Βουλή

Μηταράκης: Το σύνολο της χιώτικης κοινωνίας, χωρίς κομματική ταυτότητα, έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση για το μεταναστευτικό

Ομιλία Ν. Μηταράκη, Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμόν 34/28/1-8-16 επίκαιρης επερώτησης πενήντα επτά Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, με θέμα «Ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό μπροστά στον υπαρκτό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τηρώ πάντα τον χρόνο. Έχω καλό ιστορικό.

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο εβδομάδες βρισκόμουν πάλι σε αυτήν την Αίθουσα σε επίκαιρη ερώτηση εκείνη τη φορά συζητώντας με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Μουζάλα την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χίο και από τότε ο χρόνος απλώς κυλάει, κυλάει αργά χωρίς να βρίσκουμε λύσεις.

Τότε ο κύριος Υπουργός μου είπε ότι δεν είναι, λέει, κόσμιος ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω το μεταναστευτικό, ότι καλώ δήθεν τον κόσμο σε εξέγερση και ότι πρέπει τελικά να βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια της Κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς έκανε η Χίος, έβαλε «πλάτη».

Και αναρωτιέμαι αν θα επιμείνετε σήμερα στην ίδια γραμμή, γιατί από τότε είχαμε ήδη νέα σοβαρά επεισόδια στη Μυτιλήνη και σε άλλα μέρη και, βέβαια, είχαμε προχθές τη μεγάλη κινητοποίηση όλων των κατοίκων της Χίου, χωρίς κομματική ταυτότητα, και δικοί σας ψηφοφόροι, κύριε Υπουργέ. Ήταν μια κινητοποίηση που προσπαθήσαν κάποιοι να αμαυρώσουν, να την αγνοήσουν, αλλά ο κόσμος της Χίου σας λέει πολύ απλά ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής, έχει ξεπεράσει την ικανότητα του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια και για τους ίδιους τους μετανάστες και για τους κατοίκους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Χίος από την πρώτη στιγμή, όπως και όλα τα νησιά, αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους που περάσαν τα σύνορα για να αποφύγουν τον πόλεμο στη χώρα τους. Στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot.

Και σας θυμίζω ότι η Χίος ήταν το πρώτο νησί στο οποίο άνοιξε hot spot και εσείς, κύριε Υπουργέ, και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης τότε είχατε επισκεφτεί τη Χίο πολλές φορές και είδατε τη στήριξη των κατοίκων.

Ο Δήμος Χίου πλήρωσε την αγορά του hot spot. Μου είπατε προχθές ότι το πληρώσατε εσείς. Έχω κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφων να μου καταθέσετε την υπουργική απόφαση που λέει ότι πληρώσατε για το hotspotτην αγορά του οικοπέδου της ΒΙΑΛ.

Η Χίος σας πίστεψε. Και ποια ήταν η δική σας απάντηση; Βάζετε τώρα πίσω από κάθε κοινωνική αντίδραση μία ταμπέλα ότι είναι πολιτικές σκοπιμότητες. Όμως, μην προσπαθείτε να βάλετε αυτή την ταμπέλα. Είναι κρίμα, γιατί η Αριστερά έχει μια διαφορετική παράδοση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόταση της Κυβέρνησης είναι τώρα η Χίος από ένα hot spot να αποκτήσει τρία και είπατε ότι θα είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές. Είπατε ότι τρία βουνά μεσολαβούν, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Οι χώροι που προτάθηκαν και είναι πολλοί περισσότεροι από την ικανότητα της Χίου να αντέξει και είναι και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Και βλέπουμε ότι αυτή την στιγμή η ΒΙΑΛ στη Χίο δεν αστυνομεύεται. Δεν υπάρχει πλέον φυλάκιο στην είσοδο. Μπαίνει-βγαίνει όποιος θέλει, οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά μπορεί να γίνει μέσα.

Και γι’ αυτό προχθές στη Χίο ήταν το σύνολο της κοινωνίας εκεί. Ήταν το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και επισημαίνει ότι η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω από τα φαινόμενα παραβατικότητας, κλοπών και λεηλασιών εις βάρος των κατοίκων. Τελικά δεν είναι στραβός ο γιαλός, η πολιτική σας είναι το πρόβλημα και το λένε τελικά όλοι, ότι η δημιουργία δύο νέων hot spots είναι λανθασμένη επιλογή. Έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας, από τότε που υπεγράφη η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Και απολύτως τίποτα δεν έγινε σε αυτό.

Σήμερα στη Χίο υπάρχουν διπλάσιοι μετανάστες από την ημέρα που υπεγράφη αυτή η συμφωνία. Και το νησί σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος. Σηκώνει αυτή τη στιγμή το δωδεκαπλάσιο βάρος σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Τείνει στο 10% του πληθυσμού του  νησιού. Και αντιλαμβάνεστε τελικά ότι με αυτή την πολιτική θα κάνουμε τους Χιώτες, όλους τους νησιώτες, μειοψηφία στον τόπο τους.

Και τελικά αυτές οι πολιτικές, κύριε Υπουργέ, είναι που ρίχνουν νερό στον μύλο της ξενοφοβίας που όλοι καταδικάζουμε. Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά επιτέλους βρείτε λύσεις, λύσεις εντός του  πλαισίου που στηρίζουμε. Αλλά περνάνε οι εβδομάδες, περνάν οι μήνες, κάθε μέρα έρχονται καινούργιοι και λύση δεν βρίσκετε.

Και μην ακούσετε μόνο την αντιπολίτευση, κύριε Υπουργέ. Έστειλε μια επιστολή προχθές η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου και λέει ξεκάθαρα ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ότι αυτό που συμβαίνει στο νησί τους ξεπερνά. Και τι ζητάνε; Ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα και να υπάρχει μια δομή φιλοξενίας που να πληροί σωστούς κανόνες ασφαλείας. Να μην είναι διάτρητη, όπως είναι σήμερα οι εγκαταστάσεις. Τα ίδια σας είχαν πει και πριν από λίγες εβδομάδες οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί του Λιμενικού που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το ίδιο σας λένε και οι εργαζόμενοι στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους, για την ανυπαρξία προστασίας των ίδιων  που κάνουν ένα δύσκολο έργο. Θα μου πείτε, βέβαια, κύριε Υπουργέ, ότι σας λείπει κόσμος.

Έλαβα χθες μια προκήρυξη από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για μετατάξεις στην υπηρεσία. Ζητάτε συνολικά για την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου έναν υπάλληλο.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Αν σας λείπει ένας υπάλληλος, για να λύσετε τα προβλήματα ασύλου, να έρθω εγώ κύριε Υπουργέ. Να έρχομαι εγώ το πρωί να βοηθάω, αν ένας λείπει και λύνει το πρόβλημα!

Είπατε στην επίκαιρη ερώτηση που κάναμε προχθές ότι επί των ημερών μας υπήρχαν διακόσιοι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Ασύλου επί Νέας Δημοκρατίας. Εσείς λέει μπράβο, τους κάνατε τετρακόσιους ογδόντα. Ενώ εικοσιπλασιάστηκαν οι ροές, είστε περήφανος που διπλασιάσατε την Υπηρεσία Ασύλου και ζητάτε ένα άτομο μετάταξη; Γι’ αυτό δεν προχωράει το άσυλο. Σας θυμίζω  ότι σε αυτή την Αίθουσα μου δώσατε μια απάντηση στις 5 Αυγούστου και λέτε ότι σκοπεύουμε να μεταφέρουμε άμεσα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία το σύνολο του πληθυσμού που διαθέτει τρίπτυχο ασύλου, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Πόσοι πήραν τρίπτυχο ασύλου από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα και πόσοι μεταφέρθηκαν με αυτή τη διαδικασία; Πέρασαν δύο μήνες από τότε.

Είναι ευθύνη σας, κύριε Υπουργέ. Είναι ελληνική ευθύνη να λειτουργήσει η Υπηρεσία Ασύλου. Αντιλαμβάνομαι και θα το πείτε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και από την Ευρώπη. Φυσικά και χρειαζόμαστε. Αλλά είναι η δικιά μας πατρίδα. Εμείς έχουμε την ευθύνη να βάλουμε τους δικούς μας ανθρώπους στα πλαίσια της διεθνούς νομοθεσίας να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Και αν χρειάζεστε περισσότερο κόσμο, ζητήστε περισσότερο κόσμο. Τώρα που είναι ακόμα λίγο ήρεμα τα πράγματα. Γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Οφείλω, κυρία Πρόεδρε και μια απάντηση χθες στην ΑΥΓΗ, η οποία με τίμησε με το «Χαίρε, Νότη Μηταράκη», ως πρωτοσέλιδο. Καταρχήν, να την ευχαριστήσω γιατί προσθέτει δημοσιότητα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των Χιωτών. Δεν ήταν ανώνυμη η διαμαρτυρία, όπως λανθασμένα είπε η ΑΥΓΗ. Και σωστά η ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να μπουν τα ονόματα. Να θυμίσω, όμως, ειρήσθω εν παρόδω ότι ανώνυμος παραμένει ο βασικός μέτοχος της ΑΥΓΗΣ που έγραψε χθες αυτό το άρθρο και επίσης, δεν είναι σωστό στη δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να στοχοποιείτε πρόσωπα με ταμπέλες, όταν αυτοί δεν συμφωνούν με τη δική σας πολιτική.

Ευχαριστώ πολύ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

-----------

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη επί προσωπικού, αναφορά στον Πολίτη Χίου

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Το προσωπικό συνίσταται στην αναφορά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομά μου ως συμμετέχων σε ακροδεξιές εκδηλώσεις.

Θα προσπαθήσω, κ. Πρόεδρε, να κατεβάσω τους τόνους. Να πω ότι είναι βαθύτατα διχαστικό, δεν κάνει καλό στη χώρα, ούτε στους πολίτες, να χρησιμοποιείται η λογική ότι όποιες δεν είναι μαζί μας, όποιος διαφωνεί με τη δική μας πολιτική στοχοποιείται ως κάτι ακροδεξιό.

Αυτό, κατ' αρχήν, δεν αποτίει τιμή στους χιλιάδες πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους απολύτως ειρηνικά.

Θα πω κλείνοντας ότι η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ σήμερα δημοσιεύει ένα διάλογό τους με δημοσιογράφο αριστερού μέσου που επισκέπτηκε τη Χίο, η οποία καθώς κοιτούσε τον κόσμο, λέει στον εαυτό της δυνατά ότι είναι λυπηρό να βλέπεις τόσους φουσκωτούς ακροδεξιούς.

Και τη ρωτάει ο ντόπιος δημοσιογράφος "Ποιον εννοείς;", διότι γύρω γύρω είχε οικογένειες. Και λέει εκείνη "Αυτούς" και της απαντάει ο δημοσιογράφος "Αυτοί είναι αστυνομικοί που ήρθαν για μέτρα" και εκεί τελείωσε αυτή η συζήτηση.

Να μην στοχοποιούμε. Ο κόσμος έχει θέματα και είναι δικαιολογημένη η αγωνία του και νομίζω θα συμφωνήσει και η Κυβέρνηση σε αυτό.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση