Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 35η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 35η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ.

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από εννιά μήνες στην Εξεταστική Επιτροπή καταλήξαμε στο συμπέρασμα της Πλειοψηφίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν προέκυψε καμία εμπλοκή τους στη δανειοδότηση κομμάτων και μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Ωστόσο, παρά τη συμφωνία με το γενικό συμπέρασμα της κυβερνητικής Πλειοψηφίας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, η Νέα Δημοκρατία διατυπώνει ξεχωριστή γνώμη για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι υπάρχει συνολικά διαφορετική αντίληψη για τη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών. Και δεύτερον, διότι η Πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος.

Καταθέσαμε, λοιπόν, εμπρόθεσμα εκατόν δέκα σελίδες εμπεριστατωμένη γνώμη με τριάντα οκτώ συγκεκριμένα ευρήματα. Δεν θα αναφερθώ ξανά στο πολιτικό πλαίσιο. Αυτό το έκανα την Παρασκευή. Όμως, θα σημειώσω ότι η Νέα Δημοκρατία, συνεπής στις διαχρονικές αρχές της για διαφάνεια στην πολιτική ζωή, ψήφισε υπέρ της σύστασης της Επιτροπής, γεγονός που προσέδωσε στη διαδικασία αυξημένη νομιμοποίηση. Αντίστοιχα, βέβαια, δεν συνέβη το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση της απαραίτητης Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, θέματα για τα οποία ο ελληνικός λαός ακόμα περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η γενική και με πάθος πολιτική τοποθέτηση του Εισηγητή της Πλειοψηφίας κατέδειξε τελικά στην πράξη την ένδεια επιχειρημάτων, η οποία βρίσκεται μέσα στο πόρισμα της Πλειοψηφίας. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μόνο μία φράση: «Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Για όλα τα υπόλοιπα, όπως για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου ή για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών -αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν- αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική αρχή.

Βέβαια, η Επιτροπή εκλήθη να δει θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Και μετά τη μελέτη των θεμάτων που αφορά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, προέκυψε -και επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία και τις καταθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος- ότι δεν υπήρχε συστημικό πρόβλημα στη δανειοδότηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας, κάτι που καταδεικνύεται και στην πράξη με τον μειωμένο αριθμό δανείων τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση σε σχέση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, δεν προέκυψαν ειδικές διαδικασίες ή ειδικοί όροι δανειοδότησης και επιτοκίων για τον κλάδο γενικά, ούτε, όμως, και θέματα νομικά για τη δανειοδότηση των κομμάτων.

Αντίθετα, προέκυψε το πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα, ότι όλα τα κόμματα, και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δανείστηκαν ακριβώς με τους ίδιους όρους, από τις ίδιες τράπεζες και βάζοντας ακριβώς την ίδια εγγύηση, τις μελλοντικές επιχορηγήσεις για τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια όλα τα κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μέχρι οκτώ χρόνια μπροστά. Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι δεν υπήρχε μία επιλογή του τραπεζικού συστήματος ως προς τα κόμματα.

Προέκυψαν, όμως, θέματα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Προέκυψε ένα τρίγωνο διαπλοκής που υπάρχει. Όμως, υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, προέκυψε ότι μέτοχος της εφημερίδας ΑΥΓΗ -η οποία είναι θυγατρική του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εφημερίδας ΑΥΓΗ»- είναι μια off-shoreεταιρεία η οποία έχει επενδύσει 100.000 ευρώ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά από τόσες συνεδριάσεις και παρά την κατακραυγή της κοινής γνώμης, αρνείται ακόμα να μας πει το όνομα του φυσικού προσώπου που βρίσκεται πίσω από αυτό το δάνειο.

Σύμφωνα με την Έκθεση «Greco», την οποία η Πλειοψηφία σέβεται, αυτό θεωρείται έμμεση επιχορήγηση σε κόμμα δια συγκεκαλυμμένης οδού, δηλαδή της χρηματοδότησης της θυγατρικής του, κάτι που αποτελεί παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Υποσχέθηκα ότι στην τελευταία συνεδρίαση θα σας αποδείξω ότι δεν υπήρχε δημόσια προσφορά της ΑΥΓΗΣ, όπως μας λέτε, αλλά ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ -συγνώμη της ΑΥΓΗΣ, είπα «ΣΥΡΙΖΑ», το ίδιο είναι, της ΑΥΓΗΣ λοιπόν- επέλεξε κατά κρίση του το νέο αυτό μέτοχο, την off-shore. Αυτό φαίνεται στο Αριθμό Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 4375, Τεύχος ΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, όπου δημοσιεύεται η πρόσκληση των μετόχων της Εφημερίδας ΑΥΓΗ για την αύξηση και λέει σαφώς ότι σε περίπτωση μη κάλυψης της αύξησης από τους παλιούς μετόχους, εξουσιοδοτείται το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να διαθέσει τα υπόλοιπα.

Προέκυψε, επίσης, μεγάλο θέμα με την επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, ο οποίος παραδέχεται πως γνώριζε ότι το κόμμα του δεν δικαιούτο χρηματοδότηση βάσει των κανόνων της τραπεζικής πίστης και γι’ αυτό ζήτησε εν γνώσει του παρέκκλιση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέτει ένα πολύ σημαντικό θέμα.

 Επίσης, προέκυψε ότι και στην ΑΥΓΗ και στον προκάτοχο του ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΑΔ, έγινε κούρεμα χρέους. Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε τον κίνδυνο κάποια μέσα να μην πληρώσουν. Συζητάμε τον κίνδυνο κάποια κόμματα να μην πληρώσουν. Εδώ, όμως, υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα κόμματος που δεν πλήρωσε.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω το θέμα του ακινήτου της Κουμουνδούρου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του κόμματος με νομικά έωλο τρόπο, χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι και αν από τη μεθόδευση αυτή πληρώθηκε ο απαραίτητος φόρος μεταβίβασης.

Στο πόρισμά μας απαντάμε πολύ συγκεκριμένα για το θέμα του ν. 4146/2013 και θεωρούμε αυτό που είπε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος …

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μητάρακη, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά μάλλον εν τη ρύμη του λόγου είπατε «πόρισμα». Υποθέτω ότι εννοείτε «γνώμη».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι, κύριε Πρόεδρε, γνώμη.

Στη γνώμη μας, λοιπόν, υπάρχει μια απόλυτη αξιολόγηση του ν. 4146/2013, ο οποίος επεξηγεί κάτι νομολογιακά, το οποίο σύμφωνα με τον Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυτονόητο.

Και θα ήθελα στη δευτερολογία του ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει το σχόλιο που έκανε για συναδέλφους ονομαστικά, οι οποίοι στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κατέθεσαν μία τροπολογία. Δεν συνάδει αυτό με την κοινοβουλευτική πρακτική.

Να πω, κλείνοντας, για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας:

Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει το χρέος που έχει σήμερα. Και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πει ότι στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας. Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε ριζική μείωση δαπανών, σε αυξημένες εισφορές των Βουλευτών, σε συνδρομή των μελών μας και σε μία διαδικασία να μαζέψουμε λίγα από πολλούς. Προσπαθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο να καλύψουμε τα χρέη μας.

Να σημειώσω, όμως, ότι λανθασμένα και παρ’ ότι ήταν εν γνώσει του ΣΥΡΙΖΑ το εξώδικο της Τράπεζας Αττικής, γίνεται το λάθος να αναφέρεται για διπλή εκχώρηση. Το εξώδικο της Τράπεζας Αττικής συγκεκριμένα αντιγράφει την αίτηση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία λέει ότι δίνουμε ως εξασφάλιση ποσό 2.200.000 των ετών 2013 και 2014 ως δεύτερη απαίτηση μετά την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή τη δεύτερη απαίτηση στη σύμβαση δεσμευόμαστε ότι φυσικά δεν την έχουμε εκχωρήσει στον οιονδήποτε τρίτο και αυτή η δεύτερη εκχώρηση φυσικά είναι ελεύθερη κάθε βάρους.

Προκύπτει, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει διπλή και τριπλή εκχώρηση συγκεκριμένων ετών στις τράπεζες. Και αυτό αναφέρεται αναλυτικά, με όλα τα στοιχεία, στη γνώμη που καταθέσαμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σελίδες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα σας τις δώσω μετά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πρώτη φορά το ακούω και εγώ και εντυπωσιάζομαι.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα σας το δώσω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, αυτό που λέτε είναι καταπληκτικό. Ας μας δώσετε τις σελίδες τουλάχιστον.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα μου επιτρέψετε μετά τον κ. Λοβέρδο να ξαναπάρω το λόγο για ένα δευτερόλεπτο, για να σας δώσω τις σελίδες.

Φανταζόμουν ότι το είχατε διαβάσει το πόρισμα. Γι’ αυτό δεν έχω σημειώσει τις σελίδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Τις διπλές εκχωρήσεις που τις βρήκατε;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τοδιάβασα και δεν το θυμάμαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κρατήστε το. Θα επανέλθω και θα σας δώσω τα νούμερα και τους πίνακες. Έχουμε καταθέσει αναλυτικούς πίνακες στη γνώμη μας.

Επίσης, να σημειώσω ότι η Νέα Δημοκρατία δέχεται εντονότατη πίεση με δικαστικά και εξωδικαστικά μέσα από τις τράπεζες, από τις ίδιες τράπεζες, οι οποίες υπερτετραπλασίαζαν τα επιτόκια τα οποία πληρώνουμε, το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό μεταξύ της σχέσης Νέας Δημοκρατίας και τραπεζών.

Να τελειώσω, με το θέμα του ΚΗΡΥΚΑ, επειδή, φαντάζομαι, στο πόρισμά σας και στις δηλώσεις που θα κάνετε, θα το επαναλάβετε. Απ’ ό,τι γνωρίζετε, από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρεται ότι τα εν λόγω δάνεια όχι μόνο είναι ενήμερα, αλλά -το σημαντικότερο- καλύπτονται πλήρως και από εμπράγματη κάλυψη των απαιτήσεων και από σοβαρές προσωπικές εγγυήσεις και εμπράγματες εγγυήσεις. Αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήτοι ήταν ένα δάνειο στο οποίο σε κανένα χρονικό σημείο δεν διακινδύνεψε η Τράπεζα να χάσει μέρος ή ολικά την οφειλή της.

Αυτό καταθέσαμε, κύριε Πρόεδρε. Θα επανέλθω σε λίγα λεπτά με τις ακριβείς σελίδες, γι’ αυτά που ανέφερα.

Σας ευχαριστώ.

 

2η Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ως προς το θέμα της διπλής και τριπλής εκχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στη σελίδα 48 της γνώμης μας, η επιχορήγηση του 2010 εκχωρήθηκε τρεις φορές με σύμβαση που υπογράψατε στις 18/7/2006, με σύμβαση που υπογράψατε στις 3/4/2009…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Σε ποια τράπεζα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εθνική Τράπεζα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Διαφορετικά δάνεια. Έχετε δώσει την ίδια εγγύηση να πάρετε τρία δάνεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Στην ίδια τράπεζα είναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και στις 20 Οκτωβρίου του 2009. Έχετε υπογράψει δύο συμβάσεις για το 2011. Και επίσης, έχετε δώσει και διπλή εκχώρηση, λόγω του letterofcomfortπου έχετε δώσει για την Αυγή.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εντάξει, αφήστε το αυτό. Αυτό δεν είναι διπλή εκχώρηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτό δεν θα το κρίνετε εσείς. Θα κριθεί.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, όχι. Είστε σχετικός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επίσης…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι. Για το πρώτο που είπατε, με συγχωρείτε. Είπατε ότι υπήρχε τριπλή εκχώρηση;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχετε πάρει τρία δάνεια…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μήπως είναι συμπληρωματική σύμβαση, κύριε Μηταράκη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτά υπάρχουν στον πίνακα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Θα τα δούμε αυτά. Εγώ πιστεύω ότι σέβεται καθένας την υπογραφή που βάζει κάτω από τα κείμενα του. Θα τα δούμε. Δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτό είναι μια δική σας άποψη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν έχει προκύψει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και ως προς το θέμα της Αγροτικής, από τη σύμβαση που υπογράφτηκε 27 Ιουλίου του 2010, αριθμός σύμβασης με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ 337, ορίζεται ρητώς ότι για το 2013 και το 2014 η Νέα Δημοκρατία θα αποπληρώσει 12 εκατομμύρια, ακριβώς αυτό που λέμε στην αίτησή μας προς την ATTICABANK, που έχουμε δώσει τα 12 και δίνουμε δεύτερη εκχώρηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μα, είναι σύμβαση με την ATTICABANK, δεν είναι σύμβαση με την ΑΤΕ. Στην ΑΤΕ είχατε εκχωρήσει ολόκληρο το ποσό. Το έχω μπροστά στα μάτια μου αυτήν τη στιγμή. Δεν έχετε δίκιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Στην ΑΤΕ έχουμε εκχωρήσει 12 εκατομμύρια…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έχετε εκχωρήσει ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχουμε εκχωρήσει 12 εκατομμύρια με πίνακα που αναφέρεται στο πόρισμα, στη σελίδα 340.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τελοσπάντων, υπάρχουν και περαιτέρω διαδικασίες. Ας μην αντιδικούμε τώρα χωρίς λόγο.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση