Βουλή

10η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη 10η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Βασιλείου Στεργίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχω να σας κάνω πέντε ερωτήσεις.

Πρώτον, θέλω να μου επιβεβαιώσετε και να ανακεφαλαιώσουμε θεμάτα που έχετε ήδη πει αναφορικά με τη διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Μας λέτε, ότι «ο πρόεδρος ήταν αυτόνομο όργανο της διοίκησης βάση του καταστατικού», κάτι που δεν ήσασταν εσείς …...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Και όχι μόνο και κάποια άλλοι, αλλά όχι ο αντιπρόεδρος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ….. «ο πρόεδρος είχε την ευθύνη των διοικητικών υπηρεσιών και των ιατρικών υπηρεσιών».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Σωστά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, μας είπατε τα εξής και θέλω να μου επιβεβαιώσετε.

Πρώτον, μας είπατε ότι «ο κ. Μαρτίνης πήρε εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. να άρει την ποινική διαδικασία απέναντι στην MARFINκαι μόνο, αλλά δεν είχε πάρει εξουσιοδότηση για τα αστικά και κατά συνέπεια η άρση των αστικών, πιθανόν να είναι υπέρβαση της εξουσιοδότησης του κ. Μαρτίνη από δικιά του πρωτοβουλία».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Όχι, δεν λέω αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Λέτε, πιθανόν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Αποκλείεται να το έκανε μόνος του, προφανώς εγκρίθηκε από κάποιο Δ.Σ., αλλά πριν ήταν μεταγενέστερο από εμένα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Την εποχή που το Υπουργείο συμμετείχε στη διοίκηση πριν την κατάργηση δεν είχατε δώσει καμία εξουσιοδότηση εσείς για την άρση των αστικών διεκδικήσεων;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Πολύ σωστά, αυτό ελήφθη από το Δ.Σ. αμιγώς εκπροσώπηση «Ερυθρού Σταυρού». Αν ελήφθη, δεν το ξέρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, είπατε το εξής: Άκουσα στο απόσπασμα πρακτικών που διαβάσατε ότι «η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση το 2012, που επέτρεπε στο «Ερρίκος Ντυνάν» να συνάψει εμπορικές σχέσεις, ήταν πρόταση του κ. Μαρτίνη». Έτσι μας διαβάσατε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Ήταν «φορτική» πρόταση του κ. Μαρτίνη και την έχω και καταγεγραμμένη σε πρακτικά Δ.Σ.. Δεν το λέω μόνο εγώ, φαίνεται και από τα πρακτικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, ο κ. Μαρτίνης, που προσπάθησε να μας πείσει, ότι «του επιβλήθηκε», δεν λέει την αλήθεια, σύμφωνα με τα πρακτικά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Αν είπε κάτι τέτοιο, που δεν το ξέρω, δεν το λέω εγώ, το λένε τα πρακτικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχε πιο ορθά ένας συνάδελφός της πλειοψηφίας, κύριε Πρόεδρε και να μας το επιβεβαιώσει ο μάρτυς, ότι «μέχρι τότε η νομοθεσία το μόνο που επέτρεπε σε ένα ίδρυμα, ήταν να χρεοκοπήσει και να κλείσει, να χαθούν οι θέσεις εργασίας και να χαθούν όλα τα οφειλόμενα».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Σωστά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία.

Αν, δηλαδή, δεν υπήρχε αυτή η τροπολογία δεν θα υπήρχε σήμερα το «Ερρίκος Ντυνάν».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Θα έκλεινε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, μας είπατε ότι «τα νοσήλια», τα οποία είναι ένα θέμα για το οποίο ο κ. Μαρτίνης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινική δικαιοσύνη, «ήταν προσωπική του επιλογή να τα διατηρήσει στην προσωπική του δικαιοδοσία και σε αυτό συνηγόρησαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. που εκλεγόταν από στον Ερυθρός Σταυρό».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Η πλειοψηφία 4 - 3, μειοψηφία 3 - 4.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Επίσης, μας είπατε, είναι η δεύτερη ερώτησή μου, ότι το «Ερρίκος Ντυνάν», δεν χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, δεν πήρε ποτέ κρατική επιχορήγηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Πολύ σωστά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Επίσης, επειδή αναφέρθηκε από κάποιο συνάδελφο, ότι ιδρύθηκε με νόμο. Επειδή είστε δικηγόρος, θέλω να μου επιβεβαιώσετε το εξής: όλα τα ιδρύματα, τα οποία ο οποιοσδήποτε διαθέτης βάζει τη δική του περιουσία για οποιοδήποτε κοινωφελή σκοπό, για να ιδρυθούν απαιτείται νομοθετική πράξη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Αυτό είναι ακριβές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Άρα, το γεγονός ότι υπάρχει νόμος για το Ντυνάν, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Δεν είναι μια πρωτοτυπία, τουλάχιστον.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Για οποιοδήποτε κοινωφελές ίδρυμα χρειάζεται κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ο νόμος έχει και διαβαθμίσεις όμως, το γνωρίζει και ο μάρτυρας υποθέτω και εσείς.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

… νομοθετήματα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Τα νομοθετήματα έχουν διαβαθμίσεις, το σημειώνουμε ως υποσημείωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Γίνεται με νομοθετική πράξη, όπως επιβάλει ο νόμος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κρατείστε το αυτό, που σας λέω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Υπάρχουν δύο νομοθετικές πράξεις. Το προεδρικό διάταγμα που απαιτεί πολύ χρόνο και ο νόμος που γίνεται πιο γρήγορα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Όχι μόνο αυτό, ο νόμος είναι και πιο προστατευτικός για έναν υπουργό, ο οποίος δεν το παίρνει επάνω του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Το παίρνει κοινά, η Βουλή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Το … η Βουλή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Επίσης, είπατε και κάτι άλλο. Στη διανομή που έγινε το 2015, το ελληνικό δημόσιο πράγματι δεν αναγγέλθηκε για 4 εκατομμύρια.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Αυτό δεν το ξέρω προσωπικά, το έχω διαβάσει στις εφημερίδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Από ό,τι ακούτε. Και σε αυτό λέτε, ότι ήταν μια ζημιά του δημοσίου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Έγινε πολύ μετά από εμένα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ :  Βεβαίως, έγινε το 2015 η διανομή. Δεν έχετε υπόψη κάποια άλλη ζημιά του δημοσίου από τη λειτουργία του «Ερρίκος Ντυνάν», πέρα από αυτό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Κατά τη γνώμη μου, από αυτά που ξέρω προσωπικά από την παρουσία μου στο Ντυνάν και από αυτά που έχω διαβάσει στις εφημερίδες, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια άλλη ζημιά του δημοσίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Ωραία. Και σε αυτό το σημείο θέλω να ρωτήσω τη γνώμη σας ως δικηγόρος, όταν υπάρχει ένας πλειστηριασμός και ο πλειοδότης δίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, η αύξηση των αναγγελιών αυξάνει το ποσό, που θα δώσει ο πλειοδότης ή αλλάζει την κατανομή μεταξύ του;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Είναι αδιάφορη για το τίμημα του πλειστηριασμού, έχει σχέση με την κατανομή του εκπλειστηριάσματος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Άρα, να το πω απλά. Αυτός που πήρε το «Ερρίκος Ντυνάν», δεν κέρδισε τίποτα από τη μη αναγγελία του δημοσίου. Έχασε το δημόσιο, συμφωνώ, αλλά δεν κέρδισε τίποτα ο πλειοδότης. Δεν θα έδινε παραπάνω.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Δεν θα έδινε παραπάνω λεφτά, όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Ωραία. Πάω στο επόμενο σημείο. Επειδή, αναφέρθηκε εδώ, έγινε μεγάλη συζήτηση για τα δάνεια, που αγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, από το κυπριακό δημόσιο και θέλω να καταστήσω την προσοχή σας, διότι υπάρχει ένα έγγραφο στην αλληλογραφία της Επιτροπής, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2017, στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την Επιτροπή για τα εξής : κατ’ αρχήν, όταν έγινε η εθνικοποίηση των κυπριακών τραπεζών δεν μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς κάποια συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία βρίσκονταν στην Κύπρο. Αργότερα, λέει η επιστολή, από τις 9 Ιανουαρίου του 2014, έγινε μια επιπλέον σύμβαση της Τράπεζας Πειραιώς με την υπό εκκαθάριση κυπριακή Τράπεζα CBP, στην οποία συναίνεσε λέει, το «Ερρίκος Ντυνάν», τη 15η Ιανουαρίου 2014, κατά συνέπεια, η μεταβίβαση των δανείων από την επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς, έγινε με έγκριση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) : Προφανώς … σαν οφειλέτης και έπρεπε να ληφθεί…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Αλλά έδωσε τη συγκατάθεσή του και πράγματι αγοράστηκαν σε χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας αυτά τα δάνεια. Διαβάζω, πως σημειώνεται ότι …

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς) :  Αυτό ξέρετε τί σημαίνει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Θα διαβάσω εγώ και θα μου το πείτε. Αυτή είναι η ερώτηση που θα καταλήξω.

Σας διαβάζω μια μικρή παράγραφο από την επιστολή, «σημειώνεται ότι η απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων έγινε με τίμημα, το οποίο διαμορφώθηκε με χρήση της ίδιας μεθοδολογίας, που χρησιμοποιήθηκε και για τα υπόλοιπα δάνεια της περιμέτρου, δηλαδή, την αξία με την οποία ήταν εγγεγραμμένα στα βιβλία της κυπριακής υπό εκκαθάριση Τράπεζας μείον τις προβλέψεις, που έπρεπε να είχε λάβει η Τράπεζα, βάση της από 1.2.2013, έκθεση της εταιρείας PacificInvestmentManagementCompany, η οποία είχε οριστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως ανεξάρτητος ελεγκτής του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, βέβαια», προσθέτει η Τράπεζα Πειραιώς, «κατά το χρόνο μεταβίβασής τους, τα δάνεια βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση, διότι είχαν ήδη σταματήσει να εξυπηρετούνται, είχαν ήδη εκδοθεί από την Τράπεζα CBPδιαταγές πληρωμής για ορισμένα από τα οφειλόμενα ποσά, το, δε, Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, είχε ήδη παρουσιάσει σοβαρή κρίση ρευστότητας».

Θέλω να σας ρωτήσω, τί σημαίνει, όταν μια τράπεζα πουλάει δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή; Τί μας λέει αυτό για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας και ποιος έχασε εδώ πέρα; Έχασε το ελληνικό δημόσιο ή έχασε το κυπριακό δημόσιο;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Αυτό ήθελα να σας πω.  Αν με ρωτάτε ποιος είχε ζημιά με όλη αυτή την αγοραπωλησία, νομίζω ότι είχε η Τράπεζα MARFIN.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η κυπριακή τότε υπό εκκαθάριση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς):Η κυπριακή υπό εκκαθάριση, γιατί είχε πουλήσει δάνεια γύρω  στα 115, είχε εκταμιεύσει τα 85, είχαν πάει 90 κάτι με τους τόκους. Προφανώς αυτό έγινε και στις ελληνικές τράπεζες, όταν οι χώρες αυτές μπήκαν στο μνημόνιο υποχρεώθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές να δείξουν τους οφειλέτες στα βιβλία τους, να φανεί ποια είναι η απαίτηση. Γιατί όταν έχεις απαίτηση 90 εκατομμύρια και μπορείς να εισπράξεις τα 15 δεν μπορείς να έχεις στα βιβλία σου  95. Αυτό έκανε.  Άρα πούλησε τα δάνεια και σωστά έκανε, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να το κάνει προς την Τράπεζα Πειραιώς στην αξία…., αλλά επί της ουσίας εμπορικά έχασε τη διαφορά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς,  σε απλά ελληνικά δεν έχασε από αυτή τη μεταβίβαση των δανείων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Απαντώ όχι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Όταν λέτε δεν έχασε, ποιος κέρδισε εν τη αύτη περιπτώσει; Η τράπεζα Πειραιώς; Είναι εύλογο ερώτημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχει τεθεί ένα ερώτημα και είπε ένας συνάδελφος της συμπολίτευσης ότι ήταν ιερή υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να εθνικοποιήσει το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ. Κατά πρώτον θέλω να ρωτήσω ο κ. Μαρτίνης είχε ποτέ αυτή την πρόταση υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο, για τη μεταβίβαση του ΝΤΥΝΑΝ στο ελληνικό δημόσιο;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Ο κ. Μαρτίνης δεν ήθελε αυτό το πράγμα. Ο κ. Μαρτίνης είχε ένα σχέδιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε. Ο κ. Μαρτίνης είπε εδώ ότι το όνειρό του ήταν να ενοποιήσει το Κοργιαλένειο με το ΝΤΥΝΑΝ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Δεν έβαλε ποτέ τέτοια πρόταση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ερώτηση. Αν το εθνικοποιούσε το ελληνικό δημόσιο το 2012, το 2013, το 2014 τι βάρη θα αναλάμβανε το ελληνικό δημόσιο;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, θα αναλάμβανε φαντάζομαι τη μισθοδοσία του προσωπικού, γιατί πλέον θα ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Όχι μόνο, οτιδήποτε έχει σχέση με τα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου και τα έξοδα που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να ανανεώσει τον ιατρικό εξοπλισμό και με ότι συνεπάγεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα αυτή τη στιγμή θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο 300 εκατομμύρια για ένα περιουσιακό στοιχείο που η αγορά είχε αποτιμήσει στα 115 εκατομμύρια. Άρα το ελληνικό δημόσιο θα είχε δώσει 185 εκατομμύρια παραπάνω από ότι κάνει το περιουσιακό στοιχείο σύμφωνα με το εκπλειστηρίασμα. Θα είχε δηλαδή ζημιώσει τον Έλληνα φορολογούμενο σύμφωνα με τα στοιχεία του πλειστηριασμού κατά 185 εκατομμύρια.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Με τη παραδοχή ότι θα το αγόραζε για ένα ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω ότι θα το έπαιρνε για ένα ευρώ, θα δωριζόταν το νοσοκομείο, όχι να πληρωθεί, γιατί αν πληρωνόταν θα αύξανε το ποσό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Δεν θα ήταν δωρεά. Θα ήταν μεταφορά υποχρέωσης.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω λοιπόν τη γνώμη σας για το εξής, επειδή μιλάμε για ιερές υποχρεώσεις. Κυκλοφορεί στην αγορά η πληροφορία και έχει δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες, θα το καταθέσω αν θέλετε, ότι η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να προβεί στην πώληση του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ. Θα μπορούσε δηλαδή σήμερα το ελληνικό δημόσιο αν ήθελε, πιθανότατα με τροπολογία, να πληρώσει 115 εκατομμύρια σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς, γιατί θέλει να το πουλήσει και αν θέλει το ελληνικό δημόσιο, σας ρωτώ σαν δικηγόρο, θα μπορούσε να περάσει και έναν νόμο να δώσει 185 εκατομμύρια στους παλιούς πιστωτές, αν έκρινε ότι αυτό είναι το σωστό. Αυτό γίνεται που λέω;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Νομίζω στο παρελθόν το κράτος έχει κρατικοποιήσει, το Παπαγεωργίου και το Ωνάσειο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα το ελληνικό δημόσιο, ρωτώ κύριε μάρτυς τη νομική σας γνώμη, αν σήμερα πιστεύει ιδεολογικά η ελληνική Κυβέρνηση αυτά που φωνάζει μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, αν η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει αυτά που οι βουλευτές της συμπολίτευσης λένε ότι θα ήταν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ να είναι δημόσιο νοσοκομείο, έχει το ελληνικό δημόσιο τη δυνατότητα σήμερα να πληρώσει 300 εκατομμύρια στην Πειραιώς, να αγοράσει το νοσοκομείο και να το κάνει δημόσιο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μάρτυς): Και αν το πάρει και 115 εκατομμύρια που ήταν το κόστος της τράπεζας Πειραιώς θα το πάρει και σε τιμή ευκαιρίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γιατί, είναι εξευτελιστικό το τίμημα. Ρωτάω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω μ’ αυτό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εμένα ρωτάτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δια εσάς την Κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δι’ ημών, ρωτάτε. Ευχαριστώ πολύ, που με καθίσταται αρμόδιο να σας απαντήσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση να ξοδέψει 115 εκατ. ευρώ σήμερα για να αγοράσει το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Μηταράκη, 40 εκατ. ευρώ ζητάει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρω τι ενοχλεί αυτή η ερώτηση. Όταν έρθει ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή θα ερωτηθεί από μας, είναι διατεθειμένος μέσα στο 2017 να δώσει 115 εκατ. ευρώ και να αγοράσει το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: 40 εκατ. ευρώ ζητάει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όχι 115 εκατ. ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πλήρωσε πολλά η ΠΕΙΡΑΙΩΣ τότε, γιατί έχασε τότε 75 εκατ. ευρώ, γιατί έχασε τόσα λεφτά;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Το απαξίωσε και άλλο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, έχω τη γνώμη αυτά τα ερωτήματα να τα απευθύνετε σε εκείνους που το διαχειρίστηκαν.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση