Βουλή

4η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στη 4η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υπόθεση του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» να κληθούν οι μάρτυρες αυτοί, οι οποίοι έχουν γνώση των γεγονότων και μπορούν να απαντήσουν τα ερωτήματα που, ήδη, έχουν τεθεί από τα μέλη της Επιτροπής στις πρώτες συνεδριάσεις.

Συνέβη το εξής οξύμωρο και θέλω να το διευκρινίσω.

Άκουσα συναδέλφους της πλειοψηφίας να σχολιάζουν και να εισηγούνται αρνητικά στην κλήτευση των ελαχίστων μαρτύρων που η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει προτείνει.

Αυτό νομίζω - παρότι σέβομαι τα σχόλια που κάνατε - ότι δεν συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια, που πρέπει να είναι η εξεύρεση της πραγματικής αλήθειας.

Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεχτήκαμε απολύτως τη λίστα μαρτύρων, δημοσιογράφων κ.λπ. που πρότεινε η πλειοψηφία δια του κ. Μπαλωμενάκη και δια των Εισηγητών των Κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Καταθέσαμε μια πολύ περιορισμένη λίστα 5 προσώπων, την οποία θα επαναλάβω: Ο συμβολαιογράφος κ. Βασιλάκης, η κυρία Ευφροσύνη Παύλου, Πρόεδρος των Εργαζομένων, ο κ. Γεώργιος Σπανός, Νομικός Σύμβουλος του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» από το 2006 και μάλλον μέχρι σήμερα, ο εκπρόσωπος, αν όχι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας GrantThornton, που έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» κ. Βασίλειος Καζάς και ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

Ζητώ από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ομόφωνα να αποδεχθούν την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Θέλω επίσης να καταθέσω στα πρακτικά ένα έγγραφο με ημερομηνία 28 Μαΐου, που είναι ένα Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ζητά να μη μείνει ούτε σκιά πάνω στην υπόθεση του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».

Συμφωνούμε και γι' αυτό ζητώ ομόφωνα να δεχθείτε τους 5 μάρτυρες που προτείνουμε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση