Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στη 15η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 κατά την εξέταση του μάρτυρα (Άδωνις Γεωργιάδης).
1η Παρέμβαση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω με το θέμα του προγραμματισμού.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Κύριε συνάδελφε, να εστιάσουμε στο θέμα της επιστολής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα εστιάσω και σε αυτό. Θα κάνω μια τοποθέτηση αρχικά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί να μην θέλει να τοποθετηθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα τοποθετηθώ.
Καταρχήν, για το θέμα του προγραμματισμού, η Κυβέρνηση επέλεξε αυτές τις μέρες και την επόμενη εβδομάδα να εισάγει πέντε πολύ σημαντικά νομοσχέδια στην Ολομέλεια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί μια μεγάλη πίεση χρόνου, ειδικά σε Βουλευτές που είμαστε και σε επιτροπές και συζητάμε αυτά τα νομοσχέδια.
Επειδή το έργο αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικό –και ας μου επιτραπεί ο όρος- για να στριμωχτεί ανάμεσα σε ολομέλειες, θεωρώ ότι η επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει μετά το άνοιγμα της Βουλής, μετά το πέρας των θερινών διακοπών. Απλά να το επιβεβαιώσω, γιατί υπήρχε μια συζήτηση πριν. Θεωρώ ότι την άλλη εβδομάδα με πέντε νομοσχέδια οι Βουλευτές να έρχονται και στην Εξεταστική, θα μειώσει τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ως προς το θέμα της επιστολής του κ. Λοβέρδου, καταρχήν αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι μια επιστολή η οποία στάλθηκε προς την Εξεταστική Επιτροπή. Είναι μια δήλωση Τύπου που έκανε η οποία κοινοποιήθηκε προς την Εξεταστική.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά κατατέθηκε στη γραμματεία. Είναι ένα ζήτημα. Αυτήν την ενέργεια εν πάση περιπτώσει σχολιάζουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το έλαβα και ενημέρωσα την Επιτροπή.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι απάντηση στα μέλη της Εξεταστικής. Τι δήλωση λέτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε; Είναι μια δήλωση που έγινε για τον Τύπο.
Ο κάθε συνάδελφος έχει το δικό του ύφος. Εγώ γνωρίζετε ότι μιλάω με ένα διαφορετικό ύφος. Αλλά, θεωρώ ότι παρότι τα σχόλιά του είναι ιδιαίτερα καυστικά, είναι στα πλαίσια της εκτέλεσης των συνταγματικών του καθηκόντων ως Βουλευτής να εκφράσει άποψη.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ήρθε ως μάρτυρας, κύριε Μηταράκη. Ποιος μάρτυρας μπορεί να κρίνει αυτούς που τον εξετάζουν;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι τρακόσιοι Βουλευτές διατηρούν τη Βουλευτική τους ιδιότητα και ας είναι μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή.
Το κατά πόσο υπάρχουν μάρτυρες κατασκευασμένοι, μάρτυρες για τους οποίους έχει γίνει μια προσυνεννόηση και έρχονται με κομματική ταυτότητα, κατά πόσον υπάρχουν κατασκευασμένα πορίσματα βλέποντας δηλώσεις Βουλευτών πριν τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στην αρχή, είναι κάτι που θα κρίνει ο ελληνικός λαός.
Το δικαίωμα, όμως, του Βουλευτή –όπως είπε και ο κύριος συνάδελφος- να εκφράζει την άποψή του είναι απόλυτα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αυτή η επιστολή δεν περιλαμβάνει προσωπική προσβολή προς κάποιον συνάδελφο.
2η παρέμβαση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επί της πρότασης της Πλειοψηφίας, επειδή αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η άποψη ενός Βουλευτού, η οποία εκφράστηκε εκτός συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής -δικαίωμα του κάθε Βουλευτού, όπως σωστά είπε ο κ. Λάππας, βάσει του Συντάγματος είναι να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του- θεωρώ ότι ως Επιτροπή δεν έχουμε αρμοδιότητα να κρίνουμε δηλώσεις Βουλευτών. Αν κάποια μέλη της Επιτροπής ατομικά θεωρούν ότι θίγονται, ατομικά μπορούν να διαβιβάσουν οποιαδήποτε δήλωση στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν είναι θέμα για την Επιτροπή, δεν εμπίπτει της αρμοδιότητάς μας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, να πω κάτι, γιατί δεν ακούστηκε προηγουμένως και ο κ. Μηταράκης το κάνει αυτό. Θεωρεί ότι εμείς κρίνουμε τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου. Δεν κρίνουμε τις δηλώσεις, κρίνουμε το γεγονός ότι κάνει δήλωση.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, είναι σαφές.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κατατέθηκε στη Γραμματεία της Επιτροπής και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου μόνο και μόνο για να προκαλέσει, κύριε Μηταράκη.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλετε να διαβάσουμε όλα τα εισερχόμενα που έχουν έρθει από την αρχή και να δούμε ποια σχόλια υπάρχουν αρνητικά για πολιτικά πρόσωπα και να πάμε στον Εισαγγελέα για πολίτες που γράφουν για την Επιτροπή;
Εξέταση Μάρτυρα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε κατ’ αρχάς με τρία σχόλια.
Πρώτον, ξεκινάω στις 14.05΄, άρα, η μιάμιση ώρα μου τελειώνει στις 13.35΄ -το σημειώνω για τα Πρακτικά.
Δεύτερον, δεν θα χρειαστώ τη συμβουλή σας και τη συμβολή σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τριάντα είχαμε βάλει;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ενενήντα λεπτά μίλησε ο κ. Λάππας. Βάλτε μου ενενήντα λεπτά.
Δεύτερον, δεν θα χρειαστώ τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν χρειάζεται ειρωνεία, κύριε Μηταράκη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ειρωνεία. Σας λέω ότι δεν θα χρειαστώ τη βοήθειά σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν χρειάζονται τέτοιες δηλώσεις. Και ασφαλώς ούτε ο μάρτυρας θα χρειαστεί υποβοήθηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τρίτον, επειδή όλοι αξιοποιούμε σήμερα την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας γνώση για να κάνουμε δηλώσεις-opinion, να πω κι εγώ ότι σύμφωνα με τη θεωρεία των χρηματαγορών Efficient-market hypothesis, η χρηματιστηριακή αξία, η αξία κεφαλαιοποίησης μιας ανώνυμης εταιρείας αντικατοπτρίζει την πλήρη σύνθεση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών που έχει η αγορά για μια εταιρεία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Κατά συνέπεια –κι αν θέλετε να καλέσουμε καθηγητές πανεπιστημίου να σας το διευκρινίσουν- οι χρηματιστηριακές αξίες που ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε για ίδιου τύπου νοσοκομεία στην Αθήνα, αντικατόπτριζαν το έτος 2014 όλα τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και αγοράς.
Να πάω στις ερωτήσεις, κύριε Γεωργιάδη.
Πρώτον, από τις ερωτήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω καταλάβει και θέλω να μου πείτε αν ως Υπουργός Υγείας εκείνης της περιόδου καταλάβατε τι θεωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η προσφορότερη λύση. Είναι δεδομένο ότι το Νοσοκομείο βρισκόταν σε ένα αδιέξοδο. Δεν είχε ταμειακά υπόλοιπα για να λειτουργήσει. Ο κ. Λάππας είπε πριν λίγο ότι ένα σωματείο, ένα κοινωφελές ίδρυμα όταν δεν έχει πόρους, κλείνει. Μία εναλλακτική ήταν να κλείσει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κλείνει και εκκαθαρίζει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, κλείνει και εκκαθαρίζει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Λύεται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κλείνει δηλαδή.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι νομική φράση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Λύεται. Κλείνει και εκκαθαρίζεται.
Όταν είναι αρνητική η αξία, κλείνει. Οι εργαζόμενοι πάνε σπίτι τους, όπως έγινε στο LEDRA MARRIOTT, όπως έγινε στο ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ εδώ πιο κάτω, όπως έγινε στην Κλινική ΓΑΛΗΝΟΣ στα Πατήσια που έκλεισαν πέρσι.
Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να αλλάξετε τη διοίκηση του κ. Μαρτίνη όσο μπορούσατε, που σας ζήτησε και ο κ. Ξανθός.
Η τρίτη επιλογή που έχει επιλεγεί από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, και θέλω να σας ρωτήσω αν ήταν επιλογή τότε και αν είναι επιλογή σήμερα, ήταν να γίνει δημόσιο το Νοσοκομείο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος την ημέρα που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις να πάρει στην πλάτη του 300 εκατομμύρια.
Έχετε καταλάβει ποια ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 που εσείς ήσασταν Υπουργός; Είχε τη δυνατότητα το Δημόσιο να κάνει κάτι άλλο; Αν το έκανε τι θα κόστιζε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.
Πράγματι, η μόνη εταίρα λύση, πλην του πλειστηριασμού, ήταν η κρατικοποίηση, πάρα πολύ απλά η μεταφορά στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτή η λύση τότε θα ήταν η χειρότερη δυνατή. Διότι αν το ελληνικό Δημόσιο έπαιρνε το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ με νόμο στο ΕΣΥ, τότε φυσικά το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να αναλάβει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων ευρώ σε χρέη που είχε το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ προς διαφόρους πιστωτές, το δημόσιο, τις τράπεζες κ.λπ..
Άρα, αν παίρναμε μια τέτοια απόφαση, τότε θα προσθέταμε ένα μεγάλο νοσοκομείο, που κατά τη γνώμη μου ως πρώην Υπουργός Υγείας, ήταν μια λανθασμένη απόφαση. Ο μόνος τρόπος για να πας το ΝΤΥΝΑΝ στο ελληνικό Δημόσιο –θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτό- είναι εάν κλείσεις ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο. Διότι το παρόν σύστημα υγείας στην Αττική, δεν επιτρέπει να έχεις επαρκείς γιατρούς και νοσηλευτές για τα υπάρχοντα νοσοκομεία. Φαντάσου να έπαιρνες κι ένα επιπλέον.
Άρα, θα έπρεπε να πάρουμε ένα νοσοκομείο για το οποίο θα χρεωνόμασταν 300 εκατομμύρια, όταν τότε ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΥ ήταν1,500. Θα πληρώναμε στο ακέραιο όλους αυτούς τους προμηθευτές, για τους οποίους όλοι εδώ είπαμε ότι έτρωγαν πάρα πολλά λεφτά την εποχή του πάρτι, άρα, θα τους δικαιώναμε κιόλας. Άρα, οι προμηθευτές που πήγαιναν στα δικαστήρια αυτό ήθελαν, να πάει το νοσοκομείο στο ελληνικό Δημόσιο. Και ταυτόχρονα θα επιβαρύναμε πάρα πολύ το σύστημα.
Οφείλω να πω εδώ το εξής : Δεν λέω ότι το συζήτησα ποτέ με τον τρόικα, αλλά επικουρικά μάλλον δεν το επέτρεπε και το μνημόνιο. Δεν είχαμε υπογράψει τη δέσμευση στο μνημόνιο του 2013. Δεν μπορούσαμε να αυξήσουμε τις νοσοκομειακές του ΕΣΥ. Άρα, θα είχαμε και εκεί κάποιο πρόβλημα. Πες αυτό θα λυνόταν με την τρόικα μετά από διαπραγμάτευση, όμως, για όλους αυτούς τους λόγους, η κρατικοποίηση του ΝΤΥΝΑΝ ήταν τελείως λάθος.
Προσέξτε μια λεπτομέρεια που έχει διαφύγει της Επιτροπής σας, κύριε Πρόεδρε. Αν σήμερα θελήσει να κρατικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, αφού λέτε για το Δημόσιο και όλα αυτά που λέτε, δεν θα είχε να κάνει τίποτα άλλο παρά να πάει στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ να δώσει 60 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα χρήματα που έχει πάρει ήδη το ελληνικό Δημόσιο από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους από την Τράπεζα κατά τον πλειστηριασμό. Άρα, στην ουσία δεν θα έχει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Μόνο που πια, επειδή έχει μεσολαβήσει ο πλειστηριασμός, το δημόσιο δεν αναλαμβάνει 300εκατομμύρια χρέη. Άρα, σήμερα όχι μόνο δεν έχει χάσει το δικαίωμα το Δημόσιο να κρατικοποιήσει το ΝΤΥΝΑΝ, αλλά αν πράγματι το θέλει, μπορεί να το κάνει και με το πολύ λιγότερα λεφτά. Γι’ αυτό και το Δημόσιο είναι πολύ ωφελημένο από τον πλειστηριασμό που έγινε. Εξακολουθώ να λέω, πολιτικά, ότι κατά τη γνώμη μου θα ήταν λάθος να το κάνει, παρά μόνο αν αποφάσιζε να κλείσει ένα μεγάλο νοσοκομείο τότε θα είχε κάποιο νόημα.
Επειδή πιθανολογώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ποτέ το πολιτικό θάρρος να το κάνει αυτό, το πιθανότερο θα ήταν αν το έκανε να προσθέσει ένα ακόμα μεγάλο νοσοκομείο σε ένα ήδη πολύ κατεστραμμένο σύστημα. Άρα, σε αυτό που ακούω συνέχεια ότι έπαθε βλάβη το Δημόσιο, κύριε Παπαδόπουλε, κάνετε μεγάλο λάθος. Το Δημόσιο είναι ωφελημένο από τη διαδικασία, εάν θέλετε πράγματι να προχωρήσετε στην κρατικοποίησή του.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προχωράμε στην επόμενη ερώτηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η ερώτησή μου, κύριε Γεωργιάδη, είναι διπλή. Τέθηκε από διάφορους συναδέλφους θέμα ερμηνείας των εξής αποφάσεων, που καταθέσατε πριν λίγο: Του Ειρηνοδικείου που διάβασα πως θεωρεί ότι προσφορότερο μέτρο είναι ο αναγκαστικός πλειστηριασμός και η απόφαση του Πρωτοδικείου, το οποίο απέρριψε ενστάσεις εταιρειών που είχαν έννομο συμφέρον.
Θέλω να μου πείτε πρώτον, κατά τη γνώση σας, αν όσοι είχαν έννομο συμφέρον εκμεταλλεύτηκαν τις διαδικασίες του νόμου και κατά συνέπεια αυτά για τα οποία εμείς θεωρητικολογούμε σήμερα, κρίθηκαν στην πράξη από την αστική δικαιοσύνη;
Και δεύτερον, κάτι πολύ σημαντικό που είπατε. Έχασαν μεγάλα συμφέροντα μεγάλες οικογένειες; Έχασαν πολλά λεφτά, δεκάδες εκατομμύρια από το γεγονός ότι έγινε πλειστηριασμός και αυτές οι μεγάλες οικογένειες που έχασαν δεκάδες εκατομμύρια ήταν αυτές που τελικά αδικήθηκαν; Και τελικά αν είχε γίνει αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα είχαν οικονομήσει αυτοί;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς να εξηγήσω αυτό που είπα και πριν, για να γίνει σαφές για τους συναδέλφους. Όταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών στην πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς για τον πλειστηριασμό δέχεται ως νόμιμη την εκπροσώπηση του ΚΙΕΝ, αυτομάτως δέχεται και την αρμοδιότητα…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τώρα θα σας διακόψω εγώ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μην διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επειδή αναφέρετε σε κάτι που είπα εγώ, όμως, με συγχωρείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν άκουσα το όνομά σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ είπα ότι δεν λέει αυτό το πράγμα. Κύριε μάρτυρα, ακούστε. Η νομιμότητα, η νομιμοποίηση είναι τυπική σε αυτήν την περίπτωση. Αν κρίθηκε το θέμα, σε καμιά από τις δύο αποφάσεις…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Αν η προσωρινή διοίκηση…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό σχολίασα ότι μας είπατε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Ξαναλέω. Το δικαστήριο διατάσσει πλειστηριασμό μετά από αίτημα της Τραπέζης Πειραιώς. Δέχεται ως νόμιμη την εκπροσώπηση της προσωρινής διοικήσεως του ΚΙΕΝ. Άρα, αυτομάτως…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι αυτόματο. Μην επιμένετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Αυτή είναι η γνώμη μου η νομική.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε μάρτυρα, δεν έχετε δίκιο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Κουνάτε τα κεφάλια σας.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Γεωργιάδη, για την προστασία σας, καταγράφονται. Μην τα λέτε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Δεν θέλω να με προστατεύσετε καθόλου.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι έτσι. Δεν είναι αλήθεια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Γιατί οι άνθρωποι που έχασαν 200 εκατομμύρια θα μπορούσαν να έχουν κάνει αυτή την ένσταση τυπικής νομιμοποίησης και ουδείς το έκανε. Άρα, όλοι αυτοί που έχασαν τα λεφτά τους έκριναν αυτό που λέω εγώ ως ορθό και όχι εσείς, που κουνάτε το κεφάλι σας. Αλλιώς, δεν θα έχαναν τα λεφτά τους.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι έτσι οι δικαστικές αποφάσεις πάντως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Ένα λεπτό. Θα τα βρούμε.
Παρά ταύτα, αν το πιστεύετε…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί δεν το παραδέχεστε ότι δεν …
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Θα τα βρούμε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάνατε λάθος εκτίμηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Όχι, εσείς κάνετε. Θα επιμείνω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επιμένετε λάθος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Αν το πιστεύετε, δεν έχετε παρά ως ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσετε τώρα μια αίτηση ακυρώσεως του πλειστηριασμού, να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και να λύσει η Εξεταστική το πρόβλημα. Αλλά λέτε λανθασμένα πράγματα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να μην αντιδικούμε άδικα.
Όσον αφορά το θέμα της νομιμότητας της προσωρινής διοίκησης να υπογράψει το μνημόνιο, αυτές οι δύο αποφάσεις δεν λένε τίποτα. Τελείωσε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Δεν μιλάμε για το μνημόνιο. Για τον πλειστηριασμό μιλάμε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν το παραδεχθείτε αυτό το πράγμα, σταματάει η συζήτηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Για τον πλειστηριασμό μιλάμε τόση ώρα. Είπα εγώ για το μνημόνιο;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μα, αυτό σας ρώτησε ο κ. Λάππας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι το μνημόνιο δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Δεν κρίθηκε δικαστικά, διότι δεν αποτελεί νομικό κείμενο. Το μνημόνιο, βεβαίως. Το μνημόνιο είναι ένα χαρτί. Τίποτα άλλο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι σύμβαση το μνημόνιο και, μάλιστα, δεσμευτική σύμβαση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Έχει μηδενική νομική αξία.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πάνω στην κεραμίδα αν υπογράψουν δύο άνθρωποι, έχει ισχύ έναντι αυτών που το υπογράφουν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Μηδενική νομική αξία! Οποιαδήποτε στιγμή και αν ήθελε το ΚΙΕΝ το έσπαγε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάναμε τώρα τη διακοπή, αλλά νομίζω ότι γίναμε αντιληπτοί. Αφού δεν το παραδέχεστε, δεν το παραδέχεστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πάντως αντιλαμβάνομαι –και αυτό είναι δήλωση, κύριε Πρόεδρε- απ’ ό,τι κατάλαβα από τον κ. Γεωργιάδη, ότι από τη μία οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται για τη διαδικασία και από την άλλη δεν προβαίνουν στις δικαστικές ενέργειες για να το ανατρέψουν. Αφού υπάρχει η δυνατότητα δικαστικών ενεργειών, ενημερώστε τον Υπουργό Υγείας…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δικαστική δυνατότητα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, κύριε συνάδελφε, που κάνετε τη δήλωση. Έξι μήνες μετά τον πλειστηριασμό απαγορεύονται κάθε είδους ενέργειες. Δεν τα ξέρετε αυτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πότε έγινε ο πλειστηριασμός;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το 2014.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και πότε πέρασαν οι έξι μήνες από τον πλειστηριασμό;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον Μάρτιο. Θέλετε επιτόπου να γίνουν αυτά τα πράγματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, έληξε η προθεσμία.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καλά! Έπρεπε να κάνει ανακοπή του πλειστηριασμού. Τι χαριτωμένα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δηλώνω ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έληξε η εξάμηνη προθεσμία. Εσείς ως έγκριτοι νομικοί μού λέτε -εγώ είμαι οικονομολόγος- ότι μπορούσε το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε ανακοπή.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν μπορεί να γίνει σήμερα τίποτα. Συνεχίστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, να κληθεί ο Υπουργός Υγείας της περιόδου 2015...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, θα κάνετε ερωτήσεις στον μάρτυρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, κάνω δήλωση.
Να κληθεί ο Υπουργός Υγείας της περιόδου 2015 να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή γιατί δεν προέβη εντός της εξάμηνης προθεσμίας σε αίτημα ανακοπής του πλειστηριασμού, αφού υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Λάππα, θέμα νομιμοποίησης της διαδικασίας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί δεν έχει δικαίωμα, κύριε Μηταράκη.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά όσο και να φωνάζετε, με το μνημόνιο έγινε παραίτηση από όλα τα δικαιώματα προσβολής…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το Υπουργείο Υγείας μπορούσε να παρέμβει για την προστασία…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν μπορούσε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επειδή είναι ιδιωτικό. Γι’ αυτό δεν μπορούσε; Επειδή είναι ιδιωτικό, κύριε Λάππα, δεν μπορούσε;
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Μηταράκη, μου επιτρέπετε να πω κάτι; Για να μην λέμε ανακρίβειες.
Όντως, η προθεσμία για ανακοπή κατά του πλειστηριασμού είναι εξάμηνη, όπως είπατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπούταν από τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο που λήγει το εξάμηνο, δεν είχε το δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή, διότι δεν είναι διάδικος καταρχάς. Ένα αυτό. Δεύτερον, δεν νομιμοποιείται να ασκήσει ανακοπή σε μια διαφορά που, όπως λέει και ο κ. Γεωργιάδης, ήταν ιδιωτική. Για όνομα του Θεού! Μην λέτε ανακρίβειες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στο Δημόσιο…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει η υπογραφή Γεωργιάδη, κύριε Μηταράκη, που παραιτείται από τα ένδικα μέσα. Το ξεχνάτε αυτό; Ο Γεωργιάδης υπογράφει το μνημόνιο. Το κράτος έχει συνέπεια και συνέχεια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Τώρα μιλάω εγώ. Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα ήθελα τον λόγο επί προσωπικού.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Θα με αφήσετε να μιλήσω; Με προσβάλατε βάναυσα. Διότι εγώ δεν έχω παραιτηθεί από κανένα ένδικο μέσο στο μνημόνιο. Η διοίκηση του ΚΙΕΝ έχει παραιτηθεί, κύριε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς δεν υπογράφετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Εγώ υπογράφω ως παρατηρητής σε αυτό το μνημόνιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το Δημόσιο δεν πήρε θέση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Ο κ. Τζαμακλής τι σας είπε προηγουμένως; Στα Πρακτικά έχει γραφτεί. Ότι δεν μπορούσε να παρέμβει ο Υπουργός σε διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών. Άρα, δεν μπορώ να παραιτηθώ από κάτι που είναι μεταξύ δύο ιδιωτών, όπως λέει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πριν από τον πλειστηριασμό εσείς υπογράψατε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Είστε Πρόεδρος της Επιτροπής και νομικός.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το Δημόσιο…
...
...
...