Βουλή

9η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στη 9η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επειδή αυτό που λέτε είναι καινούργιο και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, όταν έρχονται δικογραφίες στη Βουλή υπάρχει η διαδικασία που ορίζεται σαφέστατα στον Κανονισμό της, όπου οι Βουλευτές ανεξαρτήτως αν είναι μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν πρόσβαση και εάν κριθεί από επαρκή αριθμό συναδέλφων ότι η συγκεκριμένη δικογραφία χρήση ελέγχου, τότε η πρόταση των συναδέλφων ανεξαρτήτως Εξεταστικής Επιτροπής πηγαίνει προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Αυτή είναι η πάγια διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών που εφάρμοσε η Βουλή, για παράδειγμα, στην υπόθεση του τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Παπαντωνίου.

Εδώ, ως Εξεταστική Επιτροπή, έχουμε λάβει μια συγκεκριμένη εντολή από την Ολομέλεια, η οποία, φυσικά περιλαμβάνει την εξέταση κάθε δικογραφίας που έρχεται και αφορά τον τομέα της υγείας, όπως οι δικογραφίες που είπατε για τον κ. Γεωργιάδη, νομίζω ότι έχει έρθει μια δικογραφία για τον κ. Πολάκη, ο οποίες, αφορούν θέματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο της υγείας. Όμως, το να μπαίνουμε διαρκώς σε διαδικασία σύνταξης επιμέρους πορισμάτων, εκτός αν θέλουμε να τελειώσουμε κατά τα τέλη του 2018 ή 2019 αυτή την Επιτροπή και να μπαίνουμε σε συζήτηση κάθε φορά για νέο πόρισμα, εκτός αν αυτά τα πορίσματα δεν γραφτούν από την Επιτροπή, που φαντάζομαι ότι δεν είναι η πρόθεσή σας.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει και είναι το μόνο ορθό βάση του Κανονισμού της βουλής, είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των θέματα. Πράγματι, είναι μεγάλη η ατζέντα, αλλά αυτό ήταν επιλογή της Ολομέλειας, δεν είναι δική μας επιλογή. Το ότι συζητάμε για κάθε θέμα υγείας, αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτή ήταν η επιλογή των Βουλευτών της Συμπολίτευσης, όταν καταθέσανε τη σύσταση.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η Επιτροπή και να καταθέσει πόρισμα.

Αν προκύπτει από την εξέταση δικογραφιών, ανεξαρτήτως, η υπόνοια ποινικών ευθυνών, πρέπει και εκεί να ακολουθηθεί ο Κανονισμός της Βουλής από τους Βουλευτές πέρα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό.

Το να δημιουργούμε μία ειδική διαδικασία, η οποία με ένα τρόπο ασυνήθιστο και ίσως επικινδύνως πρόχειρο, καθόμαστε κάθε φορά και συζητάμε κάθε επιμέρους θέμα που συζητήθηκε, επειδή είδαμε έναν ή δύο μάρτυρες. Νομίζω ότι δεν συμβάλλει στην εξεύρεση της αλήθειας, αντίθετα δημιουργεί μια πολύπλοκη διαδικασία και στο τέλος χάνουμε το νόημα αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής.

Θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Βουλής, να ελευθερώσει η εξεταστική όποτε κρίνει η πλειοψηφία, να συζητήσουμε όλα τα θέματα στην Ολομέλεια, να καταθέσουμε πόρισμα και αν αυτό το πόρισμα προκύπτουν ευθύνες, να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εξέταση Μάρτυρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Καθηγητά, καλή σας ημέρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την  παρουσία σας. Να επιβεβαιώσω, απλώς, από την προηγούμενη κατάθεση στον κ. Λάππα, ότι το «Ερρίκος Ντυνάν», είπατε, ότι είναι ιδιωτικού δικαίου και όχι, δημόσιο νοσοκομείο.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Έτσι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το οποίο διοικούντο…

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Τον Πρόεδρο, του οποίου ορίζει το νομικό πρόσωπο Ερυθρός Σταυρός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στο οποίο δεν συμμετέχει το δημόσιο ως διοίκηση.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Στο οποίο δεν συμμετέχει το δημόσιο ως διοίκηση και το οποίο ορίζεται όπως ορίζεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν ξεκινήσατε την …

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας):  Κάποια στιγμή ο κ. …, εκ περισσού το λέω αυτό, με έβαλε…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμμετέχει είπατε κύριε, το δημόσιο στη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:  Όχι, δεν συμμετέχει το δημόσιο στη διοίκηση.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας):  Ο Ερυθρός Σταυρός, ορίζει τον Πρόεδρο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι σαφές του Ερυθρού Σταυρού.

Μην διακόπτετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν συμμετέχει το δημόσιο στην διοίκηση του νομικού προσώπου Ερυθρός Σταυρός, που έχει την ευθύνη  του Προέδρου του  Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, επιχορηγήσεις έπαιρνε από το δημόσιο. Τα ξέρουμε αυτά, τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Με βάση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με βάση του νόμου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σύμβαση, ναι σύμβαση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, καταγράφηκε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν αναλάβατε την μελέτη τον Νοέμβριο του 2011, ποια ήταν η ταμειακή κατάσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος; Το ταμείο;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας):  Δεν θυμάμαι τώρα. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο εδώ, δεν τα έχω απομνημονεύσει. Για αυτό ακριβώς υπάρχουν και οι μελέτες τις οποίες έχω δώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά την επιστημονική σας άποψη, όταν κάνατε εκείνη την μελέτη, αν συνέχιζε το νοσοκομείο να λειτουργεί όπως λειτουργούσε με τα ίδια έσοδα και τις ίδιες δαπάνες, θα μπορούσε να επιβιώσει ως αυτόνομο κοινωφελές ίδρυμα;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Με την ίδια διοίκηση όχι. Ήταν οι πρακτικές. Υπήρχαν, να  όπως είναι και ο ….., υπήρχαν πρακτικές οι οποίες αποστερούσαν έσοδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:  Άρα, εσείς προτείνατε να γίνουν σημαντικές αλλαγές.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Ε, βέβαια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:  Αυτές οι σημαντικές αλλαγές χωρίς νέα χρηματοδότηση του ταμείου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν; Τί εννοώ; Αν εσείς προτείνατε να γίνουν αλλαγές οι οποίες για να αρχίσουν να αποδίδουν, για παράδειγμα, στην γραμμή εσόδων κάνουν δυο χρόνια, με την υπάρχουσα διάρθρωση δαπανών και με την ταμειακή κατάσταση ως ήταν, μπορούσε το νοσοκομείο να συνεχίσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα να λειτουργεί άνευ νέας εξωτερικής χρηματοδότησης;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακριβώς και με μεγάλη σιγουριά σε αυτό. Έχουμε βέβαια πίνακες ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο υπάρχει.

Εγώ δεν είμαι ούτε στατιστικούς ούτε οικονομέτρης, δεν είμαι λογιστής. Είναι οι συνεργάτες μου, βέβαια, οι οποίοι έκαναν όλες αυτές τις μελέτες και γι' αυτό τις έχω φέρει κιόλας. Η αίσθηση μου, και από τις συζητήσεις που έκανα με το προσωπικό το δικό μου τότε, είναι ότι θα μπορούσε, ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, εάν υπήρχε η διάθεση από τη μεριά των άλλων δύο παικτών. Δηλαδή, του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ενδιαφερόταν, ενδεχομένως, να βάλει κάποια χρήματα, για να πετύχει συνεργασίες με το νοσοκομείο και, φυσικά, της διοίκησης η οποία θα έπρεπε, ν’ αλλάξει, για να διοριστεί ένας καινούργιος, ο οποίος θα έχει και κατά νου το συμφέρον του Νοσοκομείου του ίδιου.

Υπό την έννοια αυτή πιστεύω ότι θα μπορούσε να επιβιώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Διευθυντά, με συγχωρείτε, εάν θεωρείτε ότι προβαίνω σε συμπέρασμα, αλλά από τη δεύτερη απάντησή μου δώσετε την αίσθηση ότι ήταν προαπαιτούμενο, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα ως έναν εκ των δύο πυλώνων οποιοδήποτε σχεδίου διάσωσης του Ντυνάν.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Δεν ξέρω, από πού αλλού μπορούν, να βρουν χρήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεκτό.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν νομίζω ότι μπορούσε, να δώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο κρατικός προϋπολογισμός, το επιβεβαιώνω για τα πρακτικά, εάν έχετε άλλη εντύπωση, δεν σηματοδοτούσε τότε. Το είπε ο κ. Υπουργός, δεν νομίζω ότι χρειάζεται, να το πω εγώ ξανά.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το σχέδιο, το οποίο προτείνατε, θα είχε επιπτώσεις στον αριθμό του προσωπικού και στη μισθοδοσία του προσωπικού;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Στη μισθοδοσία σαφέστατα. Υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις, για το τι πρέπει, να γίνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Υπήρχαν μεγάλες υπερβάσεις, υπήρχαν άτομα, τα οποία έπαιρναν πολύ υψηλότερους μισθούς, απ’ ό,τι δικαιούντο ή δικαιολογούσαν με την παρουσία τους. Το προσωπικό δεν ήταν υπεράριθμο. Υπήρχε ένας αριθμός προσωπικού, το οποίο ήταν απλώς εκεί λόγω άλλων καταστάσεων, που περιέγραψα. Θα έπρεπε, να υπάρξει μια μικρή μείωση του προσωπικού. Την περιγράφουμε. Μιλάμε κιόλας για κάποιους αριθμούς. Από εκεί και πέρα και με μείωση της μισθοδοσίας - όχι τεράστια απ’ ό,τι, επίσης, θυμάμαι. Θα μπορούσε, λοιπόν, το νοικοκύρεμα αυτό, το οποίο μπορεί κανείς, να περιγράψει. Αυτό ήταν προϋπόθεση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ακούγεται πολύ λογικό. Άρα χρειαζόταν ιδιωτικός τομέας, καλύτερη διοίκηση, μείωση προσωπικού και μείωση μισθών.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Τη συνεργασία με το ΓΑΙΑ, η οποία δεν ξέρω τι είδους προβλήματα, άλλων ειδών μπορεί, να είχε - γιατί εγώ δεν το πρόλαβα, ουσιαστικά, αυτό γιατί είχε τελειώσει όταν πήγα – θα μπορούσε, να είναι υπό νορμάλ επιχειρηματικές πρακτικές μια πολύ καλή λύση για το νοσοκομείο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα της ΓΑΙΑΣ κι έχει αναδειχτεί κι από τους συναδέλφους όλων των κομμάτων. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δεν επέτρεψε στον Υπουργό, να εκδώσει άδεια λειτουργίας.

Βέβαια, θα πρέπει, να σχολιάσω, κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχει μια αντίφαση στα λεγόμενά της πλειοψηφίας. Από τη μια τονίζουν - κατά τη δική τους άποψη – έναν κουάζι δημόσιο χαρακτήρα του Ερρίκος Ντυνάν, απ’ την άλλη θεωρούν συμβατό ένα δημόσιο κουάζι νοσοκομείο, να νοικιάζει χώρους σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν ξέρω, εάν αυτό είναι ένα μοντέλο, που θα εφαρμόζεται και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, να νοικιάζουν κλινικές.

Εγώ δεν έχω αντίρρησή σαν έννοια, λέω, εάν είναι δική σας άποψη. Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης, απλώς βλέπω μια αντίφαση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: …………. (Ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, βλέπω μια αντίφαση σ’ αυτό.

Να σας πω κάτι ακόμα. Το δικό σας σχέδιο ας πούμε ότι ήταν η λύση. Ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά νόμο και κατά ουσία, ν’ αποφασίσει και να το εφαρμόσει.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατά τη γνώμη σας και κατά την κρίση σας στην αποδοχή του δικού σας σχεδίου διάσωσης.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Στην αντίληψη τη δική μου όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν παρενέβη κάποιος πολιτικός, που είπε στο Μαρτίνη «άσε το νοσοκομείο, να καταστραφεί, δεν μου αρέσει το σχέδιο του Λιαρόπουλου».

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Επαναλαμβάνω, εάν έγινε, δεν το ξέρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, η καταστροφή του νοσοκομείου που επήλθε κατά την προσωπική σας γνώμη είναι αποτέλεσμα της επιλογής του κ. Μαρτίνη, να μη πάρει πρωτοβουλίες βελτίωσης της διαχείρισης, συνεχίζοντας κακές πρακτικές, για τις οποίες αντιλαμβάνομαι ότι είναι υπόδικος ο κ. Μαρτίνης, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το αδιέξοδο να είναι μη αναστρέψιμο.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυρας): Το Νοσοκομείο κατέρρευσε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια.

Ακούστηκε μια σκέψη για την ενοποίηση του Νοσοκομείου - την είπε ο κ. Μαρτίνης στην Επιτροπή - με το Δημοσίου Δικαίου το Μπενάκειο. Αυτό υπήρξε ποτέ μια σοβαρή μελέτη, που ζήτησε ο κ. Μαρτίνης, που έδειχνε ότι το πιστεύει και το ετοίμαζε και το κοστολόγησε, τι θα κόστιζε στο Ελληνικό Δημόσιο; Γιατί αντιλαμβάνομαι και διορθώστε με, εάν έχω άδικο, εάν γινόταν δημόσιο το Ερρίκος Ντυνάν - που και σήμερα μπορεί, να γίνει δημόσιο, εάν το αποφασίσει η σημερινή Κυβέρνηση - όλα τα χρέη του νοσοκομείου θα προστίθενται στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Σωστό;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Υποθέτω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εάν ενοποιόντουσαν.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, υπήρχε προεργασία, υπήρχε μελέτη;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το δούλευε, το πάλευε, το πίστευε;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όχι, αυτό που υπήρξε ήταν μια πρωτοβουλία να μοιραστούν τα κρεβάτια, να διατεθούν μάλλον τα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας του Ερρίκος Ντυνάν, στο Γενικό Κρατικό, κάτι το οποίο εγώ τουλάχιστον το έβρισκα θετικό, ήταν καλό. Επίσης υπήρξε μια οιωνοί συν-λειτουργία κάποιων χειρουργικών κλινικών, κατέβαινε ο κ. Λαοπόδης και κάποιοι άλλοι και χειρουργούσαν από εδώ και από εκεί, δηλαδή, αυτού του είδους η ώσμωση μεταξύ των δύο νοσοκομείων, δεν ήταν κατ' ανάγκην κακό, ήταν μάλλον ένα καλό πράγμα το οποίο συνέβαινε και όπως γενικότερα για τον ίδιο λόγο, λέω ότι θα ήταν καλό να υπάρξει και κάποια είδους ιδιωτική παρουσία εκεί μέσα, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βέβαια, από τον τρόπο που περιγράφεται αυτήν την ώσμωση, δεν διαφαίνεται ότι ο κ. Μαρτίνης ήθελε να συνεισφέρει της δυνατότητες του Ερρίκος Ντυνάν στο Δημόσιο, αντίθετα, λειτουργούσε ως προμηθευτής του Δημοσίου και εισέπραττε από το Δημόσιο για το Ερρίκος Ντυνάν, για να καλύψει τα 18 άτομα προσωπικό στο γραφείο του, από το Ελληνικό Δημόσιο, με αυτές τις συμβάσεις που έκανε.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, το Ερρίκος Ντυνάν κέρδιζε από το Δημόσιο, δεν κέρδιζε το Δημόσιο από το Ντυνάν.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Σαφώς, ότι κέρδιζε το Ερρίκος Ντυνάν, κέρδιζε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια, δύο τελευταία θέματα έχω, το πρώτο είναι για τα νοσήλια, πράγματι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, αντιλαμβάνομαι ότι έχει παρέμβει και η ποινική δικαιοσύνη, για το θέμα της δωρεάν νοσηλείας ορισμένων προσώπων ή της αναβάθμισης κατηγορίας άλλων προσώπων, τα οποία ήταν ασφαλισμένα, αλλά έμπαιναν σε καλύτερο δωμάτιο όπως μας εξήγησε ο κ. Μαρτίνης, κατά την κατάθεσή του. Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθούσε το Ερρίκος Ντυνάν, για την έγκριση τέτοιων αιτήσεων; Για παράδειγμα, ρωτάω, υπήρχε κάποιο γραφείο που ο ενδιαφερόμενος κατέθετε κάποια συγκεκριμένα πιστοποιητικά όπως το Ε1 του, το Ε9 του, με μια αίτηση του πως ήταν άπορος, υπήρχε μια επιτροπή που τα έβλεπε, έκανε μια εισήγηση, πώς λειτουργούσε αυτή η διαδικασία;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Κύριε Μηταράκη, μην κουράζεστε, δεν πήγε τίποτα απολύτως τέτοιο, υπήρχε το γραφείο προέδρου όπου κανόνιζε πάρα πολύ καλά αυτές τις εκκρεμότητες. Σε εκείνη την περίπτωση δεν ήταν καθόλου γραφειοκράτης ο κ. Μαρτίνης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχει και στην έκθεση του 2004 της Grand Forton, την οποία φαντάζομαι ότι την έχετε διαβάσει.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Δεν την έχω διαβάσει, ξέρω το τι έγινε, εν πάση περιπτώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπήρχε ακριβώς η ίδια σύσταση, ότι θα έπρεπε ο κ. Μαρτίνης για την κοινωνική πολιτική του Ερρίκος Ντυνάν, να προδιαγράψει κάποιες συστηματικές διαδικασίες, στα πλαίσια χρηστής διοίκησης. Μου λέτε ότι δεν υπήρχαν, θέλω να σας ρωτήσω κάτι ακόμα, για αυτές τις αναβαθμίσεις κλινών οι οποίες γινόντουσαν, ερχόταν εκτάκτως κάποιος ή προγραμματισμένα, και αντί να τον βάλουν σε δίκλινο, να το βάζουν σε μονόκλινο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έκανε κάποια γραπτή αίτηση κάπου;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν ήταν απαραίτητο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ζητούσε ο ίδιος; Πώς γινόταν;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν ήταν απαραίτητο, με μια οδηγία προς το γραφείο προσωπικού ή μέσω της διευθύντριας του γραφείου του, κατέληγε ο άνθρωπος εκεί που έπρεπε να καταλήξει. Πώς γίνονται;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, θέλετε να πείτε ότι μπορεί...

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Δεν υπήρχε τίποτα καταγεγραμμένο, απαραίτητος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, κύριε καθηγητά θέλετε να μου πείτε ότι μπορεί να υπάρχουν νοσηλευόμενοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι το δωμάτιο στο οποίο μπήκαν δεν είναι αυτό το οποίο προβλέπει το ΙΚΑ, αλλά υπήρχε μια ευγενής αναβάθμιση  την οποία ακόμη δεν την ξέρανε; 

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο, υπήρχε κανένας λόγος να μην τους το πει κιόλας, ο κ. Μαρτίνης; 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να μην τους το είπε, πριν τους βάλει όμως.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Μάλλον θα τους το έλεγε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να τους το είπε μετά. Μπήκε εκτάκτως…  

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Μπορεί, ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν υπήρχε κάποια διαδικασία, δηλαδή, όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αναφέρονται σε αυτές τις λίστες, δεν είναι δεδομένο ότι το ζητήσανε ή το ξέρανε;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Νομίζω ό,τι ο καθένας από εσάς, μπορεί να φανταστεί αν ήταν μια ιδιωτική κλινική και ήταν δική του, υποτίθεται, θα το έκανε, όπως υπαινίσσεστε εσείς κι όπως σας είπα και εγώ. Λέει, το νούμερο ένα της διοίκησης τι πρέπει να γίνει και γίνεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, θέλω όμως μια απάντηση σε αυτό και συγγνώμη που επιμένω, θεωρείται δεδομένο ό,τι ο καθένας που έλαβε μια αναβάθμιση, είχε κάνει αίτηση ή το γνώριζε, τουλάχιστον τη στιγμή που μπήκε στο δωμάτιο;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν ήταν δεδομένο.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Όχι, απαραίτητος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να το έμαθε μετά.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Η πιο αγαπημένη μου κουμπάρα, εάν θέλετε, νοσηλεύτηκε εκεί και ήταν και παιδική φίλη του κ. Μαρτίνη, δεν πλήρωσε απολύτως τίποτα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Παιδική φίλη του κ. Μαρτίνη. Άρα, ήταν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, Μαρτίνης Α.Ε.. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για το θέμα της MARFIN, ακούστηκε και το είπε και ο κ. Μαρτίνης, το αναφέρατε και εσείς ό,τι η τράπεζα MARFIN, είχε μπλοκάρει τους λογαριασμούς του Ερρίκος Ντυνάν. Αυτό είχε γίνει από τα στοιχεία που εσείς έχετε καταχρηστικά, δηλαδή, το ΝΤΥΝΑΝ ήταν ενήμερο για όλες τις υποχρεώσεις του και παρανόμως και ανήθικα είχε κρατηθεί ο λογαριασμός του; Ή δεν είχαν πληρωθεί οι δόσεις των δανείων και οι τόκοι στις ημερομηνίες;

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μάρτυς): Έτσι, υπήρχε καθυστερούμενο δάνειο, σημαντικό, ήταν 80 ή 100 εκατ., νομίζω, κάπου εκεί, είχαν δεσμευθεί οι λογαριασμοί της μισθοδοσίας του προσωπικού. Αυτά δε γίνονται με δικαστικές ενέργειες, πώς γίνονται;

Άρα, μισό λεπτό, αν δηλαδή τα στελέχη της Marfinαπελευθέρωναν τους λογαριασμούς του Ντυνάν θα τελούσαν απιστίες εις βάρος της τράπεζας και επειδή οι τράπεζες και κάποια στιγμή έλαβαν και κρατική επιχορήγηση απιστίες βάζουν … το λέω, γιατί στην προηγούμενη Εξεταστική κύριοι συνάδελφοι για τα ΜΜΕ εγκαλέσαμε τραπεζίτες που τόλμησαν να απελευθερώσουν ενέχυρα προς εταιρείας και δεν τις κλείσανε αμέσως. Εδώ από ότι μας λέει ο μάρτυρας η Marfinνομίμως, αντιθέτως θα τελούσε απιστία αν δεν το έκανε μπλόκαρε τους λογαριασμούς. Υπήρχαν καθυστερούμενα ήταν μη ενήμεροι. Αν δεν κράταγε τους λογαριασμούς.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είχε εκτελεστικούς τύπους η Marfin.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχε εκτελεστικούς τύπους η Marfin, άρα αν δεν κράταγε τους λογαριασμούς κύριε Λάππα θα έπρεπε να εγκαλέσουμε την τότε διοίκηση για απιστίες, εις βάρος του δημοσίου λόγω της κρατικής βοήθειας. Κύριε Παπαδόπουλε, σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή και στην προηγούμενη, επειδή είχα την εμπειρία και την τύχη στην προηγούμενη Εξεταστική οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας και ορθώς πολλές φορές ήταν αυστηρότατοι προς τραπεζικά στελέχη, διότι δεν εφάρμοσαν αυστηρές διαδικασίες, απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες και ο κ. Μαρτίνης με 80 εκατ. δεν είναι πιστωτική κάρτα. Δεν καλέσατε τις τράπεζες και καλά κάνατε, όταν δεν εφαρμόζανε το νόμο, ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν καλούσαν τα ενέχυρα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το έχει λύσει η ιστορία αυτό και αφού κάναμε σωστά την άλλη φορά τη δουλειά μας, γιατί δεν το ψηφίσατε το πόρισμα αυτό. Ολοκληρώστε τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε πολλά σημεία όπως π.χ. είδαμε προχθές, ότι έγινε μία μεταβίβαση και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε, μετοχών του MEGAτα οποία δεν ήταν δεσμευμένα, απίστευτη ιστορία έχει δίκιο σε αυτό η πλειοψηφία που φώναζε, γιατί ξεφύγαμε και βρεθήκαμε στα χέρια του κ. Σαββίδη μετοχές… και για αυτό θα πρέπει κάποια άλλη στιγμή θα πρέπει να επανασυγκαλέσουμε την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή να ξαναδούμε τι έχει γίνει από τότε. Ξέρετε κάτι οι εξεταστικές επιτροπές, όταν ξεκινάνε δεν τελειώνουν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι όπως τα βαμπίρ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και όπως υπήρχαν οι δικογραφίες Γεωργιάδη υπάρχει και η δικογραφία Πολάκη, ξέρετε η συνέχεια έρχεται. Ευχαριστώ.

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση.

Καταρχήν, να ευχαριστήσω τον κ. Βέττα, που μου έδωσε την ευκαιρία να διευκρινίσω ένα θέμα που προέκυψε στην εξέταση του κ. Μαρτίνη.

Αυτό το έγγραφο το οποίο δείξατε, είναι αυτό το οποίο έδειξε ο κ. Μαρτίνης, την προηγούμενη βδομάδα, δεν είναι καμία ανακάλυψη.

Αν έχετε προσέξει, έχει ιδιόχειρη σημείωση από τον κ. Μαρτίνη, ότι αυτή είναι η πρόταση της Λαϊκής. Αν δείτε στην πρώτη σελίδα, είναι ιδιόχειρο από τον κ. Μαρτίνη, πριν το καταθέσει, ότι είναι η πρόταση της Λαϊκής.

Να σας πω που εμπλέκεται το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Κάποια στιγμή, στα μέσα του 2012, επικοινώνησε και με το Υπουργείο Υγείας και με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ως αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, άρα και για το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, αν το θεωρήσουμε ιδιωτική επένδυση. Ζήτησαν τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας για να βρεθούν επειγόντως κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας κρατικών νοσοκομείων, για να μπορέσει να γίνει εκκένωση του ΝΤΥΝΑΝ και κλείσιμο, γιατί δεν είχαν ρευστότητα στο ταμείο για πέρα από μερικές μέρες.

Ζήτησε η διοίκηση τότε του Ερρίκος Ντυνάν ο Γενικός Διευθυντής και ο Οικονομικός Διευθυντής και η τράπεζα να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Υγείας. Ζήτησαν, λοιπόν ένα ραντεβού και ήρθαν στο γραφείο και συναντήθηκαν με το διευθυντή του γραφείου. Η τράπεζα η οποία είχε το χρέος του νοσοκομείου και όπως μας είπε και ο μάρτυρας, πριν είχε μπλοκάρει καλώς κακώς θα το κρίνει η Επιτροπή τους λογαριασμούς του Ερρίκος Ντυνάν και κατά συνέπεια δεν υπήρχε ρευστότητα, κατέθεσε κάποιες προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν προφορικά σε αυτή τη σύσκεψη, από την τράπεζα. Καθαρογράφτηκαν από υπάλληλο του γραφείου και αποστάλθηκαν από το διευθυντή του γραφείου μου τον κ. Κωνσταντίνο, λόγω αρμοδιότητας στο Υπουργείο Υγείας. Αν βλέπετε το email είναι, προς τον Υπουργό Υγείας από το γραφείο μου και κοινοποίηση στους συμμετέχοντες της σύσκεψης.

Το γραφείο μου ούτε πρότεινε θετικά, ούτε εξέφρασε άποψη, ούτε εξέφρασε γνώμη. Άκουσε την πρόταση των παρισταμένων, επειδή ο προφορικός λόγος αντιλαμβάνεστε δημιουργεί προβλήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, καθαρογράφτηκε αυτό που είπε η τράπεζα στάλθηκε και στάλθηκε και στην τράπεζα, ώστε αν είχε γραφτεί λάθος το κείμενο να μπορέσει η τράπεζα να κάνει την διόρθωση. Το κρίσιμο να τονίσω εδώ πέρα είναι, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ορθά είπε ο κ. Μαρτίνης δεν είχε καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.

 Εγώ βέβαια ως βουλευτής Α’ Αθηνών εκείνη την περίοδο, πράγματι επισκέφτηκα το νοσοκομείο κάποια στιγμή συναντήθηκα με τους εργαζόμενους. Ήταν 1.300 εργαζόμενοι σε ένα νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στην Α’ Αθηνών. Αντιλαμβάνεται ο κάθε συνάδελφος, αν ετοιμαζόταν να κλείσει. Είναι ένα νοσοκομείο 1.300 εργαζόμενοι στην εκλογική του περιφέρεια φυσικά θα είχε και έντονο ενδιαφέρον με αυτή την ιδιότητα ανακατευτήκαμε, κοινοποιήσαμε, λοιπόν αυτό το χαρτί στο Υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα το Υπουργείο Υγείας έκανε ότι ενέργειες έκανε. Αυτό είναι το 2012 αν δεν κάνω λάθος, κύριε Βέττα μου θυμίζετε την ημερομηνία είναι το 2012. Αυτό σας το κατέθεσε ο κ. Μαρτίνης. Θέλω να το ξαναπώ αυτό που σας είπα στην πρώτη σελίδα δεν το έχω μπροστά μου, αλλά το θυμάμαι από τον κ. Μαρτίνη γράφει με στυλό αυτή είναι η πρόταση λαϊκής το θυμάμαι καλά; Όχι στο κείμενο το τυπωμένο στο emailαυτό που κατέθεσε ο κ. Μαρτίνης μπορείτε να μας το φέρετε, όπως το κατέθεσε, γιατί εκεί πάνω είδα και μου έκανε εντύπωση που το είχε γράψει ο κ. Μαρτίνης.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε μεταβληθεί μάλλον σε μάρτυρα τώρα, γιατί πρέπει να σας κάνουμε και εμείς μερικές ερωτήσεις εντάξει εάν έχει …

Κύριε Μηταράκη ξέρετε τι κατάλαβα εγώ μια που το θέσατε, μια που άνοιξε το θέμα κατάλαβα ότι ο Υπουργείο είχε έτσι και αλλιώς ανάμιξη, δηλαδή ενδιαφέρθηκε ζωηρά για την τύχη του νοσοκομείου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαιότατα ενδιαφέρθηκε για τον κίνδυνο κύριε Πρόεδρε …

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ξέρετε μία ερώτηση τώρα που ακούγοντάς σας μου δημιουργήθηκε ειλικρινέστατα. Γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης ή κάποιος κυβερνητικός παράγοντας δεν έκανε το εξής απλό, να ζητήσει μία ρύθμιση χρέους από τη λαϊκή. Μία ρύθμιση χρέους, την οποία δικαιούται κάθε ένας οφειλέτης και μάλιστα με το προσόν, ότι επί καιρώ πολύ μεγάλο καιρώ για αυτό κατέβηκε και το ποσόν έπαιρνε από τις εισροές η τράπεζα και έβαζε στο λογαριασμό. Και ρωτώ θα έπρεπε να έχει τέτοιου είδους ανάμιξη το Υπουργείο σας; Και αν έπρεπε ή αν δεν έπρεπε είτε δεν το έκανε; Μάλλον αν έπρεπε είτε το έκανε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το πρόβλημα νομίζω ότι το είπε και ο μάρτυρας δεν χρειαζόταν, απλώς ρύθμιση χρέους χρειαζόταν μία σημαντική νέα εισροή κεφαλαίων. Αυτό λοιπόν απαιτούσε την εύρεση νέου επενδυτή. Σε αυτό, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ανακατεύτηκε, κοινοποιήσαμε το φάκελο στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο βάση του νόμου ήταν και το εποπτεύον Υπουργείο και αυτή ήταν και η δικιά μας ενασχόληση με το θέμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγνώμη αλλά προϋπόθεση δεν ήταν να ρυθμιστεί το χρέος;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συγνώμη εγώ προσωπικά, είχα έντονο ενδιαφέρον να μην κλείσει το νοσοκομείο και εξακολουθώ να έχω το ίδιο ενδιαφέρον να μην κλείσει και τώρα. ιδιαίτερα τότε και ως βουλευτής Α’ Αθηνών, για το οποίο ο κ. Μαρτίνης είχε την ευγένεια να μου στείλε και μία επιστολή να με ευχαριστήσει. Το βεβαιώνω είμαι περήφανος για αυτό και είμαι σίγουρος, ότι κάθε συνάδελφος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα ήθελε να δει ένα νοσοκομείο 1.300 εργαζομένων …

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν απαντάτε σε αυτό που σας ρώτησα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή λέτε να κάνουμε μία φωτογραφική ρύθμιση;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, όχι καθόλου, με συγχωρείται. Όπως ο καθένας καλόπιστος οφειλέτης έχει το δικαίωμα, - σχεδόν καλοπληρωτής -έχει το δικαίωμα να πάει να ζητήσει ρύθμιση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Λιαρόπουλος κάνει μία πρόβλεψη ότι, εάν ακολουθήσουμε στην έκθεσή του τις προτάσεις του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος με σταθερό επιτόκιο, το λέτε κύριε Λιαρόπουλε, το χρέος θα γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

Αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε όλα τα δάνεια.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Ωνάσειο έγινε, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακριβώς, το είπατε εσείς. Λέω ότι αν επρόκειτο να ανακατερυθεί η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί να μη κάνει αυτή την πρόταση; Αυτή είναι η απορία μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ λογικό αυτό που λέτε και γι' αυτό εγώ ρώτησα τον μάρτυρα πριν ποιος ήταν αυτός που είχε την αρμοδιότητα να αποφασίσει για κάτι τέτοιο και μου απάντησε και είναι στα πρακτικά ότι ήταν  αρμοδιότητα της διοίκησης του κοινωφελούς ιδρύματος να προχωρήσει σε κάθε διαδικασία, στα πλαίσια της γενικής νομοθεσίας που υπάρχει για τη ρύθμιση των δανείων, για την εξεύρεση λύσης. Εάν λέτε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρέμβει και να ζητήσει μια φωτογραφική διάταξη ειδικά για το Ερρίκος Ντυνάν, το καταγράφω ως πρόταση και ως σκέψη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι φωτογραφική διάταξη, μια ρύθμιση, σας λέω πάλι για τρίτη φορά, δικαιούται κάθε οφειλέτης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι στην εκτέλεση των καθηκόντων μας η ευθύνη μας ήταν να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια του νόμου κι επειδή ακούστηκε κι αυτό πριν, όταν ήρθαν επενδυτές - το ρώτησε ο κ. Γκιόλας - και ζήτησαν να υπάρχουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, π.χ. διαγραφής χρεών ή φωτογραφική ρύθμιση χρεών προς το κράτος ή αποφυγής πληρωμής αποζημιώσεων των εργαζομένων από τον Ερρίκος Ντυνάν, η κυβέρνηση έκρινε τότε ότι δεν μπορεί να παρέμβει με φωτογραφικές διατάξεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρενέβη όμως ο κ. Γεωργιάδης λίγο αργότερα με σημείωμα και ο κ. Βορίδης με τροπολογία, γιατί και αυτή ήταν παρέμβαση κ. Μηταράκη, να είμαστε δίκαιοι και η παρέμβαση του κ. Βορίδη με την τροπολογία και η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη με το σημείο «παραιτηθείτε» και στο τριμερές μνημόνιο, ήταν όχι παρέμβαση αλλά παρεμβασάρα!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε πρόεδρε, πρέπει να μάθουμε, όμως, ποιοι ήταν αυτοί και με ποιους κυβερνητικούς συνομίλησαν. Ποιοι ήρθαν και ζήτησαν από τους Υπουργούς «ρυθμίστε μας και διαγράψτε μας χρέη». Αυτό είναι κρίσιμο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει έγγραφο τέτοιο, από το γραφείο του Απόστολου Γεωργιάδη, έχει δίκιο. Βέβαια, εμείς πρέπει να κρίνουμε ε εάν αυτό ήταν η αιτία που δεν έγινε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι πολύ καλή η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, δεν ήρθαν σε κατευθείαν επαφή οι προτεινόμενοι επενδυτές με την κυβέρνηση. Το Ερρίκος Ντυνάν, επί προεδρίας Μαρτίνη, εκτέλεσε τη διαδικασία του διαγωνισμού, το νομικό γραφείο του κ. Μαρτίνη συνέταξε ένα πίνακα με διάφορα αιτήματα που υπήρχαν, νομίζω, υπάρχει στη δικογραφία αυτός ο φάκελος, που η κυβέρνηση τότε, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας έκρινε ότι είναι παράνομο, αντισυνταγματικό να κάνει φωτογραφικές ρυθμίσεις χρεών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μη γίνει ειδικό δικαστήριο όπως είπε ο κ. Πλεύρης, γιατί αλλιώς θα είχε ειδικό δικαστήριο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Λοιπόν, το αν ήταν παράνομο ή όχι, θα το κρίνουμε σε δεύτερο χρόνο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ό,τι έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, που λέγαμε, αλλά ήταν για το Μέγαρο Μουσικής. Το ίδιο πράγμα, γιατί μας βλέπει κόσμος.

Κύριε Λιαρόπουλε, όταν θα βγείτε έξω, ειλικρινά, εάν μπείτε σε τρόλεϊ ή στο μετρό, θα πείτε πόσοι μας έβλεπαν και πόσοι έβλεπαν εσάς και τότε, πραγματικά, όταν ξανασυναντηθούμε θα εκπλαγείτε γιατί, μάλλον, έχετε χάσει την πραγματικότητα. Γι’ αυτό φαίνεται σας γράφει εδώ το ντοκουμέντο ο «Γερούν γερά» εξετάζεται σήμερα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συνέβη να έχω αυτό το κείμενο με τις προτάσεις του νομικού γραφείου και φαίνεται ότι πήγε σε διάφορους αποδέκτες. Εγώ θα το καταθέσω αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να αναφέρετε τους αποδέκτες;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν τους βλέπω εδώ, αλλά, εν πάση περιπτώσει, ήταν σαφής του Απόστολου Γεωργιάδη, το γραφείο του Καθηγητή, του Ακαδημαϊκού κ.λπ. Υποθέτω ότι αναφέρεστε εκεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο οποίος ενεργούσε για το Ερρίκος Ντυνάν, δεν ενεργούσε για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σύμφωνοι. Ήταν, όμως, μέρος της διαπραγμάτευσης, κ. Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης του κοινωφελούς ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν με πιθανούς επενδυτές του Ερρίκος Ντυνάν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, η κυβέρνηση όποτε ήθελε ανακατευόταν και όποτε ήθελε δεν ανακατευόταν. Αυτό κατάλαβα εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση την παρούσα που περνάει τροπολογίες μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, μετά την πώληση…..

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, όταν έρθει η ώρα  θα κρίνουμε εάν οι προτάσεις του Γεωργιάδη ήταν ή δεν ήταν αντισυνταγματικές. Εγώ προσωπικά έχω άποψη.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση