Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των επιχειρήσεων

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατ’ αρχήν, με περισσή υποκρισία συνειδητοποιείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα ψηφίζουμε την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, ήρθε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας να καταθέσει κι άλλη τροπολογία, ακόμα πιο φιλελεύθερη, ανοίγοντας κι άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Νομοθετείτε, όμως, και με προχειρότητα. Δεν μπορώ να μην τονίσω ότι σήμερα με το άρθρο 22 προτείνετε εβδομήντα τέσσερις αλλαγές στον ν. 4412 που πριν από λίγους μήνες ψηφίσατε και με νομοτεχνική βελτίωση άλλες δώδεκα αλλαγές. Δεν μπορώ, επίσης, να μην πω ότι είναι πρόχειρος ο τρόπος με τον οποίο νομοθετήσατε τον αναπτυξιακό νόμο και, ήδη, ενώ έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες από την ψήφισή του, έρχονται οι πρώτες τροπολογίες στη Βουλή.

Είναι θετικό ότι αποσύρατε το άρθρο 19.

Κύριε Υπουργέ, προς Θεού, δεν είναι βασικό εργαλείο ο αναπτυξιακός νόμος από εδώ και πέρα, γιατί αν θυμάστε, έχει σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση. Οι πόροι οι οποίοι θα δοθούν από τον αναπτυξιακό νόμο δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό.

Τρίτον, νομοθετούμε και πάλι σήμερα ως κατεπείγον και αύριο ως επείγον, ίσως γιατί δεν θέλετε οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προλάβουν να καταλάβουν τι περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια που ψηφίζετε. Εχθές ψάχνατε να βρείτε τους Βουλευτές για να στηρίξουν το άλλο επείγον νομοσχέδιο.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρνετε ένα νομοσχέδιο επί της αρχής θετικό, το οποίο διευκολύνει τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αίρει συγκεκριμένα κανονιστικά εμπόδια. Μην προσπαθείτε, όμως, να μας πείσετε ότι είστε μία κυβέρνηση που αγαπά τις μεταρρυθμίσεις και τις προωθεί ή που πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, γιατί τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

Η Ελλάδα το 2010 ήταν στην 109η θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς το επιχειρείν. Μετά από λίγα χρόνια ανέβηκε στην 61η θέση, δηλαδή σαράντα οκτώ θέσεις, χάρη στις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Και σήμερα, δύο χρόνια μετά, εξακολουθεί να βρίσκεται καθηλωμένη, ενώ σε επιμέρους τομείς χάνει θέσεις, όπως στην ευκολία να ανοίξεις μία επιχείρηση και στην πρόσθετη χρηματοδότηση λόγω των δικών σας «capital controls».

Σήμερα, ως αποτέλεσμα της δικής σας «περήφανης» διαπραγμάτευσης, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα και άδικα. Για παράδειγμα, αυξήσατε τις ασφαλιστικές σας εισφορές, τις οποίες μείωσε η Νέα Δημοκρατία το 2014. Αυξήσατε το ΦΠΑ παντού και επιβάλλατε και ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Από 1η Ιανουάριου αυξάνετε το ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, παραβλέποντας τη συνταγματική ρήτρα νησιωτικότητας, ενώ η Νέα Δημοκρατία το 2014 είχε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση κατά δέκα μονάδες και είχαμε στόχο να μειώσουμε και άλλους φόρους. Αυξήσατε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ενέργεια, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε μειώσει κατά 30% τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξήσατε την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία, επίσης, εμείς είχαμε μειώσει.

Και τώρα τι συζητάμε; Λόγω της αποτυχίας της πολιτικής σας, μιλάμε πλέον για την πιθανότητα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, για τη μείωση του αφορολόγητου, που αφορά τις κατώτερες και μεσαίες οικονομικά τάξεις. Μιλάμε για την κατάργηση της ειδικής φορολογίας των ναυτικών, ενώ αυτοί περνάνε όλο τον χρόνο σχεδόν στα πλοία στο εξωτερικό, για να οδηγήσουμε στον πλήρη αφελληνισμό των πληρωμάτων και της ελληνικής ναυτιλίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η χώρα οπισθοδρομεί. Παίρνετε σκληρά μέτρα όχι γιατί τα χρειαζόταν το πρόγραμμα το 2014. Το καταλαβαίνει πλέον αυτό ο ελληνικός λαός. Τα παίρνετε, γιατί το 2015 αποδείξατε ότι δεν είχατε σχέδιο πλεύσης και δεχθήκατε πρωτοφανή μέτρα, μέτρα τα οποία δεν χρειαζόμασταν. Διατηρήσατε πολύ υψηλό τον στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν κερδίσατε τίποτα καινούργιο για το χρέος, για το οποίο δεν έχετε καμία ουσιαστική πρόταση, ενώ πλέον ακόμα και εσείς πανηγυρίζετε για το PSIκαι την εθελοντική επαναγορά.

Προσδοκάτε ανάπτυξη το 2017, κύριε Υπουργέ, ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας, έλλειψη ρευστότητας, βιώνει μια πρωτοφανή φοροκαταιγίδα και επενδυτική άπνοια. Και μόλις χθες ο ΟΑΣΑ μείωσε κατά μία ποσοστιαία μονάδα την προσδοκία ανάπτυξης το 2019.

Ενώ την περίοδο 2012-2014 η Ελλάδα είχε έναν άνεμο νέων επενδύσεων, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ -κύριε Υπουργέ, αναφέρατε το ΚΕΠΕ- παρουσιάστηκαν εκείνη την περίοδο πεντακόσια εβδομήντα τέσσερα νέα επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα, το οποίο μιλάει, παραδείγματος χάρη, για τη διευκόλυνση της έναρξης δραστηριότητας, ίσως πριν δύο χρόνια να έκανε κάτι. Σήμερα, όμως φαντάζει, σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Too little too late, που θα λέγαν και αγγλοσάξονες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει έρθει ο καιρός να αφήσετε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς που θέλουν, σε αυτούς που ξέρουν και σε αυτούς που μπορούν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση