Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κύρωση της σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό

Ομιλία Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση με τίτλο: «Κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για την υποστολή μιας ακόμα προεκλογικής παντιέρας του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δεν απαλύνουν ούτε οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του κ. Μπαλτά ούτε το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος, δεν μίλησε χθες στην Επιτροπή και είναι απών σήμερα από τη διαδικασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Συζητάμε σήμερα την κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα, επένδυση που υπέγραψε το 2014 η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν αντίθετος με την επένδυση. Όχι με τις λεπτομέρειες που ανέφερε ο κύριος Υπουργός ή ο προηγούμενος ομιλητής, ήταν αντίθετος με την ίδια την ιδέα της ιδιωτικοποίηση,ς την οποία σήμερα κυρώνει. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνατε την κοινή γνώμη, το εκλογικό σας ακροατήριο ότι θα ακυρώσετε τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές, όπως σχεδόν όλες οι δεσμεύσεις σας, ξεχάστηκαν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση -να πω την αλήθεια- είναι θετικό για τη χώρα.

Υπάρχει, όμως, κόστος. Υπάρχει πολύ μεγάλο κόστος γι’ αυτήν την παλινωδία. Είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας. Είναι η εικόνα μίας χώρας που πολεμά τις επενδύσεις, πολεμά τις επιχειρήσεις, που τελικά μετά την ανάκαμψη του 2014 επέστρεψε τη χώρα στην ύφεση και το 2015 και το 2016 και πιθανότατα και το 2017.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επένδυση στο Ελληνικό δεν ήταν μία αποσπασματική επένδυση. Το ΚΕΠΕ με μία εμπεριστατωμένη μελέτη που δημοσίευσε το 2014 κατέγραψε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προσέλκυσε η χώρα μας τη διετία 2012-2014, εκ των οποίων τέσσερις επενδύσεις εκ των οποίων μία είναι το Ελληνικό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έκαστο.

Και ό,τι έχετε κάνει τελευταία το έχετε κάνει πάνω σε σχέδια, σε έργα, σε επενδύσεις που δρομολόγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση: η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ο αγωγός ΤAP, η παραχώρηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, οι οδικοί άξονες και τώρα το Ελληνικό.

 Όλη, όμως, η μεγάλη προσπάθεια που έκανε η χώρα, που πατήσαμε στα πόδια μας, που πήγαμε στην ανάκαμψη το 2014 υπονομεύτηκε από την πολιτική σας, υπονομεύτηκε από τις ιδεοληψίες σας. Ακόμα και ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσατε πρόσφατα είναι ακόμα ανενεργός. Σήμερα επικρατεί στη χώρα απόλυτη επενδυτική άπνοια. Κανένας νέος επενδυτής δεν πλησιάζει την Ελλάδα.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού δεν ήταν αυτόνομο έργο, εδραζόταν στην ολοκληρωμένη προσπάθεια αξιοποίησης του παρακτίου μετώπου, της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», με την ομώνυμη εταιρεία, η οποία λειτουργούσε εκτός ΤΑΙΠΕΔ. Σας θυμίζω το πρώτο σας νομοσχέδιο, στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Να ψάξετε να δείτε γιατί καταργήσατε αυτήν την εταιρεία και τελικά όλα τα ακίνητα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» οδηγήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμάμαι ότι στις 8 Απριλίου του 2014 είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τότε την Κυβέρνηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε έκτακτη συνεδρίαση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να υπερασπίσω την επένδυση του Ελληνικού.

Να σας θυμίσω τι λέγατε τότε; Ότι κάνουμε δώρο το Ελληνικό. Ότι παραβιάζουμε το δημόσιο συμφέρον. Ότι ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σήμερα, ο κ. Τσίπρας, στην ίδια γραμμή τότε –θυμάστε;- με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου άφηνε υπονοούμενα για τη νομιμότητα των διαδικασιών για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Άνθρακες ο θησαυρός! Τα ξεχάσατε όλα. Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Ελληνικό και φυσικά από την καθυστέρηση αυτή, παρά την τροποποιητική σύμβαση που φέρνετε, τίποτα θετικό δεν προκύπτει.

Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πουλάτε την ίδια έκταση, την παραχωρείτε για το ίδιο χρονικό διάστημα, εισπράττετε το ίδιο τίμημα και δημιουργείτε το ίδιο μητροπολιτικό πάρκο, για ενενήντα εννιά χρόνια, για 915 εκατομμύρια ευρώ, με τις υποδομές να γίνονται από τον επενδυτή, με 2.000 στρέμματα πάρκο.

 Ο κύριος Υπουργός είπε κάτι πάρα πολύ σημαντικό στην τοποθέτησή του: Επιβεβαίωσε ότι το μόνο που κάνει η τροποποιητική σύμβαση είναι ότι προσαρμόζει τη σύμβαση στο masterplanπου ήθελε να κάνει η εταιρεία. Αυτό ξέρετε πώς λέγεται στη γλώσσα της Βουλής; Νομοτεχνική βελτίωση.

Η εταιρεία αυτό το master plan ήθελε να κάνει. Η Σύμβαση έδινε κάτι παραπάνω. Το πήρατε πίσω. Δεν το ήθελε η εταιρεία. Τίποτε δεν κερδίσατε. Θα εμφανιστεί, όμως, κάποιος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ -από τους ελάχιστους που έχουν γραφτεί σήμερα- και θα πει ότι άλλαξε η καταβολή, ότι θα πάρουμε τα πρώτα δύο χρόνια το 51% του τιμήματος. Σοβαρολογούμε; Αυτό είναι δώρο άδωρο.

Σύμφωνα με την αρχική Σύμβαση έπρεπε τον Νοέμβριο του 2016 να μπουν στα δημόσια ταμεία 300 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, με την καθυστέρηση; Ό,τι μπει, θα μπει τον Νοέμβριο του 2018, σε μία εποχή που κόβετε για 11 εκατομμύρια ευρώ τις συντάξεις χηρείας. Και σύμφωνα με το ΙΟΒΕ χάσατε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ελληνική οικονομία από αυτή τη διετή καθυστέρηση.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέλει γενέσθαι, αν μπορείτε με την ιδεολογία της Αριστεράς να συμβάλετε στην υλοποίηση της επένδυσης και στη δημιουργία των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που προβλέπονται.

Πρώτη προτεραιότητα: Μπορείτε να παραδώσετε ελεύθερο το χώρο, όπως προβλέπει η Σύμβαση; Σήμερα ο χώρος του αεροδρομίου έχει γίνει ένα προσφυγικό πάρκο, μία εστία ρύπανσης, με τεράστιους κινδύνους και για τους κατοίκους, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες που στοιβάζονται εκεί.

Κατά δεύτερον, πρέπει να στελεχώσετε άμεσα το Γραφείο Ελληνικού στο Υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να λάβετε υπόψη μία πρόταση. Θα ήταν ενδεδειγμένη πλέον λύση, λόγω της καθυστέρησης στελέχωσης του Γραφείου Ελληνικού, να μεταβιβάσετε αυτές τις αρμοδιότητες στην ήδη λειτουργούσα κεντρική αδειοδοτική Αρχή του Υπουργείου Οικονομίας, που συστάθηκε με το ν. 4146/2013, που έχει και δομή, εγκεκριμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω Προεδρικού Διατάγματος, έχει και προσωπικό, έχει και την τεχνογνωσία πλέον να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν: τα Προεδρικά Διατάγματα για τις χρήσεις γης, οι οικοδομικές άδειες, ο διαγωνισμός για το Καζίνο, να συγκροτηθεί ο ειδικός διοικητικός φορέας για τη διαχείριση των ελεύθερων χώρων. Φως, νερό, τηλέφωνο, στην ποσότητα που απαιτείται πρέπει να έρθει στην έκταση.

Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτούν μία κυβέρνηση που πιστεύει στις επενδύσεις. Τελικά, πιστεύω, ότι πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, θα πέσουν πολύ σύντομα και πάλι στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το διαγωνισμό, όπως καταφέραμε μέσω του «InvestinGreece» να προσελκύσουμε κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την Κίνα, που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία, έτσι θα καταφέρουμε στην πράξη να δημιουργήσουμε και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, ενός έργου που αλλάζει την εικόνα της Αθήνας, την εικόνα της Αττικής, την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδος.

Ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση