Βουλή

Ομιλία του ΥΦΥΠΑΑΝ Νότη Μηταράκη κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής

Διαβάστε και δείτε την ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2015.

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Περάσαμε και περνάμε την πιο δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση της γενιάς μας. Ο λαός υποφέρει και δικαιολογημένα απαιτεί από όλους εμάς εδώ την αλήθεια.

Πρώτη αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ξοδεύουμε όσα εισπράττουμε και εισπράττουμε όσα χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας. Χωρίς δανεικά. Όλοι εδώ στην αίθουσα μιλάμε για ανάγκη να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για την πορεία και το μέλλον της χώρας μας. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν ως χώρα στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ουσιαστικά ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός του 2015.

Δεύτερη αλήθεια είναι ότι η χώρα χρειάζεται και ήδη μεταβαίνει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία – ένα μοντέλο που στηρίζεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Ένα μοντέλο - που σε αντιπαραβολή με το παρελθόν - δεν θα χαρακτηρίζεται  από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά.

Τρίτη αλήθεια είναι ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει απαρέγκλιτα την Ευρωπαϊκή της πορεία. Σε μια Ευρώπη που πράγματι αρχίζει να αλλάζει. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή και η γειτονιά μας βρίσκεται σε αναβρασμό.  Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε αυτό ρευστό διεθνές περιβάλλον  και πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικοί συσχετισμοί. Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε.  Γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας. Σε αυτά που πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια: Τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων – επενδύσεων με ονοματεπώνυμο - που σύμφωνα με το ΚΕΠΕ έφτασαν τα 37,6 δις στη διετία. Τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών που ανήλθαν στα 27,5 δις Ευρώ. Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής. Τη διαμόρφωση ενός νέου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Παγκόσμια Τράπεζα μας ανέβασε 39 θέσεις σε διάστημα 3 ετών.

Σε αυτά πρέπει να αναλωθούμε. Και όχι στους φθηνούς λαϊκισμούς και τους κομματικούς υπολογισμούς που ευτελίζουν τους θεσμούς και τον Κοινοβουλευτισμό.

Τέταρτη αλήθεια ότι τα πράγματα σήμερα δεν είναι όπως το 2012. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του πρωθυπουργού μας, του Αντώνη Σαμαρά. Και ακριβώς επειδή δεν είναι όπως το 2012 μπορούμε να μιλάμε πλέον για τη Στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Τις αδικίες, - την ανεργία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις- που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός από την ύφεση. Να τα αντιμετωπίσει όμως, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ότι θα απεμπολήσουμε όσα σημαντικά κατακτήσαμε μέχρι σήμερα. Αυτή είναι τώρα η εξίσωση.

Είναι καλό που ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται έστω και αναγκαστικά, -  αφού δεν μπορεί να κάνει αλλιώς για να μην γυρίσει στο 4% όπως λέει και ο αρχηγός του - ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, ότι το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε σε σχέση με το 2012, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.  Αλλά δεν είναι καθόλου αρκετό.

Αυτές οι παραδοχές… είναι πίσω, πολύ πίσω από την σημερινή πραγματική συζήτηση. Η κυβέρνηση, που κατάφερε να μην βρισκόμαστε στην ίδια θέση με το 2012, καταθέτει αυτόν τον προϋπολογισμό που απαντάει στο «πως» θα κρατηθεί το τιμόνι σταθερά, ώστε παράλληλα να γίνουν τα βήματα και για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Περιμένουμε και από εσάς, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να απαντήσετε ευθέως, τώρα και όχι μετά από ένα χρόνο που θα είμαστε ακόμη καλύτερα.

Θέλετε να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις κοινωνικές αδικίες, ή δεν θέλετε;

Θέλετε να ξεφύγουμε από τον λαϊκισμό που κατάπιε ότι δημιουργικό, πρωτοποριακό και υγιές πήγε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ή δεν θέλετε;

Θέλετε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά δίκαιο κοινωνικό κράτος και να μην συντηρούμε σε βάρος των πολλών τις  ευνοημένες ομάδες και συντεχνίες ή δεν θέλετε;

Μέχρι τώρα ήταν σαφές ότι τίποτε από όσα μπορούν να καταπολεμήσουν την ανεργία και να κάνουν την οικονομία να σταθεί στα πόδια της δεν θέλατε.

Μετά από τις επόμενες κατακτήσεις της κυβέρνησης, σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση και στο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, ίσως πάλι αλλάξετε Στρατηγική…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναλάβαμε μια μεγάλη πρόκληση. Και προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές με σχέδιο και με γνώμονα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας. Σίγουρα δεν τα κάναμε όλα σωστά. Αυτός που τολμά κάνει και λάθη. Σε κάθε περίπτωση όμως χάρη στις επώδυνες θυσίες του κόσμου προχωρήσαμε μπροστά. Η χώρα αρχίζει να πατά ξανά στα πόδια της.

Δεν σταματάμε εδώ γιατί η δικαίωση για μας θα έρθει όταν θα αποκατασταθούν οι αδικίες και βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο αυτών που επλήγησαν από  τη βίαιη προσαρμογή. Όταν η επένδυση στην Ελλάδα θα είναι μια ασφαλής, βιώσιμη  και αποδοτική επιλογή.

Με αποφασιστικότητα και με σοβαρότητα από όλους μας και κυρίως με υπευθυνότητα η χώρα μπορεί να αλλάξει τελείως πρόσωπο σε δύο χρόνια. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία του φετινού προϋπολογισμού.  Προϋπολογισμός σταθερότητας με το βέλος προς τα πάνω.

Σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.

Σας ευχαριστώ.»

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση