Βουλή

25η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 25η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

1η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επί του συγκεκριμένου. Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Εμείς θεωρούμε ότι φυσικά και πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις για την τέλεση συγκεκριμένων κακουργημάτων. Δυστυχώς, η πρόταση της Πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνει έναν τέτοιο πίνακα προσώπων, ενδείξεων συγκεκριμένων για το κάθε πρόσωπο και συγκεκριμένων κακουργημάτων.

Άρα, θεωρούμε ότι, πρώτον, αυτή η πρόταση πρέπει να επανέλθει συγκεκριμένα για κάθε πρόσωπο που θέλετε να ανοίξουν λογαριασμοί.

Δεύτερον, έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα της διαδικασίας. Νομίζω ότι ο κ. Γεωργαντάς έθεσε σωστά τα νομικά επιχειρήματα για την ανάγκη αυτό να πάει σε Δικαστικό Συμβούλιο.

Ορθά πολλά μέλη της Επιτροπής -και ο κύριος Αντιπρόεδρος, επειδή δεν είναι νομικός, όπως και εγώ δεν είμαι νομικός- είπαν ότι εδώ μπορεί να μας βοηθήσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Νομίζω ότι σε αυτό πιθανόν να μπορούμε να καταλήξουμε όλοι.

Να θέσω, όμως, και τα εξής θέματα:

Αν εμείς ακολουθήσουμε τη λάθος νομική διαδικασία, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να παρέλθουν πολλοί μήνες, να μας απαντήσουν οι τράπεζες, να μην αποδεχθούν τη δική μας νομική ερμηνεία και απλώς να έχουμε χάσει τρεις μήνες. Άρα, ο κίνδυνος δεν είναι μόνον εμείς να ακολουθήσουμε τον λάθος τύπο. Ο κίνδυνος είναι ο λάθος τύπος που εμείς θα ακολουθήσουμε να μην φέρει το αποτέλεσμα που η Επιτροπή επιδιώκει.

Δύο ακόμα σχόλια θα κάνω. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το θέμα των πολιτικών προσώπων. Αυτό το θέμα που λέω το ξέρετε όλοι, αλλά το λέω πιο πολύ για τα Πρακτικά. Όλοι οι Υπουργοί και όλοι οι Βουλευτές είναι υπόχρεοι ελέγχου περιουσιακής κατάστασης υποχρεωτικά από τη Βουλή, όχι δειγματοληπτικά, όπως άλλα πρόσωπα τα οποία υποβάλλουν «πόθεν έσχες», αλλά υποχρεωτικά. Και αυτό είναι μια αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.

Άρα, όσον αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρθηκαν, για τα έτη κατά τα οποία συζητάμε, έχουν ήδη ελεγχθεί οι λογαριασμοί τους από τη Βουλή. Αν θεωρεί η Επιτροπή ότι υπάρχει κάποιος επιπλέον ειδικός έλεγχος που θα βοηθούσε, θα πρέπει να στείλουμε μια επιστολή, κύριε Πρόεδρε, στην αρμόδια Αντιπρόεδρο της Βουλής να της ζητήσουμε να ξανασύρει από το αρχείο τις αιτήσεις «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων προσώπων και να τις υποβάλει σε οποιονδήποτε επιπλέον έλεγχο κρίνει η Επιτροπή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τι «πόθεν έσχες» λέτε; Δεν έχει σχέση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι λογαριασμοί μας, κύριε συνάδελφε, κατατίθενται στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες διά του νόμου έχει δικαίωμα να ζητήσει πλήρη έλεγχο. Να ζητήσουμε, λοιπόν, για τα πολιτικά πρόσωπα, κύριε Πρόεδρε, από την Επιτροπή...

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Αφού ελέγχθηκαν γιατί σας πειράζει να έρθουν εδώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γιατί με διακόπτετε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Συγγνώμη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να ζητήσουμε από την αρμόδια Αντιπρόεδρο της Βουλής για τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις, κατά την κρίση της Πλειοψηφίας, να εξεταστούν οι λογαριασμοί τους με τον τρόπο που η Επιτροπή Πόθεν Έσχες θα κρίνει ότι μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα τα οποία θέλετε.

Επειδή πετάχτηκαν κάποιοι και είπαν ότι πιθανόν να μην γίνεται σωστός έλεγχος στο «πόθεν έσχες», αν υπάρχει τέτοια μομφή προς την αρμόδια Αντιπρόεδρο της Βουλής, να το πείτε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πότε ειπώθηκε κάτι τέτοιο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι γίνεται σωστός έλεγχος «πόθεν έσχες». Αν πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων όλων μας, να αλλάξει, αλλά αυτό είναι μια αρμοδιότητα της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το τρίτο είναι το εξής: υπάρχει η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία έχει την τεχνογνωσία, που δεν έχει αυτή η Επιτροπή, να μελετήσει δεκάδες ή εκατοντάδες φακέλους και χιλιάδες σελίδες. Γιατί αν εμείς ανοίξουμε τους λογαριασμούς, μπορούμε να δούμε συγκεκριμένες συναλλαγές που μετά θα πρέπει ο καθένας να έρθει και να αποδείξει αν πούλησε κάτι ή δεν πούλησε.

Δεν έχουμε εμείς αυτήν την τεχνογνωσία. Πρέπει είτε να προσλάβουμε πραγματογνώμονες είτε -εγώ θεωρώ ότι είναι πιο σωστό- αντί να πάμε στη διαδικασία του Δικαστικού Συμβουλίου, να ζητήσει η Επιτροπή από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες να ελέγξει τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις -έχει τα νομικά εργαλεία η Αρχή, έχει την τεχνογνωσία- και αν προκύψει οτιδήποτε μεμπτό για οποιοδήποτε πρόσωπο η Αρχή έχει τη δικαιοδοσία να οδηγήσει αυτά τα πρόσωπα στην κοινή ποινική δικαιοσύνη.

2η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή τα σχόλια των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συμφωνώ επί της ουσίας. Είναι υποχρέωση όλων των μαρτύρων που καλούνται από την Εξεταστική Επιτροπή να προσέλθουν και να καταθέσουν και αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα μη αυτοενοχοποίησης, αυτό μπορούν να το κάνουν προφορικά στην Επιτροπή. Και γι’ αυτό πρέπει να κληθεί ξανά.

Φαντάζομαι ότι μπορούμε να αποφύγουμε το θέμα της βίαιης προσαγωγής. Βεβαίως, εάν αρνηθεί, από εκεί και πέρα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία.

Υπάρχει εδώ ένα συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο θέλω να απευθύνω για τον σχεδιασμό της Επιτροπής. Έχουμε ξεκινήσει από μια συγκεκριμένη δικογραφία, εκτός εάν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός: τη δικογραφία η οποία έχει έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή και αφορά τον πρώην Υπουργό Υγείας. Το ερώτημα είναι εάν ο συγκεκριμένος μάρτυρας και από αυτά που ακούσαμε το πρωί, κατά τη συνάντησή μας με την Εισαγγελέα Διαφθοράς…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να το δούμε αυτό στο τρίτο θέμα; Είναι ένα θέμα αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: …μπορεί να μας βοηθήσει στη συγκεκριμένη δικογραφία.

Από την άποψη του πώς προτάσσουμε τη σειρά των μαρτύρων, εγώ δεν διαφωνώ να επανακληθεί, αλλά…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μα, συγγνώμη, ο Παπαδημητρίου δεν θα μιλήσει για τη δικογραφία μόνο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Εγώ θέτω ένα συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε πει να τελειώσουμε την πρώτη δικογραφία, για να πάμε στην επόμενη. Άρα, ως προς την προτεραιοποίηση των μαρτύρων, δηλαδή το πότε θα επανακληθεί ο κ. Παπαδημητρίου, θέτω το εξής ερώτημα: Εάν μπορεί να μας βοηθήσει στην υπόθεση που εξετάζουμε πρώτη, να προτεραιοποιηθεί να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το ΚΕΕΛΠΝΟ το πιάσαμε συνολικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η απόφαση της Επιτροπής αρχικά –και σας έχω κάνει επιστολή γι’ αυτό το θέμα- είναι ότι είχατε επιλέξει μια συγκεκριμένη δικογραφία, εκτός εάν η Επιτροπή έχει αλλάξει γνώμη. Αφού, λοιπόν, συζητάμε μια συγκεκριμένη δικογραφία, η προτεραιοποίηση των μαρτύρων πρέπει να είναι αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν στη συγκεκριμένη δικογραφία. Άρα, το πότε θα κληθεί ο κ. Παπαδημητρίου, πρέπει να το δούμε με αυτό το πρίσμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είδαμε την προηγούμενη φορά. Αποφασίσαμε να τον καλέσουμε πρώτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και το συνδυάζω με αυτά που συζητήσαμε το πρωί.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακούστε με. Ας μην τα μπερδεύουμε. Κύριε Μηταράκη, το είδαμε την προηγούμενη φορά, κρίναμε ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να μας πει και γι’ αυτό τον καλούμε και θα τον καλέσουμε πρώτο και θα καταθέσει πρώτος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποια υπόθεση;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τη συγκεκριμένη δικογραφία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγγνώμη, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πακέτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, η πρόσκληση που μας στείλατε στην πρώτη συνεδρίαση που αναβάλατε ανέφερε μια συγκεκριμένη δικογραφία με έναν συγκεκριμένο αριθμό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα θα παίξουμε με τις λέξεις;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εάν θεωρείτε ότι η δικογραφία είναι άνευ αντικειμένου, να προχωρήσουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μην φύγουμε από το θέμα…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι ο πρώτος και ο σημαντικότερος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι η δικογραφία είναι άνευ αντικειμένου; Εάν είναι, να προχωρήσουμε στην επόμενη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν το συζητάμε έτσι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Άρα, να επικεντρωθούμε και να τελειώσουμε αυτή τη δικογραφία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν αλλάζουμε τη σειρά των μαρτύρων και για αυτά που είπαν οι συνάδελφοι. Προσωπικά, υιοθετώ την άποψη της κ. Χριστοφιλοπούλου, να στείλουμε μια επιστολή που θα εξηγήσει ακριβώς αυτά που λέμε με νομικό περίβλημα, ότι «κύριε, θα έρθετε και έχετε το δικαίωμα της σιωπής».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν μου απαντάτε στο δεύτερο ερώτημα που έθεσα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στο δεύτερο σας απαντώ ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ το πιάνουμε ως σύνολο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είχαμε αποφασίσει αυτό στην πρώτη συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είχαμε πει ότι θα πάμε σιγά-σιγά, τμηματικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχαμε πει ότι θα πάμε ανά δικογραφία. Έχω στείλει μια επιστολή σε εσάς και λέω, γιατί έχουμε την εντύπωση ότι κωλυσιεργούμε στην δικογραφία για τον κ. Γεωργιάδη…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς κάνετε αυτό το ερώτημα, κύριε Μηταράκη; Ήταν –εάν μου επιτρέπετε- άστοχο ερώτημα, διότι εκείνη τη φορά που αναβλήθηκε υπήρχε προσωπικός λόγος…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά μετά αλλάξατε την ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση, αλλάξατε το θέμα.

3η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

Κατ’ αρχήν, να πω ότι ήταν, πράγματι, πολύ ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στην Εισαγγελέα της Διαφθοράς και ευχαριστούμε για την ιδέα και για την πρωτοβουλία να κάνουμε αυτήν την επίσκεψη.

Εγώ έχω τρία συμπεράσματα ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης, τα οποία θεωρώ σημαντικά.

Θεωρώ, κατ’ αρχήν, πολύ θετικό ότι έχει ενοποιήσει η Εισαγγελία της Διαφθοράς όλες τις υποθέσεις σε μία, ώστε να μπορέσει να δει σε βάθος την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και άλλες υποθέσεις που αφορούν το θέμα της υγείας. Όπως μας διευκρίνισαν σήμερα, από τη μέχρι στιγμής εξέταση των φακέλων δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων και αυτό είναι ένα συμπέρασμα της επίσκεψης.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει έλλειψη πόρων στην Εισαγγελία και νομίζω ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής δεσμευθήκαμε δημόσια να τοποθετηθούμε σε αυτό και να ζητήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και, κυρίως, με επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει την ικανότητα να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα αυτών των υποθέσεων, για να μπορεί η Εισαγγελία της Διαφθοράς να τελέσει το πάρα πολύ σημαντικό της έργο.

Το τρίτο σημείο, το οποίο είναι σημαντικό -και άκουσα και τη δικιά σας εκτίμηση- είναι το θέμα του χρόνου, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ ότι στον χρόνο που η δικιά μας Επιτροπή θέλει να ολοκληρώσει την εξέταση και του θέματος του ΚΕΕΛΠΝΟ και του θέματος του φαρμάκου -θυμίζω ότι η εντολή της Ολομέλειας είναι να βρούμε τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, που, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας σπαταλήθηκαν στον χώρο της υγείας- δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να μας βοηθήσει χρονικά η Εισαγγελία Διαφθοράς. Δηλαδή, δεν θα έχουμε από αυτήν υλικό, τουλάχιστον εντός του 2017, που να βοηθήσει το δικό μας έργο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Θα το συγκεντρώσουμε εμείς, κύριε Μηταράκη. Μην αμφιβάλλετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μακάρι.

Κύριε συνάδελφε, αυτήν τη στιγμή συζητάμε τα συμπεράσματα της επίσκεψης. Τρία, λοιπόν, είναι τα συμπεράσματα.

Πρώτον, δεν εμφανίζονται μέχρι στιγμής ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων ούτε για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ ούτε για γενικότερα θέματα της υγείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αντώνιος Μπαλωμενάκης): Εκεί θα πρέπει να αλλάξει η διατύπωση. Δεν είναι ακριβώς σαφές αυτό που λέτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου.

Δεύτερον, υπάρχουν θέματα στελέχωσης και πόρων τεχνικών της στελέχωσης της Εισαγγελίας, που εκεί πρέπει ομόφωνα η Επιτροπή να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει το έργο της Εισαγγελίας.

Και, τρίτον, συμπέρασμα και δικό σας και δικό μου είναι ότι εντός του χρονικού πλαισίου της παράτασης που έχουμε πάρει από την Ολομέλεια, που είναι δυόμισι  μήνες αν δεν κάνω, δεν θα έχουμε λάβει κάποιο υλικό κι αν έχουμε λάβει, θα είναι κάτι αποσπασματικό.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση