Βουλή

Συζήτηση Ν. Μηταράκη – Γ. Μουζάλα επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τις δαπάνες σίτισης των προσφύγων

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό δίνοντας ψίχουλα και μεταθέτοντας τις δικές της ευθύνες στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργίας hotspot στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. περιορίστηκε να πει ότι το δημόσιο συμβάλλει στη χρηματοδότηση του Δήμου Χίου με το ποσό των 200.000 ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει και απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη δέσμευση για την χρηματοδότηση του Δήμου παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος για την αγορά του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ θα φτάσει τα 670.000 ευρώ. Απέφυγε επίσης να αναφερθεί σε οποιαδήποτε άλλα αντισταθμιστικά μέτρα, που η ίδια η κυβέρνηση διέρρεε ότι θα υπάρξουν για τα νησιά, όπως η επιστροφή σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. Από τις παραπάνω απαντήσεις γίνεται σαφές ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν οι δημότες της Χίου (!) το κόστος της μεταναστευτικής της πολιτικής καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τη δημιουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής για την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται παράτυπα στη Χώρα μας.

Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και την καθυστέρηση για τον ορισμό συντονιστών στα νησιά για το προσφυγικό. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μηταράκης του υπενθύμισε ότι είχε αναλάβει τη σχετική δέσμευση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Χίο στις αρχές Νοεμβρίου. Ο κ. Μουζάλας έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα και διαβεβαίωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έχει λήξει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

 Τέλος, ο κ Μηταράκης επισήμανε την ανάγκη να προληφθούν έγκαιρα οι πιστώσεις για την σίτιση των μεταναστών, ώστε να μην επαναληφθούν οι φετινές καθυστερήσεις πληρωμών προς τις Χιώτικες επιχειρήσεις.

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη:

"Κύριε Υπουργέ,

κατά πρώτον, καλή χρονιά, καλή δύναμη το 2016. Θέλω να ελπίζω ότι το 2016 θα είναι για τη χώρα και για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα μια καλύτερη χρονιά.

Κατέθεσα αυτήν την επίκαιρη ερώτηση, παίρνοντας αφορμή από την επιστολή που σας έστειλε το Επιμελητήριο Χίου, το οποίο έχει γίνει αποδέκτης σειράς καταγγελιών από μέλη του που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και τα οποία παραπονιούνται για συσσωρευμένες οφειλές, οι οποίες υπάρχουν προς αυτές για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν, ειδικά μετά τα credit controls, πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε δανειοδότηση, άρα και αυτών η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν για αρκετούς μήνες το κόστος σίτισης είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν γίνει ενέργειες και θα ήθελα, παρακαλώ, κατά πρώτον να επιβεβαιώσετε ότι τελικά έχουν πληρωθεί αυτοί οι άνθρωποι για τις οφειλές, οι οποίες υπάρχουν από τον Απρίλιο του 2015.

Κατά δεύτερον, κι αν θέλετε, κύριε Υπουργέ, πιο σημαντικό, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για το 2016, αν έχουν τεθεί οι απαραίτητες διαδικασίες το 2016, ώστε καθώς συνεχίζεται -όπως γνωρίζετε- το μεταναστευτικό ρεύμα, να μην έχουμε το ίδιο πρόβλημα να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Σας ευχαριστώ."

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη:

"Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι αυτό το πρόβλημα που απασχολεί αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λυθεί αρκετά σύντομα. Θα ήθελα απλώς στη δευτερολογία σας να μου επιβεβαιώσετε ότι τα ποσά που αναφέρατε ως συσσωρευμένες οφειλές έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -είναι εδώ και ο αρμόδιος Υπουργός από το Υπουργείο Οικονομικών- στην πληρωμή αυτών των ποσών.

Αν μου επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ, επειδή αναφερθήκαμε σε θέματα που αφορούν τον Νομό Χίου θα ήθελα να σας θέσω δύο πολύ σύντομα ερωτήματα.

Κατά πρώτον, γνωρίζετε ότι ο Δήμος Χίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο παρευρέθηκα και ο ίδιος, ενέκρινε τη σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση της ΒΙΑΛ για να γίνει κέντρο καταγραφής των προσφύγων; Γι’ αυτό το κέντρο ο Δήμος θα προχωρήσει στη σύναψη δανείου με εμπορικές τράπεζες, άρα οι πολίτες της Χίου θα αναλάβουν το ρίσκο του δανείου. Γνωρίζω ότι δόθηκαν κάποια λεφτά από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία θα διευκολύνουν την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Θέλω να ρωτήσω αν έχει γίνει συζήτηση με το Υπουργείο αν υπάρχει πρόβλεψη στα επόμενα χρόνια να δοθούν στο Δήμο Χίου και τα κονδύλια που χρειάζονται για να μπορέσει ο Δήμος Χίου να αποπληρώσει τη ΒΙΑΛ με τις δόσεις που πρέπει να δώσει τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεύτερον, θα ήθελα να επαναφέρω ένα θέμα, το οποίο είχα θέσει κατά την επίσκεψη σας στη Χίο. Είχατε αναφερθεί στην πρόθεση της Κυβέρνησης να ορίσει σε κάθε νησί έναν συντονιστή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πάρα πολλά πρακτικά θέματα, τα οποία αφορούν συναρμόδια Υπουργεία, αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένας συντονιστής. Όταν είχατε έρθει στη Χίο, αν θυμάμαι καλά τον Νοέμβριο, είχατε πει ότι θα προσπαθήσετε να το κάνετε μέχρι το τέλος του χρόνου –αν όχι στις αρχές του 2016.

Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει πρόοδος επ’ αυτού, αν είστε έτοιμοι να ορίσετε τη δομή και τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν την ευθύνη συντονισμού και θα βοηθήσουν και σε πρακτικά θέματα, όπως αυτό που συζητάμε σήμερα με την επίκαιρη ερώτηση.

Ευχαριστώ πολύ."

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση