Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας

Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Ομιλία Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, άκουσα το σχόλιό σας σχετικά με την επιλογή του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθεί στη μεγάλη εικόνα. Μετά την παρέμβασή σας, όμως, είναι εμφανές ότι καλά έπραξε. Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά εργασίας είναι ο υψηλότατος βαθμός ανεργίας και το δικό σας νομοσχέδιο, με τα εκατόν είκοσι άρθρα, ουσιαστικά δεν συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, δεν δημιουργεί ούτε μία νέα θέση εργασίας. Και τελικά αυτά τα μεγάλα ζητήματα είναι που πρέπει να συζητήσουμε στη Βουλή.

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας όψιμης επίθεσης φιλίας του Πρωθυπουργού στις επιχειρήσεις και στην επιχειρηματικότητα. Καθυστερημένο και προσχηματικό το ενδιαφέρον. Και λέω «προσχηματικό», γιατί μόνο στα λόγια στηρίζετε τις επενδύσεις. Οι πράξεις σας λένε ακριβώς το αντίθετο. Οι επενδύσεις έκαναν βουτιά κατά 17%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αναιμική αύξηση του ΑΕΠ κατά μόνο 0,8% -κάτω από τον δικό σας στόχο, κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού- στηρίχθηκε τελικά στην κατανάλωση και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι στις νέες επενδύσεις. Και η κατανάλωση αυτή, βέβαια, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αύξησης των εισοδημάτων, αλλά αντίθετα, από τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι οι Έλληνες «τρώνε» από τα έτοιμα, «τρώνε» από τις αποταμιεύσεις τους.

Στα δικά σας μάτια -να μιλήσω μόνο για τις τελευταίες λίγες ημέρες- το Ελληνικό είναι δάσος και αρχαιολογικός χώρος. Την επένδυση στην Κασσιόπη τη μπλοκάρουν ο συριζαίος δήμαρχος και ο συριζαίος περιφερειάρχης, παρότι έχει άδεια και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επένδυση στη Χαλκιδική παγώνει, ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται, το Πακέτο Γιούνκερ δεν αξιοποιείται. Και τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε για το ΕΣΠΑ -το λέει και η Τράπεζα της Ελλάδας- είναι ότι βαίνουν μειούμενες οι απορροφήσεις από τα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά είναι τα στοιχεία. Και αυτή η πραγματικότητα δεν διορθώνεται με επισκέψεις σε εταιρείες και, μάλιστα, όταν επαίρεστε για επενδύσεις, όπως του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, η οποία τελικά καθυστέρησε δύο χρόνια, λόγω του κλίματος που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές του 2015.

Κυρία Υπουργέ, μιλήσατε για τις επενδύσεις. Πάντα επιλέγετε στον ΣΥΡΙΖΑ να συγχέετε την περίοδο 2010-2015, η οποία, όμως, έχει δύο διακριτά μέρη. Έχει την περίοδο 2010-2012, που είχαμε το σοκ του μνημονίου, και την περίοδο 2012-2014, όπου η Ελλάδα ξεκίνησε με -7% ύφεση και το 2014 είχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Το 2013 και το 2014 είχε πλεόνασμα του προϋπολογισμού, είχε πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ η Ελλάδα εκείνη την διετία προσέλκυσε 37 δισεκατομμύρια ευρώ νέες επενδύσεις. Τέσσερις από αυτές πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ η κάθε μία: Το Ελληνικό, ο TAP, η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, τα περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ..

Στον αντίποδα, από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχετε τίποτα ουσιαστικά καινούργιο να πείτε στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Γιατί το αναφέρω αυτό σήμερα; Διότι η αδυναμία σας να πετύχετε το στόχο της ανάπτυξης κοστίζει σε μισθούς, κοστίζει σε συντάξεις, κοστίζει στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ανεργίας.

Έπρεπε σήμερα η Ελλάδα, σύμφωνα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2014, να έχει δημιουργήσει διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας περισσότερες από ό,τι έχει σήμερα. Η ανεργία είναι τέσσερις μονάδες παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε να είναι με την πορεία που είχαμε.

Το σημερινό νομοσχέδιο, πέρα του ότι δεν δημιουργεί καμία νέα θέση εργασίας, έρχεται πάλι να μιλήσει για ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Κυρία Υπουργέ, ο περίφημος ν. 4387/2016 έχει τροποποιηθεί με τον ν. 4389/2016, τον ν. 4390/2016, τον ν. 4415/2016, τον ν. 4446/2016, τον ν. 4461/2017, τον ν. 4472/2017, τον ν. 4475/2017. Μάλλον ξεχνάω και μερικούς άλλους. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι ο νόμος σας δεν είναι λειτουργικός.

Ούτε ο ΕΦΚΑ είναι λειτουργικός σήμερα. Εκκρεμούν το οργανόγραμμα, ο κανονισμός παροχών, τα οποία κάθε φορά που ερχόμαστε στη Βουλή, μας λέει ο αρμόδιος Υφυπουργός ότι έρχονται, μόλις τυπώνονται.

Και, βέβαια, τρομοκρατείτε τώρα με πειθαρχικά όσους υπαλλήλους τολμάνε να λένε αλήθειες.

Ακόμα, όμως, και με τόσες αλλαγές, με τα όσα συζητάμε σήμερα, συντάξεις δεν μπορούν να βγουν. Πείτε μας, πόσο προχώρησε η έκδοση συντάξεων το καλοκαίρι με τα κίνητρα που υποτίθεται ότι δώσατε; Ελάχιστη πρόοδος. Στην ουσία προχώρησαν μόνο κάποιες απλές υποθέσεις. Καμία σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, καμία οριστική σύνταξη, καμία επικουρική δεν εκδόθηκε.

Δεν είναι ότι δεν έχετε υπαλλήλους. Δεν έχετε βγάλει τις εγκυκλίους που χρειάζονται. Και όσο περνάει ο καιρός, βλέπετε και εσείς ότι πολλές από τις προβλέψεις του «νόμου Κατρούγκαλου» είναι απλά ανεφάρμοστες.

Τι γίνεται με τις επικουρικές; Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι θα μειωθούν μέχρι 40%. Θα εκδοθούν, όμως; Γιατί το άρθρο 17 τελικά δεν ξεμπλοκάρει την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, δεν φέρνει τον μαθηματικό τύπο που λείπει. Καμία νέα επικουρική δεν έχει εκδοθεί από την 1/1/2015. Πάνω από εκατό είκοσι εννέα χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν.

Δεν είναι απλώς ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε τα προβλήματα. Είναι ότι δεν θέλετε να εκδώσετε συντάξεις. Δεν έχετε τα χρήματα ή δεν σας βγαίνουν τα νούμερα; Και σας το λέμε, γιατί τα έσοδα του ΕΦΚΑ, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν προχωρούν όπως πρέπει. Ίσως -ακόμα χειρότερα- είδατε πόσο θα είναι οι συντάξεις με τους δικούς σας κανόνες. Γιατί ήδη από τον Μάιο 2016 ισχύουν οι νέες μειωμένες κύριες συντάξεις με τον «νόμο Κατρούγκαλου» για τις νέες συνταξιοδοτήσεις.

Βγάλατε αποφάσεις για συντάξεις 185 ευρώ, τρομοκρατηθήκατε και δώσατε εντολή να σταματήσουν να εκδίδονται. Το κατήγγειλε εδώ στη Βουλή ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ.

Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην πιείτε εσείς το πικρό ποτήρι, που εσείς δημιουργήσατε με τον δικό σας νόμο, αλλά κυρίως με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση το 2015. Και νομοθετήσατε στο «γόνατο» και εσκεμμένα δεν θέλετε, δεν μπορείτε, να λύσετε τα προβλήματα. Ξανασπάτε τον «κουμπαρά» του ΕΚΑΓΕ, παίρνετε 395 εκατομμύρια με ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Μας λέτε, βέβαια, την ίδια στιγμή ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ πάνε τέλεια. Αν, όμως, πάνε τέλεια, δεν αρκούν για τις τρέχουσες συντάξεις; Πρέπει να σπάσουμε τον «κουμπαρά»; Μήπως τελικά στρώνετε τον δρόμο για νέες μειώσεις συντάξεων, πέρα από το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που ο ελληνικός λαός ξέρει ότι εσείς νομοθετήσατε για να ισχύσουν από 1/1/2019;

Θα κλείσω, λέγοντας κάτι για το άρθρο 16. Μιλάτε για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών. Αναφέρεστε, φαντάζομαι, στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ακόμα σήμερα πληρώνουν βάσει των εισοδημάτων του 2015.

Πού είναι η περίφημη εκκαθάριση με τα στοιχεία του 2016; Είχατε πει ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Θα γίνει τον Σεπτέμβριο; Στα εκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν τα νέα νούμερα; Διότι από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μειώθηκαν κατά 20% το 2016.

Θα σας δημιουργήσει νέα τρύπα αυτό; Για πείτε μας κι αυτή την απάντηση, κυρία Υπουργέ.

Κλείνοντας, ρωτάω το εξής: Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματικών γιατί μειώθηκαν το 2016; Μειώθηκαν είτε γιατί φοροδιαφεύγουν, οπότε δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε διότι με το 70% που καλείται τελικά να πληρώσει ένας πετυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας, δεν έχει κίνητρο να παράγει. Γιατί, τελικά, αυτό που έκανε ο «νόμος Κατρούγκαλου» ήταν να εξισώσει όλη την Ελλάδα προς τα κάτω.

Αυτό είναι το δικό σας όραμα, αντί να δώσετε την ελπίδα στην παραγωγική Ελλάδα να δημιουργήσει. Αυτό είναι που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η καθ’ όλα συμπαθής κ. Αντωνοπούλου, επέλεξε αυτό που κάνουν πολλοί Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, να συγχέουν την περίοδο 2010-2012 με την περίοδο 2012-2015. 

Η Κυβέρνηση Σαμαρά ορκίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2015. Βρήκε την ανεργία στο 27,9% και την παρέδωσε στο 25,4%. Βρήκε την αδήλωτη εργασία στο 40% και την παρέδωσε στο 13%. Βρήκε την ελληνική οικονομία με ύφεση 7% και την παρέδωσε με ανάπτυξη 1%. Βρήκε πρωτογενές έλλειμμα και έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2012 και παρέδωσε πλεόνασμα το 2014 και στα δύο.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Δεν είναι αλήθεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κυρία Υπουργέ, μην με διακόπτετε.

Ξέρετε από τι κρίνονται οι κυβερνήσεις, κυρία Υπουργέ; Από τι παραλαμβάνουν και από τι παραδίδουν. Εμείς παραλάβαμε ύφεση και παραδώσαμε ανάπτυξη. Παραλάβατε ανάπτυξη και επιστρέψατε τη χώρα στην ύφεση!

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση