Βουλή

27η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 27η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξέταση της μάρτυρος Ανδρονίκης Θεοφυλάτου.

1η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μας βρίσκει σύμφωνους η εισήγηση του κ. Λάππα, ώστε να υπάρξει μια ιατρική βεβαίωση από τον αρμόδιο Καθηγητή Νευρολογίας που προτάθηκε. Επειδή βέβαια υπάρχουν και άλλες παθήσεις οι οποίες αναφέρονται στον φάκελο, δεν είμαστε γιατροί εμείς, φαντάζομαι ότι ο ίδιος ο Καθηγητής του «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» αν χρειάζεται επικουρικά τα γνώμη συναδέλφων του, θα το κάνει εσωτερικά φαντάζομαι.

Το κρίσιμο για εμάς πάντως, κύριε Λάππα, απ’ όλη αυτήν τη διαδικασία είναι να μας έρθει μια ξεκάθαρη απάντηση -δεν είμαστε γιατροί ούτε θα κάνουμε ιατρικό συμβούλιο εδώ- να μας πουν οι καθηγητές δημόσιου νοσοκομείου καθαρά και απλά αν μπορεί να εξεταστεί ή όχι για να τελειώσει το θέμα.

2η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να επαναλάβω απλώς ότι εμείς συμφωνούμε με την πρόταση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης μας βρίσκει σύμφωνους, εναλλακτικά, και η πρόταση του κ. Παπαχριστόπουλου, δηλαδή να προσκομίσει ο ίδιος το πιστοποιητικό.

Το κρίσιμο είναι το πιστοποιητικό που θα έρθει από δημόσιο νοσοκομείο -και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι- να καταλήγει σε ένα συμπέρασμα, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να λάβουμε, για το κατά πόσο μπορεί ή δεν μπορεί να εξεταστεί. Η περιγραφή ιατρικών παθήσεων είναι χρήσιμη για τους γιατρούς στην Επιτροπή, αλλά τους υπόλοιπους από εμάς δεν μας βοηθάει στην εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος.

Ως προς το θέμα της προθεσμίας, νομίζω μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι να έχει έρθει στην Επιτροπή ό,τι πρέπει να έρθει, ώστε να κληθεί την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη, όποτε ξανασυνεδριάσουμε.

3η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κυρία μάρτυς, καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ που είστε στην Επιτροπή. Κάποια από τα ερωτήματα που θα κάνω πιθανόν να έχουν επαναληφθεί, απλώς για λόγους πληρότητας θα σας παρακαλέσω εάν μπορείτε να τα επαναλάβετε.

Συζητάμε μια συγκεκριμένη αναφορά - δικογραφία που έχει στείλει ο εισαγγελέας προς την Εξεταστική Επιτροπή μετά από καταγγελίες του Υπουργού του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη σχετικά με είκοσι δύο προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θέλω να μας πείτε, κατ’ αρχήν, από ό,τι προκύπτει από τη δικιά σας γνώση και από τα αρχεία που τηρείτε, αυτά τα είκοσι δύο άτομα προσλήφθηκαν ως υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ήταν στο πλαίσιο της συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες. Δεν ήταν υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ με σύμβαση ΙΔΑΧ - ΙΔΟΧ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, η νομική μορφή ποια ήταν;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ήταν με μορφή αποζημίωσης ως εξωτερικοί συνεργάτες. Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ήταν εξωτερικοί συνεργάτες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν ήταν υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Δεν ήταν υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτό το έγγραφο, αυτός ο πίνακας ο οποίος περιλαμβάνεται στην αναφορά του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη, με είκοσι τρία ονόματα και δύο χειρόγραφα ονόματα, αυτό το έγγραφο το έχετε δει μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ να κυκλοφορεί, να σας ήρθε σαν οδηγία;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Επειδή δεν βλέπω καλά, μπορείτε να μου πείτε ποιος υπογράφει και τι αριθμό έχει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι ανυπόγραφο. Να το δώσουμε στην μάρτυς να το δει.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Μπορώ να το έχω εάν είναι εύκολο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τι δίνετε; Συμβάσεις;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι το έγγραφο το οποίο περιλαμβάνεται στην μηνυτήρια αναφορά του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δώστε και μια σύμβαση εργασίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώδίνω ό,τι θέλω, μπορείτε να δώσετε ό,τι θέλετε.

Αυτόν, λοιπόν, τον πίνακα τον έχετε δει στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Έχει έρθει σε εσάς υπηρεσιακά ή μη υπηρεσιακά;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Από ό,τι βλέπω, αυτός ο πίνακας είναι ανυπόγραφος, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, έχει κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις και πάνω γράφει... Τι να πω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Δεν σας ήρθε μια οδηγία με αυτό το χαρτί να προσλάβετε αυτά τα πρόσωπα;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Τι μπορώ να πω για ένα μη υπογεγραμμένο έγγραφο; Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό. Είναι ένα έγγραφο ή μάλλον είναι ένα σχέδιο από ό,τι καταλαβαίνω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάνω σε αυτό πάντως να ξέρετε ότι ήδη υπάρχει ένα χαρτί στη δικογραφία, μια που αναφέρθηκε και ο κ. Λάππας, από την οικονομική υπεύθυνο που ήταν εδώ στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία είπε ότι κάποια από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται σε αυτόν τον πίνακα ούτε καν είχαν ποτέ σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να μην επαναλάβω αυτά που είχαμε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Αυτά τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα -και αν θέλετε μπορείτε να την ξαναδείτε- γνωρίζετε αν αυτά τα πρόσωπα έχουν αποχωρήσει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, από το Υπουργείο Υγείας εν πάση περιπτώσει, ή κάποιο από αυτά εξακολουθεί με κάποια νομική μορφή να μισθοδοτείται ακόμα; Θέλετε να ξαναδείτε τη λίστα;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Δεν γνωρίζω. Δεν το γνωρίζω καθόλου αυτό που μου λέτε. Αν μισθοδοτούνται;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα έχει παραμείνει ή όλα έχουν φύγει. Τι ξέρετε εσείς;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Σας λέω δεν το γνωρίζω. Δεν είναι αρμοδιότητά μου αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, θέλω να ρωτήσω, αυτοί οι εξωτερικοί συνεργάτες με ποια διαδικασία ήρθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολή βιογραφικών στη διοίκηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Κατά καιρούς η κάθε διοίκηση ακολουθεί τη δική της διοικητική πρακτική. Τότε ανήρτησαν σχετική πρόσκληση για τους εξωτερικούς συνεργάτες. Τώρα με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου αποφασίζει η διοίκηση για τους συνεργάτες που θέλει να απασχολήσει. Και οι δύο περιπτώσεις...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σήμερα η διοίκηση κάνει προκήρυξη για αυτές τις θέσεις, δημόσια πρόσκληση;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Για δικούς της συμβούλους, για συνεργάτες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για αντίστοιχους εξωτερικούς συνεργάτες.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Εξαρτάται. Υπάρχει το πρόγραμμα PHILOS. Αυτό το πρόγραμμα PHILOSδεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα, γιατί είναι πάλι συνεργασίες, αν δεν κάνω λάθος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θυμάστε πόσα άτομα…

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Το PHILOSείναι αρκετά άτομα. Είναι στο πλαίσιο του προσφυγικού προγράμματος. Έχουν γίνει εκατόν πενήντα… τετρακόσιες… Είναι αρκετές οι προσλήψεις, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή αριθμό, διότι τα στοιχεία του PHILOSδεν είναι στην δική μου αρμοδιότητα. Εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν έχω τον έλεγχο εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτοί οι τετρακόσιοι πληρώνονται από χορηγίες; Το γνωρίζετε;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Όχι, είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα το PHILOS.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πληρώνονται από δημόσια κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Βεβαίως. Είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχει ακολουθηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου και να γίνουν προσλήψεις και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αλλά το πρόγραμμα PHILOSδεν το γνωρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η επιλογή αυτών των τετρακοσίων προσώπων έγινε από το ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Εξ όσων γνωρίζω,έγινε διαγωνιστική διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δηλαδή;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Έγινε πρόσκληση, έγινε σύσταση επιτροπής, έγινε αξιολόγηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρόλο που αυτά που μας λέει, κύριε Μηταράκη, είναι πολύ χρήσιμα, επισημαίνω ότι ξεφεύγουμε από τα χρονικά όρια της Επιτροπής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είπατε. Είπαμε ότι δεν θα κάνουμε λογοκρισία. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι εκφεύγουμε από τα χρονικά όρια, για τα οποία έχει πάρει εντολή η Επιτροπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι χρήσιμα αυτά για τη Βουλή στο μέλλον γενικότερα και για την κοινή γνώμη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν κάνουμε φιλολογική συζήτηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, εκτός από τα τετρακόσια άτομα είχαν προσληφθεί και άλλα εκατόν πενήντα πρόσωπα το 2015.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Θα σας πω. Υπάρχει ένας νόμος, αν δεν κάνω λάθος, που προβλέπει στον ΟΚΑΝΑ, σε νοσοκομεία εάν δεν επαρκεί το προσωπικό να προσλαμβάνουν με μπλοκάκι κάποιους συνεργάτες. Υπάρχει αυτό και για τοΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα νομίζω ότι με τον τελευταίο νόμο διεύρυναν τις ειδικότητες ακριβώς για να μπορεί να γίνεται η σωστή στελέχωση, γιατί ξέρετε υπάρχουν, από ό,τι έχω καταλάβει, μεγάλα προβλήματα στελέχωσης στη δημόσια υγεία, οπότε πρέπει να δημιουργείς ένα πλαίσιο να γίνονται προσλήψεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πάντως το πλαίσιο αυτό δεν υπήρχε προηγουμένως. Το είχαμε ρωτήσει. Εγώ ρώτησα την κυρία Πολύζου.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς): Υπάρχει, είναι συγκεκριμένοι νόμοι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Το είχαμε ρωτήσει την προηγούμενη φορά την κυρία Πολύζου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πράγματι, είναι καινούργιο το πλαίσιο. Είναι ο ν.4261/2015, ο οποίος θέτει το πλαίσιο.

Θέλω να ρωτήσω το εξής: Αυτό το πλαίσιο αφορά ιατρικές ειδικότητες, έτσι δεν είναι;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Αφορούσε γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και λόγω των αναγκών, γιατί υπάρχει προσφυγική κρίση, διευρύνθηκε με τον τελευταίο νόμο, αν δεν κάνω λάθος, με ακτινοθεραπευτές και πολλές ειδικότητες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ιατρικού χαρακτήρα;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ιατρικού χαρακτήρα και νομίζω ότι έχει και ΤΕ Διοικητικού. Με επιφύλαξη το λέω. Θα τον βρω τον νόμο και θα τον καταθέσω για να ξέρουμε ακριβώς όλες τις ειδικότητες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εγώ στις σημειώσεις μου βλέπω ότι ο ν.4261/2014 δεν προέβλεπε διοικητικούς. Όμως, το Διοικητικό σας Συμβούλιο στις 26 Αυγούστου του 2015 προσέλαβε με μπλοκάκι και διοικητικούς. Είναι αυτό που είπατε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον νόμο και επιτρέπει και διοικητικούς;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Δεν το γνωρίζω, γιατί τη διαδικασία όσον αφορά τους εξωτερικούς συνεργάτες δεν την ελέγχω εγώ. Δεν ενημερώνομαι απ’ αυτή τη διαδικασία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ποιος ήταν Πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κύριε Μηταράκη τότε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ:Δηλαδή ο Πρόεδρος παίρνει αποφάσεις μόνος του; Χωρίς την έγκριση της Κυβέρνησης;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Τρομάξαμε να πάρουμε τα έγγραφα. Επί επτά μήνες τα ζητούσαμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Να έρθει ο κύριος Πρόεδρος να μας τα καταθέσει ο ίδιος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είπατε πριν ότι σας απείλησε κάποιος συνεργάτης του κ. Πολάκη; Το σημείωσα σωστά;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Μου άσκησε πίεση εκείνη την ημέρα που ήρθε ένα έγγραφο για να απαντήσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ασκήθηκε πίεση από μετακλητό υπάλληλο του αναπληρωτή και τώρα επί των οικονομικών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να απαντήσουμε ότι είναι υπαλληλική η σχέση. Έλεγα ότι δεν μπορώ να απαντήσω, όταν είναι συνεργάτης ο άλλος, ότι είναι υπαλληλική σχέση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μη διακόπτετε, κύριε συνάδελφε.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Το ίδιο θα έκανα και τώρα, αν μου πουν για εξωτερικό συνεργάτη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μη διακόπτει κανένας.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Να σας πω και κάτι, προς επίρρωση αυτού που σας λέω, υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι υπάρχει πίεση προς τους υπαλλήλους. Το υπέστην βέβαια εγώ σε πρώτο επίπεδο και ήταν παρουσία μαρτύρων, δεν ήταν κάτι που είναι κρυφό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Με μπερδέψατε. Είπατε ότι ο εν λόγω υπάλληλος αρχικά ήταν μετακλητός στον κ. Πολάκη και μετά έγινε στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Η αρχική του θέση ήταν στο γραφείο του κ. Πολάκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, προσελήφθη στην Κυβέρνηση ως μετακλητός και μετά τοποθετήθηκε…

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ήταν στον κ. Πολάκη και μετά ήταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ με μια είδους συνεργασία. Είναι συνεργάτης, σύμβουλος, νομίζω, επί των οικονομικών. Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πώς προσλήφθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ δηλαδή;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Δεν το γνωρίζω αυτό. Σας λέω γι’ αυτούς τους συνεργάτες δεν γνωρίζω, όσον αφορά στην διοίκηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν περνάνε από τα βιβλία σας;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Όχι, το τμήμα διοικητικών συμβούλων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δηλαδή, σήμερα έχει συνεργάτες η διοίκηση που δεν τους ξέρετε εσείς του διοικητικού;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Το τμήμα οικονομικής διαχείρισης μπορεί να σας ενημερώσει ή η εκάστοτε διοίκηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πώς λέγεται αυτός ο κύριος; Έχετε ορκιστεί, άρα, είστε υποχρεωμένη να απαντήσετε. Το όνομά του;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Θα ήθελα να μην το πω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Λυπάμαι, αλλά δεν έχετε το νομικό δικαίωμα. Έχετε ορκιστεί και άρα, πρέπει να απαντήσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Μιλάμε για τέλεση ποινικού αδικήματος. Έχουμε απόπειρα και τέλεση ποινικού αδικήματος. Σας είπε να παραποιήσετε δημόσιο έγγραφο. Δεν είπε να το παραποιήσετε;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Δεν θέλω να το πω. Αν θέλετε, να το γράψω και να σας το πω μετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είστε υποχρεωμένη να μας το πείτε. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ τη συνδρομή σας. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Σας ζήτησε σε δημόσιο έγγραφο να γράψετε συγκεκριμένη φράση; Σε δημόσιο έγγραφο δεν σας ζήτησε να γράψετε ότι είναι υπαλληλική η σχέση; Αυτό είναι ποινικό αδίκημα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Αν θέλετε, να σας το καταγράψω και να το φέρω χειρόγραφα. Επιφυλάσσομαι να το φέρω χειρόγραφα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Θέλει να το πει όχι δημόσια.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Θα σας το φέρω. Επιφυλάσσομαι αυτό να το καταθέσω. Δεν θα ήθελα δημόσια, σας παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δικαίωμα. Έχει την ευθύνη όσων λέει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είναι σημαντικό, κύριε Πρόεδρε, ο Εισαγγελέας -και αφού στέλνουμε και τα Πρακτικά στον Εισαγγελέα- να ενημερωθεί ότι η μάρτυς…

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Επιφυλάσσομαι βεβαίως με προσωπικό έγγραφο. Όμως, όχι προς Θεού…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπε να παραποιήσετε δημόσιο έγγραφο;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ότι, «άρα, είναι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαν υπαλληλική σχέση». Έλεγα «δεν έχουν υπαλληλική σχέση».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπε να παραποιήσετε δημόσιο έγγραφο;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Πίεσε να πούμε –σε εμένα- ότι είναι υπαλληλική σχέση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πίεσε να πει ψέματα.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Δεν ήταν υπαλληλική σχέση αυτή. Ήταν συνεργάτες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εμένα μου κάνει εντύπωση πώς ένας μετακλητός του Υπουργού βρέθηκε σε διοικητική θέση στο ΚΕΕΛΠΝΟ λίγους μήνες μετά. Το να είναι κάποιος μετακλητός στο Γραφείο του Υπουργού είναι δικαίωμά του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Απαγορεύεται ο μετακλητός να πάει μετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και νομίζω ότι υπάρχει διάταξη, που πρέπει να τη δούμε, που λέει κατά πόσο οι μετακλητοί έχουν ασυμβίβαστο για να πάνε σε θέσεις. Πρέπει να το δούμε αυτό, κύριε Πρόεδρε. Εγώ θέλω να κρατήσω τα πέντε λεπτά μου για μετά που θα πάρουμε το έγγραφο. Επιφυλάσσομαι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δίκιο ο κ. Μηταράκης. Μαζί με την πεθερά του Υπουργού. Αυτά πρέπει να τα δούμε όλα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όλα θα τα δούμε, βεβαίως.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Υπάρχει και δημοσίευμα όχι για το συγκεκριμένο, για μπούλινγκ που υπέστησαν άλλοι υπάλληλοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ:Από τον ίδιο;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Από τον ίδιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ:Συγγνώμη, εδώ η μάρτυρας καταθέτει ότι κι άλλη υπάλληλος από το ίδιο πρόσωπο υπέστη μπούλινγκ.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ένα λεπτό. Δεν μπορώ…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Καταγγέλλει ποινικό αδίκημα, αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων της και δεν σας συγκινεί καθόλου;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όσοι είστε δικηγόροι, έχετε και αυξημένη ευθύνη, νομίζω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Είναι υποχρέωση της Επιτροπής αυτεπαγγέλτως το ποινικό αδίκημα το καταγγελλόμενο να το στείλει στις αρμόδιες αρχές. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της Επιτροπής και αυτό θα το πράξει φαντάζομαι κατά πλειοψηφία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απολύτως.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γεωργαντάς αδειάζει τον κ. Μηταράκη. Συμφωνούμε, όμως, να γίνει έλεγχος μέχρι όσο παίρνει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Καθόλου, κύριε Παπαχριστόπουλε. Εγώ διατηρώ τα πέντε λεπτά μου για το τέλος που θα ενημερωθώ.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Μπορώ επίσης να σας πω ότι υπάρχει έγγραφο, όπως φαίνεται, βάσει δημοσιεύματος, με αριθμό πρωτοκόλλου 3075, το οποίο απεστάλη στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ από το τμήμα προμηθειών του Οργανισμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έτος;

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ενεστώτος έτους. Και αυτό λέει…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: …(Δεν ακούστηκε).

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Μήπως δεν πρέπει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ. Μην τρομοκρατείστε…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εγώ σας το επεσήμανα αυτό. Η αρμοδιότητα της Επιτροπής αυτής εξαντλείται, σταματάει…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Η αρμοδιότητα του Εισαγγελέα είναι διαρκής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εδώ υπάρχει αδίκημα. Πείτε το παρακαλώ. Μην τρομοκρατείστε. Το συνηθίζουν.

(Θόρυβος στην αίθουσα)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μην φωνάζετε όλοι μαζί. Σιγά σιγά, να καταλάβει.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Είναι από «ΤΑ ΝΕΑ» Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Δεν έχει περιέλθει στη δική μου κατοχή, αλλά το λένε εδώ. Είναι το 3075 που υπογράφεται από τον υπεύθυνο του γραφείου προμηθειών και λέει ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες που αφορούν στις προμήθειες του Οργανισμού. Και καταγγέλλεται ως υπεύθυνος γι’ αυτό σύμβουλος της διοίκησης, ο οποίος πριν διοριστεί σύμβουλος…. Αυτό που είπαμε. Καταγγέλλουν λοιπόν τα εξής: «Συνεχείς επιθέσεις με χαρακτηρισμούς ενώπιον τρίτων, προκλητικές παρεμβάσεις σε επίπεδο δουλειάς, απαράδεκτες εντολές και λανθασμένες υποδείξεις, προφορικές εντολές για παράκαμψη των διαδικασιών που ακολουθεί το γραφείο, καθημερινό προσωπικό και επαγγελματικό μπούλινγκ».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είναι ο ίδιος σύμβουλος που λέγατε πριν φαντάζομαι.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εκτός κι αν έχει πολλούς μετακλητούς ο κ. Πολάκης διορίσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για τους είκοσι τρεις θα μας πείτε τίποτα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ρώτησα για τους είκοσι τρεις. Μου απάντησε.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Η κραυγή αγωνίας των υπευθύνων καταλήγει σε έκκληση προς τη διοίκηση βεβαίως, προκειμένου να παρέμβει για να σταματήσουν να γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, θα περιμένουμε λοιπόν από τη μάρτυρα το όνομα και καταλαβαίνετε ότι πρέπει να πάμε στην Εισαγγελία και να καταγγείλουμε αυτήν τη συμπεριφορά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάτε. Γιατί να μην πάτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να πάμε παρέα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέ. Όμως, όταν σας έλεγα να έρθετε για τους «νταβατζήδες» δεν ερχόσασταν. Λέγατε ότι κάνει και κακό. Εσείς προσωπικά. Για να ακούει ο κόσμος. Όταν ήταν εδώ ο Μπόμπολας και ο Αλαφούζος και οι άλλοι, λέγατε ότι κάνω κακώς που πάω στον Εισαγγελέα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κανείς δεν το είπε αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσύ, ο Μηταράκης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εγώ; Ψάξε να το βρεις.

4η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η θέση μας από την πρώτη στιγμή αφορούσε δύο διακριτά θέματα. Το πρώτο αφορά το άνοιγμα λογαριασμών που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα που κατηγορούνται ή υπάρχουν υπόνοιες για συγκεκριμένα αδικήματα. Τα σημεία α, β, γ, δ και ε της Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτό ακριβώς τονίζουν,  ότι δηλαδή πρέπει να πρόκειται για συγκεκριμένο κακούργημα το οποίο να διερευνά η Επιτροπή. Εμείς διερευνάμε κακουργήματα φυσικών προσώπων, μη πολιτικών προσώπων; Είναι θέμα συζήτησης. 

Επίσης, το κακούργημα πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Θέλω να μας πείτε, κύριε Λάππα, παραδείγματος χάριν, στην πρότασή σας για ποια πρόσωπα ποιο κακούργημα εξετάζεται.

Να είναι απολύτως αναγκαία, δηλαδή να μην έχει προκύψει άλλος τρόπος επιβεβαίωσης του αδικήματος και να είναι ειδικά αιτιολογημένη, δηλαδή ότι το τάδε πρόσωπο με την τάδε ενέργειά του είναι ύποπτο κακουργήματος. Διότι αυτό στην πρόταση που κατέθεσε η Πλειοψηφία στην πρώτη συνεδρίαση δεν υπήρχε.

Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε απολύτως σύμφωνοι να ανοίξουν οι λογαριασμοί των συγκεκριμένων προσώπων που κατηγορούνται με συγκεκριμένες υπόνοιες ανά πρόσωπο, για συγκεκριμένα αδικήματα.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας, ο γενικός κανόνας επιβεβαιώνεται εδώ, ότι η παροχή αυτών των πληροφοριών πρέπει να ζητείται διά του δικαστικού συμβουλίου ή δικαστηρίου. Πράγματι αναφέρει και αυτό που διάβασε ο κ. Νικολόπουλος, το οποίο για εμένα που δεν είμαι νομικός χρήζει συζήτησης.

Ήταν από την πρώτη στιγμή εμφανές -και το είχε πει ο κ. Γεωργαντάς- ότι ο Εισαγγελέας Διαφθοράς και ο Εισαγγελέας που έχει την αρμοδιότητα για τη νομιμοποίηση εσόδων έχουν από τον νόμο ειδικές αρμοδιότητες. Εμείς, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, εξισωνόμαστε με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όχι με τον Εισαγγελέα Διαφθοράς. Πρέπει λοιπόν να μας εξηγήσει τι εννοεί σε αυτό η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Επίσης, στο Βούλευμα 2941 του 2012 αναφέρεται «όταν διεξάγεται κύρια ανάκριση για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων». Η Επιτροπή μας είναι μια επιτροπή -ρωτάω- που αυτή τη στιγμή ασκεί κύρια ανάκριση –όχι προκαταρκτική- για φυσικά πρόσωπα μη πολιτικά; Γιατί εμείς έχουμε ζητήσει, από ό,τι κατάλαβα, με αίτημα της Πλειοψηφίας, όχι το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων, στην οποία περίπτωση η Βουλή θα έκανε προανακριτική επιτροπή, αλλά το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών προσώπων. Ερωτώ, κύριε Πρόεδρε, και τους συναδέλφους νομικούς: Εμείς ως Επιτροπή αυτή τη στιγμή έχουμε υπόπτους ονομαστικά για κακουργήματα και έχουμε την αρμοδιότητα εμείς να ανακρίνουμε φυσικά πρόσωπα μη πολιτικά για συγκεκριμένα κακουργήματα; Άμα είναι αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της Επιτροπής, γινόμαστε ανακριτική επιτροπή φυσικών προσώπων και κατηγορούμε είκοσι ή τριάντα πρόσωπα.

Κύριε Λάππα, θυμάστε πόσα άτομα αφορά το αίτημά σας;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Εννιά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εννιά άτομα, για τα οποία εμείς κάνουμε ανάκριση εις βάρος τους, άρα πρέπει να τους καλέσουμε ανωμοτί και τους εννιά, και τους θεωρούμε υπόπτους, εμείς ως Επιτροπή, για κακούργημα και ασκούμε κύρια ανάκριση. Εγώ αυτό δεν βλέπω ότι προκύπτει από την αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής.

5η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ένα λεπτό θέλω τίποτα παραπάνω. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Μην ανησυχείτε. Συνολικά ένα λεπτό χρόνο βάλτε μου.

Πρώτον. Αναφέρθηκε το όνομα του κ. Παπαπαναγιώτου. Μας διευκρινίστηκε και το καταθέτω ότι δεν αφορά τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Πιθανόν να αφορά κάποιον άλλον, είναι συνωνυμία.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Από πού διευκρινίστηκε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Από τον ίδιον.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Σας πήρε τηλέφωνο δηλαδή;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι. Και το σημειώνω.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Έχουμε και γραμματέα εδώ. Γι’ αυτό το λέω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Με πήρε τηλέφωνο.

Δεύτερον, να σας θυμίσω, κυρία μάρτυς, ότι έχετε δεσμευθεί προς την Επιτροπή να μας δώσετε το όνομα του συνεργάτη του κ. Πολάκη που κατά δήλωσή σας σας ζήτησε να γράψετε μια ψευδή δήλωση.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Συγνώμη. Γιατί ψευδής δήλωση;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Στα Πρακτικά δεν υπάρχει η λέξη «ψευδής δήλωση». Το λέει ο κ. Μηταράκης.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Εγώ θα γράψω τα πραγματικά περιστατικά. Την πίεση. Τίποτε άλλο. Είμαι προσεκτική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τρίτον. Ρώτησα τους νομικούς, επειδή ξέρετε ότι δεν είμαι νομικός. Βάσει του άρθρου 223, παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται συγκεκριμένα, επειδή τέθηκε το θέμα ότι πρέπει να μας πείσει, ότι ο μάρτυρας δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει περιστατικά από τα οποία θα μπορούσε δυνητικά να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πρέπει να το πει αυτό που λέτε.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ (Μάρτυς):Δεν χρειάζομαι δικηγόρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τέταρτον και με αυτό κλείνω. Μου φάνηκε οξύμωρο -και θέλω απλώς να το αναφέρω για τα Πρακτικά- ότι όταν κάναμε ένα σχόλιο ότι υφίσταται μπούλινγκ η μάρτυρας βρέθηκε μέλος της Πλειοψηφίας κατά την ομιλία του να αυτοκριθεί, να αυτοδικαστεί και να αποφασίσει μόνος του ότι δεν έκανε η Πλειοψηφία μπούλινγκ και να πει και τη χαρακτηριστική φράση «νόμος είναι αυτό που πιστεύουμε εμείς, δηλαδή η Πλειοψηφία». Δεν νομίζω ότι τέτοια σχόλια βοηθούν τη λειτουργία, κύριε Πρόεδρε.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Από ποιον ακούστηκε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ακούστηκε στην Επιτροπή. Θα το δείτε και στα Πρακτικά.

6η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να αρχίσουν να καλούνται οι πρόεδροι. Υπάρχουν τρεις τελευταίοι πρόεδροι, αν δεν κάνω λάθος: Ο κ. Ρόζεμπεργκ, ο κ. Γιαννόπουλος, η κ. Κρεμαστινού. Να κληθούν. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται –και καλά το είπε ο κ. Λάππας- ξεκινάμε από τους υπαλλήλους και δεν ξεκινάμε  από αυτόν που δίνει τις εντολές.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση