Βουλή

33η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 33η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξέταση του μάρτυρα κου. Ιωάννη Πιερρουτσάκου.

1η παρέμβαση Ν. Μηταράκη για την απώλεια του Βασίλη Μπεσκένη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω απλώς να κάνω μια δήλωση για τα Πρακτικά.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αναφερθώ σε ένα λυπηρό γεγονός, το οποίο θα πρέπει να μας κάνει όλους να αναλογιστούμε τα λόγια και τις πράξεις μας μέσα σε αυτήν εδώ την Επιτροπή.

Στις 14 Δεκεμβρίου, πριν σταματήσουμε για Χριστούγεννα, κατατέθηκε ένα έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε παραπλανητικά για να αφήσει υπόνοιες ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα έγγραφο παραπλανητικό, αφού βεβαίωνε υπερωρίες, χωρίς όμως να αναφερθεί στη σχέση εργασίας, δηλαδή χωρίς να διευκρινίσει ότι ο Μπεσκένης ήταν επίσημα και νόμιμα σύμβουλος του τότε Υπουργού με πράξη διορισμού δημοσιευμένη στο ΦΕΚ και με κάθε νομιμοποιητικό έγγραφο και ότι ορθώς και νόμιμα ελάμβανε υπερωρίες, όπως λαμβάνουν και σήμερα όλοι οι συνεργάτες Βουλευτών και Υπουργών.

Δεν θέλω να κάνω ονομαστικές αναφορές από τα Πρακτικά. Εκείνο το βράδυ με κάλεσε αρκετές φορές στο τηλέφωνο και ήταν ιδιαίτερα στενοχωρημένος από την αδικία την οποία ένοιωθε.

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Βασίλης Μπεσκένης βάφτιζε το παιδί του και στις 17 Δεκεμβρίου απεβίωσε από ανακοπή. Όλοι, όσοι τον γνωρίζαμε, ξέραμε ότι η άδικη εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ του είχε στοιχίσει πολύ σε άγχος, σε στρες αλλά και σε χρήματα, καθώς είχε ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες κατά των συκοφαντών του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στόχος της Επιτροπής μας είναι και θα πρέπει να είναι η αναζήτηση της αλήθειας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού, όχι όμως η δημιουργία εντυπώσεων ούτε η καταστροφή συνειδήσεων ούτε η ηθική και η φυσική εξόντωση ανθρώπων.

Ας αναλογιστούμε όλοι τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Ας αναρωτηθούμε για το κατά πόσο είμαστε όσο νηφάλιοι πρέπει, για το κατά πόσο είμαστε όλοι αντικειμενικοί και αν τελικά συχνά παρασυρόμαστε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Φυσικά δεν υπονοώ ότι ευθυνόμαστε για τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενός γονέα και ενός καλού δημοσιογράφου. Όμως, θέλω να πω ότι η ευκολία με την οποία οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και ο ζήλος να στηρίξουμε συμπεράσματα, ίσως προαποφασισμένα, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι καλό. Από αυτή την διαδικασία χαμένοι είμαστε εμείς και το κύρος του Κοινοβουλίου, χαμένη είναι η Δημοκρατία, χαμένος είναι, φυσικά, και ο ελληνικός λαός.

Ευχαριστώ.

2η παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η πρόταση αρχικά του κ. Βλάχου και του κ. Παπαχριστόπουλου επί της ουσίας έχει μια λογική.

Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε το νομικό σκέλος από το ουσιαστικό. Το νομικό σκέλος είναι ότι τελικά ένα έγγραφο θα τυπωθεί και θα πάει στην Ολομέλεια. Η Ολομέλεια συνεδριάζει μία φορά για να ακούσει το αποτέλεσμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτό είναι το νομικό σκέλος, που δεν επηρεάζει όμως το ουσιαστικό.

Το ουσιαστικό είναι ότι μπορούμε για τα θέματα που έχουμε ήδη συζητήσει να κάνουμε μία συνεδρίαση ανά θέμα και να μαζέψουμε το προσχέδιο των σημειώσεών μας δημόσια και να κατατεθούν οι σκέψεις μας ως προσχέδιο. Γιατί προσέξτε τι θα προκύψει τώρα: Θα φτάσουμε στον Απρίλιο. Θα κάνουμε μία συνεδρίαση για το πόρισμα. Τι θα προτείνουμε; Θα μιλήσουμε για το «Ερρίκος Ντυνάν»; Θα μιλήσουμε για τις αρθροσκοπήσεις; Δεν γίνεται έτσι και αλλιώς να γίνει ενιαία συζήτηση -και για μας- για το πόρισμα. Άρα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ειδική εμβόλιμη συνεδρίαση να κλείσουμε το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν». Να κάνουμε μια ειδική εμβόλιμη συνεδρίαση να κλείσουμε άλλα θέματα που έχουμε συζητήσει. Και να κάνουμε το ίδιο και όταν τελειώσουμε και με το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι θα έχουμε προσχέδια πορίσματος, για τα οποία, αφού η Επιτροπή μας συνεδριάζει δημόσια, θα πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός.

Τελικά στην Ολομέλεια δεν νομίζω ότι αυτό είναι το νομικό θέμα. Μία φορά θα κατέβουμε στην Ολομέλεια, όπου θα παρουσιαστεί αυτό το τυπωμένο βιβλίο που είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής επί όλων των θεμάτων. Φαντάζομαι ότι και το τελικό κείμενο που θα καταθέσουμε στην Ολομέλεια μπορεί να έχει κάποιες γενικές σκέψεις ως πρόλογο, αλλά τελικά θα είναι μια συρραφή ξεχωριστών θέσεων όλης της Επιτροπής –ενιαίο πόρισμα θέλουμε φυσικά να καταθέσουμε- για κάθε θέμα.

Εξέταση μάρτυρα

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.

Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, απλώς να σημειώσω ένα πράγμα προκαταρτικά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Για το χρόνο. Έχετε δίκιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, για το χρόνο. Συγκεκριμένα.

Ο κ. Λάππας ξεκίνησε 12.40΄ και τελείωσε 13.42΄. Αφού ξεκινάω 13.48΄ θα τελειώσω 14.50΄.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η πρότασή σας να διακόψουμε στις 14.30΄ δεν ισχύει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Στις 14.30΄ θα διακόψουμε και θα έχω είκοσι λεπτά για αύριο.

Επίσης, να παρακαλέσω τον κ. Γεωργαντά και τον κ. Μπουκώρο, αν θεωρούν ότι πρέπει στις ερωτήσεις να με βοηθήσουν με κάποια υποβοηθητική ερώτηση…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με σημειώματα…

Ορίστε, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Γενικέ, κύριε Καθηγητά, δεν ξέρω τι προτιμάτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ό,τι θέλετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Καταρχήν, θέλω να ξεκινήσω από τη μεγάλη εικόνα, χωρίς να αναφερθώ συγκεκριμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπηρετήσατε τον χώρο της Υγείας για πάρα πολλά χρόνια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αναφέρατε στην εισαγωγή σας –και δεν θα σας περιορίσω καθόλου στον χρόνο της απάντησης- ότι θεωρείτε –και δεν αναφέρομαι στο ΚΕΕΛΠΝΟ συγκεκριμένα- ότι δεν είναι λάθος η γενική εκτίμηση ότι υπήρξαν στο παρελθόν ή και στο παρόν γεγονότα διαφθοράς στην υγεία. Πού θεωρείτε, κύριε Γενικέ, ότι θα έπρεπε αυτή η Επιτροπή να εστιάσει την προσοχή της;

Και κάτι πιο σημαντικό: Έχετε οποιαδήποτε προσωπική εμπειρία γνώσης περιπτώσεων διαφθοράς στον χώρο της υγείας που μπορείτε συγκεκριμένα να καταθέσετε γι’ αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή; Άρα είναι το γενικό, πού θεωρείτε ότι εμείς πρέπει να κοιτάξουμε …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ. Να ξεκινήσουμε από το γενικό, αφού έχουμε μία ώρα και δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Διαχρονικά, από το 1980 και μετά, από τη στιγμή που ήρθε το ΕΣΥ, όχι λόγω του ΕΣΥ, αλλά λόγω του τρόπου λειτουργίας που ο μακαρίτης ο Γεννηματάς έδωσε αγώνα να το κάνει και αν ζούσε ο Γεννηματάς, θα ήταν η χώρα αλλιώτικη… Εύχομαι τα καλύτερα στην κόρη του, γιατί τον Γιώργο τον γνώριζα, ήταν φίλος μου. Μεγάλος άνδρας. Τέλος πάντων. Όπου και να ψάξεις, όπως είχε διαμορφωθεί η περίοδος του ’80-’89, ’90, ’91, ’92 κ.λπ., όλο και προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, θα υπήρχαν ως προς τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τι είναι, αν δεν είχε αυτά τα δάνεια, αλλά και με τα δάνεια που έχει; Το 0,001% του προϋπολογισμού του Υπουργείου. Εγώ σας είπα ότι τότε, νομίζω, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν το 10% του ΑΕΠ. Διαχειριστήκαμε δύο τρισεκατομμύρια ελληνικές δραχμές. Πάντοτε συμβαίνουν αυτά, αλλά η γνώμη μου ήταν να είναι και άλλα θέματα εδώ μέσα, τα νοσοκομεία, προμήθειες κ.λπ. και όχι σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν, κύριοι, κάνουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, πρέπει ο έλεγχος να είναι μέχρι την ημέρα που γίνεται η Εξεταστική Επιτροπή. Οποιαδήποτε κυβέρνηση …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό αφήστε το. Τους ενοχλεί πολιτικά. Μην το συζητάτε. Δεν υπάρχει λόγος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Έχει αποφασιστεί ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχουμε συνεννοηθεί ότι για το σήμερα θα συνεδριάσει η επόμενη Βουλή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Θέλω να σας πω τη γνώμη μου. Εγώ δεν υπήρξα ενεργό στέλεχος. Είμαι «δεινόσαυρος». Οι «δεινόσαυροι» δεν έχουν θέση… Έχω αποκομίσει, όμως, μια πολιτική σοφία. Επιτρέψτε μου. Όπως κάνετε εσείς την Επιτροπή, θα κάνει και η επόμενη Βουλή. Να σας πω και κάτι άλλο; Πέρασαν και άλλες Επιτροπές. Αν δεν ήταν οι δημοσιογράφοι και οι εφημερίδες, και ο Τσοχατζόπουλος έξω θα ήταν.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Υπήρξε και προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή με τους εκδότες. Αφήστε το, κύριε Πιερρουτσάκο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω. Τι να σας πω; Σας λέω τη γνώμη μου. Πάντως όταν γίνεται μια Εξεταστική Επιτροπή, είναι μέχρι την ημέρα που αρχίζει η Εξεταστική Επιτροπή, όλα τα χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως για το ότι ο Τύπος παίζει έναν σημαντικό ρόλο, έχετε δίκιο. Σήμερα έβλεπα στο πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου» για το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και αν έχουν τους χώρους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε τώρα!

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Εντάξει τώρα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είδα τον «Φιλελεύθερο» στα περίπτερα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τι ενοχλεί; Αληθές είναι. Πετύχατε «κούρεμα». Είναι το πρώτο «κούρεμα» που έχει γίνει στην Ελλάδα. Θα έχουμε και άλλα τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι «κούρεμα» δανείου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Βλέπετε τώρα πού οδηγεί μια απάντηση που δεν έπρεπε να δοθεί; Οδηγεί η απάντηση στο να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Να απαντάτε σ’ αυτά που σας ρωτάνε. Την έχετε πει τη γνώμη σας δύο φορές. Επί της ουσίας, παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τον ρωτάει, γιατί το λέτε; Μετά θα μας πει και για τα δάνεια του «Κήρυκα».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Έχω τεκμηριωμένη άποψη, κύριε συνάδελφε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ως Επιτροπή έχουμε τεκμηριωμένη άποψη και γι’ αυτό, οπότε …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): ... (Δεν ακούστηκε)

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, ο μάρτυς λέει κάτι για τον «Κήρυκα»; Θα έχει ενδιαφέρον να το ακούσουμε όλοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Όχι, δεν λέω για τον «Κήρυκα», λέω για τον «Ιεροκήρυκα».

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Για τον «Κήρυκα» λέτε τώρα. Εντάξει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Θα προεδρεύσει η κυρία Καββαδία σήμερα, κύριε Πρόεδρε; Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο. Θα μας διευκόλυνε χρονικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε κάτι συγκεκριμένο που θεωρείτε ότι πρέπει να κοιτάξουμε, πέρα από αυτά που κοιτάμε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Εγώ θα ήθελα να κουβεντιάσουμε πολύ το θέμα των εμβολίων και ό,τι άλλο χρειάζεται που έχει σχέση βέβαια με το αντικείμενο της Επιτροπής σας. Το αντικείμενο της Επιτροπής σας είναι εάν υπάρχουν πολιτικοί…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα σας ρωτήσω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αλλά υπάρχουν και πράξεις –δεν ήμουν ευθυνόφοβος- που έχω κάνει εγώ. Μπορείτε να με ρωτήσετε. Θα μπορούσα να σας πω ότι δεν μιλάω, γιατί είναι εκτός, αλλά θα σας απαντήσω σε όλα. Είμαι έτοιμος να σας απαντάω σε ό,τι θέλετε.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Πάντως έχετε πει ότι θα απαντάτε για την περίοδο 2007 με 2009. Αυτήν τη διετία απαντάτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αυτά γνωρίζω. Τι άλλο να κάνω;

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ναι, αλλά τώρα σας ακούμε να λέτε ότι θέλετε να μιλήσετε για όλα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Όχι. Για αυτά που έπραξα εγώ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Εντάξει. Για το 2007-2009, λοιπόν!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Τι να κάνουμε; Επιστρατεύτηκα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα κάνω μια γενική ερώτηση. Στη περίοδο της δικής σας εμπλοκής στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχατε παρέμβαση πολιτικών προσώπων που κατεύθυναν το τι πρέπει να πράξετε ως Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή όχι ως εποπτικός ρόλος του Υπουργείου, αλλά να σας κατευθύνει σε συγκεκριμένες συναλλαγές οικονομικού χαρακτήρα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Από την εμπειρία σας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πιστεύετε, κύριε μάρτυς, ότι έπρεπε να είχαν γίνει θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των σκοπών του; Το θεσμικό πλαίσιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως το βρήκατε το 2007, δουλεύει; Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας ή χρειάζεται αλλαγές που έγιναν ή δεν έγιναν; Το λέω, γιατί η Επιτροπή, πέρα από το διερευνητικό, πάντα έχει ένα στόχο, να κάνει και προτάσεις για το μέλλον. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Κατά κάποιον τρόπο είμαι ένας από τους πατέρες του ΚΕΕΛ. Συνυπέγραψα μαζί με τον Γιώργο Σούρλα και τον Δημήτρη Σιούφα. Τότε βέβαια ήταν μόνο για τα νοσήματα. Έπρεπε πάντοτε και σε όλο το εξωτερικό οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι ευέλικτοι ούτως ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν. Φανταστείτε ότι εάν δεν υπέγραφε το ΚΕΕΛΠΝΟ τις συμβάσεις των εμβολίων που ήταν νόμιμες –άσχετα με το τι έγινε-, ο ΕΟΦ και το Υπουργείο ακόμη δεν θα είχαν υπογράψει. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια! Έτσι δεν είναι;

Εγώ δύο, δυόμισι χρόνια επειδή ήμουν εκεί πάνω από το κεφάλι τους συνέχεια, γιατί έτσι είχα μάθει από Γενικός Γραμματέας να δουλεύω δεκαοκτώ ώρες, δεν μου ξέφευγε τίποτα. Όχι ότι κάνανε εξεπίτηδες κάτι, αλλά τα λάθη συμβαίνουν. Εγώ πιστεύω ότι το κομμάτι των λειτουργικών εξόδων, του μισθολογίου, των προσλήψεων και όλα αυτά, πρέπει να είναι όπως και στα Υπουργεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στο δημόσιο λογιστικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Έχω δει πάρα πολλά στη ζωή μου και να μην γίνω μάντης κακών, αλλά εάν -χτύπα ξύλο- σας συμβεί αυτό που έγινε με τον κ. Κουρουμπλή με τη θάλασσα, θα τελειώσετε. Γιατί; Και εκείνοι οι άνθρωποι βάσει των νόμων δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Γιατί μπορούσε η κηλίδα αυτή να είχε περιοριστεί στο ένα χιλιόμετρο επί τόπου. Όχι ότι καλά δεν κάνανε, αλλά έτσι έγινε. Ενώ, όταν είναι έτσι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, εσείς διαφωνείτε με το σημερινό…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): …Αλλά πάντα, όμως, υπό τον αυστηρό έλεγχο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, εσείς διαφωνείτε με την αλλαγή που έγινε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω τι αλλαγή γίνεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχει πάει στο δημόσιο λογιστικό. Θεωρείτε ότι το πλαίσιο του…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Το δημόσιο λογιστικό για οτιδήποτε έχει σχέση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι όπως είναι σε όλο το δημόσιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Τη δυνατότητα, όμως, της άμεσης χρηματοδότησης, οικονομικής παρεμβάσεως κλπ…

Θα σας πω, όμως, το εξής και θα σας εξηγήσω το γιατί, επειδή με ενδιαφέρει. Το 2007 και το 2008 –εάν θυμάμαι καλά- έκανα πάμπολλες παρεμβάσεις για το aids. Φανταστείτε ότι πήγαμε σε επτά ή δεκαεπτά νομούς –δεν θυμάμαι καλά- και είχαμε πάει στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Από την Καρδίτσα είμαι εγώ. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι από τα Τρίκαλα.

Είχα τον Γιώργο Μπράζο φίλο. Θεός σχωρέσ’ τον. Τον έφαγε το πάχος του. Είδατε πόσους ξέρω;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ:Δεν είναι θέμα της διαδικασίας αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Το ξέρω, αλλά έτυχε.

Αν δεν υπάρχει η ευελιξία αυτή, πάντα υπό τον έλεγχο όμως, να μπορεί ο πρόεδρος να πάρει απ’ ευθείας ανάθεση για κάτι, τότε η διαχείριση της κρίσης δεν περιμένει. Έχω σπουδάσει διαχείριση κρίσεων -και δεν σας το είπα- προσκεκλημένος από την Αμερική, το Υπουργείο Εξωτερικών και το FBIγια την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Η αρχή των κρίσεων είναι ίδια. Και η τρομοκρατία είναι οι κρίσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα το αντικείμενο, να ενημερώσεις τον κόσμο και να λαμβάνεις δραστικές αποφάσεις εντός μίας ημέρας. Γι’ αυτό, λοιπόν, με το σύστημα που υπάρχει δεν μπορείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πάντως, για να συνδυάσω τις δυο τελευταίες ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της θητείας σας ή από το αρχείο που βρήκατε είχατε καμία έγγραφη εντολή του Υπουργού Υγείας για απευθείας ανάθεση για συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία; Σας έδωσε εντολή κάποιος Υπουργός να κάνετε συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Δεν θυμάμαι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος):Περιλαμβάνετε και τις προφορικές εντολές ή μόνο τις γραπτές;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν υπάρχει κάποιο έγγραφο.

Είχαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση της κ. Σκοπούλη μια εντολή προς το ΚΕΕΛΠΝΟ για απευθείας ανάθεση. Θέλω να δω αν η κ. Σκοπούλη ήταν μια σπάνια εξαίρεση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Η κ. Σκοπούλη; Για το κτήριο; Είχε πει εδώ οκτώ μηνών υφυπουργός ότι το Υπουργείο είχε κτήρια. Να έρθει τώρα η κ. Σκοπούλη γιατί εγώ έψαχνα τεσσεράμισι χρόνια και δεν είχε καμία ιδιοκτησία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Απλώς για την ενημέρωσή σας, ρωτήσαμε την κ. Σκοπούλη αν είχε επισκεφθεί ποτέ το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ και η απάντηση ήταν όχι.

Για να πάμε τώρα σε πιο συγκεκριμένα θέματα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ίσως να υπάρξει κάποια επανάληψη με ερωτήσεις του κ. Λάππα. Απλώς για τα Πρακτικά.

Να σας ρωτήσω για τις χορηγίες. Κατ’ αρχήν, ήταν συνηθισμένο για το ΚΕΕΛΠΝΟ να βρίσκει χορηγίες: Ήταν μια καινούρια δική σας πρωτοβουλία ως Πρόεδρος εκείνη την εποχή ή ήταν κάτι συνηθισμένο ιστορικά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ποιο συνηθισμένο; Κανένας δεν είχε πάρει χορηγία και κανένας δεν πήρε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μετά από εσάς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Μετά από εμάς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εσείς συνολικά πόσα καταφέρατε να…;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Γύρω στα 5 εκατομμύρια. Τέσσερα εξακόσια;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και είπατε ότι απ’ αυτά για τους σκοπούς των χορηγιών χρησιμοποιήσατε τρία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Κάπου τόσα. Δεν θυμάμαι. Γιατί είχα φύγει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τάξη μεγέθους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ό,τι έμαθα κι εγώ. Μπορεί αν μου έλεγαν ότι ήταν ένα, να έλεγα κι εγώ ένα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Απλώς επιτρέψτε μου ένα δικό μου σχόλιο. Υπήρχε ένα σχόλιο πριν από τον εισηγητή της πλειοψηφίας ο οποίος είναι εξαίρετος νομικός αλλά όχι οικονομολόγος. Ο ταμειακός λογαριασμός στην Τράπεζα δεν συνδυάζεται υποχρεωτικά με τους λογαριασμούς που βρίσκονται στα βιβλία μιας εταιρείας, που έχουν χιλιάδες κωδικούς, δεν έχουν χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κατά συνέπεια, ένα έσοδο το οποίο μπαίνει σε έναν οργανισμό ως χορηγία καταγράφεται στον κωδικό χορηγιών, ο οποίος δεν δημιουργεί ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό. Δεν πάει εκείνη τη στιγμή…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Δεν είναι προϋπολογισμός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος είναι δεδομένος. Έχει να κάνει με τη δημοσιονομική ικανότητα του κράτους να επιχορηγήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ότι δεν υπήρχε ξεχωριστός τραπεζικός λογαριασμός, αν ζητήσουμε από το λογιστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσους κωδικούς δαπανών έχουν, μπορεί να είναι χιλιάδες. Δεν έχει, όμως, χιλιάδες λογαριασμούς. Και το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εκατομμύρια λογαριασμούς, έτσι ώστε για κάθε πληρωμή να έχει άλλον λογαριασμό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Λογαριασμός εσόδων είναι αυτός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ούτε στα έσοδα. Όλοι πληρώνουμε στη ΔΟΥ στον ίδιο λογαριασμό οποιαδήποτε οφειλή μας για οποιονδήποτε λόγο με την ταυτότητα πληρωμής. Πάει στο ίδιο τραπεζικό λογαριασμό και εσωτερικά η ΔΟΥ κατανέμει τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τις παρακρατήσεις φόρων, σε ξεχωριστούς λογιστικούς λογαριασμούς, αλλά όχι σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Το λέω αυτό ως οικονομολόγος.

Άρα -και είναι πολύ σημαντικό αυτό που μας λέτε- οι μαρτυρίες προέδρων μετά από σας οι οποίοι είπαν ότι χρησιμοποίησαν υπόλοιπα χορηγικών λογαριασμών για δαπάνες που προβλέπονταν από τις χορηγικές συμφωνίες, αφού είχαν τον όρο εις βάθος χρόνου, στέκει λογικά από την εμπειρία που είχατε εσείς φεύγοντας από το ΚΕΕΛΠΝΟ του τι παραδώσατε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Ερώτηση είναι; Αυτή είναι διαπίστωση δική σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ερώτηση είναι. Μπορεί να πει «κάνετε λάθος, κύριε Μηταράκη, δεν το υπολογίζετε σωστά».

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αφήστε να απαντήσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Για να δούμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Γιατί την ίδια ερώτηση είχα κάνει κι εγώ. Ακριβώς την ίδια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Άρα, απαντάμε με τον ίδιο τρόπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, δέχομαι τα εύσημά σας για την ερώτησή μου. Σας ευχαριστώ, κύριε Λάππα.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Έχετε κάνει ερώτηση στον μάρτυρα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Άρα, περιμένετε απάντηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Βεβαίως, περιμένω απάντηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Λοιπόν, σας είπα από την αρχή ότι οι εναλλαγές προέδρων είναι μια σκυταλοδρομία. Ο επόμενος πρέπει να ξέρει για τον προηγούμενο και ο προηγούμενος πρέπει να ξέρει για τον άλλον προηγούμενο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σωστά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Απ’ ό,τι άκουσα στην ομιλία της κυρίας Κρεμαστινού, κάπου σε αυτό το θέμα δεν απάντησε και είπε «δεν ξέρω, δεν θυμάμαι». Έτσι δεν είπε; Αν δεν με απατάει η μνήμη μου. Το «δεν ξέρω», κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν λέγεται γιατί υπογράφεις μισθοδοσία. Το ξαναλέω γιατί μπορεί να μην ακούστηκα. Η αλληλουχία των προέδρων σημαίνει ότι, όπως και για τις κυβερνήσεις, όταν ψηφίζεις νόμους ή παίρνεις αποφάσεις ισχύουν και των προηγουμένων, έτσι δεν είναι; Δεν πας και τις διαγράφεις. Έτσι, λοιπόν, η κυρία Κρεμαστινού –αν δεν με απατάει η μνήμη μου και με όλον τον σεβασμό προς την κυρία Κρεμαστινού- όταν ερωτήθηκε για κάτι τέτοιο είπε: «Δεν θυμάμαι, δεν ξέρω». Το «δεν ξέρω», κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν στέκει γιατί είσαι πρόεδρος και υπογράφεις τη μισθοδοσία.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Το ίδιο μας είπαν και ο κ. Παπαδημητρίου και οι δύο υπάλληλοι. «Δεν ξέρουμε» είπαν, όχι «δεν θυμάμαι».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Δεν ξέρω. Αλλά το «δεν θυμάμαι» μπορεί να μην θυμάται η κυρία. Εγώ τι λέω; Ο Παπαδημητρίου και οι υπόλοιποι δεν υπογράφουν. Υπογράφει ο Πρόεδρος. Είναι προεδροκεντρικό το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπογράφει ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, επαναφέρω την ερώτησή μου με ερωτηματικό καθαρό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Τη μισθοδοσία την υπέγραφα εγώ. Καταλάβατε; Σημαίνει, λοιπόν, ότι η κυρία Κρεμαστινού –και καλά κάνει η γυναίκα- δεν θυμάται. Πού να θυμάται; Θυμάται τώρα αυτό το έγγραφο εκεί πέρα; Πού να το θυμάται;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, αλλά εμένα με ενδιαφέρει…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Αφού ενδιαφέρεστε εσείς, να το ψάξετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Με ενδιαφέρει τι θυμάστε εσείς. Εσείς θυμάστε -και το λέω με ερωτηματικό- ότι παραδώσατε υπόλοιπο χορηγικού λογαριασμού…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Εκ των υστέρων το έμαθα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν έχει σημασία πότε το μάθατε.

Παραδώσατε περίπου 2 εκατομμύρια υπόλοιπο, τα οποία από το 2009 μέχρι σήμερα πιθανόν –γιατί εσείς δεν μπορείτε να το ξέρετε αυτό- να έχουν χρησιμοποιηθεί. Σωστό;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Και καλώς. Αφού το γράφω στην απόφασή μου ότι «εντέλλεται η υπηρεσία».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία. Εγώ θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που είπατε και το κρατάω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Από αυτά τα χρήματα είπατε ότι πληρώσατε και τέσσερις συνεργάτες που χρειάζονταν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ναι, γιατί να μην τους πληρώσω;

Και μάλιστα με πενταετή θητεία. Γιατί να μην τους πάρω;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Και πολύ καλά κάνατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Υπάρχει μια κυρία, μάλιστα, που σας είπα –η οποία τώρα είναι στο γραφείο του Υπουργού- και ήταν πολύ καλή, αρίστη στη δουλειά της, έκανε πολλή δουλειά…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Με τον ίδιο τρόπο είναι στο γραφείο του Υπουργού ή με άλλον τρόπο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Μην με ρωτάτε τώρα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Ρωτάω, αν ξέρετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Καρφί δεν γίνομαι. Σας παρακαλώ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θετικό πάντως είναι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Οι άνθρωποι όταν είναι σωστοί στη δουλειά τους, άσχετα με κόμματα, πρέπει να διορίζονται παντού και σε γραφείο Υπουργού και παντού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εγώ αυτό κρατάω…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Εγώ αυτό έκανα και γι’ αυτό οι φίλοι μου από τον συνδικαλισμό μου είπαν «άριστα».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Κύριε Πιερρουτσάκο, αυτούς τους τέσσερις συνεργάτες, τους είχατε στο μόνιμο προσωπικό, στους συμβασιούχους, κάπου ξέχωρα; Θυμάστε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Συνεργάτες όπως λέει το... Όχι, είχαν καθήκοντα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Διοικητικά καθήκοντα θα είχαν. Έχουμε διαβάσει τη σύμβαση και λέει ότι ο ένας θα πάει εκεί, ο άλλος θα πάει εκεί. Δεν είναι κακό αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν. Ο ένας ήταν εκεί...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ο ένας σε ένα κέντρο...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Και καλά έκαναν οι άνθρωποι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Δεν τους είχατε στο γραφείο σας γύρω-γύρω. Έκαναν τη δουλειά που τους αναθέσατε να κάνουν. Δεν ήταν στο γραφείο σας. Κάποιους εδώκαι κάποιους εκεί, όπου κρίνατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Όχι! Ο Πιερουτσάκος δεν εκχώρησε σε κανέναν Υπουργό και σε κανέναν πολιτικό, υπάλληλο. Τέρμα. Έχω το ηθικό κύρος και το ανάστημα.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Οι οποίοι πληρωνόντουσαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ; Οι συνεργάτες σας; Από τις χορηγίες;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Από τις χορηγίες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από την εταιρία στο ΚΕΕΛΠΝΟ και από το ΚΕΕΛΠΝΟ στους εργαζόμενους. Πολύ ωραία. Πάρα πολύ καλά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Στο γενικό συμφωνούμε. Στο ειδικό τώρα...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εγώ θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα καλυφθήκαμε.

Πάμε τώρα στο θέμα του κτηρίου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Πείτε μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Για χάριν πληρότητας, πρέπει να καλύψω όλα τα θέματα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Πείτε μου ό,τι θέλετε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Φιλικές θα είναι οι ερωτήσεις έτσι κι αλλιώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Γιατί να μην είναι φιλικές; Και του κ. Λάππα ήταν φιλικές. Δεν υπάρχουν μη φιλικές ερωτήσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Πάντως σας χαίρομαι. Είμαι μεγαλύτερός σας κατά δέκα χρόνια. Έμοιασα στον μέντορά μου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εγώ είμαι ανενεργό μέλος. Από το 1993 που κατέβηκα από τα σκαλιά του Μαξίμου και μετά κατέβηκε η οικογένεια με τον Πρόεδρο έπαψα να ασχολούμαι με τα πολιτικά, μόνο με τη δουλειά μου. Είμαι πολύ τυχερός που νοσηλεύω δωρεάν και κάνω εμβόλια μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Και θέλω να σας πω ότι πρέπει να βοηθηθεί ο Ερυθρός Σταυρός.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ένα θα σας πω μονάχα, γιατί τον έζησα από πολύ κοντά. Άρχοντας και σοφός. Δύο πράγματα καθυστέρησαν την Ελλάδα που θα την είχαν αλλάξει: Η πτώση της κυβέρνησεως Μητσοτάκη και ο θάνατος του Γιώργου Γεννηματά. Η Ελλάδα θα ήταν αλλιώτικη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να πάμε τώρα στο πιο μονότονο και γήινο θέμα του κτηρίου.

Ποια ήταν η κατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ κτηριακά, από άποψη κόστους και λειτουργικότητας, πριν αποφασίσετε ως ΚΕΕΛΠΝΟ...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Τα είπα. Να τα ξαναπώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι. Χρησιμοποιούνται στο πόρισμα αυτά, γι’ αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ποιο πόρισμα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Που θα καταθέσετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):  Σωστά. Λοιπόν, ακούστε να  δείτε. Όταν πήγα στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον Ιανουάριο...

Κύριε Λάππα, θα ακούσετε και πράγματα τα οποία σας αφορούν σαν παράταξη.

Όταν πήγα, λοιπόν, εκεί βρήκα ένα κτήριο –το παλιό- που ήταν πενήντα μέτρα από το Υπουργείο, στην 3η Σεπτεμβρίου. Αυτό, λοιπόν, ήταν ένα κτήριο που -για την ιστορία- το είχε φτιάξει ένας μεγάλος γιατρός για να νοσηλεύονται οι πλούσιοι συφιλιδικοί εκείνης της εποχής. Αυτό ήταν το ¼ ολόκληρου του κτηρίου. Ωραίο μέσα, αλλά εντελώς παλιό.

Ήταν σε έναν δρόμο που κάθε βράδυ εκείνη την εποχή, το 2008, με τις ιστορίες, κλπ, οι μολότοφ που πέφταν, τα τζάμια που έσπαγαν, οι υπάλληλοι που πηγαίναν νοσοκομείο, δεν περιγράφονται. Του είχαν βάλει τέσσερις φορές φωτιά. Ένα το κρατούμενο. Από εκεί άρχισε να μου έρχεται η σκέψη, αλλά δεν μπορούσα όμως για αυτόν τον λόγο να ζητήσω...

Δεύτερον, ήταν το ενοίκιο, 25.000 τον μήνα και ανανεούμενο συνέχεια. Ποιος διάολος το έκανε; Ήταν από το 2004, 2003, δεν ξέρω από πότε ήταν. Και είχαμε και μερικά άλλα κτήρια. Έβαλα κάτω τον προϋπολογισμό και ήταν γύρω στα 650.000 τον χρόνο τα ενοίκια και οι φθορές, κ.λπ. Άρχισε να μου μπαίνει στο μυαλό ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, να πάρουμε ένα άλλο κτήριο.

Τότε, λοιπόν, με πήρε τηλέφωνο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Καλογερόπουλος, με τον οποίον το είχα συζητήσει, αλλά αμυδρά, γιατί περιμέναμε τότε επειδή θα έφευγε το Υπουργείο από την Αριστοτέλους και θα ερχόντουσαν εδώ επάνω ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποιους ορόφους από την Αριστοτέλους και να τελειώσουμε. Και δεν έγινε από αργοπορία του Υπουργού. Δυστυχώς, οι υπάλληλοι δεν θέλαν να πάνε και εκεί χάλασε η δουλειά, ενώ το Υπουργείο Παιδείας που είναι εκεί πάνω είναι μια χαρά.

Έτσι λοιπόν, έρχεται και μου λέει ότι πρόκειται να γίνει η σύμβαση αυτή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία είναι εξαίσια σύμβαση και θα μας έφερνε και λεφτά και επιστήμες, κλπ. Το προχωράει τάχιστα ο Υπουργός, αλλά αυτοί ήθελαν κτήριο. Υπάρχουν και άλλα έγγραφα, τα οποία δεν τα έχω, που λένε τόση ασφάλεια, τόσες κάμερες, τόσα καλώδια. Δεν τα έχω, μπορεί να υπάρχουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Υπουργείο, δεν ξέρω πού υπάρχουν.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Στο έγγραφο που μας παραδώσατε πριν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μιλάει και για κόστος μισθώματος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Θα σας το πω.

Αφού αγοράσαμε το κτήριο δεν το πληρώναμε. Η όλη υπόθεση δεν είναι για το μίσθωμα. Αυτά δεν είναι μισθώματα, είναι άλλα πράγματα. Όπως το ήθελε, δηλαδή δεν ήθελε πολυκατοικία με τίποτα, παλιό κτήριο με τίποτα και καινούργια γραφεία σε συγκροτήματα μεγάλα. Με όλες τις προδιαγραφές θα θέλαμε τουλάχιστον άλλες 500.000 με 600.000 ενοίκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί είναι αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ για αυτό το πράγμα. Και είναι ξεχωριστή φύλαξη, ξεχωριστή ασφάλεια, ξεχωριστές κάμερες, ξεχωριστό προσωπικό, κλπ.

Έτσι λοιπόν, το συγκεράσαμε και είπαμε από το να πληρώνουμε 1.200.000 ή 1.100.000 να πάρουμε ένα κτήριο. Λεφτά δεν υπήρχαν. Έγινε η πρόταση. Την απεδέχθη ο Υπουργός. Την απεδέχθη ο Υπουργός Οικονομικών. Την απεδέχθη το Γενικό Λογιστήριο. Στείλαμε όλα τα έγγραφα.

Για αυτά τα φωτογραφικά, που λέγατε, ένας δεν θα έλεγε: «ρε εδώ είναι με φωτογραφία», Υπουργοί ολόκληροι; Αβραμόπουλος, Υπουργός Οικονομικών Λέγκας, κάποιος θα έλεγε ότι εδώ κάτι συμβαίνει, ρε παιδί μου. Έτσι δεν είναι;

Το αγοράσαμε, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και μας το πήραν άλλοι.  Ξέρετε τι ήταν αυτό; Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι prestigeγια την υγεία θα ήταν. Δυστυχώς...

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Όλως τυχαίως βρέθηκε ένα κτήριο πάντως. Αυτό δεν είναι πολύ πειστικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αυτή είναι η γνώμη σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Διαγωνιστική διαδικασία έγινε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Σε όλες τις εφημερίδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και πώς επιλέχθηκε το κτήριο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ένας ήρθε. Τι φταίω εγώ που ήταν ένας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πήρατε, όμως, μια ανεξάρτητη εκτίμηση του κόσμου;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Α, εντάξει. Δεν τα είπες εσύ, τα λέει αυτός.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ό,τι πουν τα βιβλία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν τα λες. Βαλτός είναι.

Λοιπόν, ακούστε να δείτε. Για να ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία μου είπαν από τη νομική μου υπηρεσία τι πρέπει να κάνω. Έτσι δεν είναι; Και βέβαια αναθέσαμε και σε εξωτερικό δικηγόρο, ειδικό για τα ευρωπαϊκά θέματα και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς γίνεται.

Όλα ήταν θετικά και αφού ξεκινήσαμε τη διαδικασία, έπρεπε να μάθουμε και ποια είναι πάνω κάτω η τιμή. Στο έγγραφο της νομικής μας συμβούλου -θα τη ρωτήσετε και όταν θα έρθει- αναγράφονταν δεκατρία – δεκατέσσερα βήματα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Η κυρία Οικονόμου ήταν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ναι.

Έτσι, λοιπόν, δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η ανεξάρτητη … -δεν θυμάμαι πώς λέγεται. Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς με τη μνήμη μου;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ναι. Δηλαδή εμείς ήμασταν εκτός…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ήταν ερώτηση. Μας προλαβαίνετε. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Πρόλαβε άλλος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να σας διευκολύνω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο για την τιμή, ζήτησα από τους υπαλλήλους μου, αφού δεν περιγράφετο πουθενά στο έγγραφο της νομικής υπηρεσίας, να βρουν από τον Χρυσό Οδηγό τρία τέσσερα γραφεία της περιοχής  για να τα ρωτήσω. Και μάλιστα απευθύνθηκαν στην κυρία Οικονόμου, όχι σε εμένα -διότι κανονικά έτσι ήταν- και ήταν περίπου οι τιμές έτσι.

Όμως, επειδή εγώ ήθελα να είμαι πάντοτε και πέραν των τύπων -και θα σας τα διαβάσω, αν θέλετε- μεταξύ όλων αυτών που κάναμε, που είναι πενήντα τέσσερα σημεία, έχω γράψει μέσα και το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Ετοιμάσαμε τον φάκελο παρότι δεν ήμασταν υποχρεωμένοι. Από τη στιγμή που σου λέει η νομική σύμβουλος, εμείς δεν είμασταν νομικοί. Κανένας δεν ήταν νομικός, ήμασταν γιατροί και λοιπά.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Όμως, ήταν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κύριε μάρτυς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Με συγχωρείτε, αλλά αυτό να το πείτε στους νομικούς. Εμένα γιατί να μου το πείτε; Πολιτική ξέρω, αλλά νομικά δεν ξέρω, δεν τα έχω σπουδάσει.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Απλώς σας το λέω έτσι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Συνεχίζω. Το ετοιμάσαμε -και σας το λέω εν τιμή -πήρα τηλέφωνο τον διευθύνοντα σύμβουλο και κατ’ αρχάς του εξήγησα τι θέλω, ότι θέλω και αυτό το πράγμα. Του ετοιμάσαμε τον φάκελο και μου είπε ότι από τη στιγμή που θα τον αποστείλουμε χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τα υπόλοιπα έρχονταν. Και γι’ αυτό το άφησα. Αν είμαι κατηγορούμενος γι’ αυτό, είμαι κατηγορούμενος. Τι άλλο θέλετε;

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η εταιρεία που σας πούλησε το κτήριο συνήψε άλλες συμβάσεις επί ημερών σας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ποτέ!

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είστε κατηγορηματικός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Που αγοράσαμε το κτήριο δεν λέτε;

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ναι. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ποτέ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Δεν έκανε άλλες δουλειές με το ΚΕΕΛΠΝΟ η ίδια εταιρεία;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ποτέ από την εταιρεία που αγοράσαμε το κτήριο. Ποτέ!

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η ίδια εταιρεία η οποία εξαγοράστηκε το 2008από άλλη εταιρεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Δεν ξέρω. Εγώ θυμάμαι έναν κύριο που τον είχα δει μια φορά.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ο ίδιος λοιπόν, πωλητής δεν έκανε άλλες δουλειές με το ΚΕΕΛΠΝΟ επί ημερών σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Καμία! Ο πωλητής εννοείτε, αυτός που πούλησε το κτήριο.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η ίδια εταιρεία που σας πούλησε το κτήριο, η «Παντεχνική».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Ναι, η «Παντεχνική».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Υπήρξε καμία, οποιαδήποτε εκ των υστέρων, έρευνα αναφορικά με την αγορά του κτηρίου από οποιαδήποτε διοικητική ή άλλη αρχή; Κληθήκατε ποτέ; Καταθέσατε ποτέ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Εγώ δεν έχω καταθέσει ποτέ μου. Με έχουν ελέγξει οικονομικά σοβαρά δυο - τρεις φορές. Είχα φύγει από Πρόεδρος, αλλά θυμάμαι ότι γύρω στον Δεκέμβριο του 2009 ήρθε μια Επιτροπή του ΣΔΟΕ και μάλιστα από τη διαχείριση μαύρου χρήματος, δεν ξέρω από πού…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Είχατε φύγει εσείς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Εννοείται, ναι, αλλά ήλεγξε εμένα όμως. Από τότε μέχρι σήμερα δεν μου έχει αποδοθεί τίποτα -που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι σε σχέση με διαχείριση χρήματος- ούτε και στους συνεργάτες μού ούτε και στους αποδέκτες. Όμως το τι λέει δεν το ξέρω.

Θυμάμαι, όμως, ότι έγινε μία επερώτηση από τον κ. Κουρουμπλή, νομίζω, και επί Νέας Δημοκρατίας -της επομένης Νέας Δημοκρατίας- που ήταν Αντιπολίτευση, που ήθελε να βγάλει το «στάρι από την ήρα». Ήταν ο κ. Λαμπρόπουλος νομίζω, κάποιος από τη Μεσσηνία, αν θυμάμαι. Έκαναν επερώτηση γι’ αυτά τα πράγματα και τους απάντησε το τότε ΚΕΕΛΠΝΟ ότι «έγινε αυτό, αυτό και αυτό» και δεν καταλογίσθηκε καμία μομφή –πείτε το όπως θέλετε- ούτε για τα στελέχη μας ούτε πουθενά. Αυτά είναι κατατεθειμένα στη Βουλή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κύριε μάρτυς,μία τελευταία ερώτηση για το κτίριο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Με δεδομένο ότι το παλιό κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν πενήντα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρέπει να είναι κοντά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Γι’ αυτό πήραν και το άλλο.Ξέρετε τι πάει να πει «ο πυλώνας της πρωτοβάθμιας»;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:Τώρα με το ίντερνετ είναι ανάγκη να είναι κοντά; 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Τι λέτε; Αμ, δε! Είναι τώρα με το ίντερνετ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Οκτώ, εννιά χρόνια πριν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δέκα χρόνια πριν.

Άλλο θέλω να σας πω. Προσέξτε. Η προσωπική παρουσία είναι η πρώτη απ’ όλες, δεν πάνε να βάλουν ίντερνετ, δεν πάνε να βάλουν ό,τι θέλουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Έξι τζιπ είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Θέλετε να κάτσουμε να πούμε για τα τζιπ; Εδώ είμαι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μετά θα μιλήσουμε για τα τζιπ.

Κύριε μάρτυς, απλά επαναλάβατε χωροταξικά ό,τι ίσχυε ουσιαστικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Και ό,τι ίσχυε όταν έκανα το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Γι’ αυτόν τον λόγο. Είπαμε «εδώ θα καθίσουμε»; Εδώ ήρθαν επιτροπές…

Κάτι άλλο. Είχα μάθει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν πάει και σε αυτόν τον πωλητή, τον ελέγξανε και τον ξαναελέγξανε και τον παραελέγξανε. Αυτά ήταν ό,τι είχα μάθει. Εγώ όταν είχα φύγει από χρόνια. Αυτά διαδίδονται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω μερικές ερωτήσεις για το θέμα της γρίπης. Θέλετε να τις κάνω αύριο το πρωί;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αν είστε εσείς εδώ αύριο το πρωί, καλώς. Εγώ λέω να τελειώσετε εσείς τώρα και να μην σας απασχολήσουμε αύριο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για το θέμα της γρίπης ποιος καθορίζει και τι έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο που δημιούργησε αυτήν την κινητοποίηση σε εσάς; Ήταν μία ελληνική απόφαση να ασχοληθούμε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Μια στιγμή να κάνω μια παρατήρηση, επειδή το θέμα της γρίπης είναι πολύ μεγάλο. Σας το λέω και σε εσάς, κύριε Μηταράκη. Να πω πέντε πράγματα τώρα; Θέλετε να σας τα πω τώρα; Να σας τα πω.

Κύριε Λάππα, θα το κάνετε αύριο πρώτο θέμα;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Εγώ τελείωσα. Θα σας ρωτήσουν οι συνάδελφοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το αφήνουμε για αύριο, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Να κλείσουμε εδώ; Ωραία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς):Γιατί οι επόμενοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πάντως σας θυμίζω ότι η κυρία Σκοπούλη είπε ότι ο αριθμός των εμβολίων που αγοράστηκαν, κάλυπταν όλον τον πληθυσμό της Αφρικής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα τα πούμε αύριο, κύριε Λάππα.

Θα υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς αύριο κατά τις 10.00΄ ή κατά τις 10.30΄, εάν είναι εφικτό; Γιατί θα έχει και επιτροπές το απόγευμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Διακόπτουμε, λοιπόν, τη συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 10.30΄.

Λύεται η συνεδρίαση.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση