Βουλή

28η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 28η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξέταση της μάρτυρος κας. Ντίας-Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού.

1η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία. Επιτρέψτε μου, κυρία Κρεμαστινού, να σας κάνω δύο γενικές ερωτήσεις, πριν μπω στα συγκεκριμένα της δικογραφίας.

Πρώτον, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, βρέθηκε η χώρα αντιμέτωπη με κρίσεις δημόσιας υγείας; Κι αν ναι, πώς μπορούμε να το κρίνουμε; Υπάρχουν, για παράδειγμα, συγκεκριμένοι δείκτες που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε τη δομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, ως προς την αποτελεσματικότητά της, ως προς τον βασικό της σκοπό που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας;     

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, σας είπα ότι η δική μου θητεία των τεσσάρων αυτών χρόνων ήταν γεμάτη από πολύ σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, τα οποία και πρωτοεμφανίστηκαν, κατά κάποιον τρόπο.

Πρώτα απ’ όλα, είχαμε την πανδημία της γρίπης, όπου έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες για να ελεγχθεί. Το 2011, για πρώτη φορά, αρχίσαμε να μετράμε τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας και αυτούς οι οποίοι πέθαναν. Και φυσικά, τότε ήταν που έγιναν και οι «διαφημίσεις» αυτές, γιατί εγώ έχω μεγάλες αντιρρήσεις στη λέξη «διαφήμιση», την οποία χρησιμοποιούν συνέχεια. Είναι προσβλητικό για τη δημόσια υγεία το να μας λένε «διαφημίσεις».

Αυτές ήταν καμπάνιες ενημέρωσης, οι οποίες προβλέπονται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το ΕCDCκαι γενικώς το λέει και η λογική. Δηλαδή, τι διαφήμιση κάναμε; Λέγαμε ελάτε να πάρετε μια ωραία γρίπη ή ελάτε να πάρετε ένα ωραίο AIDS; Ήταν μια ενημέρωση και ήταν καμπάνια. Δηλαδή, όταν λέμε καμπάνια, δεν λέμε να πετάμε ένα σποτ μια φορά τον μήνα. Είναι μικρό χρονικό διάστημα, έντονη ενημέρωση, για να μπορέσεις να ταρακουνήσεις τον κόσμο. Αυτό το πράγμα είναι μία από τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας.

Εκτός, όμως, από τη γρίπη, πού όπως σας είπα, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα είχαμε εκατόν ενενήντα επτά θανάτους… 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιο έτος;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Το 2015-2016. Η γρίπη, ξέρετε, μετριέται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο του επόμενο έτους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι μετά το 2015 έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης αυτής; 

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Όχι, κοιτάξτε. Το 2012 –πρέπει να το δω αυτό- είχαμε πενήντα τέσσερις θανάτους. Είχαμε κάνει και τις καμπάνιες τότε. Το 2012-2013 είχαμε εκατόν σαράντα τρεις θανάτους. Κατά την περίοδο της πανδημίας είχαμε εκατόν σαράντα θανάτους. Και το 2015-2016 καταγράφηκαν εκατόν ενενήντα επτά θάνατοι.    

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δηλαδή, τετραπλασιασμός.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς):Αυτά τα πράγματα δεν είναι να τα αφήνεις. Ο κόσμος τα ξεχνάει, δεν τα βάζει στο μυαλό του.

Εγώ αν είχα τη δυνατότητα να έχω περισσότερα λεφτά -μακάρι να είχε το κράτος να δώσει- και να μπορούσα να βάλω όλον τον κόσμο να φοράει μάσκα –λέω στην περίοδο της γρίπης, τα βλέπαμε και στην Κίνα πώς σταματήσανε τις πανδημίες τους εκεί- να πλένει τα χέρια του και να κάνει το εμβόλιο, δεν θα χρειαζόμουν κρεβάτια στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, δεν θα χρειαζόμουν επιπλέον προσωπικό, δεν θα χρειαζόμουν να ξοδεύω λεφτά για να πεθάνει ο κόσμος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Από το 2015 και μετά οι ενημερωτικές καμπάνιες μειώθηκαν;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς):Από το 2014 και μετά. Ναι, από το 2015 και μετά δεν έγινε καμπάνια και το 2016. Φέτος, το 2017, δεν ξέρω ακόμα. Νομίζω ότι είναι πιο λίγα τα κρούσματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πάντως από τα στοιχεία που μας δίνετε –είναι πολύ ενδιαφέρον- υπάρχει ένας άμεσος συσχετισμός μεταξύ του αν γίνεται ή και πώς γίνεται μια ενημερωτική καμπάνια και στους θανάτους που τελικά επέρχονται.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς):Βεβαίως. Και ξέρετε κάτι; Η γρίπη είναι ένας εντελώς ευαίσθητος υιός. Δεν μπορείς να κάνεις ένα εμβόλιο και να το έχεις πάρα πολλά χρόνια, όπως το κάνουμε στους άλλους ιούς και μένει δια βίου η ανοσία. Κάθε χρόνο ξέρετε ότι πρέπει να κάνουμε εμβόλιο. Γιατί πρέπει να κάνουμε εμβόλιο; Διότι έχει μεγάλη ικανότητα γενετικής αλλαγής ο ιός και μπορεί να σου βγάλει καινούριο ιό. Ή μπορεί να σου βγάλει έναν εντελώς καινούριο ιό και να κάνει πανδημία, ο κόσμος να μην έχει ανοσία σε αυτό το πράγμα. Ή μπορεί να γίνει μια μικρή αναστροφή μέσα στο γονιδίωμα και να μην είναι πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο, δηλαδή να σου προξενεί 70% ανοσία, οπότε χρειάζεται και τα άλλα μέτρα. Χρειάζεσαι, δηλαδή, να πλένεις τα χέρια σου, να φοράς τη μάσκα, να μην συγχρωτίζεσαι, να κλείσεις το σχολείο, αν χρειαστεί. Δηλαδή, είναι ολόκληρη επιστήμη η δημόσια υγεία, δεν είναι απλώς πήγαμε και το είδαμε.

Και να σας πω και κάτι; Κάθισα και τους μέτρησα, γιατί θεωρούσα ότι κάποιος θα με ρωτήσει. Από το 2009 μέχρι το 2016 είχαμε 952 θανάτους από γρίπη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε 360 από AIDS, σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε 34 θανάτους από μηνιγγίτιδα, σε αυτό το διάστημα είχαμε 139 θανάτους από φυματίωση και σε αυτό το διάστημα είχαμε 3 θανάτους από ελονοσία. Αυτά είναι στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι η γρίπη είναι ένα νόσημα το οποίο τρώει ζωές. Και τον Κοχ έφαγε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια επόμενη ερώτηση. Σχολιάστε μου κάτι που είπατε πριν. Είπατε ότι καλώς –αν κατάλαβα καλά- το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε από την ίδρυσή του το 1993 εκτός δημόσιου λογιστικού, για να έχει ευελιξία σε περίπτωση κρίσεων.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Δεν είπε αυτό το πράγμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να μου το εξηγήσει. Εγώ έτσι κατάλαβα.

Το κατάλαβα καλά; Αυτό εννοείτε; Θεωρείτε ότι σήμερα είναι καλύτερα, που λειτουργεί με δημόσιο λογιστικό ως προς την άποψη της επίτευξης του σκοπού του;

Ως προς τους συναδέλφους, ο λόγος που κάνω αυτήν την ερώτηση είναι γιατί αντιλαμβάνομαι ότι πάντα στόχος της Επιτροπής είναι να κάνουμε και προτάσεις για το μέλλον. Είναι σημαντικό, το έχουμε δει από λογιστική πλευρά το θέμα σε προηγούμενες εξετάσεις μαρτύρων, δεν έχουμε ρωτήσει και ίσως να ρωτήσουμε και άλλους γιατρούς που θα έρθουν στο μέλλον.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Εγώ συνεχώς την κάνω αυτήν την ερώτηση σε όλους τους μάρτυρες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Χαίρομαι που συμφωνούμε.

Είναι σημαντικό να νιώθουμε και εμείς, ως πολίτες και ως Βουλευτές, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του και τώρα και στο μέλλον.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς):Κοιτάξτε, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό. Εμένα η μεγάλη μου αγωνία ήταν ότι δεν είχα γιατρούς πολλούς. Δεν είχα γιατρούς στην κεντρική υπηρεσία όπου είναι και η καρδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και για αυτό όταν ήρθε ο νόμος με το μπλοκάκι ανακουφίστηκα και είπα «θα βρούμε και κανέναν γιατρό να πάρουμε». Οι περισσότεροι γιατροί ήταν διασπαρμένοι στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής νοσηλείας διότι είχαν και εκεί πολύ μεγάλη ανάγκη. Αλλά, αυτό το προσωπικό, εγώ τουλάχιστον, φρόντισα να το στείλω στο εξωτερικό.

Δεν πήγαινα εγώ εκπρόσωπος, ξέρω εγώ, του ΚΕΕΛΠΝΟ στις διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές ή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έστελνα τους γιατρούς, τα παιδιά και τους έλεγα ότι εσείς είστε οι έξπερτ, δεν θα μου φέρετε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου να σας κάνει τον έξπερτ, διότι εσείς είστε καλύτεροι, τουλάχιστον στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Νομίζω ότι το είχα πετύχει αυτό το πράγμα, δηλαδή τους άρεσε. Εγώ είμαι ερωτευμένη με τη Δημόσια Υγεία και νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε -και κλινικός γιατρός να είναι και χειρουργός να είναι, όπως είναι ο Ρόζενμπεργκ τώρα- στο τέλος αγαπάει τη Δημόσια Υγεία. Είναι άλλο πράγμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επανέρχομαι στην ουσία της ερώτησης. Θεωρείτε ότι το δημόσιο λογιστικό επηρεάζει την εκτέλεση των σκοπών του ΚΕΕΛΠΝΟ ή όχι, ίσως δεν το επηρεάζει;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να δείτε: Αν είναι να κινηθεί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, μπορεί και να μην μπορεί να το κάνει, αν είναι μέσα στο δημόσιο λογιστικό. Ίσως -εσείς θα ξέρετε, είσαστε και νομοθέτες- να μπορεί να βρεθεί μια λύση, που να έχει και το ένα και το άλλο, να έχει μια ευελιξία. Ας πούμε να μπορεί σε μια περίοδο ανάγκης να γίνει.

Ξέρετε, το καλοκαίρι, που ήταν οι μετανάστες, ξαφνικά από τη μια ημέρα στην άλλη σου έλεγαν «κατέβα, ξέρω εγώ, στη Χίο ή κατέβα στη Σάμο», εν πάση περιπτώσει ή πάνω στον Έβρο. Ξέρετε τι γινόταν στον Έβρο; Δεν ξέρω αν είχατε πάει ποτέ. Άνθρωποι μέσα στα κλουβιά, αλλά απ’ έξω από κάθε φυλάκιο μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν στην Αθήνα, πήγαιναν να ζήσουν επάνω στον Έβρο, να κοιτάνε τους μετανάστες. Έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά το ΚΕΕΛΠΝΟ και δυστυχώς, μερικές πρακτικές, όπως σας είπα, το έκαναν να χάσει αυτή τη μεγάλη του αξιοπιστία.

Σας το ξανάπα: Εμείς, όλοι οι γιατροί ήμασταν ενθουσιασμένοι, όταν μας έλεγαν «Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ», ας πούμε. Ήταν πολύ μεγάλη, κατά κάποιον τρόπο, θέση, παρόλο που ήταν άμισθη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στην προηγούμενη ερώτηση κάτι θέλατε να πείτε και δεν ολοκληρώσατε, ότι είχατε μια διαφωνία με τους ελεγκτές για το πόρισμα. Τι θέλατε να πείτε;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Ήθελα να πω για τη διαφήμιση, διότι εκείνοι έγραφαν συνέχεια διαφήμιση, διαφήμιση, διαφήμιση. Τέλος πάντων, οι ελεγκτές –παρόλο, που νομίζω ότι η μια είχε βγάλει και τη Δημόσια Υγεία, τη σχολή-, δεν ήταν λέξη αυτή να μου λένε «διαφήμιση» και τελικά, ας πούμε, να την ενστερνιστούν και πολιτικά πρόσωπα και να μιλάνε για διαφημίσεις. Δεν είναι διαφήμιση. Τι είναι; Απορρυπαντικό, που το διαφημίζουμε για να το πουλήσουμε; Δεν είναι έτσι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία, να προχωρήσω στη δικογραφία…

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Είχα και άλλη αντίρρηση με τους ανθρώπους του ΣΕΥΠ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Αν έρθει η ώρα, θα το πω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Θέματα ορολογίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πάμε στο θέμα των είκοσι τριών τοποθετήσεων, που είναι και το αντικείμενο της δικογραφίας, που βρίσκεται στην Εξεταστική Επιτροπή.

Κατ’ αρχήν, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η διαδικασία, που επί των ημερών σας ακολουθείτο, για την πρόσληψη υπαλλήλων αορίστου χρόνου, για την πρόσληψη υπαλλήλων ορισμένου χρόνου και για τις απασχολήσεις εξωτερικών συνεργατών; Ήταν η ίδια διαδικασία; Ήταν διαφορετική; Πώς γινόταν;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Όπως σας είπα, αορίστου χρόνου δεν γινόταν. Είχαν σταματήσει. Με τους νόμους και τους κανόνες, οι οποίοι υπήρχαν με το μνημόνιο και όλα αυτά, δεν παίρναμε πια αορίστου χρόνου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας δεν πήρατε κάποιον υπάλληλο αορίστου χρόνου.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Αορίστου χρόνου; Όχι, δεν πήραμε. Παίρναμε ορισμένου χρόνου, όπως σας είπα, από ΕΣΠΑ, όπου γινόταν η προκήρυξη κανονικά, δηλαδή υπέβαλλαν τα χαρτιά τους, η διαχειριστική αρχή -όσοι έχετε ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ θα την ξέρετε- είναι εξαιρετικά αυστηρή και δεν μπορείς να την ξεπεράσεις με τίποτε. Πρέπει και το «και» ακόμη να είναι σωστό για να μπορέσει να περάσει από την διαχειριστική αρχή κάτι και το υπόλοιπο, οι διορισμοί, ήταν εφόσον είχε γίνει μια πρόταση από το διοικητικό συμβούλιο προς το Υπουργείο, έβγαινε η αντίστοιχη ΠΥΣ, ερχόταν η έγκριση πίσω, γινόταν η προκήρυξη, έβαζαν τα βιογραφικά, γινόντουσαν επιτροπές μοριοδότησης, έπαιρναν τις αποφάσεις, περνούσαν από το διοικητικό συμβούλιο και επικυρωνόντουσαν και γίνονταν ο διορισμός ορισμένου χρόνου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται και σήμερα, απ’ ό,τι γνωρίζετε, αν γνωρίζετε;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Τώρα να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν ξέρω τι κάνουν σήμερα. Δεν ξέρω τι κάνουν σήμερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ήταν στη δημοσιότητα ότι προσελήφθησαν τετρακόσια άτομα το 2016-2017 μέσω ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω αν ξέρετε αν ήταν η ίδια διαδικασία που περιγράψατε ή έχει αλλάξει αυτή η διαδικασία.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Αν ήταν ΕΣΠΑ, ήταν η διαδικασία του ΕΣΠΑ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή που περιγράψατε πριν.

Για τους είκοσι τρεις, που τοποθετήθηκαν, έχει εκδοθεί πράξη ΠΥΣ;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Δεν το ξέρω. Σας είπα, δεν έχω ιδέα για το πώς έγινε για αυτούς τους είκοσι τρεις. Δεν το ξέρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στη δικογραφία που υπάρχει ο κ. Πολάκης έχει καταθέσει ένα δακτυλογραφημένο κείμενο, στο οποίο υπάρχουν και κάποιες χειρόγραφες προσθήκες. Αν υπάρχει, να σας το δείξουν από τη Γραμματεία, γιατί το έχω ηλεκτρονικά. Αυτό το έγγραφο δεν έχει υπογραφή ή σφραγίδα. Είναι ένα έγγραφο, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, που πήγε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, αποτέλεσε μία πρόσκληση προς τη Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ για να τοποθετήσει είκοσι τρία άτομα. Αυτό το έγγραφο το είχατε δει ποτέ εσείς;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας είχε καλέσει κάποιος Υπουργός να ασχοληθείτε, να βοηθήσετε, να εξυπηρετήσετε;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, αυτά τα είκοσι τρία πρόσωπα δεν τα γνωρίζετε.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Δεν τα γνωρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχετε υπογράψει εσείς κάποια πράξη που να αφορά τη μισθοδοσία τους, την αλλαγή του προϋπολογισμού, το να πληρωθούν από κρατικά κονδύλια;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Σας είπα. Δεν ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο καθόλου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, είναι ένα θέμα, το οποίο δεν γνωρίζετε και δεν σας ασκήθηκε κάποια πίεση.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω. Σας είπα όμως. Έδωσα και μια εξήγηση ότι επειδή ήταν από το 2008 αυτό, μπορεί να υπήρχε κάποια εξουσιοδότηση από τότε. Δεν το ξέρω σαν θέμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε νομικά αν μπορεί να υφίσταται η έννοια του υπαλλήλου χωρίς ΠΥΣ;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Ναι, εάν είναι ΕΣΠΑ ή αν είναι, όπως σας είπα, με μπλοκάκι κτλ. Αν και τώρα, τον άλλαξαν το νόμο με το μπλοκάκι και, νομίζω, πάλι θέλουν εκ των υστέρων έγκριση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σε κάτι που είπατε για το μπλοκάκι, αναφέρατε ότι μέχρι 2014 μπορούσατε να πάρετε μόνο γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με το μπλοκάκι;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Όχι, δεν μπορούσαμε να πάρουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Από το 2014 και μετά μόνο γιατρούς.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς νομίζω. Αυτό ίσχυε όσο ήμουν εγώ Πρόεδρος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε εάν στις εκατόν πενήντα προσλήψεις που έγιναν από τον κρατικό προϋπολογισμό με έκτακτη επιχορήγηση το 2015 με μπλοκάκι έχουν προσληφθεί και πρόσωπα που δεν είναι γιατροί, νοσηλευτές; Γνωρίζετε εάν αυτό επιτρεπόταν;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Δεν το ξέρω. Εγώ μόλις έφυγα από το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχω ξαναπάει πάνω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, έχετε μια τάση να ξεπερνάτε τα όρια της εντολής. Θέλω να το επισημάνω αυτό το πράγμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σημειώθηκε η παρατήρησή σας στα Πρακτικά.

Άρα, γνωρίζατε ότι δεν μπορούσε να μπει με μπλοκάκι. Αυτή ήταν η γνώση σας;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Σας είπα ότι μετά το 2014, που βγήκε ο νόμος, μπορούσαμε να το κάνουμε με μπλοκάκι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μόνο γιατρούς είπατε.

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι διοικητικούς;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Στην περίοδο τη δική μου, όχι διοικητικούς. Δεν ξέρω αν άλλαξε ο νόμος μετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ή προγενέστερα, γνωρίζετε εάν το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει συμβάσεις χορηγιών με επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες ήθελαν να συμβάλλουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Λυπάμαι που θα σας πω πάλι, δεν το ξέρω. Τώρα έμαθα, με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, ότι υπήρχαν χορηγίες από τον ΟΠΑΠ, πριν, το 2007 ή το 2008. Δεν θυμάμαι ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι στη δική σας τη θητεία;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Σας είπα, στη δική μου τη θητεία δεν είχε καμία χορηγία σε χρήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι τελευταίες μου ερωτήσεις είναι σχετικά με τις ενημερωτικές καμπάνιες.

Όταν αποφάσιζε το ΚΕΕΠΝΟ ότι είναι απαραίτητο κατά την κρίση σας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας να προχωρήσει σε ενημερωτικές καμπάνιες, με ποιες διαδικασίες επιλέγονταν οι πάροχοι αυτών των ενημερωτικών καμπανιών και στη κατασκευή του υλικού και στα μέσα στα οποία προβάλλεται;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Πρώτα απ’ όλα, υπήρχε μια απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία εξουσιοδοτούσε κάποιον –την υπηρεσία, δεν ξέρω τι- να προχωρήσει το έργο. Γινόταν προκήρυξη ή συλλογή προσφορών, αξιολόγηση. Αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, ακολουθείτο μια διαγωνιστική διαδικασία;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς): Ναι, μια διαγωνιστική διαδικασία, η οποία δεν ήταν υποχρεωτικό να βγει στις εφημερίδες, διότι τους έδινε το δικαίωμα το νομικό καθεστώς που είχαν να μην το βγάλουν στις εφημερίδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, όπως είπατε, ήταν διάφοροι Υπουργοί Υγείας. Ποιος ήταν ο δικός τους ρόλος στις ενημερωτικές καμπάνιες; Τι αρμοδιότητα είχαν; Πώς εμπλέκονταν;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς):Εμένα προσωπικά κανένας Υπουργός δεν με είχε πάρει να μου πει: Κάνε αυτήν την καμπάνια ή κάνε το άλλο. Αυτό γινόταν πάντα από το τι είχαμε σαν πρόβλημα την εποχή εκείνη, τι μας απασχολούσε, γινόταν μια εισήγηση από την υπηρεσία πάντα, για να υπάρχει μια εισηγητική έκθεση και λαμβανόταν η απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Θεωρώ ότι όταν τελείωνε η καμπάνια και έφερναν τα τιμολόγια, απ’ ό,τι λέγανε όλοι, ελεγχόταν αν όντως είχε γίνει το έργο. Θεωρώ ότι αυτό ότι θα γινόταν οπωσδήποτε. Δεν μπορεί να γίνει ένα έργο χωρίς να δώσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τελευταία μου ερώτηση: Κατά τη διάρκεια της θητείας σας γνωρίζετε αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο επικοινώνησε μαζί σας ή με άλλο στέλεχος της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και τους είπε, παραδείγματος χάριν, να βάλετε διαφήμιση στα «Νέα της Χίου» και όχι στα «Νέα της Μυτιλήνης»;

ΝΤΙΑ-ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΕΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ (Μάρτυς):Σε εμένα όχι, ποτέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ.

2η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω κάτι επί της διαδικασίας.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχουμε Βουλευτές δύο ταχυτήτων, αυτούς που τηρούν τον χρόνο και αυτούς που δεν τον τηρούν και επειδή προέχει η αλήθεια, προτείνω -και να τεθεί ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση- ο χρόνος των εισηγητών να πάει στα σαράντα πέντε λεπτά από τα δεκαπέντε και ο χρόνος των Βουλευτών από τα οκτώ στα είκοσι τέσσερα λεπτά, γιατί προφανώς τα οκτώ δεν επαρκούν. Προτείνω αυτούς τους χρόνους που θα διευκολύνουν και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει να τηρούνται. Εγώ ως εισηγητής, για την επόμενη συνεδρίαση, θα προετοιμαστώ για σαράντα πέντε λεπτά.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση