Βουλή

20η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 20η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα των αρθροσκοπήσεων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, ζητώ συγγνώμη για την παρέμβαση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.

Κατ’ αρχήν παράκληση, εάν μπορεί να μας μοιραστεί αυτό που μας διαβάσατε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Μπορώ να το φωτοτυπήσω και να σας το δώσω. Το έχω μπροστά μου. Δεν είναι δύσκολο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν αμφιβάλλω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Μπροστά μου το έχω και σας το διαβάζω. Κανένα πρόβλημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα το διαβάσουμε και θα το δούμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κανένα πρόβλημα, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Μου έδωσαν την αφορμή οι ερωτήσεις του καθ’ όλα αξιοπρεπούς Υπουργού, του κ. Μάρδα.

Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω δυο πράγματα. Ο κ. Μάρδας συνέδεσε τους δείκτες διαφάνειας με την πιθανότητα να έχουν γίνει παρατυπίες στο Υπουργείο Υγείας. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει πέσει έντεκα θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια στους δείκτες διεθνούς διαφάνειας;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ναι, το γνωρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, επειδή ακούστηκε για το θέμα των φαρμάκων το οποίο θα το συζητήσουμε, να σας ρωτήσω το εξής: Έγιναν μεγάλες μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2014. Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, αν το 2015 ή το 2016 μειώθηκε περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη σε σχέση με το 2014 ή παρέμεινε σταθερή;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση που συνδέεται με το θέμα μας.

Τη δαπάνη να την ορίσουμε μηνιαία στο φαρμακείο, αυτό μετράει ο ΕΟΠΥΥ. Την παρέλαβα εγώ 320 εκατομμύρια, σας είπα, από τον κ. Λοβέρδο -είχε πάρει και αυτός μέτρα για να κάνω τη μείωση που θα σας πω- και την παρέδωσα 189 στον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης μαζί με τον κ. Βορίδη την παρέδωσαν 160 εκατομμύρια τον μήνα στον κ. Κουρουμπλή. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια τρέχει πάνω από 210 εκατομμύρια, έχει φτάσει και 220 και 225. Αυτό συμπαρασύρει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων ψηλά και είναι ένα θέμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για να μην διατυπώσω συμπέρασμα, να ρωτήσω: Θέλετε να μου πείτε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κατέρρευσε η θέση της χώρας στον δείκτη διεθνούς διαφθοράς και έχει αυξηθεί σημαντικότατα η δαπάνη φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Επειδή κάποιοι προνόησαν και έβαλαν το clawback, ο Ανδρέας Λοβέρδος εν προκειμένω εδώ, προφανώς και δεν θα πληρώσει περισσότερα το κράτος. Όμως, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή να σας το πω πρακτικά πόσο πρέπει να είναι αυτό; Αν υπερβαίνει από τον στόχο 400 εκατομμύρια τον χρόνο, το πρώτο τρίμηνο του 2017 είχε 100 εκατομμύρια υπέρβαση. Άρα, αν είναι 400 εκατομμύρια η υπέρβαση από εκεί που έπρεπε να είναι, μεσοσταθμικά η συμμετοχή, που είναι στο 29% - 30%, είναι 120 εκατομμύρια που πληρώνουν οι ασθενείς περισσότερα με τη σημερινή Κυβέρνηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, για να το κλείσω αυτό το κομμάτι και να το πω απλά, η δαπάνη φαρμάκου χαλιναγωγήθηκε επί ημερών της Κυβέρνησης Σαμαρά και εκτοξεύθηκε επί των ημερών της σημερινής Κυβέρνησης.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα κάνω, λοιπόν, τρεις ερωτήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εννιακόσια πενήντα.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Γιατί κάποιος έβαλε το clawback. Είδατε τώρα; Είδατε τι είπε ο κ. Παπαδόπουλος τώρα; Λέει «ένα εννιακόσια πενήντα», δεν αυξήθηκε. Άρα για τα διαγνωστικά όταν είπαμε εμείς «302 είναι, δεν αυξήθηκε», γιατί φέρνατε αντίρρηση;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Σαλμά, εγώ θα σας κάνω τρεις και μόνο ερωτήσεις.

Ερώτηση πρώτη -έχει ένα μικρό υποσκέλος-: Επηρεάσατε εσείς τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για την απόφασή του;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ούτε κατά διάνοια! Πήγαν και κατέθεσαν. Οι άνθρωποι πήγαν και κατέθεσαν. Η Εισαγγελία Διαφθοράς κάνει παράλληλη έρευνα και έχει ζητήσει και από τους παλιούς και τους σημερινούς. Το είπε ο κ. Γεωργακόπουλος εδώ, έτσι δεν είναι; Δεν έχει προκύψει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα να το κλείσουμε αυτό. Δεν παρεμβήκατε εσείς στο ΚΕΣΥ.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ούτε κατά διάνοια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεύτερον, παρεμβήκατε στον Υπουργό, τον κ. Βορίδη, για να υπογράψει την απόφαση;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ποτέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τρίτον, είκοσι ημέρες απόσταση μεταξύ μιας γνωμοδότησης ομόφωνης ενός Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και της μονολεκτικής αποδοχής από τον Υπουργό Υγείας είναι μια φυσιολογική χρονική απόσταση σε μια ορθά λειτουργούσα δημόσια διοίκηση;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Είκοσι μέρες; Είναι η φυσιολογική.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Από πού είναι είκοσι ημέρες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μη με διακόπτετε.

Τελευταία ερώτηση.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Όχι, να το απαντήσω γιατί λέει κάτι ο κ. Λάππας.

Λέει, αν υποθέσουμε ότι ήταν επί Νέας Δημοκρατίας ένας κάποιος που τα έσπρωχνε, θα έφευγε από το ΚΕΣΥ την ίδια ημέρα. Όταν, δηλαδή, υπάρχει επίσπευση από το ΚΕΣΥ, φεύγει την ίδια ημέρα και δεν περιμένει. Άρα τι σημαίνει ότι έκανε είκοσι ημέρες από το ΚΕΣΥ; Έκανε τον φυσιολογικό χρόνο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τελευταία υποερώτηση σε αυτόν τον πυλώνα.

Ο ΕΟΠΥΥ, όπως είπατε εσείς, ήταν ο καθ’ ύλην αγοραστής της υπηρεσίας, δεν ήταν το Υπουργείο Υγείας. Παρεμβήκατε εσείς το 2015 ή το 2016 στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μην σας καθορίσει ασφαλιστική τιμή χαμηλή;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ποτέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα ήταν επιλογή του ΕΟΠΥΥ το 2015 και το 2016 να επιλέξει να σας πληρώσει αυτό το κέρδος και να μην σας πληρώσει ασφαλιστική τιμή χαμηλότερη, όπως νομικά δικαιούτο.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Ολοκλήρωσα και σε αυτό.

Δεύτερη ερώτηση: Πάω στο θέμα της τιμολόγησης. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο καθένας από εμάς έχει μία ειδικότητα. Κάποιοι είστε γιατροί, κάποιοι έγκριτοι δικηγόροι. Εγώ είμαι οικονομολόγος. Έχω μάθει, λοιπόν, στην επιστήμη μου τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Όταν ένα προϊόν έχει πάρα πολύ υψηλή τιμή, πάρα πολλοί πάροχοι θέλουν να το παρέχουν, γιατί είναι καλά τα κέρδη. Όταν είναι πολύ χαμηλή η τιμή, κανείς δεν ενδιαφέρεται και κανείς δεν το κάνει. Όπως έγινε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, που το κράτος έβαζε χαμηλές τιμές, και ήταν άδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Η τιμή, το 1.500, που θεωρητικά εισπράττατε στην αρχή όσοι παρείχατε την υπηρεσία…

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ονομαστικά, δεν το εισέπραττα. Η τιμή ήταν ονομαστική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πόσες εκατοντάδες γιατροί ενδιαφέρθηκαν να παρέχουν την ίδια υπηρεσία αμέσως; Ακούσατε γιατρούς στην Ελλάδα να εγκαθιστούν γρήγορα το μηχάνημα γιατί είναι τεράστια τα κέρδη;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πόσοι την παρείχαν τελικά αυτήν την υπηρεσία;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Είπαμε, δύο διαγνωστικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, συγγνώμη, ρωτάω λοιπόν: Στα μάτια κάποιων Βουλευτών της Επιτροπής υπήρχαν υπερκέρδη, τρομερά κέρδη, και ουδείς έξυπνος άνθρωπος υπήρχε στην Ελλάδα να εγκαταστήσει το μηχάνημα και να τα εισπράξει.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, εγώ σαν οικονομολόγος συμπεραίνω -συμπέρασμά μου- ότι η τιμή, όπως τελικά την εισπράξατε, δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή για να ενδιαφερθεί κάποιος άλλος ορθοπεδικός να την παράσχει.

Επόμενη ερώτηση -και τελειώνω αυτόν τον πυλώνα: Στη νέα τιμή, στα 300, πόσες εκατοντάδες γιατροί προσφέρουν αυτή την υπηρεσία σήμερα;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Κανένας. Δεν προσφέρεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κανένας. Άρα, σημαίνει ότι οι Έλληνες ορθοπεδικοί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ανεξαρτήτως του οτιδήποτε, τη μία τιμή δεν τη βρήκαν επαρκώς ενδιαφέρουσα και μόνο δύο πάροχοι ξεκίνησαν και όταν έπεσε η τιμή, ουδείς ενδιαφέρεται και κανείς δεν την παρέχει. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα. Πάω στο τρίτο και τελειώνω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αναφαίρετο δικαίωμά σας είναι, κύριε Μηταράκη, το οποίο σέβομαι και δεν παρεμβαίνω, παρ’ ότι είμαι γιατρός τριάντα πέντε χρόνια και έχω άλλη άποψη. Δικαίωμά σας όμως να διατυπώνετε την άποψή σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το ξέρω και το εκτιμώ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ακούσαμε και τον κ. Μηταράκη να λέει «Αυτό είναι το συμπέρασμά μου». Χαίρομαι πάρα πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Το λέω γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -το είδαμε και πρόσφατα, προχθές, με τον ΟΣΕ- έχει ένα πρόβλημα γενικά στην τιμολόγηση. Τα 300 τους φαίνονται πολλά, τα 45 τους φαίνονται λίγα. Υπάρχει ένα πρόβλημα γενικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την τιμολόγηση, αλλά εν πάση περιπτώσει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Σεβαστό το σχόλιό σας, κύριε Μηταράκη. Θα το θεωρούσα λογοκρισία αν σας το απαγόρευα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας τιμά και σας ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άδικο όμως απέναντι στην κ. Καββαδία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Έτσι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι εντός χρόνου, έχει μεγάλη διαφορά, έχω οκτώ λεπτά ακόμα. Δεν τελείωσα τις ερωτήσεις και μετά έκανα ομιλία. Γιατί ο κ. Γεωργαντάς αυτό το σχόλιο έκανε: Αν έχετε να κάνετε ένα σχόλιο, τότε εντός χρόνου. Εγώ θα αφήσω και πέντε λεπτά υπόλοιπο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Υπάρχει χρόνος, μέχρι το βράδυ εδώ θα είμαστε!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τελευταία ερώτηση, κύριε Σαλμά, και τελείωσα: Υπάρχουν κάποιοι που παρέχουν την παλιά διαδικασία, την αρθροσκόπηση στο νοσοκομείο. Αν η δική σας μέθοδος, η μέθοδος του Χάρβαρντ, πετύχαινε, αυτό θα στερούσε πελατεία από τους παρόχους της παλιάς διαδικασίας; Και από τα ονόματα που αναφέρθηκαν εδώ πέρα, η Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης ή η κ. Νικολάου, που αναφέρθηκε ως μέλος του νέου ΚΕΣΥ, έχει τελικά οικονομικό όφελος, κέρδος, βάζουν λεφτά στην τσέπη, από την παλιά διαδικασία, η οποία θα κινδύνευε αν η νεότερη διαδικασία που δεν οδηγεί τον ασθενή να μείνει στο νοσοκομείο δύο μέρες κέρδιζε έδαφος;

Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Μηταράκη.

Σας ακούμε, κύριε Σαλμά.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε. Όταν είσαι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της χώρας τουλάχιστον παίρνεις τη γνώμη από έναν γιατρό του ΕΣΥ, δεν ζητάς από έναν ιδιώτη γιατρό, όπως ζήτησε το σημερινό ΚΕΣΥ από έναν ιδιώτη γιατρό που κάνει την εξέταση σε ένα ιδιωτικό κέντρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, αυτός ο γιατρός έχει οικονομικό όφελος δηλαδή από το γεγονός ότι δεν πέτυχε στην αγορά η δική σας διαδικασία και γίνεται η παλιά; Αυτός που υπέγραψε βγάζει λεφτά από αυτό;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να σας πω κάτι. Ξέρω ένα πράγμα, ότι πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι γιατί η υπουργική απόφαση για τα dayclinic δεν βγαίνει στη χώρα μας. Βουλγαρία, Ρουμανία, όλες οι χώρες έχουν κέντρα ημερήσιας νοσηλείας όπου γίνονται κάποιες εξετάσεις που το κράτος ορίζει. Εδώ στην Ελλάδα δεν βγαίνει αυτή η απόφαση. Άρα λοιπόν τυχαίο είναι; Δεν είναι τυχαίο. Τώρα, την ευθύνη στο ΚΕΣΥ, εκεί συμμετέχει ο κ. Γεωργακόπουλος. Αν ρωτούσατε τον κ. Γεωργακόπουλο «Γιατί δεν βγάζεις την απόφαση με τα dayclinic;» προφανώς θα σας το εξηγούσε. Πάντως ξέρω ότι οι κλινικές, τα μεγάλα κέντρα δεν θέλουν να βγει η απόφαση των dayclinic, χάνουν πελατεία.

Αν -υποθετικά πάντα μιλώντας- αυτή η εξέταση έπαιρνε έκταση και ήταν πολλοί γιατροί που έκαναν, δεν θα έχαναν όλες τις αρθροσκοπήσεις προφανώς, γιατί είπαμε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:…(Δεν ακούστηκε).

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Μάρτυς): Ακριβώς, αλλά εν πάση περιπτώσει, μπορεί να έχαναν ένα μικρό κομμάτι του τζίρου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω, αν μου επιτρέπετε, ένα σχόλιο. Το χαρτί που μας μοιράστηκε είναι ένα nonpaper, δεν είναι το πρωτότυπο που πιστοποιεί ότι και κάποια άλλη χώρα κοστολογεί τη διαγνωστική αρθροσκόπηση σε άλλη τιμή.

Επίσης, το χαρτί που αναφέρατε αναφέρεται σε μια ακαδημαϊκή μελέτη, που δεν επισυνάπτεται, αλλά και η μελέτη η ίδια δεν αποτελεί επίσημο τιμοκατάλογο του Medicareή κάποιου άλλου ιατρικού συστήματος ανά τον κόσμο. Θα έπρεπε να ερωτηθεί, λοιπόν, η αμερικανική πρεσβεία, να μας δώσει έναν επίσημο τιμοκατάλογο του Medicare,…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, αν η κυρία Διοικήτρια, που δεν θυμάμαι το όνομά της, έχει αντίρρηση, να μας διαψεύσει. Η οποία είναι φίλα προσκείμενη και όχι αντίθετη…Δηλαδή δεν έχει κανέναν λόγο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Σας το λέω αυτό, γιατί έχετε δίκιο, το τυπικό είναι αυτό που λέτε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να ζητήσουμε από τους οικονομικούς ακολούθους των πρεσβειών των άλλων κρατών να μας δώσουν τιμοκαταλόγους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το τυπικό είναι αυτό που λέτε. Όμως αυτή που έστειλε το κείμενο είναι μια Ελληνίδα πολίτης, πρώην Διοικήτρια, σίγουρα όχι φίλα προσκείμενη στην Κυβέρνηση. Της στέρησε και τη θέση της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όσοι είναι ακαδημαϊκοί γνωρίζουν ότι η πρωτογενής πηγή πρέπει να εξετάζεται.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Εγώ σας είπα αυτό που έχω μπροστά μου. Καμία αντίρρηση, κύριε Μηταράκη.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση