Βουλή

32η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 32η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξέταση της μάρτυρος κας. Φωτεινής Σκοπούλη.

1η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πολύ σημαντική η τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να κληθούν ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Πολάκης. Επίσης, θα θέλαμε να κληθούν και κάποιοι επιπλέον μάρτυρες για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Νομίζω ότι έχουμε δώσει τα ονόματα. Μπορούμε να τα επαναλάβουμε, αν θέλετε.

Χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, θέλω να επισημάνω το εξής, ενισχύοντας αυτό που είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Όταν συστάθηκε αυτή η Επιτροπή στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε για διασπάθιση 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ήταν το πολιτικό επιχείρημα. Ορθό, να το κρίνουμε, να το δούμε ως Εξεταστική Επιτροπή.

Συνεδριάζουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Συζητήσαμε για το «Ντυνάν», όπου τέθηκε το ερώτημα -δεν κάνω καμία κρίση αν είναι σωστό ή λάθος- για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να έχουν επιδοθεί 4 εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον από το πλειστηρίασμα.

Συζητήσαμε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων -επίσης, δεν κάνω καμία κρίση σήμερα- η οποία πιθανότατα κόστισε 150.000-200.000 ευρώ.

Συζητάμε την περίπτωση της δικογραφίας του κ. Γεωργιάδη για είκοσι τρεις τοποθετήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που νομίζω ότι το νούμερο που συζητήθηκε ήταν γύρω στις 100.000-150.000 ευρώ, όσον αφορά τη συνολική μισθοδοσία.

Δεν λέω ότι αυτά δεν είναι σημαντικά θέματα ούτε κάνω κάποια κρίση σε αυτά. Όμως, σε σχέση με τη μεγάλη «εικόνα», σε σχέση δηλαδή με τη μεγάλη «εικόνα» για την οποία οι προτείνοντες Βουλευτές ζήτησαν να συσταθεί αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, δεν έχουμε καν ξεκινήσει.

Άρα, ενισχύω αυτό που λέει ο κ. Παπαδόπουλος, χωρίς καθόλου να θέλω να αφήσω τα άλλα ζητήματα, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε μπει σε αυτά που είναι τα μείζονα, κατά την κρίση των Βουλευτών που πρότειναν τη σύσταση. Αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Γι’ αυτό, θα ζητήσουμε μία επιπλέον παράταση, όπως πολύ σωστά μας θύμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, διότι ακόμα δεν έχουμε μπει στα μεγάλα νούμερα που ενδιαφέρουν και την κοινή γνώμη.

2η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα σχόλια που έχετε κάνει μέχρι στιγμής. Θέλω να ξεκινήσω από τις αρμοδιότητές σας. Έχω μπροστά μου τα δύο ΦΕΚ, τα οποία θα καταθέσω προς διευκόλυνση, το Φύλλο 2105 της 9ης Ιουλίου και το Φύλλο 2339 της 21ης Αυγούστου 2012, βάσει του οποίου προκύπτει ότι από την πρώτη μέρα είχατε την αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας, χωρίς συναρμοδιότητα με τον αρμόδιο Υπουργό και έχετε ονομαστικά την αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Δεκατέσσερις μέρες μετά την πρώτη αρμοδιότητα που πήρατε, ζητήσατε ή σας δόθηκε με νέα απόφαση του Πρωθυπουργού και η αρμοδιότητα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Ζητήσατε εσείς από τον Πρωθυπουργό αυτήν την επιπλέον αρμοδιότητα ή τη ζητήσατε από τον κ. Σαλμά που αρχικά την είχε, σε κοινή σύσκεψη που είχατε κάνει και με τον κ. Λυκουρέντζο;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν τη ζήτησα εγώ αυτή, αλλά επειδή προέκυψε το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου και ήταν θέμα δημόσιας υγείας και έπαιρνα μέρος στις συσκέψεις που γίνονταν και αν δείτε ενημέρωσα κατευθείαν για το πρόβλημα και τον κ. Σαλμά και τον Υπουργό με έγγραφο, το οποίο το έχετε, αναλυτικά περί τίνος πρόκειται και επειδή ο κ. Σαλμάς είχε σημαντική δουλειά με τα φάρμακα και με άλλους τομείς, συμφώνησαν να μου τη δώσουν, διότι δεν τον ενδιέφερε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, εγώ από αυτό συμπεραίνω ότι σας καλούσαν στις συσκέψεις δημόσιας υγείας , δεν ήσασταν εκτός κι όταν ζητήσατε κάποια επιπλέον αρμοδιότητα, σας την έδωσαν αμέσως. Θαυμάσια.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Όχι, δεν τη ζήτησα. Μην παραποιείτε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επιφυλάσσομαι, κύριε Πρόεδρε, να καλέσουμε έναν μάρτυρα που θα επιβεβαιώσει ότι το ζήτησε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν το ζήτησα. Δεν με ενδιέφερε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ, δεν έχει σημασία. Μπορούμε να συνεχίσουμε.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της εξέτασης που διεξάγουμε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν με ενδιέφερε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα το δούμε.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Αν δηλαδή η κυρία Σκοπούλη ζήτησε ή της την έδωσαν, δεν έχει καμμία σχέση με το αντικείμενο που διερευνούμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θέλω να σας θυμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι η κυρία Υπουργός παρουσίασε διάφορες σκέψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ και μερικές φορές μου δόθηκε η εντύπωση ότι ήταν εξωτερικός παρατηρητής, καθηγητής πανεπιστημίου που διάβαζε τα τεκταινόμενα. Είναι αρμόδια Υφυπουργός της περιόδου που εξετάζουμε και κατά συνέπεια και η δικιά της δράση είναι αντικείμενο της Επιτροπής.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Το συγκεκριμένο ζήτημα, σας λέω, για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ότι δεν είναι αντικείμενο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα το συνδέσω, κύριε Πρόεδρε, μην ανησυχείτε.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Εν πάση περιπτώσει, συνεχίστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θέλω να μας πείτε ακριβώς πώς λειτουργήσατε, πώς ασκήσατε τα καθήκοντά σας ως εποπτεύουσα το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πόσες φορές, παραδείγματος χάριν, επισκεφτήκατε το ΚΕΕΛΠΝΟ, πόσες φορές συναντηθήκατε με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ή με υπηρεσιακούς παράγοντες, πόσες εγκυκλίους εκδώσατε που δίνατε οδηγίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ για θέματα λειτουργίας; Γενικά πώς ασκήσατε τον ρόλο σας ως εποπτεύουσα Υφυπουργός για το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Η εργασία η οποία γίνεται και η συνεργασία με τους φορείς, γίνεται με διάφορους τρόπους. Σύμφωνοι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Βεβαίως.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Ερχόταν στο Υπουργείο. Δεν είχα καμμία δουλειά να πάω στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν είχατε πάει ποτέ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν πήγα ποτέ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν ήθελα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ούτε την πρώτη μέρα που αναλάβατε να τους εποπτεύετε;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Την πρώτη μέρα θα πάω στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Την πέμπτη, τη δέκατη. Εγώ γύρισα όλους τους φορείς που επόπτευα, παραδείγματος χάριν.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Πήγα στα όργανα της δημόσιας υγείας, τα οποία ήταν σε άλλους χώρους, σε διαφορετικούς χώρους.

Θα σας πω κάτι από το οποίο θα δείτε αν είχα κάποια συνεργασία ή δεν είχα κάποια συνεργασία και πόσο προσπαθούσα να δουλέψει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να είναι αποτελεσματικό. Είχα δώσει απάντηση για διευκρινίσεις σχετικά με έγγραφο για τρόπο αποστολής δεδομένων, το οποίο δεν είναι δουλειά του Υπουργού. Το καταλαβαίνετε αυτό; Δεν είναι δουλειά του Υπουργού το πώς ένα όργανο στέλνει τα δεδομένα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επιτρέψτε μου. Κάθε Υφυπουργός ίσως είχε τον δικό του τρόπο διοίκησης. Μην το γενικεύετε. Κάποιοι άλλοι μπορεί να ασχοληθήκαμε περισσότερο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Θέλω να σας πω σε ποιες λεπτομέρειες μπαίνω για να διευκολύνω τη δουλειά του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρώτον, τους στέλνω ένα έγγραφο για να δω κατά νόσημα πώς έχουν κατανείμει το προσωπικό τους και πώς έχουν κατανείμει τα έσοδά τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πότε είναι αυτό;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Αυτό είναι στις 8 Νοεμβρίου. Τον Νοέμβριο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πέντε μήνες αφού αναλάβατε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Μα, υπήρχαν θέματα, τα οποία προχωρούσαν. Και μετά εφόσον δεν προχωρούσαν, συμμετείχα σε συσκέψεις μαζί με την κυρία Κρεμαστινού, όπως σας είπα, για εντομοκτονίες. Έλεος!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ασχοληθήκατε με την ιατρική διάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως κατά κάποιον τρόπο αρχίατρος ή ασχοληθήκατε με τη διοικητική λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ ως εποπτεύουσα Υπουργός; Ή και τα δύο;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Να σας πω κάτι; Ο Υπουργός αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Σύμφωνοι; Αν εσείς έχετε άλλη αντίληψη…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πώς ασκεί διοίκηση όμως; Το «αντιμετωπίζει τα προβλήματα» είναι συμπτωματικό. Προκύπτει ένα πρόβλημα και ο Υπουργός διευκολύνει. Πώς αντιμετωπίζετε τη δομική σας σχέση ως εποπτεύουσα Υπουργός για την αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Υλοποίησης ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ξέρετε, εσείς οι πολιτικοί έχετε μάθει να νομοθετείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κι εσείς είστε πολιτικός. Έχετε διατελέσει Υφυπουργός.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Εγώ δεν ήμουν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κανείς δεν ήταν. Όλοι γίναμε. Την ίδια μέρα γίναμε. Την ίδια μέρα ορκιστήκαμε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ορκιστήκαμε την ίδια μέρα. Μέχρι τότε δεν ήμασταν.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Ωραία. Εσείς συνεχίζετε καριέρα και έχετε μια αντίληψη ότι «νομοθετούμε». Για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος, όμως, δεν ενδιαφέρεται κανένας. Το αφήνετε στο πεζοδρόμιο έξω και λες…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Εσείς λοιπόν, τι κάνατε. Θέλω να ακούσω τον δικό σας ρόλο, τη δική σας συμβολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Ωραία. Τη δική μας συμβολή. Θα σας πω απλώς ένα παράδειγμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να μου πείτε τον τρόπο σκέψης σας στη διοίκησή σας, όχι παραδείγματα. Πείτε και παραδείγματα, αλλά αναλάβατε μια πολιτική ευθύνη ενός οργανισμού που κατά την κρίση σας έχει προβλήματα. Τι ουσιαστικό προσφέρατε στους δώδεκα μήνες της θητείας σας ως η αρμόδια Υφυπουργός, για τη βελτίωση αυτού που μας περιγράψατε με τόσο ωραίο τρόπο;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Αυτό που έκανα ήταν ότι πήγα κατευθείαν στα προβλήματα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας οργανισμός ο οποίος συμμετείχε και αυτός στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων. Δεν είναι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, για να κάνεις μια δουλειά. Σύμφωνοι; Είναι η υπηρεσία δημόσιας υγείας, είναι άλλοι φορείς, είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, είναι ένα σωρό πράγματα τα οποία χρησιμοποιείς για να έχεις ένα αποτέλεσμα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν εμπόδιο στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών που εκκρεμούσαν για να λυθούν τα προβλήματα. Και προχωρώντας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μιλώντας τώρα από την πλευρά του αρχίατρου, όχι από την πλευρά του διοικητικού.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Πείτε το όπως θέλετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Διότι, αν ο οργανισμός έχει ένα πρόβλημα και έχετε τη διοικητική και πολιτική ευθύνη του, θέλω να ακούσω τις δικές σας προσωπικές δράσεις, την καθημερινότητά σας ως Υφυπουργός και πώς αυτό συνέβαλε στη βελτίωση των προβλημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και μέχρι στιγμής δεν μου έχετε πει κάτι το οποίο να δείχνει τον δικό σας διοικητικό ρόλο. Έχω ακούσει τη γνώμη σας ως καθηγητή της δημόσιας υγείας -και θα αναφερθώ μετά σε διάφορα θέματα επιδημιών και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν-, που είναι μια άποψη αρχίατρου, σωστή ίσως. Δεν είμαι γιατρός. Όμως θέλω να ακούσω τη διοικητική σας συμβολή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, που ο Πρωθυπουργός σάς είχε δώσει και ο Υπουργός Υγείας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όταν εγώ στέλνω έγγραφα και μου λένε «είναι προσωπικά δεδομένα, δεν σας τα δίνουμε», τι λέτε εσείς; Πώς μπορώ εγώ όταν βλέπω το νομικό πλαίσιο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να το στείλετε στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για άποψη.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Μπορώ να ολοκληρώσω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ. Όμως μπορείτε να το στείλετε στην Αρχή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Μπορώ να ολοκληρώσω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Και όταν δεν μου δίνουν στοιχεία και μου δίνουν κάτι μπακάλικα χαρτιά που μου λένε ότι για το AIDSξοδέψαμε δύο δισεκατομμύρια το 2009, το 2010 δεν υπάρχει τίποτα και το 2011 δύο εκατομμύρια…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι δύο δισεκατομμύρια.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όχι. Δύο δισεκατομμύρια. Τα έχετε τα χαρτιά. Σας τα έδωσα τώρα, σήμερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Περισσότερο από όλον τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δείτε τον κατάλογο. Αυτά μου δίνουν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μάλλον είναι δύο εκατομμύρια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πάω στο επόμενο ερώτημα;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όχι, θέλω να σας διαβάσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δύο δισ. είναι όλος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Εδώ είναι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για ποιο έτος λέτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για το 2009. Ήταν όλος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, με όλες τις μισθοδοσίες των γιατρών και των νοσηλευτών. Το νούμερο δεν είναι λογικό.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Έχετε όλα τα χαρτιά μπροστά σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τι λέει το έγγραφο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να το δω;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Νομίζω ότι σας τα έχω δώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μας έχετε δώσει πάρα πολλά. Είναι 2.759.452. Πρέπει να έχουν κάνει λάθος στην υποδιαστολή. Όλος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ήταν τόσο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Αυτά μου δίνουν, όμως. Καταλάβατε;  Όταν τους τα ζητάω, πριν μου τα δώσουν -και μου τα έδωσαν μετά από έναν μήνα- τους απαντώ: «Σε απάντηση του ηλεκτρονικού σας μηνύματος με το οποίο ζητάτε διευκρινίσεις και παράταση της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων όσον αφορά το έγγραφο τάδε, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής: Όσον αφορά το θέμα των αναλωσίμων, θα αναφέρεται σε ξεχωριστή γραμμή το ποσό για τα φάρμακα, σε ξεχωριστή γραμμή το ποσό για αντιδραστήρια και πιθανό συνοδό εξοπλισμό και σε ξεχωριστή γραμμή το ποσό για όλα τα υπόλοιπα αναλώσιμα. Το πρόβλημα της κατανομής των ανθρωπίνων πόρων ανά λειτουργία, σε συνάρτηση με την εξέλιξη των παγίων και εκτάκτων αναγκών, είναι μόνιμο και υπαρκτό. Για τον λόγο αυτό όλα τα σύγχρονα λογισμικά περιέχουν ή μπορούν να αναπτύξουν την έννοια του κέντρου κόστους. Η ίδια λύση του κέντρου κόστους αντιμετωπίζει και το θέμα της κατανομής των οικονομικών στοιχείων ανά δράση, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχει τη δυνατότητα της παρακολούθησης και εκτίμησης της εξέλιξης των οικονομικών δεδομένων του συνόλου των δράσεων, άρα και της λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πράγματι η χρήση δεδομένων που οδηγούν σε μετρήσεις αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, ειδικά με την υφιστάμενη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, είναι ενδεικνυόμενη, καθώς οδηγεί σε βελτιώσεις».

Στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε. Δεν ήταν ούτε να κατακρίνουμε ούτε να κάνουμε κάτι άλλο. Το καταλαβαίνετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επόμενη ερώτηση: Στην άσκηση των καθηκόντων σας είχατε συγκεκριμένα προβλήματα ή εμπόδια από τον πολιτικό σας προϊστάμενο ή από άλλους πολιτικούς παράγοντες; Επειδή αναφερθήκατε και στην επιστολή αυτή, είναι σημαντικό. Νομίζω ότι έχει κατατεθεί η επιστολή που έστειλε ο κ. Λυκουρέντζος στον κ. Μανιτάκη.

Διαβάζω -και θέλω να μου πείτε αν είναι σωστό ή λάθος- αυτό που λέει: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ισχυρίζεται ότι υφίσταται τέσσερις ελέγχους εκείνη τη στιγμή». Είναι αλήθεια αυτό; Υπήρχαν τέσσερις έλεγχοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Διαβάζω εδώ ότι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε «να ανασταλεί και όχι να ματαιωθεί ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ, σε εκτέλεση του αιτήματος της κυρίας Σκοπούλη, για εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο Υπουργός κ. Λυκουρέντζος στην επιστολή του το διαβιβάζει για επείγουσα αντιμετώπισή του στο πλαίσιο της νομιμότητας. Απ’ ό,τι διαβάζω εδώ, δεν εισηγείται ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Ο κ. Μανιτάκης που το δέχθηκε έχει ευθύνη; Καλύπτει κάτι ο κ. Μανιτάκης;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Σαφώς έχει ευθύνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να καλέσουμε τον κ. Μανιτάκη;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Σαφώς. Γιατί όχι; Εγώ θα σας το πω; Είναι δουλειά σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Γιατί ρωτάτε τη μάρτυρα; Η κυρία Σκοπούλη θα σας το πει αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ρωτάω τη γνώμη της, αν θεωρεί ότι θα προσφέρει στην Επιτροπή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Εγώ είμαι μάρτυς. Εσάς είναι η δουλειά σας να αναγνωρίσετε την αλήθεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η δουλειά μου είναι να σας ρωτάω ερωτήσεις και να μου απαντάτε.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, να το προτείνετε και θα το δούμε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Κύριε Μηταράκη, δεν έχω τέτοια κωλύματα. Την αλήθεια…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είπατε ότι έχει ευθύνη ο κ. Μανιτάκης. Θαυμάσια, το δέχομαι.

Συνεχίζω: HΕξεταστική Επιτροπή εδώ πέρα συζητά συγκεκριμένες δικογραφίες. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να μας πείτε, ώστε να μας διευκολύνετε, για τη δικογραφία που έχει έλθει στην Επιτροπή αναφορικά με τον πρώην Υπουργό κ. Γεωργιάδη για 23 τοποθετήσεις που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται από τον εισαγγελέα διαφθοράς. Έχετε κληθεί ως μάρτυς ενόρκως ή ανωμοτί και έχετε κάτι συγκεκριμένο να πείτε γι’ αυτήν τη δικογραφία που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα παραπτώματα; 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Πρώτον, δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Γεωργιάδης γιατί έφυγα. Δεύτερον, δεν έχω κληθεί από κανέναν για τίποτα.   

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Έχετε κάτι να πείτε;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, γιατί δεν μου απαντούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ και ορισμένα από τα αιτήματα που έκανα στο ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινούσαν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στέλνω στις 27/9/2012 στον κύριο εισαγγελέα: «Με αφορμή ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου η οποία περιήλθε πρόσφατα στο γραφείο μας και κατόπιν επικοινωνίας με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Στασινόπουλο, πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη φακέλου διαβιβασθέντος από το ανωτέρω Σώμα στην Εισαγγελία, που αφορά στα αποτελέσματα διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε συνέχεια των ανωτέρω και προκειμένου να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε εμπεριστατωμένα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρακαλούμε για την έγγραφη και αναλυτική ενημέρωσή μας σχετικά».

Σύμφωνοι;

Η απάντηση ήταν η εξής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Του Εισαγγελέα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):«Αναφορικά με το ως άνω σχετικό και τη μνημονευόμενη σε αυτό ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι επί του θέματος έχει παραγγελθεί από ημάς η υπό στοιχείων τάδε και τάδε ποινική προκαταρκτική εξέταση, η οποία έχει ανατεθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και βρίσκεται εισέτι εν εξελίξει».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Ζητήσατε να καταθέσετε;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Εγώ; Να καταθέσω για τι πράγμα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της θέσης σας ως επιβλέπουσα Υπουργός έχετε μια άποψη για το τι συμβαίνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν θέλατε να καταθέσετε στον εισαγγελέα να διευκολύνετε; Δεν είχατε κάτι να προσφέρετε στη δουλειά του εισαγγελέα; Και τώρα. Και σήμερα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Μα, δεν μου ζήτησε κανένας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Λέω αν εσείς το ζητήσατε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Να ζητήσω τι; Με τι στοιχεία;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Α, δεν έχετε κάποιο στοιχείο για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Αφού σας είπα ότι δεν υπάρχουν, δεν μου έδωσαν στοιχεία. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Άρα, εσείς δεν έχετε στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ να προσφέρετε σήμερα στην Επιτροπή. Όχι τη γενική ιατρική σας άποψη, αλλά συγκεκριμένα. Εδώ είναι Εξεταστική Επιτροπή. Έχετε κάτι συγκεκριμένο να μας βοηθήσετε; Να μας πείτε ότι ο τάδε πολιτικός έκανε το τάδε παράπτωμα ή ότι ο τάδε υπηρεσιακός έκανε το τάδε παράπτωμα; Εδώ είμαστε μια δικαστική επιτροπή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν είστε δικαστική επιτροπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Ναι. Είμαστε δικαστική επιτροπή. Δεν είμαστε η Κοινωνικών Υποθέσεων που πολύ καλά συζητάει θέματα πολιτικής. Έχετε κάτι συγκεκριμένο; Όχι. Ευχαριστώ.

Να πάμε τώρα στο θέμα πιο συγκεκριμένα, για να το καταλάβω, για τα θέματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Συγκεκριμένα υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες εκμεταλλεύονται τη γρίπη και διορίζουν νευροχειρουργούς το 2011. Ανατρέξτε στα διάφορα ΦΕΚ να δείτε ότι το 2011 με τον φόβο της γρίπης και της ανάγκης στα διάφορα νοσοκομεία προτείνονται να διοριστούν νευροχειρουργοί. Αυτό πιθανόν να μην είναι πολιτικό, να μην είναι για σας τίποτα σημαντικό. Για μένα που είμαι αρχίατρος βέβαια είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Άρα, ήταν λάθος που διορίστηκαν νευροχειρουργοί στα νοσοκομεία.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Η γρίπη δεν χρειάζεται νευροχειρουργούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Ξέρετε ποιος διορίστηκε σ’ αυτή τη θέση και με ποια διαδιακασία;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν ξέρω ούτε καν αν διορίστηκε κάποιος ούτε ότι διορίστηκε ούτε ποιος διορίστηκε,…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Άρα, είναι σκάνδαλο χωρίς να ξέρετε ποιος είναι και γιατί.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):…αλλά υπάρχει απόφαση Υπουργού να διοριστεί. Σύμφωνοι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Θαυμάσια.

Οι αποφάσεις των Υπουργών που διορίζουν γιατρούς με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να εκδίδονται; Πώς πρέπει να αποφασίζει ένα Υπουργείο ποιους γιατρούς χρειάζεται;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Πρέπει να έχει, πρώτον, στοιχεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Από ποιον;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Για την κατανομή των γιατρών ανά περιφέρεια, για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία που είτε είναι κενές είτε είναι κατειλημμένες; Ο Υπουργός δεν δημιουργεί οργανικές θέσεις. Πληροί οργανικές θέσεις. Φαντάζομαι οι διαγωνισμοί, όπως και να γίνουν, πληρούν υπάρχουσες κενές θέσεις.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Να σας πω κάτι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) Μηταράκης:Παρακαλώ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στην κοινωνία. Αλλάζει ο πληθυσμός και οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι μια κατάσταση η οποία εξασφαλίζει τίποτα μπορώ να σας πω. Υπάρχουν οργανικές θέσεις και μπορούν να γίνουν κι άλλες οργανικές θέσεις. Όμως πολλές φορές οι οργανικές θέσεις γίνονται και με εντελώς προσωπικές απόψεις υπουργών, όπως έχουν γίνει πάρα πολύ συχνά, όπως έχουν γίνει στο Αιγινήτειο, όπως έχουν γίνει στο Αττικόν και ένα σωρό θέσεις τέτοιες. Σύμφωνοι; Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμα στο Υπουργείο η αντίληψη ότι δεν πληρώνουμε τις θέσεις που υπάρχουν γιατί έτσι υπάρχουν.

Γιατί να είναι υδροκεφαλικό ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα, ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, και να μην είναι εξίσου καταναμεμημένες οι θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού και στο ΘΡΙΑΣΙΟ και στο ΑΤΤΙΚΟ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ποιος θα το κρίνει αυτό; Εσείς το κρίνατε με την πολιτική σας ιδιότητα. Ο Υπουργός το κρίνει;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν το κρίνω με την πολιτική μου ιδιότητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το κρίνετε ως επιστήμονας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Υπάρχουν επιτροπές, υπάρχουν δεδομένα για την οργάνωση της υγείας. Δεν είναι γιατί εγώ θέλω ή γιατί εγώ...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σήμερα έχει αλλάξει κάτι σε αυτό;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Δεν ασχολούμαι πλέον μετά το 2013 που έφυγα, γιατί δεν έχεις και τη δυνατότητα να ασχοληθείς απ’ έξω με τίποτα απ’ αυτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να μπω στο θέμα του ιού του δυτικού Νείλου, επειδή είναι μια υπόθεση που σας αφορά εσάς προσωπικά. Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε λίγο τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2012; Κατ’ αρχάς, να μας πείτε τι είναι αυτός ο ιός, ποια είναι η διάρκειά του, τα συμπτώματά του, αν υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία και γενικά για τον πληθυσμό.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Ήδη σας τα ανέφερα τόσο που έγινα κουραστική στην περασμένη συνεδρίαση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Φαντάζομαι ότι σε δύο λεπτά μπορείτε να το συντμήσετε για λόγους συνέχειας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Θέλετε να το μάθετε σαν πολιτικός ή σαν ιατρός; Σαν τι θέλετε να το μάθετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σαν γιατρός, φαντάζομαι ότι αυτήν την άποψη εκφράζετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Ο ιός του δυτικού Νείλου μεταφέρεται διά των εντόμων από ζώα και ανθρώπους στους ανθρώπους. Είπαμε ότι σε ένα 80% και παραπάνω η νόσος είναι ασυμπτωματική. Τα έντομα αυτά βρίσκονται σε θερμές θερμοκρασίες, το καλοκαίρι, και όσο πιο θερμό και υγρό είναι το κλίμα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μεταφέρουν αυτόν τον ιό. Ένα μικρό ποσοστό, ένα στις εκατό χιλιάδες μπορεί να κάνει επιπλοκές και να κάνει εγκεφαλίτιδα. Αν σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι, είσαι εσύ υπεύθυνος. Και τέλος πάντων, το κράτος μειώνοντας τα έντομα τα οποία μεταφέρουν αυτόν τον ιό θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες.

Υπάρχουν όμως και άτομα, τα οποία μπορεί να νοσήσουν όχι γιατί τους τσίμπησε κάποιο έντομο, αλλά γιατί μεταγγίστηκαν από ένα άτομο το οποίο ασυμπτωματικά είναι φορέας του ιού, χωρίς να έχει συμπτωματολογία, και πήγε και έδωσε αίμα γιατί είναι εθελοντής αιμοδότης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και είναι ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να το ελέγξει αυτό, αν το αίμα αυτό είναι μολυσμένο με τον ιό;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Σαφώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία. Έχετε πει στα Πρακτικά –και είναι στη σελίδα τριάντα τρία- ότι μια εταιρεία πήγε στον κ. Σαλμά και έγινε μία μυστική σύσκεψη -όπως είπατε- και υπήρχε μάλιστα και ένα κενό ανάμεσα στα γραφεία σας, για να μην ακούτε. Όταν έγινε αυτή η σύσκεψη, ποιος είχε την αρμοδιότητα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας τότε, εσείς ή ο κ. Σαλμάς; Και είστε σίγουρη ότι πήγε μια εταιρεία εν κρυπτώ και συνάντησε τον κ. Σαλμά ή ήταν ο κ. Σαλμάς που κάλεσε και τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς αυτές είχαν ανακηρυχθεί ανάδοχοι μετά τον διαγωνισμό του 2008 με την επίβλεψη διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το γενικό μοριακό έλεγχο του αίματος; Και τις κάλεσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του…

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, αυτό δεν είναι ερώτηση. Είναι απάντηση.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Όχι, όχι. Θα σας απαντήσω.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Κάντε την ερώτηση συγκεκριμένα. Είναι σαν να ξέρετε εκ των προτέρων τι έχει γίνει από κάποιον τρίτο, σας πληροφόρησε κάποιος και το ρωτάτε στη μάρτυρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Προσπαθώ να αντιγράψω το στυλ του εισηγητή σας.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Η μάρτυρας είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:Μου κάνει εντύπωση η παρέμβαση του Προέδρου, γιατί έχουν γίνει πάρα πολλές τοποθετήσεις. Και ο κ. Λάππας και εγώ και ο κ. Μηταράκης και άλλοι συνάδελφοι πολλές φορές το έχουν κάνει αυτό. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Παρακαλώ, κυρία Χριστοφιλοπούλου. Η παρέμβαση η δική μου επιβάλλεται εκ των πραγμάτων. Η δική σας είναι εκτός πραγματικότητας.

Κύριε Μηταράκη, αυτό που είπε η κυρία Σκοπούλη και έχει καταγραφεί στα Πρακτικά ήταν ότι υπήρχε ένα κενό γραφείο ανάμεσα στο δικό της και του κ. Σαλμά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν διαφωνώ.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Εσείς λέτε άλλα, περαιτέρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εγώ ρωτάω το εξής: Όταν ο κ. Σαλμάς κάλεσε αυτές τις δύο εταιρείες, τις κάλεσε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του; Είχε τότε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας; Γιατί εσείς το ζητήσατε λίγες μέρες μετά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Ναι, ναι υπάρχουν ημερομηνίες στα έγγραφα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Για βοηθήστε, αυτό θέλω να ακούσω.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Υπάρχουν ημερομηνίες στα έγγραφα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πότε έγινε αυτή η σύσκεψη;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Στις 25 Ιουλίου είναι το ΦΕΚ για την αρμοδιότητα. Σύμφωνοι; Το μαθαίνω από το Γραφείο Τύπου, γιατί δεν μου το είπε ο κ. Σαλμάς. Ούτε ξέρω αν τις κάλεσε ο ίδιος ή αν πήγαν αυτές οι εταιρείες εκεί. Δεν το ξέρω αυτό.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Θα σας πω αμέσως πότε είναι η ανακοίνωση.Η ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού είναι μετά τις 25 Ιουλίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα σας θυμίσω ότι την αρμοδιότητα την αναλάβατε…

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):25 Ιουλίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: …21 Αυγούστου 2012, που εκδίδεται το ΦΕΚ. Στην Ελλάδα η έκδοση του ΦΕΚ καθορίζει την έναρξη μίας νομοθετικής πράξης. Η αρμοδιότητα λέει «21 Αυγούστου 2012», ΦΕΚ 2339, Τεύχος Β΄.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): 25 Ιουλίου υπογράφηκε. Το νομοθετικό πλαίσιο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μπορεί να υπογράψει όποια ημέρα θέλει. Ένας νόμος και μία απόφαση ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): «25 Ιουλίου, Αντώνης Σαμαράς…».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, υπέγραψε. Και δημοσιεύτηκε και ισχύει από 21 Αυγούστου 2012.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Και τις τριάντα ημέρες αυτές ποιος ασκεί καθήκοντα, κύριε Μηταράκη; Προφανώς, η κ. Σκοπούλη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Σαλμάς, που είχε το προηγούμενο ΦΕΚ εν ισχύι.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Μα, αφού ήταν τότε. Μόλις είχε αναλάβει η Κυβέρνηση Σαμαρά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σύμφωνα με το ΦΕΚ, από 9 Ιουλίου μέχρι 21 Αυγούστου είχε την αρμοδιότητα ο κ. Σαλμάς.

Σας ενημέρωσε ο κ. Σαλμάς ότι μία εταιρεία προσέφερε δωρεάν αντιδραστήρια;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν σας ενημέρωσε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όχι. Το έμαθα από την ανακοίνωση που έκανε δημόσια, ότι «εγώ, ο Αναπληρωτής, προσπαθώ για το καλό της πατρίδας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, όταν εσείς στείλατε την επιστολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 23 Αυγούστου 2012, την πρώτη σχεδόν ημέρα που είχατε αναλάβει τη νέα σας αρμοδιότητα, και ζητούσατε από την Πρόεδρο, την κ. Κρεμαστινού, να προβεί σε απευθείας ανάθεση της παραγγελίας των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο των μονάδων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ήταν αφότου είχατε πληροφορηθεί ότι υπήρχαν και δωρεάν αντιδραστήρια;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Δεν το ήξερα καν.

Αυτό που έκανα ήταν η επεξήγηση του γράμματος που είχε λάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ και για το οποίο είχε κάνει διοικητικό συμβούλιο, μετά από τον ίδιο τον Υπουργό. Τα έχετε, σας τα έχω δώσει όλα τα στοιχεία, τα οποία είναι χρονολογικά κατατεθειμένα. Το γράμμα του Υπουργού είναι πολύ πιο πριν. Ο Υπουργός λέει στο ΚΕΕΛΠΝΟ: «Θα δώσετε 300.000 για να αγοραστούν αντιδραστήρια».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δεχόταν, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, να κάνει απευθείας ανάθεση.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όχι. Απλώς, ζητούσε, όπως κάνει πάντα, να έχει υπουργική κάλυψη. Μέχρι τότε κάναμε άλλη διαδικασία. Επειδή δεν είχαμε λεφτά, κάναμε άλλη διαδικασία. Κάναμε επιτροπή ολόκληρη. Σας τα έχω δώσει αυτά. Θα έπρεπε να είστε διαβασμένος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω διαβάσει περισσότερα απ’ ό,τι νομίζετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Κάναμε ολόκληρη διαδικασία να απαγορέψουμε από τις περιοχές που ενδημούσε η νόσος του Δυτικού Νείλου την αιμοληψία, για να μειώσουμε πολύ σημαντικά την πιθανότητα κάποιος αιμοδότης να είναι φορέας του ιού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχε δημιουργηθεί τεχνητό κλίμα εκείνη την εποχή, φόβος στον κόσμο, ότι υπήρχε ιός του Δυτικού Νείλου και είναι πρόβλημα; Γιατί είπατε πριν ότι συνήθως πριν υπάρξει μία προμήθεια υγείας δημιουργείτο ένα τεχνητό κλίμα. Υπήρχε ένα τεχνητό κλίμα, υπήρχε μία πραγματική αγωνία του πληθυσμού που ήρθατε εσείς να αντιμετωπίσετε;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Αυτοί που ενδιαφέρονταν περισσότερο, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που μεταγγίζονται τακτά, είναι οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς τέτοιους αρρώστους. Αυτοί μεταγγίζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, οι περισσότεροι. Και αυτοί παίρνουν αίμα από εθελοντές αιμοδότες. Μέσα στο «παιχνίδι», σας πληροφορώ, είχαν μπει και οι εκπρόσωποι των ασθενών, οι οποίοι αγωνιούσαν. Και αυτό που πρότειναν ήταν η άποψη του ΚΕΕΛΠΝΟ για το πώς πρέπει να ελεγχθεί το αίμα με μοναδιαία δείγματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχε εκφράσει θέση ηΕνιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων;  

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Σαφώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε τοποθετηθεί στο θέμα της απευθείας ανάθεσης;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Μα, δεν είναι απευθείας ανάθεση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η επιστολή σας λέει «απευθείας ανάθεση».

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Ναι, εντάξει.Διότι δεν μπορούσε, δεν υπήρχε χρόνος να γίνει έλεγχος. Και τον έλεγχο δεν τον έκανα εγώ ούτε εγώ αποφάσισα για το ποια δείγματα θα πάρουμε. Δεν το αποφασίζω εγώ αυτό. Το αποφασίζει ένας φορέας δημόσιος, ο οποίος ήλεγξε ότι υπάρχει αυτό και ότι υπάρχει και πιο φτηνό αυτό, το οποίο είναι εξίσου αξιόπιστο, με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα για τον έλεγχο του αίματος.

Κι αυτό όχι μόνον έχει μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα, αλλά αυτό κάνουν οι Ελβετοί και μας δίνουν τα αίματα τα οποία χρησιμοποιούμε εμείς, αυτό κάνει και ο Ερυθρός Σταυρός αντίστοιχα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και γιατί δεν έγινε διαγωνιστική διαδικασία;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Γιατί δεν μπορούσε να γίνει διαγωνιστική διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο κίνδυνος είναι εποχικός ή είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Είναι εποχικός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που θα μπαίναν αυτά, θα είχαμε τελειώσει τη χρονιά. Κάναμε απευθείας ανάθεση…

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Ακριβώς, γι’ αυτό. Εμείς υπολογίζαμε ότι δεν θα γίνει, δεν θα χρειαστούμε αντιδραστήρια με τα μέτρα που παίρνουμε. Έρχονταν μετά, όμως, οι ασθενείς με τη μεσογειακή αναιμία ή άτομα από το ΕΚΕΑ και μας έλεγαν «Δεν έχουμε άλλο. Δεν μπορούμε άλλο να κρατήσουμε με αυτόν τον τρόπο τις αιμοληψίες. Φέρτε μας αντιδραστήρια». 

ΧΑΛΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, πόσο χρόνο θα χρειαστείτε; Τον έχετε ξεπεράσει κατά περίπου δεκαπέντε λεπτά, να ξέρετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω μία ερώτηση ακόμα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Θέλω να δείτε αυτό το έγγραφο το οποίο ετοίμασα για να το στείλω στις 24 του μηνός.  Το έγγραφο το οποίο ετοίμασα για να στείλω στις 24 του μηνός έφυγε από το γραφείο μου στις 23 του μηνός κι έχει πάνω το έγγραφο ημερομηνία 24 του μηνός. Κι έφυγε με φαξ, γιατί η κυρία Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ το ήθελα άμεσα το έγγραφο αυτό. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια ήταν η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ; Να ακούγεται.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Η κ. Κρεμαστινού.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Ήταν το 2012.

Η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ήρθε το απόγευμα να το πάρει και το στείλαμε επειγόντως στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 24 του μηνός και το φαξ έχει 23 του μηνός. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ θα κάνω μία τελευταία ερώτηση.

Κατ’ αρχάς, αντιλαμβάνεστε ότι το γεγονός ότι εσείς στείλατε αυτή την επιστολή, που ήταν διοικητικής φύσεως, στο ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνει και στο δικό σας μυαλό, φαντάζομαι, ότι εσείς είχατε τη διοικητική ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εσείς είχατε διοικητική ευθύνη, γι’ αυτό και το στείλατε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Μπορείτε, σας παρακαλώ, να διαβάσετε το έγγραφο το οποίο έστειλα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, με μεγάλη χαρά.

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επισημάνω ότι είναι απαραίτητο να προβείτε σε απευθείας ανάθεση της παραγγελίας των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο των μονάδων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με πρόταση του ΕΚΕΑ...» -αυτό που ζητήσατε εσείς την αρμοδιότητα τον Ιούλιο του 2012- «…διατηρώντας όλες τις νόμιμες και κοινοτικές οδηγίες».

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Δεν την ζήτησα εγώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η εντολή σας έχει ήδη δοθεί από τον Υπουργό στις 3 Αυγούστου και δεν υλοποιήθηκε ακόμα.

Υπάρχει, βέβαια, δήλωση του Υπουργού, η οποία ήταν σχεδόν την επόμενη μέρα, την οποία θα καταθέσω, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι δεν σας είχε δώσει τέτοια οδηγία.  

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Όχι, όχι. Διαβάστε την.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα την διαβάσω. Έχω τα δημοσιεύματα. 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Διαβάστε την, γιατί Υπουργός δεν έχει κάνει ποτέ τέτοια δήλωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:Αφήστε την να μας πει. Έχει αντίθετη άποψη.

ΧΑΛΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Μην παρεμβαίνετε, κύριε Γκιόλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα τα καταθέσω. Μετά τον επόμενο ερωτώντα Βουλευτή, θα τα καταθέσω. 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς): Κύριε Μηταράκη, εγώ δεν στέκομαι σε αυτά, τα οποία δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω. Αν υπήρξε, αν υπάρχει κι αν θα υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να γίνει επειγόντως, δεν θα μετανιώσω ποτέ να αναθέσω κάποια παραγγελία, εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και το σημαντικό αποτέλεσμα. Το καταλαβαίνετε αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια.

Τελευταία μου ερώτηση. Έχω, λοιπόν, εδώ μπροστά μου την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στις 22 Αυγούστου 2012 –θα το καταθέσω- σύμφωνα με την οποία ο κ. Σαλμάς εξασφάλισε δέκα χιλιάδες επιπλέον αντιδραστήρια, συνολικά είκοσι χιλιάδες, για τον μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δωρεάν. Αυτό το καταθέτω.

Εσείς, την επομένη, ενώ έχετε πληροφορηθεί δημόσια από το Υπουργείο σας ότι έχουμε είκοσι χιλιάδες δωρεάν αντιδραστήρια, στέλνετε την επιστολή σας προς την κ. Κρεμαστινού και της ζητάτε να κάνει απευθείας ανάθεση μιας παραγγελίας. Δεν θα επαναλάβω και ούτε θα εκφράσω άποψη για τα δημοσιεύματα της εποχής ότι οικογενειακώς είχατε δεχθεί χορηγίες από τη εν λόγω εταιρεία.

Εγώ θα σχολιάσω κάτι άλλο και θα το κάνω υπό τη μορφή ερώτησης. Και μου φαίνεται πολύ περίεργο. Την ίδια ημέρα που ζητάτε μία απευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ωφελήσει επαγγελματικά εσάς και την οικογένειά σας, ενώ ξέρατε την προηγούμενη ημέρα ότι έχουμε είκοσι χιλιάδες δωρεάν αντιδραστήρια, στέλνετε στην κ. Κρεμαστινού τρεις εντολές ελέγχου. Θα τις καταθέσω.    

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Μπορώ να τις δω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Βεβαίως.

Συμβαίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εξής οξύμωρο, ζητάει: «Σας παρακαλούμε όπως αποστείλετε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου συμπληρωματικά σε ηλεκτρονική μορφή τον συνημμένο πίνακα που αφορά τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ. Λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό πλαίσιο ζητάμε να μας στείλετε εκθέσεις ορκωτών λογιστών. Θέλουμε να μας στείλετε συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση αριθμού υπαλλήλων με ειδικότητες». Όλα αυτά καλά κάνατε και τα στείλατε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Τι ημερομηνίες έχουν;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:23 Αυγούστου.

Την ίδια ημερά που η κυρία Υπουργός ζητάει απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει σχέση, στέλνει και τρεις εντολές ελέγχου μήπως τολμήσουν και δεν το κάνουν.

Ευχαριστώ.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Ερώτηση θα κάνετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν θέλει να το σχολιάσει.

Γιατί στέλνετε εντολές ελέγχου την ίδια ημέρα που ζητάτε απευθείας ανάθεση; Για να στείλετε ένα μήνυμα;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Κύριε Μηταράκη, κάνετε λάθος. Τις εντολές ελέγχου τις είχα στείλει πολύ πιο πριν. Αλλά, επαναλαμβάνομαι πάλι, διότι δεν μου τις έχουν δώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Την ίδια ημέρα της απευθείας ανάθεσης.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Και για να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία, κύριε Μηταράκη, να ξέρετε πολύ καλά ότι εγώ και η οικογένειά μου ποτέ δεν έχουμε ωφεληθεί από καμία εταιρεία. Το καταλαβαίνετε αυτό; Ποτέ δεν έχουμε ωφεληθεί από καμία εταιρεία. Τώρα κάνετε μια μεγάλη σπέκουλα, το καταλαβαίνετε;

Όταν τα δημοσιεύματα βγαίνουν, πώς έφυγε αυτό το έγγραφο και πώς πήγε; Ανώνυμα, δεν υπάρχει αυτός ο δημοσιογράφος. Ο άνδρας μου, όντας καθηγητής πανεπιστημίου στην Ιατρική Σχολή, απαιτούσε απ’ όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως τώρα η Ευρώπη απαιτεί με clawback, να γυρίσουν πίσω λεφτά στον δημόσιο κορβανά, διότι τα φάρμακά τους ήταν με υπέρογκες τιμές. Έτσι ο Μουτσόπουλος όλα αυτά τα χρόνια τα έδινε για την έρευνα στο Τμήμα και από εκεί πληρώνονταν μεταπτυχιακοί υπότροφοι και έτσι βγήκαν ένα σωρό δουλειές που βοηθούν τον άνθρωπο και την υγεία του. Το καταλαβαίνετε αυτό;

Αυτό που κάνετε είναι μεγάλη σπέκουλα. Αλλά, αν τα έχετε καλά με τον εαυτό σας, θα πρέπει να το αναιρέσετε αυτό, κύριε Μηταράκη. Δεν έχει πάρει από καμία εταιρεία ειδικά και δεν έχει πάει ποτέ σε κανένα ταξίδι από καμία εταιρεία και δεν έχει φάει με καμία εταιρεία και δεν έχει κάνει βαφτίσια με καμία εταιρεία και δεν έχει πάρει αυτοκίνητα από καμία εταιρεία. Το καταλαβαίνετε αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είναι η δουλειά μας, κυρία μάρτυς.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, θα κάνω μια παρέμβαση ενός δευτερολέπτου.

Το έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ. Μηταράκης, στις 23 Αυγούστου, είναι το τελευταίο σειράς εγγράφων. Μας τα έχει δώσει η κυρία. Από τις 8 Απρίλιου, κύριε Μηταράκη, έστελνε έγγραφα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν διαφωνώ, κύριε Λάππα.

Λέω ότι ξαφνικά στις 23 Αυγούστου φεύγουν τέσσερις επιστολές, τρεις για έλεγχο και μία για απευθείας ανάθεση. Αυτό λέω και πρέπει να το διερευνήσουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Σωστό, αλλά για την ολοκλήρωση του ισχυρισμού σας, όμως, θα έπρεπε να πείτε ότι από τις 8 Απριλίου έστελνε συνεχώς.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Κύριε Μηταράκη, να διαβάσετε τη σειρά των εγγράφων τα οποία υπάρχουν. Όταν παίρνετε αποσπασματικά, αυτό σημαίνει ότι κάνετε πολιτικάντικη εισήγηση. Είμαστε σύμφωνοι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όταν σας καταθέτω συγκεκριμένα έγγραφα, μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Θέλω να σας πω, κυρία Υπουργέ, ότι είναι Εξεταστική Επιτροπή και, ως Υπουργός που διατελέσατε κατά την περίοδο κρίσης της Επιτροπής, ελέγχεστε, δεν ελέγχετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Ναι και είμαι περήφανη για το έργο που έχω κάνει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο, για μια ερώτηση.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Ναι, κύριε Παπαχριστόπουλε. Ένα λεπτό να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση.

Κυρία Σκοπούλη, ο κ. Μουτσόπουλος, που αναφέρατε, είναι ο σύζυγός σας;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Ναι, ο σύζυγός μου.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Μάλιστα, ρώτησα, επειδή δεν έγινε αντιληπτό.

Τον λόγο έχει ο κ. Παπαχριστόπουλος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Επειδή ο κ. Μηταράκης άφησε σαφείς αιχμές για το ηθικό πλεονέκτημα της οικογένειας της κ. Σκοπούλη, την οποία εγώ ξέρω πολλά χρόνια και ξέρω και την πορεία της, δημοσίως λέω ότι είναι αδέκαστο άτομο.

Ειλικρινά, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μας πει ποιες πηγές ακριβώς επικαλείται ο κ. Μηταράκης ή θα το κάνω στη δική μου ομιλία, γιατί προσπαθώντας να απαξιώσει τον μάρτυρα επικαλείται κάτι.

Επειδή ξέρω και τον Μουτσόπουλο και την κυρία Σκοπούλη, θα ήθελα να το κάνει πιο λιανά ο κ. Μηταράκης αυτό.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αν το θέλει ο κ. Μηταράκης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν υποχρεώνεστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με μεγάλη χαρά.

Πάντως, πρέπει να παρατηρήσω ότι μετά από εννέα μήνες σε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή είναι η πρώτη φορά που ακούω κάποιον συνάδελφο να του φαίνεται περίεργο ότι χρησιμοποιούμε δημοσιεύματα, όπως βλέπω ότι όλοι χρησιμοποιείτε, για να κάνουμε ερωτήσεις. Εγώ έκανα..

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας, κύριε Μηταράκη. Για όνομα του θεού! Εγώ δεν φιμώνω κανέναν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ! Θα καταθέσω και τα σχετικά δημοσιεύματα. Ορίστε, το σχετικό δημοσίευμα.

Παρακαλώ να κατατεθεί στα Πρακτικά.

Εγώ χρησιμοποιώ δημόσιες πηγές. Έκανα ένα ερώτημα. Κύριε Παπαχριστόπουλε, το ερώτημα…

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Κύριε Μηταράκη, νομίζω ότι σας το έδωσα το δημοσίευμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εγώ χρησιμοποίησα και διάβασα, όπως κάνουν όλα τα μέλη της Επιτροπής, τα έγγραφα που υπάρχουν στον φάκελο. Εγώ βλέπω ένα έγγραφο του Υπουργείου Υγείας στις 22 Αυγούστου που λέει ότι έχουμε βρει είκοσι χιλιάδες αντιδραστήρια δωρεάν. Επίσης, βλέπω ένα έγγραφο του ίδιου Υπουργείου στις 23 του μηνός που λέει να κάνετε απευθείας ανάθεση, βλέπω ένα δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας που λέει ότι πιθανόν μπορεί να υπάρχουν σχέσεις –φαντάζομαι ότι θα έχετε κάνει αγωγή στην εφημερίδα, αν είναι ψευδές- και από εκεί και πέρα βλέπω τρεις υπενθυμίσεις ελέγχου την ίδια ζεστή αυγουστιάτικη μέρα, στις 23 Αυγούστου.

Αυτό σε οποιονδήποτε από εσάς θα τραβούσε την προσοχή του. Εγώ δεν έκανα κανένα σχόλιο για την κυρία Υπουργό ούτε για την οικογένειά της. Είμαστε Εξεταστική Επιτροπή. Ο στόχος μας είναι να διαβάσουμε τα δεδομένα, να ρωτήσουμε τους μάρτυρες, ειδικά τους μάρτυρες που είναι πολιτικά πρόσωπα της περιόδου που ελέγχουμε. Όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί ή Υφυπουργοί όλων των κυβερνήσεων στην περίοδο που ελέγχουμε, από τη φύση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ελεγχόμενα πρόσωπα, δεν υπάρχει εξαίρεση για κανέναν.

Ευχαριστώ.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Θέλετε να σας ενημερώσω για το συγκεκριμένο;

Κυρία Χριστοφιλοπούλου, έχετε τον λόγο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Συγγνώμη, κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε συνέχεια αυτών που ειπώθηκαν.

Κύριε Μηταράκη, μη φεύγετε.

Το τελευταίο έντυπο που σας δόθηκε είναι ότι μετά απ’ αυτά τα δημοσιεύματα διενεργήθηκε έλεγχος. Σύμφωνοι; Ψάξτε να τον βρείτε και να δείτε τα αποτελέσματά του. Εντάξει; Έγινε έλεγχος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, αυτό το «ψάξτε να το βρείτε» δεν βοηθάει την Εξεταστική Επιτροπή.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Γιατί δεν μας το λέτε, κυρία Σκοπούλη;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ:Άμα το ξέρετε, πείτε το.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εδώ ερευνούμε…

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Γιατί δεν μας λέτε το αποτέλεσμα του ελέγχου; Εμείς πού να το ψάξουμε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:…υπερασπίζεστε τη τιμή σας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Σας έχω δώσει την αρχή. Είναι όλα φωτοτυπημένα. Σας τα έχω δώσει.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου μας το έχετε δώσει;

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Μάρτυς):Το αποτέλεσμα δεν το έχω ούτε εγώ. Δεν μου καταλόγισε κανένας τίποτα. Ψάξτε να το βρείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όλες οι υποθέσεις που κοιτάει η Εξεταστική Επιτροπή είναι υποθέσεις στις οποίες δεν έχει καταλογίσει κανείς τίποτα. Γι’ αυτό συστάθηκε η Εξεταστική Επιτροπή, για να δούμε υποθέσεις…

3η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση, κύριε Πρόεδρε, -και θα το επιβεβαιώσω σε λίγο-, ότι είναι εμφανώς παραπλανητικό το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας. Και θα σας πω τι εννοώ:

Και ο κ. Μπεσκένης και ο κ. Σταμούλης ήταν μετακλητοί υπάλληλοι στον Υπουργό, στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Από την ιδιότητα των μετακλητών του Υπουργού βάσει νόμου λάμβανε αυτές τις υπερωρίες. Εδώ η επιστολή που στάλθηκε από την κ. Ραΐδου, δεν διευκρινίζει -υπόπτως- από ποια ιδιότητα λάμβανε υπερωρίες. Δεν αναφέρει ότι είναι εκ σχέσεως εργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ και κακώς δεν αναφέρει ότι είναι λόγω μετακλητή στον Υπουργό. Αν αυτό είναι εσκεμμένο από την πλευρά του Υπουργείου, είναι εμφανώς πειθαρχικό παράπτωμα, προσπαθεί να παραπλανήσει την Εξεταστική Επιτροπή και ζητάω να κληθεί η κ. Ραΐδου να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Αν είναι λόγω της μετακλητής ιδιότητας, το οποίο…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ:Ε, αυτό ρωτάω εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:…μας παραπλανά εσκεμμένα το Υπουργείο Υγείας…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ:Με συγχωρείτε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:…θέλει να νομίσουμε ότι έχει σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παρακαλώ, στην επόμενη συνεδρίαση να έρθει η κ. Ραΐδου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ:Κύριε Μηταράκη, είναι πιο απλά τα πράγματα. Εμείς θα το ελέγξουμε και αυτό που λέτε ως εκδοχή, αλλά λέω να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, να ρωτήσουμε ευθέως την κυρία τάδε που είπατε από πού ήταν η πηγή της προέλευσης των χρημάτων. Συμφωνείτε με αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ:Λήγει το θέμα εδώ πέρα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής):Κύριε Πρόεδρε, το ερώτημα θα γίνει ρητώς. Η υπερωριακή απασχόληση που αναφέρει στο έγγραφο της, αφορά ποια απασχόληση και σε ποιον Οργανισμό. Τελείωσε και καταχωρήθηκε στα Πρακτικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση