Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη Βουλή αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τον αλγόριθμο υπολογισμού των συντάξεων

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας για τον αλγόριθμο του υπολογισμού συντάξεων.

"Κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω για την τροπολογία για το ασφαλιστικό, που κατέθεσε ο Υπουργός, ο κ. Πετρόπουλος.

Είναι φανερό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει πλέον κάθε έλεγχο της κατάστασης στο ασφαλιστικό και θύματα αυτής της ανικανότητας είναι οι Έλληνες πολίτες.

Η Κυβέρνησή σας δούλευε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για δέκα μήνες και πέρασαν δέκα μήνες από τότε που ψηφίσατε αυτό το νομοσχέδιο.

 Άρα, είκοσι μήνες μετά έρχεστε σήμερα με τροπολογία να παραδεχθείτε ότι το βασικό στοιχείο στον τύπο υπολογισμού των συντάξεων δεν υπάρχει. Παραδέχεστε, δηλαδή, ότι καμία σύνταξη δεν μπορεί να υπολογιστεί, βάσει του αρχικού νόμου Κατρούγκαλου.

Πείτε το αυτό ξεκάθαρα στους Έλληνες πολίτες, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν. Πείτε το σε όλους τους εν ενεργεία συνταξιούχους, που περιμένουν τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, που τώρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τίθεται στον προκρούστη των περικοπών.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όλη αυτή η μεταρρύθμιση ήταν ένα λάθος και ότι «γράφτηκε στο πόδι», όπως τα περισσότερα νομοθετήματα αυτής της Κυβέρνησης. Εμείς, σας το είχαμε πει αυτό, από τότε. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, όπως από τα εκκαθαριστικά που είναι λάθος, από τις εισφορές που διπλό-πληρώνονται, από τα στοιχεία του μητρώου που έχουν χαθεί.

Κύριε Υπουργέ, σας κατέθεσα μια Ερώτηση στις 23 Φεβρουαρίου και σας ζήτησα διευκρινίσεις για αυτό το δείκτη μεταβολής των μισθών. Ποιο συγκεκριμένα, εάν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στον υπολογισμό, εάν υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει να τον εφαρμόσετε ή τελικά δεν συνεννοηθήκατε πότε με την ΕΛΣΤΑΤ και νομοθετήσατε κατά το δοκούν. Τελικά, αυτό συνέβη.

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε κατηγορηματικά, ότι ποτέ δεν διαβουλευτήκατε μαζί της, ποτέ δεν συνεργαστήκατε, αντίθετα βάλατε στον νομό έναν δείκτη ανύπαρκτο και πήγατε 7 μήνες μετά και ζητούσατε από την ΕΛΣΤΑΤ να σας το υπολογίσει.

Τι άκουσα στην ομιλία σας, κύριε Υπουργέ; Ότι και για αυτό, φταίμε εμείς. Είστε η πρώτη Κυβέρνηση, που κάνει Αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση.

Εγώ, απορώ όμως και νομίζω ότι απορούν και άλλοι συνάδελφοί: Με ποια λογική επιλέξετε αυτόν τον δείκτη, που κρίθηκε τελικά εκ των υστέρων ό,τι δεν υπάρχει; Ποιος τον υπέδειξε;

Είπατε στην ομιλία σας, ότι τον βρήκατε στη διεθνή βιβλιογραφία. Εσείς τον βρήκατε; Ή σας τον έδωσαν έτοιμο οι θεσμικοί και εσείς μεταφράσατε αυτά που σας δώσανε σε ελληνικό νόμο και τελικά βρήκατε αυτό που οι θεσμοί δεν μπορούσαν να ξέρουν, ότι αυτός ο δείκτης δεν υπολογίζεται στην Ελλάδα;

Μεταφράζετε, λοιπόν, τα νομοθετήματα που σας φέρνει η Τρόικα. Βέβαια, κάτι μου θυμίζει αυτό, γιατί αυτό το καταγγέλλατε προεκλογικά.

Σήμερα, όμως, για να δούμε και την τροπολογία, δημιουργείται ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2020 - 2021. Λέτε, λοιπόν, ότι μέχρι τότε, θα υπολογίζετε τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Τι θα κάνετε μετά το 2020 - 2021;

Θα πάτε σε στον δείκτη που η ΕΛΣΤΑΤ, θα αρχίσει να υπολογίζει. Τι θα κάνετε, λοιπόν, το 2021; Θα επανυπολογίσετε από την αρχή όλες τις συντάξεις; Ή κάποιες συντάξεις θα βγαίνουν με τον ένα δείκτη και κάποιες συντάξεις θα βγαίνουμε τον άλλον;

Εάν κάνετε το πρώτο, αφήνεται τους συνταξιούχους πάλι για 4 χρόνια στην αγωνία του επανακαθορισμού και εάν κάνετε το δεύτερο, είναι προδήλως αντισυνταγματικό, γιατί κάποιες συντάξεις θα έχουν υπολογιστεί με έναν δείκτη και κάποιες συντάξεις θα έχουν υπολογιστεί με τον άλλον δείκτη. Σας το λέω αυτό τώρα, μήπως και το διορθώσετε έως και την Ολομέλεια, για να μην έρχεστε λίγους μήνες αργότερα και χρειάζεται πάλι να το αλλάξετε.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο άρθρο της τροπολογίας, θα ήθελα να το πούμε απλά. Λέει η Έκθεση του Γ.Λ.Κ., ότι περικόπτεται και πάλι το εφάπαξ, αλλάζετε τους κανόνες, αλλάζετε το ύψος εισφορών για τους παλιούς συνταξιούχους. Η Έκθεση του Γ.Λ.Κ., λέει συγκεκριμένα, ότι θα περικοπούν τα εφάπαξ. Αυτό κάνετε σήμερα. Από τη μια πλευρά, διορθώνεται κάτι που «κάνατε στο πόδι» και φοβάμαι, ότι και πάλι στο πόδι το κάνετε και κατά δεύτερον, έρχεστε εδώ και μειώνεται το εφάπαξ.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι δύο διατάξεις, δεν θα βρουν σύμφωνο τον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε."

 

Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τον αλγόριθμο υπολογισμού των συντάξεων by Notis Mitarachi on Scribd

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση