Βουλή

Ελάχιστη η πρόοδος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα 13 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων που παρέλαβε

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί της Ετήσιας Εκθέσεως (2016) της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Γενικέ, θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω για την πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δεδομένων για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που συμπεριέλαβε η παρουσίασή σας.

Αντιλαμβάνομαι και από τον προηγούμενο ομιλητή, ότι υπήρχε μια ιδεολογική διαφορά μεταξύ της παρούσας και της προηγούμενης Κυβέρνησης, ως προς την χρηματοδοτική μεθοδολογία για την κατασκευή έργων διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτή η Κυβέρνηση, παρουσιάζει μια διαφορετική λογική από την λογική των ΣΔΙΤ, από την λογική των ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων και τιμών, ως και τον τρόπο για να προχωρήσει στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που όπως φαίνεται από τις καταδικαστικές αποφάσεις βασανίζει τη χώρα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Επίσης, αναφέρθηκε από την Κυβέρνηση και το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής, η πρόθεσή της να -χωροθετήσει διαφορετικά- χωροθετήσει σε διαφορετικό σημείο και ίσως, με διαφορετική τεχνολογία και διαφορετικές ποσότητες, τα έργα διαχείρισης αποβλήτων.

Εγώ, κύριε Γενικέ, θα ρωτήσω πρακτικά πράγματα.

Παραλάβατε μια σειρά έργων, τα οποία ήταν ως Κυβέρνηση στο θέμα των στερεών αποβλήτων και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα 13 έργα ΣΔΙΤ.

Θα ήθελα να μου πείτε, πόσα προχώρησαν και πόσα εγκαταλείφθηκαν;

Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε, από όλα αυτά τα έργα του ΕΣΠΑ, συγκεκριμένα, για τους επόμενους έξι ή εννέα ή δώδεκα μήνες, ποια έργα δημοπρατούνται. Συγκεκριμένα, π.χ. έργο 150 εκατ. στην τοποθεσία «τάδε», έχει άδεια και ξεκινάει. Γιατί, θέλουμε να δούμε -πρακτικά, η Κυβέρνηση ήδη συμπληρώνει 3 χρόνια διακυβέρνησης μετά από δύο μήνες και θα θέλαμε να δούμε- τι πρακτικά έμεινε και ποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν συγκεκριμένα. Στο θέμα της Αττικής, αναφέρθηκαν οι πέντε μονάδες.

Έχουν αδειοδοτηθεί;

Έχουν περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Έχουν λυθεί τα νομικά θέματα;

Σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, πια μεγάλα έργα θα ξεκινήσετε άμεσα;

Γιατί, εάν δεν προκηρυχθούν το επόμενο εξάμηνο, αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβάνομαι, ότι εντός των επόμενων δύο ετών, δεν θα μπει η μπουλντόζα και δεν θα αρχίσουν αυτά τα έργα να λειτουργούν. Γιατί, γνωρίζετε, ότι θα γίνουν ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως πάντα, από κατοίκους, τα ξέρετε, τα έχουμε ζήσει, δηλαδή, υπολογίστε τουλάχιστον δύο χρόνια από την ημέρα δημοπράτησης μέχρι την ημέρα που ξεκινάνε τα έργα και εάν θέλετε υπολογίζεται τρία ή τέσσερα χρόνια από την ημέρα δημοπράτησης μέχρι την ημέρα από αυτά τα έργα να μπορούν να διαχειριστούν απόβλητα.

Δείξτε μας, λοιπόν, ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα στο επόμενο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο που θέλετε να ξεκινήσετε, με τοποθεσία, ποσόν και κατάσταση που βρίσκεται η χωροθέτηση και η αδειοδότηση.

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση