Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για το δείκτη μεταβολή μισθών

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις» και πιο συγκεκριμένα σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε σήμερα τον Υφυπουργό, τον κ. Πετρόπουλο, να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον ασφαλιστικό νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Καθώς εξακολουθούμε να κινούμαστε στους ρυθμούς της αξιολόγησης, οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ότι η αξιολόγηση υποκρύπτει μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων. Διότι ο νόμος Κατρούγκαλου αυτόν τον στόχο είχε, να επαναϋπολογίσει τις συντάξεις, να ορίσει την προσωπική διαφορά και αυτή η προσωπική διαφορά να είναι έτοιμη να μπει στον «Προκρούστη» της αξιολόγησης. Και σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο, με τα άρθρο 97 και 99 -τα οποία εμείς καταψηφίζουμε- έρχεστε να προσπαθήσετε να περισώσετε τον νόμο Κατρούγκαλου, διότι βρίθει λαθών.

Βέβαια, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτές οι μειώσεις συντάξεων που έρχονται, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των χειρισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας η οποία επέστρεψε στην ύφεση, αφού δεν μπόρεσε η δική σας Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα θετικά οικονομικά στοιχεία ανάπτυξης του 2014. Και σήμερα βλέπουμε τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να φτάνουν σε σημεία χαμηλότερα και από τον καταστροφικό Ιούνιο του 2015. Βλέπουμε τις ελληνικές τράπεζες να καταφεύγουν πάλι στον δανεισμό μέσω του ELA δίνοντας σήμα ότι το τραπεζικό μας σύστημα νοσεί και πάλι. Βλέπουμε τα στοιχεία του ΑΕΠ να δείχνουν και πάλι ύφεση, ενώ –και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό- το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές και ευμετάβλητο. Και εσείς συνεχίζετε να στρουθοκαμηλίζετε. Και εσείς μιλάτε για σίγουρα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και για δήθεν αντίμετρα, τα οποία όμως θα ισχύσουν μόνο εάν πιάσουμε τους στόχους.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ισχύει από το 2012 το δικαίωμα δηλαδή λήψης μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνίας σε περίπτωση υπεραπόδοσης του προγράμματος.

Και βέβαια είστε πάντα πολύ δημιουργικοί με τις λέξεις. Τα σημερινά «αντίμετρα» είναι ένας νέος όρος, μετεξέλιξη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Παράλληλου Προγράμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Λέτε διαρκώς το ίδιο με άλλα λόγια, αλλά τελικά αυτό που μένει είναι τα σκληρά μέτρα λιτότητας στα οποία η δική σας αδιέξοδη πολιτική, η δική σας διαπραγμάτευση οδηγεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάστηκαν είκοσι μήνες για να καταλάβει το Υπουργείο Εργασίας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν βγαίνει. Δέκα μήνες δούλευε αυτόν τον νόμο και δέκα μήνες πέρασαν από την ψήφισή του. Και σήμερα έρχεστε με το άρθρο 97 να αλλάξετε μια βασική παράμετρο του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Και οφείλετε, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες, που περιμένουν εδώ και μήνες, εδώ και χρόνια, να υπολογιστεί η σύνταξή τους και εσείς δεν μπορείτε. Είπε ο κύριος Υπουργός σήμερα ότι το 2017 θα βγουν αυτές οι συντάξεις. Παλιότερα λέγατε τον Σεπτέμβριο, τώρα το πάτε στο τέλος του χρόνου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες δεν έχει βγει καμία νέα σύνταξη.

Ως προς τον δείκτη που αλλάζετε -είναι ενδιαφέρον- παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι βρήκατε αυτόν τον δείκτη στη διεθνή βιβλιογραφία, χωρίς να ρωτήσετε βέβαια την ΕΛΣΤΑΤ εάν αυτός ο δείκτης υπολογίζεται στην Ελλάδα. Ερώτηση: Τον δείκτη αυτόν τον βρήκατε εσείς, ψάχνατε τα βιβλία ή σας τον έδωσε η τρόικα, τον μεταφράσατε και τον βάλατε στην ελληνική νομοθεσία; Και βέβαια, επειδή δεν υπάρχει αυτός ο δείκτης στην Ελλάδα, τι βρήκε ο κ. Πετρόπουλος να πει; Κατηγορήσατε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν σκέφτηκε εδώ και δεκαετίες ότι μπορεί κάποτε, κάποιος να θέλει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνεχίζετε την ίδια πολιτική. Είστε η πρώτη Κυβέρνηση που αντί να κυβερνά κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση νομοθετώντας στο γόνατο, κατά πώς βολεύει την Κυβέρνηση σας σε κάθε χρονική στιγμή. Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο προκύπτει από το άρθρο 97, δεν είναι απλώς πόση θα είναι αυτή η προσωπική διαφορά. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε από το Υπουργείο ότι θα είναι 20% με 25% των κύριων συντάξεων. Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε στον ελληνικό λαό είναι εάν αυτές οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 25% και από ό,τι φαίνεται όχι από την 1.1.2019, μιας και η αδιέξοδη διαπραγμάτευσή σας οδηγεί σε αυτές τις περικοπές πολύ νωρίτερα.

Το άρθρο 98 ρυθμίζει θέματα ασφαλιστικής ικανότητας. Τακτοποιείτε ένα θέμα για μια μικρή περίοδο και το τακτοποιείτε αναδρομικά γιατί καθυστερήσατε να αντιληφθείτε ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα και κρατήσατε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αγωνία για αρκετό καιρό, άνθρωποι οι οποίοι κινδύνευαν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη επειδή δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν στη νέα ύφεση του 2015 και του 2016 τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας.

Έρχομαι τώρα στο άρθρο 99, το οποίο επίσης καταψηφίζουμε. Αυξάνετε πάλι τις εισφορές για το εφάπαξ για τους παλιούς εργαζόμενους, βγάζετε 12,5 εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των ασφαλισμένων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Και μια που αναφέρομαι στο ασφαλιστικό, πρέπει να θέσουμε για άλλη μια φορά το ερώτημα: Τι θα γίνει με τους αγρότες; Ο κ. Πετρόπουλος με τις τοποθετήσεις του στη Βουλή και από τα σημερινά δημοσιεύματα δημιουργεί ένα αλαλούμ για τους αγρότες παρόμοιο με το αλαλούμ που ακόμα καλά κρατεί για τα μπλοκάκια.

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα γίνεται με τα δικαιώματα ενίσχυσης των αγροτών. Αν δεν τα μεταβιβάσουν ως τον Μάιο οι αγρότες συνταξιούχοι οι οποίοι παράλληλα ακόμα έχουν ένα χωράφι, θα έχουν περικοπή των συντάξεών τους; Αυτό δεν λέει ο νόμος Κατρούγκαλου; Αλλά μπλέκετε το θέμα του εισοδήματος από αγροτική εργασία με το θέμα των δικαιωμάτων για άμεσες ενισχύσεις, το οποίο σχετίζεται ιστορικά με την κατοχή περιουσιακού στοιχείου. Και σήμερα το ΟΣΔΕ δεν άνοιξε όπως έπρεπε. Επειδή έχετε κενά στον συνταξιοδοτικό νόμο, επειδή τελικά ούτε εσείς οι ίδιοι δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε στο θέμα των αγροτών, αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις και σύγχυση παντού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ασφαλιστικό σύστημα πάσχει και εξαιτίας ολιγωρίας και εξαιτίας ανικανότητας. Το στοκ των αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι ενενήντα πέντε χιλιάδες τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής σας. Ελπίζουμε μετά την ψήφιση της διόρθωσης με το άρθρο 97 να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τα κονδύλια τα οποία υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις αναδρομικές συντάξεις και να μην οδηγηθούμε στο τέλος του χρόνου να έχουμε συντάξεις να εκκρεμούν για χρόνια και τα απαραίτητα κονδύλια τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή να έχουν χαθεί.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση