιστεύω ότι όλη η Αίθουσα θα καταψηφίσει αυτήν την τροπολογία, αν πιστεύετε ότι η Βουλή πρέπει να επιβάλει κανόνες στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αναφέρθηκαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Βλέπω μια βιασύνη να βγάλετε πόρισμα. Διάφοροι έχουν αναφερθεί, αλλά για να δούμε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Εξεταστική Επιτροπή. Ως προς τα κόμματα είναι εμφανές και από τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, ότι όλα τα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έλαβαν δάνεια με τις ίδιες ακριβώς εγγυήσεις. Έλαβαν δάνεια με τις ίδιες εγγυήσεις που κρίθηκαν στον χρόνο υποβολής τους.

Όπου υπάρχουν σκιές αδιαφάνειας -και έχουν εμφανιστεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκιές αδιαφάνειας κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή- αυτές δεν αφορούν αυτή την πτέρυγα της Βουλής. Αφορούν άλλες πτέρυγες που χρησιμοποιούν offshoreγια τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τους.

Κλείνοντας, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα είναι υπόδουλη και πρέπει να ελευθερωθεί. Τελικά, όμως, με τις δικές σας πολιτικές η χώρα μπήκε ξανά σε μνημόνιο και πιθανόν να ξαναμπεί για άλλη μια φορά σε μνημόνιο. Διότι, παρά την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού σήμερα στην αραβοελληνική συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, όπου μίλησε για ένα successstoryπολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει ειπωθεί ποτέ, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι στους οποίους αναφερθήκατε, έχουν χάσει κάθε αίσθηση ελπίδας.

Οι συνταξιούχοι είναι στον δρόμο και καίνε τις επιστολές Κατρούγκαλου, βλέπουν την επικουρική αυτού του μήνα να μην έρχεται και, το χειρότερο, αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά ότι, αν δεν είχαμε τις παλινωδίες του 2015, δεν θα είχαν κοπεί σήμερα οι συντάξεις.

Οι άνεργοι ξέρετε τι βλέπουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ότι καμμία νέα επένδυση δεν έρχεται σε αυτή τη χώρα. Υλοποιείτε τις επενδύσεις της περιόδου 2012-2015, το Ελληνικό, τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΤΑΠ, έργα τα οποία καταγγείλατε σε αυτή την Αίθουσα και τελικά, σήμερα έρχεσθε να τα υλοποιήσετε, αλλά δεν φέρατε νέο έργο.

Δεν μπορείτε να δώσετε ελπίδα σ’ αυτόν τον κόσμο και τελικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, είστε ό,τι πιο παλιό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση