Βουλή

Θετικό βήμα η ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο. Εκκρεμούν ακόμη το ξενόγλωσσο Τμήμα Τουρισμού και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Μηχανικών, Οικονομίας & Διοίκησης

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

"Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα άλλο ένα νομοσχέδιο-σκούπα με πολλές και ασύνδετες μεταξύ τους διατάξεις, με διαδικασία επείγοντος, χωρίς καμία ουσιαστική ανάγκη γι’ αυτό, στερώντας τη δυνατότητα διαβούλευσης, το οποίο όλοι οι συνάδελφοι θα αναγνωρίσουν ότι είναι ιδιαίτερα απαραίτητο όταν συζητάμε νομοσχέδια που άπτονται της εθνικής παιδείας.

Όσο εσείς συνεχίζετε την ίδια τακτική νομοθέτησης, εμείς δεν θα κουραζόμαστε να το επισημαίνουμε. Τουλάχιστον, σπάτε τη μονοτονία με τα κατεπείγοντα, που αναμένονται τώρα με την αξιολόγηση.

Πέραν του τρόπου νομοθέτησης, που το πέρασε πολύ γρήγορα ο κύριος Υπουργός, το παρόν νομοσχέδιο βρίθει προβλημάτων. Κυρίως είναι ακοστολόγητο στο μεγαλύτερο μέρος του, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην είναι σε θέση να μας διαφωτίσει για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου.

Είναι θετικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός, ότι θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή για τα οικονομικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, τα αποτελέσματα αυτών των Επιτροπών πρέπει να είναι προαπαιτούμενο  της νομοθέτησης, γιατί αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί μεταβολές και κατά συνέπεια έχει οικονομικές επιπτώσεις.

Το νομοσχέδιο στερείται εσωτερικής συνοχής και εισάγει μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων και κατατέθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διερεύνηση αναγκών και χωρίς μελέτη επιπτώσεων.

Έτσι, τα όποια θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου χάνονται μέσα στον κυκεώνα άσχετων και ασύνδετων διατάξεων. Ακόμα και εν δυνάμει θετικές διατάξεις μένουν μετέωρες, όπως για παράδειγμα στο άρθρο 19 ο θεσμός του ακαδημαϊκού υποτρόφου, ο οποίος, όμως, δεν συνοδεύεται από πρόβλεψη χρηματοδότησής του, παρά μόνο μέσω του ταμειακού αδιάθετου των ιδρυμάτων, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Θα αναφερθώ, όμως, θετικά στο άρθρο 26, το όποιο προχωρά στην ίδρυση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ιδρύεται στη Χίο, εκεί που εδρεύει η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, με τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Μηχανικών, Οικονομίας και Διοίκησης.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2016 η ίδια η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ζήτησε την ίδρυση του Τμήματος στη Χίο, λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα.

Καταθέτω τη σχετική εισήγηση της Συγκλήτου.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Το Υπουργείο σήμερα νομοθετεί αναγνωρίζοντας τελικά το αίτημα του ίδιου του Πανεπιστημίου. Σημειώνω ότι είχα καταθέσει και σχετική αναφορά προς το Υπουργείο Παιδείας στις 3 Νοεμβρίου, στηρίζοντας το αίτημα της Συγκλήτου, αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, το οποίο επίσης καταθέτω.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Μέσα από το νέο Τμήμα θα έχουμε μια παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών στον τομέα του τουρισμού. Οι απόφοιτοι θα είναι το νέο αίμα του κλάδου και θα συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος.

Η Χιακή κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα, όπως έχει αγκαλιάσει και το Πανεπιστήμιο γενικότερα. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αξιολογήθηκε μεταξύ των κορυφαίων της χώρας από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι ένα αποτέλεσμα που έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών και της κοινής δουλειάς του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα συμβαίνουν σε πείσμα πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης.

Εκκρεμεί ακόμα -αναφέρθηκε και ο κύριος Υπουργός- η ίδρυση του ξενόγλωσσου Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χίου, το οποίο έχει προβλεφθεί συγκεκριμένα με το άρθρο 73 του ν. 4316/2014. Στη Χίο υπάρχει ήδη το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και, όπως γνωρίζετε, η Χίος ήταν πάντοτε πρωτοπόρα στην Ελληνική Ποντοπόρα Εμπορική Ναυτιλία.

Η ίδρυση αυτού του ξενόγλωσσου τμήματος, που θα δεχόταν αποκλειστικά αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα πλήρωναν και δίδακτρα, θα βοηθούσε παράλληλα και την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου και θα μπορούσαν -ίσως- τότε να εφαρμόσουν και τον θεσμό του ακαδημαϊκού υποτρόφου για τους Έλληνες φοιτητές, που προβλέπεται στο άρθρο 19 του παρόντος.

Μετά από δύο χρόνια νομίζω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση της απέναντι σε αυτά τα ξενόγλωσσα τμήματα, διότι η ομιλία του κυρίου Υπουργού δεν μας διαφώτισε.

Επίσης, εκκρεμότητα παραμένει το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών, Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρ’ όλο που ανήκουν στην κατηγορία των μηχανικών, δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο (TEE), στερούμενοι έτσι επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι άλλη μία εκκρεμότητα που επηρεάζει το Πανεπιστήμιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχω καταθέσει μία σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Παιδείας και αναμένω τις δικές σας τοποθετήσεις.

Θέλω να ελπίζω ότι η ίδρυση αυτού του τμήματος θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, σε μία περιοχή που όλοι γνωρίζουμε ότι πλήττεται δυσανάλογα από την πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση.

Βεβαίως, η ίδρυση του τμήματος από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται βελτίωση βασικών υποδομών, όπως το αεροδρόμιο -για το οποίο θα συζητήσουμε σε επίκαιρη ερώτηση τη Δευτέρα-, όπως το λιμάνι, όπως η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων που εκκρεμούν στη Χίο από το 2014, παρ’ ότι τις υπάγαμε στο fast track όταν ήμασταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Καθυστερεί αδικαιολόγητα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, του «Ξενία» της Χίου, που επίσης πρέπει να δούμε.

Τέλος, για να μείνω εντός χρόνου, να σημειώσω ότι προχθές πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να ανανεώσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ειδικό πιλοτικό καθεστώς χορήγησης βίζας -θεώρηση Σένγκεν- στα νησιά του Αιγαίου, επιφέροντας ένα νέο μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, στερώντας από τα νησιά τη δυνατότητα να προσελκύσουν τουρισμό από τη γείτονα, που σήμερα αποτελεί τη βασικότερη αγορά για τα νησιά μας λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,και σε αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω, γιατί δεν έχει τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα, την τόλμη να δώσει αξιόπιστες και οριστικές λύσεις. Δεν έχει όραμα και προοπτική. Και κυρίως, δεν μπορεί να εφαρμόσει ακόμα και αυτά που και η ίδια ψηφίζει.

Σας ευχαριστώ."

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση